Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
09-10-2008, 12:36
>> Qubric_, 2008-10-09 12:04:00
Basrtuś - te wzorki to własnie z podstawówki wziąłeś - czyli twój poziom i twoja logika. A teraz odpowiedz na pytanie o ile sie zwiekszy BL po dodaniu magnesu??? Może zaczniesz od tego, zamiast wypisywac brednie swiadczące o tym że nie potrafisz interpretować wzorów.

Takiej opdowiedzi własnie się spodziewałem. To własnie pokazuje kto zrobi wszystko, włącznie z podważeniem praw fizyki żeby tylko pokazać, że jest mądry a ktoś inny jest głupi. Dlatego własnie nie mam zamiaru z tobą gadać - nie ma o czym.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 12:39
>>Głośniki z Jamo 909 są na zawieszeniu gumowym INNYM niż te które pokazał WaldemarK

Przecież własnie o tym mówię. I moze nie wpiepzaj sięmiędzy wódkę a zakąskę, bo WaldemarK na pewno rozumie o co mi chodzi, a czy przyzna rację to już inna sprawa, ale też nie twoja.

• Gość
09-10-2008, 12:48
Bartuś jesteś wirtualnym szczylem w za dużych portach. W dupie byłeś i gówno wiesz a jedyne co dłubałeś to sobie palcem w nosie.
Nie masz bladego pojęcia skąd się bierze parametr BL. Tym bardziej nie potrafisz stwierdzić czy się zwiększy, zmniejszy, kiedy i dlaczego - a od tego zależy zmiana parametru liczonego ze wzoru który wstawiłeś...
Jedyne co umiesz to powoływać się na "prawa fizyki" jak ksiądz na "prawa boskie", bo ani nic zrozumiałego napisać nie potrafisz ani nie masz wiele do powiedzenia - wiejski naukowcu.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 12:53
Lenny - poza tym jest jeszcze jedna sprawa - kwestia pasma. Czym inym jest osiągnięcie 40 Hz, a czym innym 30, to wymaga zupełnie innych wychyleń. Jeśli zadowolimy się F6 przy 45 albo przy 50 Hz (dla mnie to za dużo, ale znam osoby, którym tyle wystarczy) to okaże się, że wystarczy niewiele więcej niż połowa tego Vd które masz u siebie. Wszystko jest względne.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 12:58
>> Qubric_, 2008-10-09 12:48:33
Bartuś jesteś wirtualnym szczylem w za dużych portach. W dupie byłeś i gówno wiesz a jedyne co dłubałeś to sobie palcem w nosie.
Nie masz bladego pojęcia skąd się bierze parametr BL. Tym bardziej nie potrafisz stwierdzić czy się zwiększy, zmniejszy, kiedy i dlaczego - a od tego zależy zmiana parametru liczonego ze wzoru który wstawiłeś...
Jedyne co umiesz to powoływać się na "prawa fizyki" jak ksiądz na "prawa boskie", bo ani nic zrozumiałego napisać nie potrafisz ani nie masz wiele do powiedzenia - wiejski naukowcu.

To wszystko co potrafisz napisać? Rozczarowujesz mnie, kiedyś to przynajmniej dojebać soczyście potrafiłeś, a teraz to nawet to nie robi na mnie wrażenia...

A skąd się bierze BxL to potrafię powiedzieć, tyle że nie ma sensu, bo i tak napiszesz że gadam głupoty. Ja się nie muszę z niczego tłumaczyć, zwłaszcza przed kimś takim jak ty.

• Gość
09-10-2008, 13:21
Nie wszystko Bartuś, ale na takiego nadętego tłuka jak ty wystarczy, żeby ci się dekiel nie przegrzał.

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 16:13
Rzadko sie denerwuje i dość trudno wyprowadzić mnie z równowagi , ale dzis SZLAG MNIE TRAFIA jak widzę kolejny fajny temat świadomie niszczony przez nieodpowiedzialność i brak poszanowania dla innych.

Panowie Bartku i Qubricku!

Czy obaj jesteście az tak egoistyczni ze w imię dziecinnego udowodnienia sobie ( nie sobie nawzajem ale samemu sobie!) kto tu jest bardziej wyszczekany?
Popatrzcie - fajny temat , sporo informacji , z ktorych moze skorzystac sporo osob a Wy robicie sobie prywatna piaskownice?! Widzicie tylko siebie - zaslepieni egocentryzmem? W temacie udzielalo sie sporo osob  , teraz dzieki Wam czesc dyskusji przeniosla sie na PW , bo nie kazdy chce byc swiadkiem zenujacego widowiska i nie kazdy chce byc "poczestowany " epitetem z Waszego repertuaru " argumentow w dyskusji" Mimo wieku próśb i apeli innych Forumowiczow macie głęboko w d.... innych ludzi.
Dzieki Wam Forumowicze tracą sporo informacji a cale Forum upodabnia sie do referencyjnego pod względem braku kultury  poziomu Audiostereo.

