Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

second_edition

• 249 / 6054
  • Aktywny użytkownik
13-10-2008, 15:36
Mordensiur, może wrzucisz te głośniki co mi linki podesłałeś? ja nie czuję się upoważniony...

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
13-10-2008, 17:07
Oj to już możesz się poczuć:) Tym bardziej, że nie pamiętam o które chodzi - trochę ich było:)

cadam

• 4401 / 6107
  • Ekspert
14-10-2008, 18:28
W Audio 4/2004 ukazał się artykuł o odgrodach autorstwa red. Kisiela
Wstawię go jeśli mi się uda.

cadam

• 4401 / 6107
  • Ekspert
14-10-2008, 18:28
4/2006

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
14-10-2008, 18:30
z kolejnych zapytan...

Czy TO jest jeszcze odgroda: (?)

http://www.geocities.com/dmitrynizh/labaffles.htm

Projekt mi sie podoba, tzn jest wykonalny w garazu, a glosniki sa ponoc Oemowe

Lite drut, prosty uklad, >93 db glosniki i naprawde gra muzyka.
Lity drut, first watt, full range.

pnowi

• 4 / 6054
  • Nowy użytkownik
14-10-2008, 21:14
a sk.ąd weżmie kolega vprawie 20 takich samych głośniczków

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
14-10-2008, 22:04
O, chyba znalazlem, choc od lazenia po roznych stronach o tematyce full-range i open-baffle, juz mi sie troi w oczach.

Ogolnie to juz bez wstydu przyznaje sie do sluchania z przyjemnoscia radiobudzikow, glosniczkow komputerowych, telewizorów i najprostszych systemów car audio (czyli w skrocie full-range).

De facto to od czego zaczyna sie sluchanie muzyki, a pozniej wydaje sie kupe kasy zeby dostac "to samo tylko lepiej", co jak sie okazje jest po prostu nie mozliwe ze wzgledu na:

1. zaklocenia fazowe w kazdej rozbudowanej konstrukcji wielodroznej
2. "brudzenie" bas-reflexem
3. obnizaniem skutecznosci do 80dB/1W
4. zamulaniem srednicy zwrotkami wysokiego rzedu
5. popedzanie tego wszystkiego "naburmuszonymi" 200W

Tak wiec przeczytawszy wiele pochwal konstrukcji open baffle i full range i skonstatowaniu, ze full range zawsze dawal mi najwiecej satysfakcji z odsluchu muzyki, a do glosnosci brakuje zawsze tylko basu, znalazlem ciekawe, gotowe projekty z oznaczeniami glosnikow i precyzyjnymi projektami obudow:

http://www.quarter-wave.com/Projects.html

moja szczegolna uwage zwrocily:

http://www.quarter-wave.com/Project08/Jordan.pdf

lub tez dla wprawki (choc to nie OB):

http://www.quarter-wave.com/Project06/Project06.html (na lowtherze)

Lity drut, prosty uklad, 1 glosnik i gra muzyka.
Lity drut, first watt, full range.

pnowi

• 4 / 6054
  • Nowy użytkownik
14-10-2008, 22:10
mam konstrukcję voight pipe na tesli jakby kolega reflektował stan ładny gra bardzo fullrange

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
14-10-2008, 22:58
>> fistulator, 2008-10-13 12:16:38
>> bartek_z, 2008-10-13 11:54:53
Chyba raczej 86 dB...

jeżeli ta wypowiedź tyczyła się mojego postu to odpowiadam że się nie pomyliłem dynamika zamyka się w przedziale 94-96 dB.

Zaraz zaraz - dynamika czy efektywność? No bo jeśli chodzi o dynamikę to nie specjalnie rozumiem o co chodzi, natomiast 94 dB na 40 centymetrowej desce to brzmi jak utopia i wcale nie chodzi o Grande Berilium. Taka deska daje spadek zaczynający się od circa 200 hz, przy 50 Hz masz więc -12 dB, a przy 40 o których pisaełs jeszcze więcej. Musiałbyś mieć głosniki które przy 40 Hz dają ponad 100 dB efektywności, żeby uzyskać taki bas jak piszesz i średnią efektywność 94 dB. Mission impossible jeśli masz takie małe głośniki, nawet jeśli masz je przerobione.

Takie pytanie - jak były podłączone te 4 "21-ki" Tonsila i czym to napędzałeś?

bartek_z

• 404 / 6107
14-10-2008, 23:28
>> Cashlack, 2008-10-14 22:04:35
O, chyba znalazlem, choc od lazenia po roznych stronach o tematyce full-range i open-baffle, juz mi sie troi w oczach.

Ogolnie to juz bez wstydu przyznaje sie do sluchania z przyjemnoscia radiobudzikow, glosniczkow komputerowych, telewizorów i najprostszych systemów car audio (czyli w skrocie full-range).

