Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Krysew

• 541 / 6108
  • Ekspert
09-10-2008, 20:18
>bartek_z
>Apropos Scan Speaków w Esach to dodam jeszcze, że jest ich tam 9, słownie DZIESIĘĆ.

Bartku może trochę spokojniej, bo już się gubisz przy takiej ilości głośników :)

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 20:26
Bartek

Odpisalem.

Co do glosnikow- odpisze pozniej.

WaldeK

lancaster

• Gość
09-10-2008, 21:11
waldek, ktre Eminence ???? Eminence do OB to moim zdaniem średni pomysł....przynajmniej sposród tych ktore słuchalem(rózne modele4-6szt 25- 30cm )

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 21:20
No gdzies pisales ze przetestowales kilka Eminence\'ow. Ja nie znam tych glosnikow wiec zapytalem o Twoje zdanie...

WaldeK

lancaster

• Gość
09-10-2008, 21:27
Waldek OK, teraz rozumiem.
Wex poprawke na to ze słuchalem glośników niewygrzanych. W kazdym razie do OB nie wybrałbym nic z tych ktore mialem okazje porownac. Mam na mysli OB

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 21:34
<< Bartek
<
 Prosiłeś kilka wpisów wcześniej o podanie  weryfikowalnych przykładów seryjnie produkowanych OB z głośnikami bardziej " subwoferowymi" niz "estradowymi" .Mam nadzieje ze nie będziesz dosłownie oczekiwał przykładów z głośnikami o Xmax dokładnie 12mm.  Przykłady podałem .Nie miałem zamiaru niczego tym dowodzić i nie chodzi mi o "odbijanie pileczki" .

Zresztą na własny użytek wybrałem glosnik , któremu znacznie bliżej do estrady niz do suba , w kilku miejscach pisałem dlaczego wybrałem tak a nie inaczej i zdania nie zmieniłem. Ciągle uważam ze do pasywnego zestawu bezpieczniej jest użyć  głośnika o dużej Sd , dużej efektywności i "niewyżyłowanym" Xmax .
Sadze, ze stosowanie glosnikow pokroju SLS, XLS ma sens w ukladzie aktywnym i z korekcja. Ale taki projekt to dosc skomplikowana sprawa wymagajaca doswiaczenia zarowno z tematu akustyki jaj i elektroniki. NIe jestem przekonany czy to dobra idea dla poczatkujacych DIY-owcow.

WaldeK

• Gość
09-10-2008, 21:57
Pytanie dotyczące skali.
W przypadku dipola konieczne jest odpowiednie odstawienie od ścian i wielkość pomieszczenia. Jamo zaleca ustawiać R909 metr od ściany tylnej i 1,3 metra od bocznych w praktyce testy pokazały nawet nieco większą konieczną odległość.
Najmniejszy Magnepan wymaga minimum 30 cm od ściany tylnej i ok. 60 cm od bocznych osiągając pasmo przenoszenia od ok. 50Hz.

Wiec o ile mniejszy od Jamo powinien być dipol na głośniku dynamicznym zapewniający osiągi na basie nie gorsze od Magnepana możliwy do ustawienia w mniejszym pomieszczeniu? Czy jest to tylko kwestia pola powierzchni membrany czy też może wychylenia objętościowego? Jaka wtedy może być najmniejsza akceptowalna efektywność średnia dipola – czy np. 80db przy 1000 hz będzie wystarczające w pokoju o pow. 20 m2?
Jak to wygląda w waszych kostrukcjach? Np. w "czterodrożnym kołchoźniku"?

PS. Ooo jak się rodzinnie zrobiło – zaraz się rozpłaczę :))) WaldemarK nie dramatyzu,j epitetami na lewo i prawo to tylko jeden smarkacz z ADHD tu rzuca wiec niepotrzebnie wbijasz się w zły nastrój.

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
09-10-2008, 22:34
>> Krysew, 2008-10-09 20:18:46
>bartek_z
>Apropos Scan Speaków w Esach to dodam jeszcze, że jest ich tam 9, słownie DZIESIĘĆ.
Bartku może trochę spokojniej, bo już się gubisz przy takiej ilości głośników :)

Ależ jestem spokojny, ja po prostu nawiązuję do tradycji przodowników pracy... 9 nie 10 ;-)

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
10-10-2008, 00:25
<< >> Qubric_, 2008-10-09 21:57:29

>> ....wiec niepotrzebnie wbijasz się w zły nastrój.

Jako starszy pan ( czyli tak naprawde stetryczaly zgred ) przechodze uwiad starczy i czasami mnie ponosi...  :-)
Bez urazy.

<<< Jamo zaleca ustawiać R909 metr od ściany tylnej i ....

