Audiohobby.pl

BACH - najlepsze utwory i nagrania

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 13:29
>fistulator
>Te smyczki to wymysł XX wieczny w XVII/XVIII wieku smyczki nie były aż tak wygięte i nie miały takiej możliwości regulacji napięcia włosia. Eksperyment ciekawy ale czy rzeczywiście to jest ta droga?

Łukowaty smyczek Gahlera nie jest tak bardzo łukowaty (może w połowie) jak na zaprezentowanych zdjęciach i nie wygląda aby miał taką regulację napięcia.

>kantata w Niemczech była formą egzegezy ewangelii. Więc ja zazwyczaj poznawanie nowej kantaty Bacha zaczynam od przyswojenia sobie treści ewangelii na dany dzień oraz czytań. Potem słuchając zwracam uwagę na to co z tej ewangelii zostało prze twórce teksu wybrane i na czym się to muzyczne kazanie skupia a następnie patrzę co Bach z tym muzycznie zrobił a na końcu jak wykonawcy to odczytali i co z tych pierwotnych Bachowsko-ewangelijnych zamiarów trafia do nas.

Ja z reguły ograniczam się do czytania tekstu w czasie słuchania i ewentualnie przeczytania wcześniej Durra co o danej kantacie napisał. Znajomemu, który podchodzi do muzyki sakralnej Bacha podobnie do Ciebie, zwracając rownież uwagę na związek pomiędzy fonetyką języka niemieckiego a dźwiękiem opisującym dane słowo/frazę, podobają się zwykle inne nagrania kantat, niż mnie. Zespół który równie podobnie nam się podoba to Cantus Colln, zwłaszcza odkąd nagrywa dla Harmnonia Mundi. Swoją drogą to chyba niełtwa sytuacja dla wytwórni, dla ktorej nagrywa również Herreweghe - co jeśli Konrad Junghanel zechciałby również nagrać kilka kantat, które także Herreweghe chciałby uwiecznić? Jeden i drugi podobnie jednak czują Bacha i mają zbliąoną estetykę wykonawczą. Osobiście życzyłbym sobie aby Cantus Colln więcej nagrywał Bacha. Ich zeszłoroczna plyta Missae Breves, o której wcześniej wspomniałem ("Msze Luterańskie") jest znowu perełką, tak jak "Actus Tragicus".  
Jakich wykonawców kantat najbardziej sobie cenisz?

renes

fistulator

• 348 / 6249
  • Zaawansowany użytkownik
20-04-2008, 13:46
Lubię Cantus Colln ale niestety HM nagrywa ich słabo :(, slyszałem ich na żywo na wratislavi i fantastycznie brzmieli niestety na cd tak nie brzmią.

Ja generalnie ostatnio bardzo przestawiam się na pojedynczą obsadę a cenie takie wykonania.

Ricercar Consort
http://www.cduniverse.com/search/xx/music/pid/7551317/a/Tombeau+De+Sa+Majeste+La+Reine+De+Pologne+-+Bach+%2F+Pierlot.htm

Theatre of Early Music
http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=6605967&style=classical

Milnes, Montreal Baroque
http://www.cduniverse.com/productinfo.asp?pid=7397616&style=classical

Oczywiście Herreweghe.

Suzukiego nie słucham ze względu na bezbarwny jak dla mnie chór.

fistulator

• 348 / 6249
20-04-2008, 13:48
Jeszcze fajne nagrania ma Thomas Hengelbrock

i polecam to nagranie motetów

Johann Sebastian Bach
Motetten
Meines Herzens Weide

Trinity Baroque
Julian Podger

http://www.raumklang.de/de/katalog/index.html

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 14:26
Czy glosy w tym nagraniu Moterów są także pojedyńcze, jak w Cantus Colln? Ich Msza H-moll w podobnej obsadzie nie specjalnie do mnie trafiła .
renes

fistulator

• 348 / 6249
20-04-2008, 14:30
msza w wykonaniu Cantus? tak?

co do motetów to są w pojedynczej obsadzie ale renes to nagrał raumklang a nie HM - HM nie potrafiło Cantusowi pozwolić się zaprezentować w tej mszy. Mi też w niej sporo brakuje ale jak mówiłem na żywo są 1000x bardziej wiarygodni niż na płytach HM.

Naprawdę tych motetów warto posłuchać.