De facto to od czego zaczyna sie sluchanie muzyki, a pozniej wydaje sie kupe kasy zeby dostac "to samo tylko lepiej", co jak sie okazje jest po prostu nie mozliwe ze wzgledu na:

1. zaklocenia fazowe w kazdej rozbudowanej konstrukcji wielodroznej
2. "brudzenie" bas-reflexem
3. obnizaniem skutecznosci do 80dB/1W
4. zamulaniem srednicy zwrotkami wysokiego rzedu
5. popedzanie tego wszystkiego "naburmuszonymi" 200W

Tak wiec przeczytawszy wiele pochwal konstrukcji open baffle i full range i skonstatowaniu, ze full range zawsze dawal mi najwiecej satysfakcji z odsluchu muzyki, a do glosnosci brakuje zawsze tylko basu, znalazlem ciekawe, gotowe projekty z oznaczeniami glosnikow i precyzyjnymi projektami obudow:

http://www.quarter-wave.com/Projects.html

moja szczegolna uwage zwrocily:

http://www.quarter-wave.com/Project08/Jordan.pdf

lub tez dla wprawki (choc to nie OB):

http://www.quarter-wave.com/Project06/Project06.html (na lowtherze)

Lity drut, prosty uklad, 1 glosnik i gra muzyka.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++=

Zasadniczo za to się płaci w każdej branży grubą kasę żeby było trochę lepiej. Możesz sobie kupić Motorolę F3 za 100 złotych a możesz kupić Pradę za sam nie wiem ile siana. Motka za stówkę być moze nawet będzie miała żywotniejszą baterię, na pewno będzie mniej uwierała w kieszeni. Gada się przez jeden i drugi fon tak samo, brak miliona dodatków nie wpływa na tę podstawową funkcję tegoż urządzenia, a jednak są klienci na to i na to. Powiesz że popadam w skrajność z tą Pradą, ale zobacz ile osób używa F3 i czego sam używasz - zapewne czegoś co ma przynajmiej kolorowy wyświetlacz. Też możnaby powiedzieć - po co, przecież gada się przez jedno i drugie tak samo, ale tak to własnie działa, komuś wystarczą najbardziej podstawowe cechy a komus innemiu nie.

fistulator

• 348 / 6103
15-10-2008, 09:49
Odpowiadasz na wpis
>> bartek_z, 2008-10-14 22:58:53
>> fistulator, 2008-10-13 12:16:38
>> bartek_z, 2008-10-13 11:54:53
Chyba raczej 86 dB...

jeżeli ta wypowiedź tyczyła się mojego postu to odpowiadam że się nie pomyliłem dynamika zamyka się w przedziale 94-96 dB.

Zaraz zaraz - dynamika czy efektywność? No bo jeśli chodzi o dynamikę to nie specjalnie rozumiem o co chodzi, natomiast 94 dB na 40 centymetrowej desce to brzmi jak utopia i wcale nie chodzi o Grande Berilium. Taka deska daje spadek zaczynający się od circa 200 hz, przy 50 Hz masz więc -12 dB, a przy 40 o których pisaełs jeszcze więcej. Musiałbyś mieć głosniki które przy 40 Hz dają ponad 100 dB efektywności, żeby uzyskać taki bas jak piszesz i średnią efektywność 94 dB. Mission impossible jeśli masz takie małe głośniki, nawet jeśli masz je przerobione.

Takie pytanie - jak były podłączone te 4 "21-ki" Tonsila i czym to napędzałeś?

---->> Oczywiście chodziło o efektywność :)
te 20 są podłączone szeregowo 2 pracują od 250Hz w dół następne 2 od 100 Hz.
Napędzić to wszystko można 5 Watowym wzmacniaczem w klasie A w tej chwili pracuje z Accuphase A30

Niby niemożliwe a możliwe :)

second_edition

• 249 / 6054
  • Aktywny użytkownik
15-10-2008, 10:35
i jeszcze jeden...
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?products_id=8207

przychodzi mi do głowy jeszcze jedna konstrukcja - niewielki dipol na takim własnie fostexie w małym H i na przedłużeniu szerokopasmowiec fostexa.

lancaster

• Gość
15-10-2008, 12:22
se, do dipola i fullrange powyzej  90dB szukałbym efektywniejszego woofera.

Sluhalem kiedyś fostexow i to naprawde bardzo pryzwoite głosniki. Akurat miałem okazje porownać dwa komplety w identycznych obudowach(b-r) różniące sie tylko tym ze jeden komplet byl pomalowany C37.
No i slychac in plus to pomalowanie w całym pasmie.
Nie wiem tylko(nie pytalem) czy uzyto tam jakiejs  zwrotnicy.
Bawiłem sie zresztą filtrem szeregowym do fullrange i nie jestem przekonany. Niby z filtrem mamy "równiejsze" pasmo, ale tez dxwiek traci sporo z wlasciwosci przyciagania sluchacza.
Chyba jednak lepiej pobawić sie w odowiednie ustawienie zestawow w pomiesxczeniu a jeszcze wczesniej wybrac możliwie dobry driver.

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 12:23
---->> Oczywiście chodziło o efektywność :)
te 20 są podłączone szeregowo 2 pracują od 250Hz w dół następne 2 od 100 Hz.
Napędzić to wszystko można 5 Watowym wzmacniaczem w klasie A w tej chwili pracuje z Accuphase A30

Niby niemożliwe a możliwe :)

W świetle tego co piszesz - absolutnie niemożliwe.