Chyba raczej 86 dB...
Odpowiem wprost - TANIO SIĘ NIE DA. Mozna użyć tanią szerokopasmową Teslę i jakąś znośnie niedrogą wysokotonówkę, ale wtedy potrzebny jest wysoki podział i trzeba mieć dobre woofery. Oferta np. Beymy czy Visatona jest głęboka i szeroka, ale nie jest znów taka tania. Z taniochy całkiem obuecująco na ppierze wyglądają Alphardy HW, ale nie testowałem i nie powiem jak to "lata", wiem że LW trzeba mocno poprzerabiać jak się chce użyć w OB. Mozliwe że taka specyfika tylko LW...
Teoretycznie też może nadawać się ARN 312, testów w OB nie robiłem, ale kiedyś aplikowałem ten głosnik w obudowie stratnej, działającej na zasadzie Nautilusa, zwężajcy się 3- metrowy kanał w całości wypełniony materiałem tłumiącym, tyle ze nie zwinięty w ślimak a złożony w harmonijkę. Taka obudowa jest pod pewnymi względami podobna do OB, membrana pracuje z podobną swobodą i ten głośnik całkiem dobrze sobie w takiej obudowie radził, jest wiec szansa ze i w OB pójdzie. Na pewno daje niski i równy bas, bez żadnych nieprzyjemnych podbić, ale nie sprawdzałem go w typowym OB więc trudno powiedzieć jak się sprawi.
Ryzyk - fizyk można spróbować te Alphardy, kosztują 50 PLN za sztukę i jak się nie spiszą to przynajmniej wiele się na nich w plecy nie będzie, poza tym zawsze można to potraktować jako rozwiązanie przejściowe. Za jakis czas będę bawił się tymi głośnikami więc może napiszę na ich temat coś więcej, niemniej jednak nie liczyłbym za specalnie na to, że będzie je można puścić do 1 kHz. Obiecujące są także Tonsile, wspomniany GDN 30/60/1, tego konkretnego modelu nie znam, ale wszystkie głosniki Tonsila które miałem do tej pory grały "równym" basem, niezbyt niskim jak na swoje gabaryty, ale rownym, w dodatku nigdy nie było problemu z wysokimi podziałami i szybkością samego głosnika (tak jak pisałem był problem ze strojenie bass reflexu i stąd własnie taki a nie inny dół), z Teslą na pewno go "skleisz".
No i na tym w zasadzie koniec pomysłów na tanie OB.