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 15:07
Tak, nagrali Mszę.

Spróbuję ich posłuchać ... chwalony Rifkin też mi nie przypadł, nie mogę się na razie przekonać się do pojedyńczych obsad. Cantus nagrali jeszcze cykl z dzielami synów Bacha, bardzo chwalone nagrania, nie miałem jeszcze okazji posłuchać.

Herreweghe także nagrał kolejne kantaty Bacha.
renes

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 17:38
Przy okazji zespołu Cantus Colln, czy zna ktoś któreś z poniższych ich nagrań i jak je ocenia :

1. Telemann, Trauer-Actus
2. Schutz: Symphonia Sacrae III
3. Buxtehude: Sacred Cantatas
4. Johann Rosenmuller: Weihnachtshistorie
5. Monteverdi: Selva morale e spirituale

renes

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 17:40
Ostatnia okładka to nagranie Shutza Herreweghe "Opus-Ultimum"
renes

clo2

• 1702 / 6254
  • Ekspert
20-04-2008, 17:42
Skoro wątek nieco zboczył poza Bacha to do pytania kolego renesa dołączę pytanie o wykonania Cantus Colln:
kto słyszał Buxtehudego "Membra Jesu Nostri" w tym wykonaniu? Jak wypada przy innych dostępnych interpretacjach?
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 17:52
Sporo nagrań tego dzieła Buxtehude, chyba jedno z najczęściej nagrywanych z jego dorobku. Wpisuję na swoją listę :)
renes

clo2

• 1702 / 6254
  • Ekspert
20-04-2008, 17:56
>renes
Kilka wykonań słyszałem, dwa mam a trzecie pewnie na dniach zamówię. To taki "hicior" (przepraszam za nazwę;)), że aż prowokuje aby jak w przypadku 4 pór roku Vivaldiego mieć kilka wykonań. O innych wykonaniach było w założonym przeze mnie wątku "Muzyka na Wielkanoc".
Teraz skorzystałem z okazji gdy pytałeś o inne kompozycje, aby zapytać o to wykonanie bo "rzuciło" mi się w oczy ale ... czy warto?

clo2

• 1702 / 6254
  • Ekspert
20-04-2008, 17:58
>renes
>chyba jedno z najczęściej nagrywanych z jego dorobku

Bo zbiór kantat "Membra Jesu Nostri" jest naprawdę wyjątkowy. Spotkałem się z opiniami, że został "przereklamowany" ale to nieprawda, bo naprawdę zasługuje na większą uwagę.

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 18:15
"Actus tragicus" i "Missae Breves" kupilem opierając się tylko na rekomendacjach i nagrania okazały się perłami, więc myślę że i z "Membra Jesu Nostri" powinno byc podobnie. To w końcu Cantus Colln :) Mój problem polega na tym, że na liście płyt do kupienia czeka już sto innych nagrań, większość ans, jedna trzecia barok i trudno mi zdecydować, które w kolejnym miesiącu kupić.  

renes

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
20-04-2008, 18:18
>clo2
> Kilka wykonań słyszałem, dwa mam a trzecie pewnie na dniach zamówię. To taki "hicior"

Czyli tak jak w przypadku Pergolesiego "Stabat Mater", czy Haydna "Siedem ostatnich slów Chrystusa na krzyżu"
renes

renes

• 214 / 6250
  • Aktywny użytkownik
21-04-2008, 23:20
>clo2
>Zamówiłem właśnie te sonaty pod Leonhardtem z Bruggenem. Biorąc pod uwagę jego wykonanie Koncertów Brandenburskich liczę na to, że to wykonanie sonat pozwoli mi cieszyć się tymi kompozycjami (bo Goebla naprawdę jakoś strawić nie mogę).

Ja chyba zamówię któreś z poniższych:

* Bach: Flute Sonatas - B Kuijken · Demeyere
* Bach: Flute sonatas - Wilbert Hazelzet, Jacques Ogg, Jaap ter Linden
(trzy sonaty grane na fortepianie Silbermanna)

Jest jeszcze Beznosiuk, która wcześniej została już tu wspomniana i którą zawsze bardzo lubiłem, ale realizacja dźwiękowa zrobiona przez inżynierów Hyperion w nagraniu tych sonat sprawia, że nie potrafię ich słuchać.

renes