Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
11-10-2008, 00:47
Czyli jestesmy skazani na odgrody tubowe typu dual concentric, projektowane na etapie budowania domu? ;-)

Lenny

• 70 / 6074
  • Użytkownik
11-10-2008, 07:27
Tanio i prosto będzie bardzo ciężko. Popatrz na powyższe projekty i co gra na dole. Jeden tani woofer na pasywnej zwrotnicy nie dociągnie efektywnością do szerokopasmowca. Coś takiego jak BGS 40 8 OHM Vistatona tanie już nie jest.
Lenny

titan

• 299 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
11-10-2008, 10:02
Z dipolami jest ciężko przewidzieć efekt końcowy. Ja na przykład próbowałem róznych wysokości, szerokości, U, H itd.
Z moich doświadczeń wynika że lepiej jak odgroda jest wyższa niż miała by to być U czy H. w moim przypadku przy U i H słychać rozonans którego nie mogę zaakceptować, ale to tylko ja może komuś to nie będzie przeszkadzało.
Czeka mnie jeszcze parę prób z róznymi opcjami jeśli chodzi o same odgrody. Wszystkie moje doświadczenia z tym związane mam udokumentowane (wielkości odgórd, kształty, i pomiary każdego przypadku) zostało mi jeszcze kilka wariantów do spróbowania. Jak skończe wszystko to jeśli ktos zechce, podziele się swymi doświadczeniami.

Pozdrawiam
T.

Ps. dobry początek to poprostu saby i alphard. Nie wiem czy da się taniej.

lancaster

• Gość
11-10-2008, 11:22
Cashlack, tak jak koledzy piszą. Nie da sie chyba(sam probuje obecnie kilku opcji) uzyskac satysfakcjonującego efektu super niskimi kosztami.
Po prostu dobry woofer lubi kosztowac.
Sekcja sredniowysokotonowa to samo.
Najtanszy sensowny set to tak jak titan pisze Sabcie+Alphard.
Jezeli ma byc taniej bez modyfikacji glosnikow to sorki ale nie widze tego.
Moznaby sie pobawić (obnizajac efektywność do jakichs 90B) z kombinacją Tesla+TW70(visaton widywany w WLM La Scala i prawdopodobnie w superpac tejze firmy)+ mniejszy Alphard.
70-kę mam w domu i to jest calkiem OK głosnik. Pozostaje kwestia umiejętnego zszycia driverw(tu to sie zacyznają schody, bo pomiary omiarami a na dobrą sprawe odgroda i tak njest nieco innym ustrojem niż klasyczny zestaw)
W kazdym razie jezeli bys sie zdecydował na tesle+ visatona to za komplet glośnikow zaplacisz ok 130zl. Do tego Alphardy pewnie z 200-250 i masz drivery za powiedzmy 400. Do tego decha i kilka tygodni walki z rożnymi konfiguracjami zwrotnic(pod warunkiem ze to lubisz:))
Trzeba sie tez liczyc z kosztami elementów zwrotnic. Najpierw szacunkowo dobrac wartości - zakupić - strojenie.
Pytasz o tani projekt to masz- ale sfekt jak to w takich rozważaniach zalezy od wielu rzeczy.
Od siebie mogę powiedziec ze tesla z tw70 powinna sie dobrze zgrać.

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

bartek_z

• 404 / 6107
11-10-2008, 13:00
Zasadniczo Lan dobrze gada, jest tylko jedno uściślenie z mojej strony odnośnie Alphardów. Nie próbowałem typowo estradowych HW i EW, na pewno nie polecam żadnego LW do tego celu. Wszystkie one od rozmiaru 8" wzwyż mają jakąś taką kijową przypadłość, że podbijają wyższy bas i to ten "nieprzyjmny" zakres, przez który wszystko brzmi jak w kiblu. W OZ problemu nie ma, wszystko da się wyciać zwrotką, ale w OB to już nie jest tak hop-siup, filtry muszą skopmensować spadek wynikający z użycia odgrody, więc nie wycinają wszystkiego co potrzeba. Co prawda są na tym swiecie rózne dziwadła w tym i Joseph Audio z filtrami o jakimś kosmicznym nachyleniu (o ile dobrze pamiętam 120dB/okt) więc i takie OB pewnie da się zrobić, druga rzecz to zawsze mżna przerobic trochę sam głośnik, żeby go troszkę uciszyć w tym wyższym zakresie, ale przecież ma być łatwo a nie trudno.

HW i EW nawet na papierze wypadają lepiej (choć niektóre wydumki z Qts 1 albo i wyższym to raczej bym omijał) i to raczej wśród nich bym szukał czegoś dla siebie.

