Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

Krzysztof_M

• 1757 / 5736
  • Ekspert
17-07-2025, 21:07
Ja również myślałem nad obudową.
A nawet nad dwoma.
Mój teść od dawna szuka radia internetowego ale z dużym ekranikiem.
Poszukiwania trwają już długo i nic nie znalazł sensownego, wszystko malutkie takie ekraniki jak w starych Nokiach.
Zrobiłem więc próbę i pokonfigurowałem odpowiednio PCP, pochowałem nieużywane przyciski, LMS tak zrobiony by nic na dysku nie grzebał i spokojnie mógł być gaszony brutalnie.
Działa to stabilnie, płynnie. Obraz elegancki itd... Nic tylko zrobić obudowę.

No i dopadła mnie moja Nemezis - nie umiem i nie lubię robić obudów. Nie umiem wymyślić nic atrakcyjnego wizualnie a przy okazji niezbyt trudnego w realizacji.
I chyba nawet wagon piwa mi nie pomoże :-(
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
17-07-2025, 21:36
Ja również myślałem nad obudową.
A nawet nad dwoma.
Poszukiwania trwają już długo i nic nie znalazł sensownego, wszystko malutkie takie ekraniki jak w starych Nokiach.

Weź takiego pCp mu walnij na jakim ok 11 calowym ekraniku :)   tam już całkiem wygodnie palcem smyrać i mikroskopu nie trzeba żeby coś zobaczyć .      Ja to kiedyś próbę zrobiłem z mooDe  czy jak mu tam.   Ale mnie nie zachwycił , taki jakby starszy brat volumio.
Najgorzej wpieniał mnie ten jego pulpit.    Zwyczajnie normalnych rozmiarów na jakiego laptopa zmniejszony na takiego piździka od raspberry .   Nieporozumienie.
   No a te sklepowe to też ekraniki niektóre po 3,5 cala hahahahha.   Jaja sobie robią >)
   Za to można napisać że hiend i kasy walnąć tyle że agent z banku od kredytów oczy wywalić może.    A w środku procesorki jakieś dechłe atmelki od termometrów  zdalnych do rpi pico.

Obudowa :)   Ja akurat lubię takie coś dłubać.   Można walnąć młotkiem gdy trzeba,  odstresować się,  nie takie przegrzewanie procesora żeby wykapować co do czego w tej elektronice.
    No ale ja tam fizol jestem a nie programista komputrów kwantowych.
/----  o kurcze.   Dysk dla ew. serwera nakarmiłem muzą.   Właśnie skończył kopiowanie plików.
    prawie 15tys  od poprzedniego postu,  większość flac i WAW, odrobina malutka jakich innych mp3 czy wma.
  Ile to czasu ?
Praktycznie trzy godziny heheheh
  I tak niezły czas jak mi się zdaje.

ed.  W sumie to taki serwer LMS  to na jakim rpi pico chyba by brykał normalnie ?
« Ostatnia zmiana: 17-07-2025, 21:44 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1757 / 5736
  • Ekspert
17-07-2025, 22:21
ed.  W sumie to taki serwer LMS  to na jakim rpi pico chyba by brykał normalnie ?
Nie sądzę aby model pico był odpowiedni.
2 GB RAMu to optymalna wartość jak ma sobie swobodnie żonglować grafikami z albumów.
Również procek nie może być za słaby. Obecne wersje LMS to tak optymalne jest Pi 3 albo 4 z 2 GB RAMu.
Z 1 GB pewnie też pociągną, sporo może zależeć w jakich rozmiarach masz pliki graficzne z okładkami.
Ale oczywiście eksperyment zrobić można. Nie mam PICO, więc eksperyment musisz zrobić sam :)

Co do dysków w bibliotece - LMS skanuje bibliotekę aby z tego zbudować bazę danych.
Prędkość skanowania zależy w dużej mierze od dwóch rzeczy - prędkości dysku i mocy procesora.
Ten sam dysk z muzyką skanowany na jakimś lapku z UBUNTU i LMS może dla przykładu trwać 10 minut.
A na Pi 3 ten sam dysk z godzinę.
Skanowanie robi się tylko raz na początku a potem skanowanie odbywa się w trybie skróconym gdzie LMS szuka tylko nowej muzyki i starej nie skanuje (chociaż też oczywiście trochę to trwa, ponieważ skanuje nawet tagi w starych plikach czy tam nie było zmian)
Już pisałem, baza danych potem powoduje, że przeszukiwanie biblioteki jest bardzo szybkie i płynne i prędkość dysku nie ma takiego znaczenia.