Teoria dipola jest niby prosta. Praktyka niekoniecznie. Jak pokazuje chocby ten watek, temat nie jest popularny i nie jest tak zbadany jak np. kolumny BR czy OZ . Na moim podworku wyglada to tak. Glosnik 12" Xmax =4mm.
Obudowa nie tak jak u Jamo , tylko H-frame ( dla basu) . Efektywnosc calosci na poziomie 85 -86dB.
Moim zdaniem wazne jest nie tyle ustalenie niskiej czestotliwosci odciecia  ile wymodelowanie rownomiernego i lagodnego spadku ku najnizszym czestotliwosciom. OB obowiazuja takie same zasady jak inne kolumny i w malych pomieszczeniach w projekcie trzeba uwzglednic tzw " room gain" W OB est on co prawda mniejszy ze wzgledu na osiowa charakterystyke promieniowania ale jest. IMo dazenie do uzyskania jak najnizszej F -3dB uwazam za nienajszczesliwszy pomysl  , ktory przewaznie konczy sie pozniejszymi problemami.

Swoich OB slucham w 22m2 i 14m2 . W obydwu nie mam problemu z basem . Ani nadmiaru ani niedostatku.
Faktem jest ze jest to zestaw strojony w tych pomieszczeniach i dlatego staram sie byc ostrozny w formulowaniu
" prawd ostatecznych" . U mnie odleglosc od sciany tylnej waha sie miedzy 40 a 70 cm ( w zaleznosci od pomieszczenia i ... domownikow) . Jednak , jak juz wspomnialem moje OB to H-frame , ktore akustycznie sa tworem trudniejszym ( do teoretycznego zinterpretowania) niz " prosta decha" jak w Jamo . W H- frame dochodza np wczesne odbicia od "skrzydelek" przed i za membrana. Na dokladke u mnie tyl i przod roznia sie wymiarami.
Jak tylko dam rade sprobuje pomierzyc bas szumem tercjowym z kilkunastu roznych miejsc i usrednic wynik .

WaldeK

PS .

Co do ustawienia i odleglosci. Ja zawsze kieruje sie tym aby uzyskac jak najlepsza stereofonie . Swoja droga tych sugerowanych przez Jamo i Magnepana  zalecen nie tarktowalbym w powiazaniu z typem obudowy czy promiennika. W koncu sporo duzych kolumn klasycznych tez wymaga niezlej akrobacji przy ustawianiu.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
10-10-2008, 18:30
Dobra, nie wiem kto jest zgred, a kto nie. Nie chcialo mi sie czytac, ale cos tam bylo ze niektore z wypowiedzi powinno sie po prostu wywalic z watku (to sie chyba nazwya moderacja).

W temacie kontruowania glosnikow, jestem kompletnym ignoranetm. Ja sie tylko pytam ;-)

Ponawiam wiec pytanie, ktore padlo gdzies wczesniej w tym watku.

Czy ktos moze podac dokladny przepis na dzialajaca, niedroga odgrode na glosnikach ogolnie dostepnych? Wymiary deski, schemat zwrtonicy?

Chodzi mi o typowy Full-range na górze z dołożonym basem, wymiary deski najlepiej do 1m wszerz i 2,5 m w góre (czy ile tam wychodzi wysokosc sufitu).

Czy mozna zalozyc wprost, ze wysokosc odgrody dopowiada wysokosci pokoju? Bo to nie jest zaden hi-tech, tylko troche dluzsza plyta do przywiezienia z Castoramy.

W jakiej odleglosci musi stac taka odgroda od sciany?

Czy obudowa typu U lub H znaczaco wplywa na rozciagniecie basu?

Czy mozna po prostu "skrocic pokoj" o np 25 cm wielka decha i wstawic w to 4 glosniki?

Czy ktos jest w stanie podac rozsadny kompromis wielkosci odgrody i  basu do pokoju np 25 m2 przy opcji "wolnoustawnej"?

Skoro kolumy klasyczne powinny stac min 1 m od kazdej scicany, czy nie mozna tego i tak wykorzystanego 1m2 lepiej zabudować odgroda?

Czy jest mozliwa opcja, zeby do obu narozników pokoju wstawic szeroka na 1 m deske wysoka do sufitu? Ile musi byc "przeswitu"  po bokach lub z góry? Decha szeroka na 1 m zajmuje tylko 70 cm wzdluz scian i 60 cm do środka pokoju.

Lite drut, prosty uklad, >93 db glosniki i naprawde gra muzyka.
Lity drut, first watt, full range.

Lenny

• 70 / 6074
  • Użytkownik
10-10-2008, 21:00
>> Cashlack, 2008-10-10 18:30:11

>>Czy ktos moze podac dokladny przepis na dzialajaca, niedroga odgrode na glosnikach ogolnie dostepnych? >>Wymiary deski, schemat zwrtonicy?

nie szukając daleko: http://audiohobby.pl/topic/1/1462#koniec

>>Chodzi mi o typowy Full-range na górze z dołożonym basem, wymiary deski najlepiej do 1m wszerz i 2,5 m w >>góre (czy ile tam wychodzi wysokosc sufitu).

