Audiohobby.pl

BACH - najlepsze utwory i nagrania

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
05-05-2008, 13:13
Będę ogromnie wdzięczny posiadaczowi nagrania

"J.S.Bach: on the Viola Bastarda, Lute and Lute-Harpsichord - Gergely Sarkozy/ Istvan Denes/ Peter Ella"

za przegranie powyższej pozycji. Odwdzięczę się z nawiązką ;-)

Mam nadzieję, że ktoś z forum bądź  zaglądających tu czasem osób, posiada ten dwupłytowy album, niestety już nie tłoczony przez Hungaroton Classic, a sprzedany ostatni raz przez polskiego dystrybutora CLUB-CCD w 2002 roku...

renes

daGambus

• 84 / 6017
  • Użytkownik
03-06-2008, 20:11
Nie wiedziałem, że od jakiegoś czasu na tym forum tak tętni życie i to w tak pięknym wątku, choć widzę, że nagle jakby przygasło... mam nadzieję, ze się odrodzi... :-))
Dlatego przypomnę jeden z wątków konkurencyjnego? /starego forum AS (wybaczcie puryści że je przywołuję, alem był swego czasu popełnił w nim wiele wpisów)...

Wątek zwał się "Sonaty/Partity; Suity na wiolonczelę JSB"  - http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=5297&p=1#k

Zastanawiam się nad jego przeniesieniem do audiohobby.pl, podiobnie jak to był uiczynił kolega dong z wątkiem "Klub miłośników kwartetów smyczkowych"... tylko wpisów, jak się wydaje, nieco tu więcej...

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam :)

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
03-06-2008, 21:31
>daGambus
>Co o tym sądzicie?

Dobrze sądzimy. No to chyba ... prosimy ;)

audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
03-06-2008, 22:32
daGambus,

Jestem także za. Nie wiem tylko czy nie ma tu jakiś zasad związanych z przenoszeniem, np. zgody autora tamtej zakładki, czyli broya ?

Przy okazji przyznam ci się, że przemyśliwałem sobie niedawno założenie wątku o dwóch największych i najpiękniejszych instrumentach ansowych, czyli o lutni i gambie, na które to ogrom pięknej muzyki skomponowano... zastanawiam się, czy ma to sens ?

renes

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
03-06-2008, 22:34
daGambu
Prosimy przenieś te cenne przemyślenia bo tam zginą w tym bełkocie reklamowym

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

dong

• 541 / 6073
  • Ekspert
04-06-2008, 08:51
witaj daGambusie,

cieszę się bardzo, że do nas dołączasz.

wątek się pewnie odrodzi... wierzę też, że pojawią się nowe ciekawe... tylko my tutaj wciąż tkwimy w niejakim otępieniu po odcięciu od macierzy   ;-)    nie wiadomo, czy stare tematy przenosić, zakładać na nowo, szukać terenów jeszcze nie poddanych eksploracji itd. itp.

na szczęście koledzy renes i fistulator nie mają takich obciążeń i dzielnie nam tu rozkręcają dyskusje - oby tak dalej.

co do przeniesienia wspomnianego przez Ciebie wątku o sonatach, partitach i suitach - jestem za!
co do nowych tematów o lutni i gambie - po trzykroć za!

pozdrawiam wszystkich  :)

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
04-06-2008, 09:48
dong
>... nie wiadomo, czy stare tematy przenosić, zakładać na nowo, szukać terenów jeszcze nie poddanych eksploracji itd. itp.

I to jest nie taka błaha niewiadoma. Przed założeniem nowego tematu o gambie powstrzymywało mnie to, że temu instrumentowi poświęcony jest wspaniały wątek na AS i może lepiej go przenieść aby się nie powtarzać, z drugiej strony trochę to dziwnie będzie wyglądało jak tak wszystkie watki będziemy na nowe forum przekopiowywać... do tego dochodzi delikatna sprawa, że część autorów w nich się wpisujących może nie chcieć przenoszenia ich wpisów tutaj bez ich zgody... wtedy może lepiej byłoby aby po prostu przenoszący się z AS na AH przenosili swoje komentarze w odpowiednie tematy... sam nie wiem co lepsze. Pytania w każdym razie pozostają. Także to w sprawie Partit... skoro już tu rozpoczęliśmy ciekawą dyskusję o Partitach na skrzypce solo w wątku o muzyce Bacha, to czy dobrze będzie umieszczać nowy (przeniesieony z AS) temat o tych samych utworach nie narażając póżniej któryś z nich na zapomnienie ? W tej sytuacji kopiowanie swych komentarzy  z AS na ten sam temat o którym piszemy tutaj wydaje się sensowniejsze choć ma także swoje ograniczenia.

