Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
08-10-2008, 21:03
Moje doswiadczenia z SLS -ami wskazuja ze sa to glosniki dosc trudne do napedzenia. 2*12" da nam 4 Ohm...Tu bedzie potrzebna "spawarka" :-)

Jezeli mowimy o ukladzie aktywnym, z korekcjami itp to moze i dobry wybor. Ja jednak bym sie mocno zastanowil.
IMO podobne wychylenie objetosciowe ale uzyskane wieksza Sd a mniejszym X daje lepsze efekty soniczne.

Pozdrawiam

WaldeK

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
08-10-2008, 21:09
>> Qubric_, 2008-10-08 21:01:48

Napisałeś ze Jamo R909 są korygowane aktywnie. Jesteś tego pewien?

WaldeK

• Gość
08-10-2008, 21:58
Nie. Przeczytałem gdzieś - chyba w Audio w reportazu z jakiejśc wystawy, że jest do niego wzmacniacz na bas z aktywna zwrotnicą. Ulotka producenta tego nie potwierdza.

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
08-10-2008, 22:05
>> Qubric_, 2008-10-08 21:58:57

Ja w tzw miedzyczasie przegooglowalem Jamo R909 i na zadna wzmianke o aktywnej korekcji nie natrafilem.

Pozdrawiam

WaldeK

a_men

• 746 / 6102
  • Ekspert
08-10-2008, 22:16
Za to na pewno jest aktywna wersja Gradientów Revolution.

• Gość
08-10-2008, 22:53
Widocznie pomyliłem modele w tym przykładzie. Jamo 909 rzeczywiście nic nie podają na temat możliwości aktywnej filtracji. Napisali natomiast o „specjalnym sposobie filtracji” dającym 100 db poniżej 200 hz (przy średniej 89db na 4 omach). Głośniki są 15 calowe. Da się to pewnie zrobić taniej niż za 32 tysiace złotych – ale bardzo tanio to nie będzie. Zapomnijcie o wynalzakach typu jeden szerokopasmowiec w desce sedesowej bo nie tędy droga. przypuszczam ze te Jamo i tak obiektywnie mają kłopoty z osiągnięciem 50 hz.

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
08-10-2008, 23:06
Basowce z Jamo R909 sa prawdopodobnie OEM wersja SLS-15PA

http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=51

Nie mam pojecia czy sa one ciagle w sprzedazy.

Co do 50Hz - pomiary w Audio pokazuja ze raczej nie powinno byc z tym problemow. Pod wzgledem pomiarow laboratorium Audio uwazam za bardzo wiarygodne.

WaldeK

• Gość
08-10-2008, 23:38
O! Nie wiedziałem że AUDIO je testowało. Ciekawe jak mierzyli niskie w polu bliskim – po sklejeniu powinna wyjść kilkunasto decybelowa górka poniżej 200 hz. I na tym właśnie polega tajemnica osiągania zejścia w dipolu. A jak to zagra w pomieszczeniu? I w jakim pomieszczeniu może grać, bo dipole zwykle wymagają odpowiedniej przestrzeni – także odsunięcia od ścian bocznych jeśli mamy skorzystać z ich zalet wygaszania basu pod kątem 90 stopni.

PS. Z linku który podałeś i tego zdjęcia http://www.totu.pl/cena/3034336-jamo-909 wynika że głośniki z Jamo są inne – mają resor górny na gumie, a te głośniki z Tymphany mają resor marszczony jak w typowych estradowcach.

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
08-10-2008, 23:47
http://www.audio.com.pl/pdf/testy/zespoly%20glosnikowe/jamo%20r909.pdf

Tu jest caly test w PDF. Duzo informacji.
A tak wogole to Witam wszystkich. Od poczatku sledze ten watek i sam cos w domu dlubie w OB...

• Gość
09-10-2008, 10:52
WaldemarK, 2008-10-08 23:06:56
Basowce z Jamo R909 sa prawdopodobnie OEM wersja SLS-15PA
http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=51

Porównałem z opisami. To nie te głosniki. W Jamo jest głosnik tego rozmiaru ale zawieszony na gumowym resorze i ma znacznie mniejsza cewkę. Jak na ten głośnik nawet bardzo małą.

Ciekawe jest że w podobny sposób zbudowany został tonsilowski GDN 30/60/1. Duża membrana mała cewka, wysoka dobroć, stosunkowo lekka membrana i zadiwiająco niski Fs. Moznaby spróbowac tych Tonsili ale obawiam się że wychylenie i przede wszystkim obciążalność jest za mała i wyjdzie coś co będzie miało np. poniżej 80 db efektywności. to już chyba lepiej ryzykować kupno tych małych Dexonów.

