Audiohobby.pl

BACH - najlepsze utwory i nagrania

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
22-04-2008, 08:05
>renes

To wymienimy refleksje po otrzymaniu płyt;). Rad byłbym znaleźć jakieś wykonanie, które spodoba mi się równie mocno (lub niewiele mniej) od wykonania Rampal/Pinnock.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
22-04-2008, 08:20
>renes

Wspominasz o muzykach grających na płytach o zakupie których myślisz.
W wykonaniu zespołu  Musica Antiqua Koln/Goebel które posiadam grają:

Sonaty na flet i basso continuo - Hazelzet/Ter Linden/Bouman
Sonaty na flet i klawesyn - j.w. oprócz oczywiście Jaap ter Lindena.

Nie rzuciła mnie ta interpretacja "na kolana". Oczywiście nie jest zła ale ... nie należy chyba też do żadnych wyraźnie wybijających się. Oczywiście kolega fistulator znalazłby tam znacznie mniej uchybień względem "stylowości", jednak ja to wykonanie traktuje bardziej jako takie archiwalne w zbiorach (na opakowaniu pisze nawet "Archiv" ;)))).

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 09:26
Po przeczytaniu recenzji bliższy jestem zakupu tych sonat z Kuijkenem i Demeyere. Może jednak uda się gdzieś je wcześniej przesłuchać.
renes

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
22-04-2008, 11:28
Obiecane zdjęcia: Rudolf Gahler ze swoim łukowatym smyczkiem, i Schweitzer słuchający gry z takowym.
renes

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
28-04-2008, 20:20
Powrócę jeszcze na moment jeszcze do sonat i partit na skrzypce solo.

Kto słyszał nagranie tych utworów przez Lucy van Dael dla Naxosa? Warto? Nie pamiętam gdzie ale kiedyś czytałem, że ta interpretacja nie należy do zbyt udanych. Kto słyszał, kto wie?

W tym roku DUX wydał nagranie Michaela Vaimana. Wyszperałem gdzieś, że nazywano go niegdyś "poetą skrzypiec" (ale tak już nie jednego muzyka nazywano;)). Czy ktoś miał już okazję tych płyt posłuchać?

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
28-04-2008, 20:26
Fotki płyt o których wyżej. W przypadku płyt Vaimana niestety dostępna tylko malutka miniaturka.

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
28-04-2008, 22:25
clo2

Wczesniej w tym wątku kilkakrotnie ja a także fistulator wspominaliśmy nagranie Lucy van Deal, a dla fistulatora to ulubione nagranie tych utworów, choć wciąż nie idealne. Ja również je lubię, z tych na barkokowych skrzypcach chyba najciekawsze ( Podger bardziej ekspersyjna i energetyczna) choć nie bez stron ujemnych, a na pewno jest bardzo muzykalne i śpiewne (pięknie wykonane części dla których taniec był dla Bacha inspiracją), poza tym świetnie oddana plaszczyzna polifoniczna i kontrapunkty. Brzmienie skrzypiec ciepłe, może nawet ciut za gładkie. U mnie minus to odczuwany pośpiech w grze Lucy van Deal, nie chodzi o  tempa lecz grę z rozbiegu w przechodzeniu z jednej do drugiej części, przez co wkrada się pewna jednostajność i trochę monotonii. Nagranie jednak warte poznania bo całość jest bardzo spójna i naprawdę świetna gra.
renes

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
28-04-2008, 23:15
>renes

Dziękuję za info. Przeszperałem Giganta i chyba domówię te płytki bo złożone od prawie miesiąca zamówienie jeszcze nie jest kompletne a więc jeszcze zdążę.
Przejrzałem sobie Bacha na skrzypce i pamięć mi się "odblokowała". Kiepską recenzje miały płyty z sonatami na skrzypce i klawesyn (Lucy van Dael / Bob van Asperen, nagr. także dla Naxosa) a nie te na skrzypce solo a więc to ja trochę pokręciłem.

Ciekaw jestem jeszcze tego Vaimana.