Swiadomie też trochę zakładałem temat zatytułowany "Bach - najlepsze utwory i nagrania", aby w jednym miejscu skupić wszystkie komentarze o jego muzyce i rekomendacje nagrań. Na AS sporo odzielnych wątków poświęconych jego konkretnym utworom w końcu zakrywał kurz zapomnienia, poza tym zakładano niekiedy te same tematy, które już istniały ale "leżały" gdzieś zapomniane.  

renes

dong

• 541 / 6073
  • Ekspert
04-06-2008, 10:35
^renes

nawiązujesz do audiostereo z dużą znajomością rzeczy  ;-)  czy zapoznałeś się po prostu z tymi starymi wątkami, czy może byłeś aktywnym uczestnikiem pod innym nickiem? (o ile to nie tajemnica :)

co do Twoich wątpliwości: podzielam je - sam zdecydowałem się przekopiować tu jedyny wart tego wątek założony przeze mnie, ale zdaję sobie sprawę, że mogło to być wbrew woli niektórych autorów; jedyne, co mogłem zrobić, to wyraźnie zaznaczyć źródło przy każdym wpisie.

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
04-06-2008, 10:54
Rzeczywiście pisałem pod innym nickiem, PiotrS, tutaj chciałem już sobie istnieć pod nawiązującym do ulubionego muzycznego okresu... barok i Bach oczywiście pozostał w czołówce :-) No i nie zamierzałem tego jakoś ukrywać, po prostu tak a nie inaczej się ułożyło.

renes

dong

• 541 / 6073
  • Ekspert
04-06-2008, 11:09
^renes

tak właśnie bym obstawiał  :)  co prawda zbił mnie z tropu początek założonego przez Ciebie wątku o muzyce renesansowej, gdzie zostałeś wprost wywołany do tablicy i nie przyznałeś się  :)  

ale renes brzmi bardzo fajnie.

pozdrawiam serdecznie!

daGambus

• 84 / 6017
  • Użytkownik
04-06-2008, 11:32
No to pięknie się ułożyło...
Renes vel PiotrS... witaj Piotrze! :-)))

Zdaje się, że stara gwardia z AS pomalutku się dekonspiruje i konsoliduje... to chyba dobrze wróży na przyszłość? Mam taką nadzieję... od nas samych zależy, czy będzie nam się chciało chcieć :-) Jestem (ostrożnym) optymistą...

Co do postawionych pytań i watpliwości nt. sposobu i sensu przenoszenia wątków i wpisów- sam je sobie zadaję, dlatego też zadałam pytanie o Waszą na ten temat opinię. Czy np. autor wątku jest zarazem automatycznie jego właścicielem, choć niekiedy jego rola mogła się np. sprowadzać jedynie do zadania pytania na początku? Czy ktoś, kto z kolei na dany temat wypowiadał się najobszerniej, nie ma praw co najmniej równych z pytającym? itp. itd.

Na szczęście, nie chodzi tu o zbyt wielką ilość tematów do przeniesienia, ale te najbardziej ważkie i z mego punktu widzenia najcenniejsze - nt. muzyki Bacha, może jeszcze renesans w ujęciu wokalnym i instrumentalnym (wspomniany wątek o violi da gamba i lutni), być może jeszcze kilka... reszta może sobie zostać tam gdzie była ;-)
W dodatku widzę, że najważniejsi autorzy ze strarego forum są już na nowym... nie wszyscy, ale coraz liczniejsi, więc pomału odpada jeden z problemów związanych z nazwijmy to, prawem autorskim...

Natomiast w pełni zgadzam się z koncepcją minimalizownia liczby wątków i ich powielania, czy też tematycznego nakładania się - pewnie na dłuższą metę, w miarę pojawiania się nowych użytkowników, tego nie unikniemy, ale póki co, w gronie już dość doświadczonych userów, powinniśmy starać się unikać straych błędów...

Pozdrawiam Cię zatem i witam raz jeszcze Piotrze serdecznie (jak i resztę Forumowiczów)
(też Piotr) - daGambus  :-))

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
04-06-2008, 12:03
^daGambus,
>No to pięknie się ułożyło...
>Renes vel PiotrS... witaj Piotrze! :-)))

Miło i Ciebie tu przywitać daGambusie!