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
09-10-2008, 11:37
>> WaldemarK, 2008-10-08 16:58:44
Bartek

>>Pokaż mi JEDEN przykład, ale czegoś co jest seryjnie produkowane i weryfikowalne

Gradient jest( byl) produkowany seryjnie Oni caly czas "robia" w dipolach - to uznana marka

Kolejny przyklad - z naszego podworka - ESA Wiem ze skala produkcji wybitnie jednostkowa ale projektantowi ESY wiedzy nie sposob odmowic

Jamo R909- Peerleesy z OEM na bazie XLS
Legacy Audio - to ze USA ( wiem ze nie lubisz, ale...)

Jamo - własnie OEM, w dodatku spójrz na górne zawieszenie, to powinno cokolwiek powiedzieć o Xmax
Gradient - no własnie, ile wychylenia maja tamte głosniki? 12 mm?
ESA - a co ja kurna pisałem o scan Speaku? Że zły? Nie, wręcz przeciwnie, że bardzo dobry. Ino drogi.

Poza tym tak się składa że nie ciebie pytałem o przykłady tylko Lenny\'ego - skoro tak dużo wie o OB to niech się wykaże.

>>Prawda jest po srodku Nie ma reguly czy glosnik ma byc subwooferowy czy estradowka z Xmax 2mm.

A GDZIE JA NAPISAŁEM ZE JEST REGUŁA? Jak byś nie zauważył to Lenny twierdzi, że głośniki z małym Xmax się nie nadają, ja tylko uważam, że jeśli szukasz taniego głosnika to szukaj z małym Xmax no i jesli chcesz coś wnieść do sprawy to może podaj przykład głośnika który kosztuje poniżej 500 złotych, ma 10 albo najlepiej 12" i Xmax  8 mm i który nie ma takich wad jakie ma SLS.

P.S.

Jednak zaszkodział ci francuska siara, to co było w tym "szelaku" to albo zabija albo wzmacnia innej opcji nie ma.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 11:50
>> Qubric_, 2008-10-08 21:01:48
bartek_z, 2008-10-08 10:02:32
"Przecież tu chodziło publiczne pokazanie, że się ja nie znam i mam się zamknąć"
Zgadza się. Nie znasz się więc przestań się nadymać, bo ci nigdy nie zejdą pryszcze.

Wiesz Qubric, tak jak ty się nie znasz to mi się nawet nie chciało komentować. Jedno co ci mogę podać to dwa banalne wzory, jeden na Qts:

Qts = (Qms * Qes) / (Qms + Qes)

A drugi na Qes:

Qes = (2 Pi * Fs * Mms * Re) / (B x L) do kwadratu.

Sorki tylko za "spolszczoną" pisownię.

Jesli ogarniasz matematykę i fizykę na poziomie szkoły podstawowej to widzisz, że z tych wzorów wynika niezbicie, że dołożenie magnesu (współczynnik BxL)  wpływa powoduje odwrotnie proporcjonalne do kwadratu obniżenie Qes, a co za tym idzie Qts. To są absolutne podstawy jeśli chodzi o wiedzę jak funkcjonują głośniki, a ty to zakwestionowałes dając dowód całkowitej niewiedzy, w związku z powyższym nie mamy o czym gadać, najpierw się doucz, bo ja nie zamierzam znosić obelg od kogoś kto jest w głosnikowym przedszkolu, a to że ignorowałem twoją niewiedzę to własnie w myśl zasady, że pewnych rzeczy nie ma sensu kopać.

• Gość
09-10-2008, 11:59
8 mm Xmax w głośniku 15 calowym o wysokiej efektywności można uznać już za bardzo duże wychylenie.
Głośniki z Jamo 909 są na zawieszeniu gumowym INNYM niż te które pokazał WaldemarK właśnie po to żeby głośnik się wychylał bardziej niż ten estradowiec na koszu którego powstał. Poza tym głośniki te mają też dużą swobodę wychylenia nieliniowego i zupełnie inny układ magnetyczny z mniejszą cewką.

• Gość
09-10-2008, 12:04
Basrtuś - te wzorki to własnie z podstawówki wziąłeś - czyli twój poziom i twoja logika. A teraz odpowiedz na pytanie o ile sie zwiekszy BL po dodaniu magnesu??? Może zaczniesz od tego, zamiast wypisywac brednie swiadczące o tym że nie potrafisz interpretować wzorów.

