>> Lenny, 2008-10-07 18:45:47
Spuść z tonu, bo Twoje "mocne" wypowiedzi aż prowokują do stanowczych "odpowiedzi". Zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę ich merytoryczną, "zawartość".
Chyba ci się adresy pomyliły to po pierwsze. Nie tobie oceniać zawartosć merytoryczną moich wpisów bo sam nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz i to widać - to drugie. Po trzecie jeśli coś mnie wkurza to własnie taki ton. Jak uważasz że jesteś mądrzejszy to zbuduj sam jakieś kolumny a potem spróbuj to sprzedać, zobaczymy jak ci pójdzie i jak słuchacze ocenią twoją wiedzę i umiejętności, jeśli pozytywnie to wtedy może jakoś lepiej zniosę pouczenia z twojej strony.
>>Pokaż mi oprócz Linkwitzów OB z wooferami które mają Xmax 12 mm a potem dopiero oceniaj kto się ośmiesza.
Proszę bardzo:
1.
http://www.musicanddesign.com/naomain.html2. Gradien revolutin (piszą że woofer jest long stroke, nie chce mi się szukać ile ma i jaki jest przeciętny "long stroke" dla panów z Gradienta)
3.
http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=7644&page=1&highlight=dipole4.
http://home.wanadoo.nl/dezaire/dipoolbas/dipole_bass.htm#Drivers (Xmax = 8, ale to dla Ciebie pewnie i tak źle)
Ile jeszcze mam podać przykładów?
Kto się ośmieszył ?
Oczywiście że ty się osmieszyłeś. Pokaż mi JEDEN przykład, ale czegoś co jest seryjnie produkowane i weryfikowalne.
>>>Nie chodzi mi o to kto tu robi za guru i co pisze. Pal licho, nawet o to jak - byle nie pisał tylko dla upustu swej grafomanii.
Dla przykładu:
>>Mały X-max trzeba wybierać nie dlatego, że taki jest wymóg OB, tylko taki głośnik jest łatwiej zrobić i można będzie kupić taki głosnik taniej.
>>Nawet jeśli to prawda (w co szczerze wątpię, myślę nawet że jest dokładnie odwrotnie) to co to ma do rzeczy?
W podobnym zakresie ceny (więc w podonym zakresie wielkości magnesu) moge kupić coś w czym dali krótką cewkę (mały Xmax i duża skuteczność) albo odwrotnie. Jak za Twoją radą kupię coś o dużej skuteczności to będę mógł ten głośnik rozbujać do tych marnych 2mm słabym wzmacniaczem. I co z tego ? Głośności na basie i tak nie będzie, bo ona bierze się w dipolu Z ILOŚCI PRZEPOMOPWANEGO powietrza. Jedyną możliwością uzyskania większej ilości niezniekształconego basu jest kupno czegoś co ma większe liniowe wychylenie! Że trzeba będzie silniejszy wzmacniacz (i czasem niżej ciąć) - cóż, chcemy przecież jakości prawda? Po to budujemy dipola.
Ilość przepompowanego powietrza zalezy od Xmax i Sd a nie tlyko od Xmax. To już jest pierwsza bzdura w jaką tutaj napisałeś i która swiadczy że znasz się na temacie jak wilk na gwiazdach. Spójrz sobie jaką powierzchnię ma głośnik 15" a potem popatrz jaki Sd mają twoje ukochane Peerlessy. Różnica jest 2,5 krotna, a to oznacza, ze wystarczy Xmax 5mm do osiągnięcia takiego samego Vd jak ma twój boski Peerless. Co ja pisałem, że jakich głośników szukać? Z WYCHYENIEM 5 MM!
>>Duża wymagana moc do nagłośnienia takiego SLSa czy XLSa to mit! W okolicach jego Fs (gdzie ma dużą impedancję elektryczną) śmiesznie mały prąd przez cewkę wychyla go do Xmax. A tam właśnie jest największa korekcja. Powyżej duże wychylenia nie są już tak potrzebne - patrz zasada działania dipola.
A wiesz w ogóle jaki ten głośnik ma Fs? Dokładnie nie pamiętam, ale coś w okolicach 20 Hz. Hello! Tu ziemia! Budujemy zestaw który ma grać powyżej 40 Hz ! Pioza tym ile jest nagrań które wykorzystują tak niskie tony?
>>A porównywać to będę do czego chcę, regulamin tego forum tego nie zabrania, a twoje widzimisię jest ostatnim na co mam ochotę zwracać uwagę.
Można nazywać rzeczy po imieniu, zgodnie z elementarnymi zasadami działania głosnika, albo owijać w piękne porównania. Jak chcesz... Przy okazji - w F1 mają z przodu felgi 13 cali jeśli dobrze pamiętam :D
Bo taki rozmiar jest narzucony przepisami i jest to jedno z wielu ograniczeń jakie wprowadziła FIA żeby bolidy nie byy za szybkie. Z tego samego powodu nie wolno stosować kanałów Venturiego, opony mają rowki, przednie skrzydło powieszone jest tak wysoko jak jest, nie ma ABSu ani kontroli trakcji, nie ma napędu na 4 koła. Nie dlatego że tak jest optymalnie tylko dlatego, że zabrania tego regulamin techniczny. No i tak właśnie wyglądają wszystkie twoje argumenty - wyciągasz coś z kontekstu i przytaczasz jako dowód, ze oponent nie ma racji - sorka, ale jeśli twje następne wpisy będą wygldać tak samo to nie oczekuj że się do tego ustosunkuję - patrz wtedy na to co napisałem wcześniej - zbuduj coś w oparciu o te swoją wiedzę i zobaczymy jak to zagra.