To co zrobimy z wątkiem o wioli da gamba, któremu tak ładnie i aktywnie patronowałeś na AS?
Jak wspomniałem, na tu AH zamierzałem założyć podobny temat nie wiedząc czy pojawisz się tu, czy nie...  chciałem w każdym razie w nowym temacie ożenić gambę z lutnią, bo to również "królewski" piękny instrument, i było by im zapewne raźniej.

Nie wiem czy da się to jakoś pogodzić, czy lepiej przenieść wątek z AS i tu go kontynuować a o lutni oddzielny, tyle że tam ten o gambie tez będzie kontynułowany, prawda? Dziwne to rozdzielenie wyglądać będze. Stąd bardziej skłaniam się ku jakiemuś rozwiązaniu aby je w inny sposób zaimplementować na AH., tylko jak?

Technicznie chyba też nie jest możliwe wklejenie całego tematu do nowego wątku założonego na AH, który byłby wyrózniony np. innym kolorem.  

renes

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
04-06-2008, 12:27
^daGambus,
>Co do postawionych pytań i watpliwości nt. sposobu i sensu przenoszenia wątków i wpisów- sam je sobie zadaję, dlatego też zadałam pytanie o Waszą na ten temat opinię. Czy np. autor wątku jest zarazem automatycznie jego właścicielem, choć niekiedy jego rola mogła się np. sprowadzać jedynie do zadania pytania na początku? Czy ktoś, kto z kolei na dany temat wypowiadał się najobszerniej, nie ma praw co najmniej równych z pytającym? itp. itd.

Moje dylematy nie wiążą sie tyle z kwestią własności wątku w ujęciu o którym wspominasz, ile zgodą autorów którzy wpisywali się w nim na przeniesienie na AH. Sam założyłem kilka tematów o muzyce Bacha i będąc ich założycielem oraz dokonując więcej lub mniej wpisów, wciąż nie czuję się upowazniony do przeniesienia całego wątku bez otrzymania zgody pozostałych. Poza tym, po doświadczeniach na AS, teraz wszystkie umieściłbym w jednym miejscu bo faktycznie dotyczyły rekomendacji do konkretnych dzieł i utworów, ponadto będąc razem lepiej chyba będą słuzyć innym a przede wszystkim wciąż żyć...

renes

daGambus

• 84 / 6017
  • Użytkownik
04-06-2008, 12:40
^renes
> To co zrobimy z wątkiem o wioli da gamba, któremu tak ładnie i aktywnie patronowałeś na AS?
> Jak wspomniałem, na tu AH zamierzałem założyć podobny temat nie wiedząc czy pojawisz się tu, czy nie...
> chciałem w każdym razie w nowym temacie ożenić gambę z lutnią, bo to również "królewski" piękny
> instrument, i było by im zapewne raźniej.

Nie wiem jeszcze na 100%, jak to zrobimy, może precedens kolegi donga z wątkiem nt. kwartetów smyczkowych nie jest taki zły? Chętnie potórzę ten eksperyment, wymaga to jedank trochę wolnego czasu...

Co do reszty - przecież sam temat wątku i zawarte w nim hasło to tylko pewien symbol, tak jak założony i pielęgnowany przez Ciebie na AS wątek "Josquin des Prés" stał się synonimem wątku nt. wokalnej muzyki renesansu w ogóle, tak mi się wydaje wątek "Do miłośników violi da gamba" rozwinął się także, choć może nieco tylko słabiej, w kierunku szerzej pojętej instrumentalnej muzyki tego okresu, przynajmniej jesli chodzi o muzykę na konsort instrumentów (trudno sobie wyobrazić i bez viol, i bez lutni)... :-)))

Jeszcze pomyślmy, nie musimy się spieszyć... ;-)
Pozdrawiam

MichalJaworski

• 10 / 6009
  • Nowy użytkownik
08-07-2008, 17:23
Oba nagrania Bylsmy (Seon na instrumencie Goffrillerra i Vivarte na "Servais" to kanon i jednoczesnie kwintesencja stylu Bylsmy).  Nie pomijał bym wykonań na instrumentach współczesnych: Kirshbaum (Virgin) i H.Schiff (EMi) - oba tanie i znakomite. Na rynku sa dwa komplety Starkera - mam to dla Mercurego (tańsze).Starker nagrał to ze cztery razy i w swoim czasie zadnego z jego nagrań nie mozna było pominąć. Przemyslane, skupione, pomnikowe. Droższe jest drugie nagranie (pierwsze zdobylo uznanie ale nie zasięg) Wispelweya (Channel). Najbardziej uniwersalne. Z tanich jest jeszcze nagranie ter Lindena (obecnie Brilliant) - ta klasa co Bruns.
Mjaw