Podokładaj różne magnesy do nabiegunników w róznych głosnikach i zobacz co się stanie. Wtedy przyjdź sie pomądrować.

bartek_z

• 404 / 6107
09-10-2008, 12:31
>> Lenny, 2008-10-08 19:59:17
Bartku nie wierzyłeś chyba, że myślę że w F1 jeżdżą na 13 bo lubią :) Mimo to dziękuję za wykład. Za ten o Sd*Xmax też.

Wracając do sedna.
Zamiast 15cali z 5mm Xmax, który ma niecałe 570cm3 wychylenia obj., wolę 12" z 12mm (niecałe 875cm3 wychylenia obj.). Pod tym względem do takiej piętnastki (5mm) porównywalne jest 12cali z Xmax=8mm (583cm3). Piszę niecałe, bo przecież membrana ma mniej niż średnica głośnika, ale obliczenia dobrze oddają prawidłowość. Gdybym robił osobiste wycieczki napisałbym że wzory są z podstawówki. Na szczęście nie robię. :)
Dodatkowa zaleta mniejszego głośnika: węższa kolumna !! (przy użyciu H-frame)
Przy "poważnym projekcie" i tak czekają nas trzy drogi, więc argument o niższym cięciu, niskiej skuteczności... Już pisałem co o tym myślę.

Żeby wnieść coś poważniejszego do dyskusji - polecam 2 SLSy12 na stronę. Kosztują niemało jeśli ktoś chce zaryzykować pierwszy projekt z dipolem. Zapewniam jednak, że dają radę, a w porównaniu do XLSa ich cena to prawdziwa okazja :).

No dobra, w takim duchu to możemy rozmawiać. pozwolisz, że wypunktuję, bo tak jest mi łatwiej:

1. Zgadzam się, mniejszy głosnik to węższa kolumna, ale przy ograniczonym budżecie lepiej że mamy do czynienia z ograniczeniami natury estetycznej a nie jakościowej.

2. SLS - problematyczny głośnik, znam go na wylot i WaldemarK ci to potwierdzi bo tez zna ten wynalazek na wylot i żaden związek chemiczny zawarty w gruzińskim koniaku, politurze ani w Bordeaux nie ma tak silnego działania, żeby Waldi mógł stwierdzić, że SLS to szybki głośnik. Co prawda chodzi tutaj o SLS8, ale z uwagi na budowę 10tki i 12stki nie spodziewałbym się, że one nie mają wad 8-mki. On w ogóle nie ma górnego zakresu pasma. Sam najniższy bas ma bardzo dobry, ale powyżej 200 Hz jest już poważny deficyt dynamiki, rozdzielczości a barwa jest mocno ujednolicona. Ewidentnie jest to subwooferowa konstrukcja. Może rzeczywiście jeśli chodzi o aktywny podział wtedy można je puścić dowolnie nisko, ale nie zostawia się w ten sposób żadnego marginesu na ewentualne korekty. Takich przypadlości nie praktycznie żaden głośnik z połowę mniejszym wychyleniem za podobną kasę, nie licząc jakichś kompetnych gówien typu "no name", ale nawet wśród takich głośników mozna znaleźć rzeczy, które grają na wyższym basie szybciej niż SLS.

3. nie wiem czy przypadkiem XLSy nie mają podobnego problemu. Szczerze mówiąc nie znam tych głośników, nigdy mnie one nie interesowały, ale jak doczytałem one grają do 120 Hz. Być może nieprzypadkowo. Prawdopodobnie nieprzypadkowo jest tak głośnik niskośrednitonowy 22 cm a nie 18, już SLS8 jeśli chcesz użyć w kolumnie to najlepiej jest go skleić z 18 centymetrowym midwooferem, w przypadku 15stki punkt podziału trzeba zrobić wyżej ( uwagi na równowagę dynamiczną) no i wtedy wpada on w to swoje "mulaste" granie. A i tak, nawet jak zrobisz podział 200 i dasz 18stkę to sporo musisz się nagimnastykować, żeby ukryć ten"nalot", po czym jak zmienisz woofer na Scan Speaka to okazuje się, że i tak SLS zauważalnie spowalnia dźwięk. Dlatego własnie NIE POLECIŁBYM tego głosnika komuś, kto zaczyna swoją zabawę z budowaniem kolumn, potencjał na niskim basie ma bardzo duży i tu się zgadzam, ale ogólnie to jest wredny głośnik.