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
11-10-2008, 15:27
 Glosnik do OB...... Moze to jest to co " polaczy " zwolennikow glosnikow z duzym Xmax i tych , ktorzy szukaja glosnikow o  duzym Sd       :-)

http://www.gbs-audio.de/resources/3422.pdf

WaldeK

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
11-10-2008, 15:36
Oj postawiłbym cuś takiego u siebie...

lancaster

• Gość
11-10-2008, 16:25
Waldek, tylko co takie 22 cale rozpędzi. Rozumiem ze to propozycja do 3 way, bo do zenienia z Seasem w WG wogóle tego nie widze :)

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
11-10-2008, 16:33

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
11-10-2008, 18:08
http://www.humblehomemadehifi.com/Serious-Sub_html_m62a7c67b.jpg

Pierwszy obrazek po prawej prezentuje dość purystyczne podejście do OB:)

bartek_z

• 404 / 6107
12-10-2008, 11:59
>> WaldemarK, 2008-10-11 15:27:24
Glosnik do OB...... Moze to jest to co " polaczy " zwolennikow glosnikow z duzym Xmax i tych , ktorzy szukaja glosnikow o duzym Sd :-)
http://www.gbs-audio.de/resources/3422.pdf
WaldeK

Ależ po co się ograniczać? Tu masz duże Xmax:

http://www.mtxaudio.com/caraudio/products/subwoofers/jackHammer.cfm

;-)

fistulator

• 348 / 6103
13-10-2008, 11:03
>> Cashlack, 2008-10-11 00:41:19
Jak juz pisalem, jestem kompletnym ignorantem. Tym bardziej dziekuje za odpowiedzi.

Temat wydawal sie prosty (he , he ;-).

Ponawim pytanie. Czy ktos zna przepis na "prosta", niedroga, odgrode na full-range + woofer

-----> Cashlack ja miałem u siebie dipola o wymiarach sz - 40 cm wys. 140 - oparty był na Fostexie FE167E i 4 x21 cm (modyfikowany tonsil) na kanał - sam ich nie robiłem tylko znajomy je tworzył i powiem szczerze że można z tego uzyskać bardzo dobry dźwięk z zejściem do 40Hz i dynamiką ok. 96 dB.

• Gość
13-10-2008, 11:29
Nie ma!
Ale możesz spróbować Moncora SPH-60X z układem spłaszczającym impedancję dla średnich tonów i do tego DEXON DRB 15”/200/01 –8om.

Seria Dexon DRB na trochę małe BL jak na tak duże głośniki (poniżej 10 BL). Możesz więc poszukać różnych magnesów i spróbować wzmocnić napęd. Może to ale nie musi się udać.
W mojej ocenie akurat ta 15” Dexona ma najlepszy napęd w stosunku do masy drgającej.
Głośnik musisz uciąć bardzo dużymi cewkami, a więc nie będzie to „tanie” rozwiązanie problemu. Ale może być jedno z tańszych OB.

bartek_z

• 404 / 6107
13-10-2008, 11:54
Chyba raczej 86 dB...

Odpowiem wprost - TANIO SIĘ NIE DA. Mozna użyć tanią szerokopasmową Teslę i jakąś znośnie niedrogą wysokotonówkę, ale wtedy potrzebny jest wysoki podział i trzeba mieć dobre woofery. Oferta np. Beymy czy Visatona  jest głęboka i szeroka, ale nie jest znów taka tania. Z taniochy całkiem obuecująco na ppierze wyglądają Alphardy HW, ale nie testowałem i nie powiem jak to "lata", wiem że LW trzeba mocno poprzerabiać jak się chce użyć w OB. Mozliwe że taka specyfika tylko LW...

Teoretycznie też może nadawać się ARN 312, testów w OB nie robiłem, ale kiedyś aplikowałem ten głosnik w obudowie stratnej, działającej na zasadzie Nautilusa, zwężajcy się 3- metrowy kanał w całości wypełniony materiałem tłumiącym, tyle ze nie zwinięty w ślimak a złożony w harmonijkę. Taka obudowa jest pod pewnymi względami podobna do OB, membrana pracuje z podobną swobodą i ten głośnik całkiem dobrze sobie w takiej obudowie radził, jest wiec szansa ze i w OB pójdzie. Na pewno daje niski i równy bas, bez żadnych nieprzyjemnych podbić, ale nie sprawdzałem go w typowym OB więc trudno powiedzieć jak się sprawi.

Ryzyk - fizyk można spróbować te Alphardy, kosztują 50 PLN za sztukę i jak się nie spiszą to przynajmniej wiele się na nich w plecy nie będzie, poza tym zawsze można to potraktować jako rozwiązanie przejściowe. Za jakis czas będę bawił się tymi głośnikami więc może napiszę na ich temat coś więcej, niemniej jednak nie liczyłbym za specalnie na to, że będzie je można puścić do 1 kHz. Obiecujące są także Tonsile, wspomniany GDN 30/60/1, tego konkretnego modelu nie znam, ale wszystkie głosniki Tonsila które miałem do tej pory grały "równym" basem, niezbyt niskim jak na swoje gabaryty, ale rownym, w dodatku nigdy nie było problemu z wysokimi podziałami i szybkością samego głosnika (tak jak pisałem był problem ze strojenie bass reflexu i stąd własnie taki a nie inny dół), z Teslą na pewno go "skleisz".

No i na tym w zasadzie koniec pomysłów na tanie OB.

fistulator

• 348 / 6103
13-10-2008, 12:16
>> bartek_z, 2008-10-13 11:54:53
Chyba raczej 86 dB...

jeżeli ta wypowiedź tyczyła się mojego postu to odpowiadam że się nie pomyliłem dynamika zamyka się w przedziale 94-96 dB.