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
30-04-2008, 18:22
Zastanawiając się nad kupnem płyty ze Sztuką Fugi granej przez Helmuta Walchę, trafiłem na dwie, które wydają się być innymi nagraniami Walchy. W katalogu Deutsche Grammophon jest tylko ta druga okładka, pierwsza wyszła chyba niedawno i reklamowana jest jako New Mastering. Nie słyszałem, aby walcha dwa razy nagrywał ostatnie dzieło Bacha, dograł kiedyś jedynie ostatni kontrapukt z własnym zakończeniem.
Czy wiecie coś więcej o tym?
renes

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
30-04-2008, 18:23
Przepraszam, jest reklamowana jako New Remastering.
renes

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
30-04-2008, 23:08
>renes

Przypuszczam, że to jest to samo nagranie. To nagranie dla Polydor (cykl Archiv) zostało zrealizowane 1956 roku. Dane z książeczki dołączonej do płyty - instrument, czas i miejsce nagrania: organy F.C. Schnitgera w St. Laurenskerk, Alkmaar, 9/1956. Płyta z tym nagraniem ukazała się w trzy lata po rejestracji, czyli w 1959 r.

Z kolei zaproponowana przez Walchę kontynuacja przerwanego przez Bacha kontrapunktu nagrana została później i na innych organach: organy Silbermanna w kościele Saint-Pierre-le-Jeune w Strasburgu, 5/1970 r. W tym przypadku płyta z nagraniem została wydana w roku rejestracji.

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
30-04-2008, 23:47
Rzeczywiście dotarłem do info, to jest to samo nagranie, na drugiej płycie znajduje sie jeszcze Toccata i Fuga D- moll, Passacailla i Fuga (BWV 582). Wszystko na nowo zremasterowane. Trzeba poszukać który sklep w Polsce już ten box posiada.
renes

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
30-04-2008, 23:57
>renes

A po co kupować te na nowo zremasterowane płyty? Nie lepiej kupić cały 12-płytowy box z Archivu (DG) i mieć wszystko za 200zł (tyle to wydanie kosztowało jakieś 8 lat temu, ale raczej nie podrożało, może nawet jest taniej)? Z tego co pamiętam, to nic w tym nagraniu bez "nowego mastringu" nie razi. W całym boxie bodaj pierwsza płyta z kompletu  ma nieco więcej szumów, ale pozostałe są nagrane na ... powiedzmy akceptowalnym poziomie.

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
01-05-2008, 10:21
No własnie nie, lepiej mi kupić to jedno nagranie które chcę, a za resztę mieć na kolejne które czekają na liście. Na swoje czekają również inni domownicy - w tym pies, żółw i dwa koty :)

renes

clo2

• 1702 / 6107
  • Ekspert
01-05-2008, 14:07
Tylko kwestia - ile to 2-płytowe wznowienie "the best of";) Walchy będzie kosztowało?. Szczególnie polecam Passacaglię  c-moll. Naprawdę wyjątkowe nagranie, tego nie można nie słyszeć a jeśli już się usłyszy ... nic nie będzie takie jak przedtem;)

Ja się z kolei w materii Bacha wziąłem za zakupy sonat na skrzypce solo i suity na wiolonczelę solo.
Ze skrzypiec pewnie dziś złożę zamówienie polecaną przez was Lucy van Dael (wczoraj kupiłem Corellego sonaty z op.5 grane właśnie przez Lucy z Bobem van Asperenem. Brzmienie skrzypiec bardzo ciekawe, choć na Corellim nieco przynudzają albo miałem wczoraj niezbyt dobry dzień do słuchania muzyki).

Z suit na wiolonczelę solo:
Peter Bruns - nagranie dla Opus111/Naive. Płyty wczoraj do mnie dotarły. Bardzo dobre brzmienie samego instrumentu Brunsa ale co do wykonania mam na razie mieszane uczucia (dopiero wstępny odsłuch wybranych fragmentów).
Dorzucę też do zamówienia nagranie tych suit przez Annera Bylsmę (Sony Seon, fotka płyty niżej). Ktoś to wykonanie słyszał? Muzycy "z kręgu" Leonhardta potrafili dawać bardzo ciekawe interpretacje utworów Bacha. Jak jest w tym przypadku?