Audiohobby powstało wysiłkiem wielu osób  i nie jest tylko Wasza własnością. Znajdujecie sie w "przestrzeni publicznej" a nie we własnej piaskownicy . Jeżeli Was mamusia nie nauczyła jak sie zachować miedzy ludźmi to czas wrócić do przedszkola- gdzie , sądząc po poziomie Waszych wypowiedzi - jest Wasze miejsce.

WaldeK

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 17:05
Waldku - moralisto. Znamy się od paru ładnych lat, znamy się również z wielu innych, nie tylko tych dyplomatycznych stron, daruj sobie więc kazania pod moim adresem, bo niektóre z zarzutów w kontekście tego co o tobie wiem w ogóle mnie nie ruszają. Moja mamusię to też znasz, wiesz czego mnie nauczyła a czego nie i co przejąłem od ciebie, dobrze wiesz że za niejedno powinieneś jej podziękować, nie mówiąc już że przyzwoitość by wymagała żebyś pewne sprawy własnie z nią uregulował skoro masz teraz taką możliwość. Pewnie i tak by ci temat odpuściła, bo to osoba bardzo tobie życzliwa i DOBRZE O TYM WIESZ, ale tu chodzi o ogólnie pojętą przyzwoitość której wymagasz ode mnie.

Jeśli o mnie chodzi to nie ciągnę żadnej pyskówki jak byś nie zauważył, odpowiadam jedynie na prowokacje i to w sposób bardzo oszczędny, mi naprawdę nie zalezy na tym, żeby przekonać Qubrica ani żeby go obrazić, moje zdanie na jego temat też już od dawna znasz. Ale jak zwykle widzisz to co chcesz widzieć i co jest ci wygodne...

lancaster

• Gość
09-10-2008, 17:28
Bartek, nie wiem czy to kazanie czy nie ale  w konkretnej sytuacji rowniez prośba z mojej strony o powrot do tematu watku.

Waldek, jakby co to bardzo chetnie przygarnbe mna odsluchy Twoje OB na 27tbfc+WG/tonsil :)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 18:11
Bartku

Jesteśmy w zakładce DIY w temacie Open Baffle . I tu trzymajmy sie tego tematu z pozorami choćby kultury wypowiedzi. Do pyskówek i gadania o niczym jest dział Pogaduchy . A do spraw prywatnych są wiadomości PW.
Albo mail .

Tylko tyle. I aż tyle.

WaldeK

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
09-10-2008, 18:15
Lan

Co do przygarniecia na odsluchy... Nad tymi OB z Tonsilami ciagle pracuje probujac wycisnac z nich co sie tylko da. Jak bedze gotow - dam znac. Niemniej ciagle mysle nad zmiana basowca....W temacie dotyczacym tych OB pytalem Cie o Eminence. Jak widzisz te glosniki w OB?

WaldeK

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 18:17
Wiesz Lan, spoko, ja sobie zdaję sprawę, że nie powinienem się wdawać w "wymanę uprzejmości" z panem Q i przyjmuję krytykę pod moim adresem, ale... no własnie nie chciałbym tutaj rozwijać szczegółów, powiem dość oględnie, w przypadku niektórych osób jest to niedopuszczalne, zwłaszcza w połączeniu z wycieczkami rodzinnymi.

Zdzislav

• 256 / 6104
09-10-2008, 18:43
to może żeby powrócić do tematu, napisze o zwrotnicy w moich 4-way kołchoźnik. Mianowicie wysokotonowa saba dostała filtr pierwszego rzędu 2uF, średniotonowa saba dostała cewkę 0,2mH i konda 20uF, kickbas pioneera dostał cewkę 0,6mH, bas ma 4mH i konda 200mF( przymus niskiego odcięcia jaki stawia głośnik). Dzięki 20uF na sabie średniotonowej wzrosła znacznie wytrzymałość mocowa całości, 100uF sprawiało ze przy średnich głośnościach przy pojawieniu sie niskiego basu saba charczała, czyli dostawała juz za duzą moc mimo filtru 6db/okt. Do tego bas sie poprawił, widać saba miała wpływ na bas dosyć znaczny i w dosyć szerokim zakresie częst. A z moich spostrzeźeń bas z saby (niefiltrowanej) jest troche anemiczny i mało rozdzielczy jak to przystało na ob. Wniosek z tego taki ze saba jednak potrzebuje kolegi do duetu. Aha, jeszcze zauwazalna przez niektórch megafonowatość saby zniknęła.  Jak na razie takie filtrowanie sprawia wielką frajdę ze słuchania muzyki. Realizm ogromny, mimo jakościowo średniego wzmacniacza tranzystorowego.