Jeśli tak, to poszukiwania we własnym zakresie :)

>>Czy mozna zalozyc wprost, ze wysokosc odgrody dopowiada wysokosci pokoju?

nie

>>W jakiej odleglosci musi stac taka odgroda od sciany?

powyżej metra, w sytuacjach "mocno desperacyjnych" - 60cm, ale nie zagra jak powinna

>>Czy obudowa typu U lub H znaczaco wplywa na rozciagniecie basu?

"U" o szerokości 20cm i skrzydłach 20 cm, to tak samo jak zwykła decha 60 cm. Podobnie "H". Generalnie - większa deska - mocniejszy bas, ale szybciej są dipolowe nierówności.

>>Czy mozna po prostu "skrocic pokoj" o np 25 cm wielka decha i wstawic w to 4 glosniki?
I całą objętość za deską "zamknąć" ? Można - ale to nie będzie dipol.

>>Czy ktos jest w stanie podac rozsadny kompromis wielkosci odgrody i basu do pokoju np 25 m2 przy opcji >>"wolnoustawnej"?

30 cm szerokości i kilkadziesiąt długości w obudowie U, albo H  jest moim zdaniem do przyjęcia. W tej wielkości da się zrobić pełnowymiarowy bas. Przy prostej desce - będzie musiała być szersza.

>>Skoro kolumy klasyczne powinny stac min 1 m od kazdej scicany, czy nie mozna tego i tak wykorzystanego 1m2 >>lepiej zabudować odgroda?

Stawiając odgrodę bliżej ściany, albo o zgrozo w rogu ? Nie !

>>Czy jest mozliwa opcja, zeby do obu narozników pokoju wstawic szeroka na 1 m deske wysoka do sufitu? Ile >>musi byc "przeswitu" po bokach lub z góry? Decha szeroka na 1 m zajmuje tylko 70 cm wzdluz scian i 60 cm do środka pokoju.

Dlaczego aż do sufitu? Dodatkowa wysokość nie da basu, jeśli decha będzie wąska. Dipol nie może grać przy ścianie - polecam powyżej 0,7m.

Lenny

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
10-10-2008, 21:16
>> >> Lenny, 2008-10-10 21:00:38
>> Cashlack, 2008-10-10 18:30:11

Ta moja wydumka na Tonsilu to rzecz jeszcze niedograna do konca - ciagle w tym jeszcze dlubie.
Ten Tonsil ma swoje ograniczenia i potencjal jaki tkwi w Seasie + WG jest na pewno nie dokonca wykorzystany.
Poki co - prosilbym o nie traktowanie tego jako wersje ostateczna , gotowa do powielenia. Moze wsadze tam inny glosnik basowy... Cos tam nawet mam juz na oku. Oczywiscie bede sie staral aby caly czas byla to konstrukcja o niewygorowanym budzecie.

>>> "U" o szerokości 20cm i skrzydłach 20 cm, to tak samo jak zwykła decha 60 cm.

To spore uproszczenie nie uwzgledniajace tego co bedzie sie dzialo powyzej F granicznej odgrody.
Przyblizony sacunek to porownanie z decha o szer 53 cm

Tak naprawde U i H sa tworem ciut bardziej skomplikowanym.

WaldeK

Lenny

• 70 / 6074
  • Użytkownik
10-10-2008, 21:32
>> WaldemarK, 2008-10-10 21:16:04
>>Tak naprawde U i H sa tworem ciut bardziej skomplikowanym.

Zgadza się, pozwoliłem sobie na małe uproszczenie :). Przy "bardzo poważnym" budowaniu i tak zrobi się jakieś pomiary. Przy "budowaniu dla frajdy" czasem się nie zrobi... Wtedy takie uproszczenia są już mniej zauważalne.

Dipol z szerokopasmowcem i dodanym basem:
http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/breitband/noboxbb/index.html

Ciekawie wyglądają też dipole "Quasar MKII" firmy BD (na fostexie). Wyglądają ciekawie:
http://www.audiocraftersguild.com/Xtreme/xtreme.htm
Na forum tejże jest nawet ich rysunek z wymiarami i użytymi głośnikami:
http://www.bd-design.nl/forum/board_entry.php?id=10292

Lenny

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
10-10-2008, 22:44
>> Lenny

Wlasnie te BD podawalem jako przyklad stosowania w OB glosnikow o bardzo malytm Qts.

WaldeK

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
11-10-2008, 00:41
Jak juz pisalem, jestem kompletnym ignorantem. Tym bardziej dziekuje za odpowiedzi.

Temat wydawal sie prosty (he , he ;-).

Ponawim pytanie. Czy ktos zna przepis na "prosta", niedroga, odgrode na full-range + woofer,

możey być U lub H, "ustawna" tj do 1 m2 "objetosci", wysokosc z tego co zrozumialem "nie gra" (choc na jednej z podlinkow podawanych w trakcie dyskusji wydawalo sie, ze wysokosc te "gra").

niedroga, czyli jakis fostex + alphard, saba + tonsil, czy jakkolwiek. Ma byc "smieciowato" :-D.

Marek! Lancaster! Pobudka!

Lite drut, prosty uklad, >93 db glosniki i naprawde gra muzyka.
Lity drut, first watt, full range.