dodam na końcu ze filtry dobierałem na słuch.( korzystając jednak z jakiejś tam wiedzy), czyli mozna powiedzieć ze amatorka total, mimo to wynik bardzo fajny. Co myślicie o takim filtrowaniu?

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 18:57
WaldemarK - toż własnie napisałem ci maila z tym co mi nie pasi. Mam nadzieję że tym razem będziesz miał cywilną odwagę żeby na niego odpisać.  

Co do trzymania się tematu - parę wpisów wyżej ustosunkowałem się do twoich przykładów na zastosowanie głośników z duzym Xmax, piłeczka więc nie jest po mojej stronie. Apropos Scan Speaków w Esach to dodam jeszcze, że jest ich tam 9, słownie DZIESIĘĆ. A szukamy głosnika który da się zastosować pojedynczo. Ponadto o ile faktycznie od seryjnego 25W8657 SE różni się  tylko impedancją to i tak nie jest to przykład na użycie głosnika z bardzo dużym wychyleniem, on ma 7mm, nie jest to mało, ale do 12,5 o których była mowa to jest jeszcze spory kawałek. No wiec jeśli masz coś do dodania w tej materii to proszę bardzo.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 19:57
>>dodam na końcu ze filtry dobierałem na słuch.( korzystając jednak z jakiejś tam wiedzy), czyli mozna powiedzieć ze amatorka total, mimo to wynik bardzo fajny. Co myślicie o takim filtrowaniu?

W sensie dobranych podziałów czy w sensie metod? IMO metoda na ucho wcale nie jest tak wiele gorsza od mierzenia wyłącznie SPL. Jest trudnejsza, ale jeśli ktos jest w miarę osłuchany i ma porównanie z innymi kolumnami, które mają w miarę równą charakterystykę (bo ucho niestety przyzwyczaja się czasem do nierówności) to na którejś tam płycie usłyszy, że coś jest nie halo, wymaga to jednak dużo cierpliwości, pomiar w tym momencie mocno przyspiesza sprawę. Jednak słuchać trzeba cały czas, bo takie rzeczy jak szerokość i głębokość sceny, barwa, dynamika to trzeba wysłyszeć (ch-ka SPL może wyglądać tak samo a pozostałe aspekty mogą być zupełnie inne) i na tej podstawie zdecydować np o zmianie f podziału.

Co do dobranych podziałów to można powiedzieć czy nie ma większych błędów, w tym przypadku "na oko" nic podejrzanego nie widać, ale na oko to w szpitalu leczą, więc można napisać kolejny elaborat na ten temat i nic z tego nie wyniknie.

Poza tym jestem zwolennikiem wielodrożności, akurat przypadłości Saby to nie znam, ale moje stosunkowo skromne doświadczenia z szerokopasmówkami wskazuja na to, że podobnie jak "zwykłe" głośniki tak i one mają zakres w którym pracują najlepiej i mimo dużych rozmiarów często własnie ów zakres zaczyna się dość wysoko, przy czym zaznaczyć tutaj muszę że bawiłem się tylko stosunkowo tanimi głośnikami. Zbyt nisko puszczone zaczynały brzmieć nie tyle jak megafon co jak głosno rozkręcony telewizor.

Najsensowniejsza w moich warunkach wydaje się 3,5 drożna z aktywnym najniższym wooferem, to dlatego że akurat w moich warunkach taki układ pozwolił na zachowanie jeszcze w miarę sensownych rozmiarów całości i zachowania 8 ohmowej impedancji dla pierwszych 3 dróg, niemniej jednak całość jest jednak zbyt zawiła i nie zrobiłem do czegoś takiego podejścia. Kombinowałem raczej z jak najwyższym puszczeniem woofera, własnie też jakoś koło 0,8-1 kHz, tak naprawdę dopiero wtedy środek "ożył", dostał ładnej barwy, wróciły własciwe proporcje instrumentów i ogólna spójność, mam więc podobne spostrzeżenia, choć dotyczące zupelnie innych głosników.