No ale jak na jakiś rupieciu starym będziesz miał bibliotekę to raz, że pierwsze skanowanie może długo zejść ale np. ewentualne naprawy po niepoprawnym zgaszeniu to będzie udręka.
Ale kto Cię przed eksperymentem powstrzyma?
Sam jestem ciekaw jak stary dysk się sprawdzi w praktyce.
« Ostatnia zmiana: 17-07-2025, 22:29 wysłana przez Krzysztof_M »

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
17-07-2025, 23:34
Nooo, fakt.   Takie rpi pico to trochę cienko.   Jednak takie rpi Zero z jakich nowszych to już byłby spoko komputerek jak mi się wydaje :)   Tam bajerów nie ma ale to co trzeba to tak na oko chyba jest.   Jakiś lan, wbudowane WiFi i Bluetooth czy cóś jest. Gniazdko USB też się znajdzie.   W sumie na szybkości tak sprawdziłem co tam z takich drobiazgów i np>

Wprawdzie to nie raspberry ale orange pi.   Ma wszystko co trza a kosztuje na Ali prawie 5 euro.   Czyli pół paczki fajek hehehehehehe
    chyba zamówię dla jaj jednego.
Do tego jakiś dysk ssd wielkości jednorazowej zapalniczki i cały serwer może wleźć w ruską wtyczkę od gniazdka.   W angielską to na bank.
   W sumie to on drań mały może być mocniejszy od moich zabytkowych malinek 2 i 3 heheheheheh.   Z kompatybilnością nie ma problemów, już to przerabiałem i na moim pCp przecież czapka z wyjściem opycznym i podczerwienią.   Nawet za pierwszym razem udało mi się kiedyś trafić który sterownik z oryginalnych rpi brać.   Chińczycy tak nazwy dobierają że w sumie nie idzie się pomylić.   Zamiast typu  RpiHiFi  digi super2  napiszą  PiFi digi super2 albo jakie inne orange z przodu.
Co do czasów skanowania to ja mam takiego laptopa teraz że malinka chyba jest szybsza heheheheh.   Thinkpada, takiego z procem i5, czyli nawet całkiem nie cienki jak na łapka to młodej dałem a mi został jakiś taki prehistoryczny, muł taki że się w pale nie mieści.   Najmniejsze możliwe lubuntu łazi na nim jak mucha w smole i staruje pewnie dłużej od win11.   Powaga, pri z rasbianem bryka szybciej hehehehe

... chyba jednak trochę przesadziłem.   Wszystkiego i tak nie słucham hehehehe

ciekawe czy serwerek nie zdechnie
« Ostatnia zmiana: 18-07-2025, 00:04 wysłana przez pień »

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
18-07-2025, 00:50
No i dopadła mnie moja Nemezis - nie umiem i nie lubię robić obudów. Nie umiem wymyślić nic atrakcyjnego wizualnie a przy okazji niezbyt

Jak by co to:   Dawaj dokładne wymiary ekranika i przy okazji dłubania swojej obudowy to zrobie też Twoją :)  Parametry techniczne samej obudowy jakoś ustali się.   
  Mi tutaj właśnie urodził się pomysł jak to puzderko ma wyglądać.   Nooo, że ładnie to oczywista sprawa ale właśnie chyba wymyśliłem jak to wybajerzyć samo pudełko i żeby nie miało wady która mnie zawsze wnerwia przy takich kanciatych ustrojstwach z wbudowanym ekranem na stałe.
     Wnerwia mnie to bo>  ekranik wprawiony na stałe to fajnie ogląda się z daleka.   Żeby był ergonomiczny do obsługi dotykowej to powinien być na wysokości oczu, prawda?   Nooo, a najczęściej to wypadają okolice pasa albo niżej.   Trzeba się wyginać, kucać a to już fajne może nie być gdy chcemy sobie dłużej smyrać bo szukamy jakiejś stacji, podcastu itp.....
   Tak więc żeby uatrakcyjnić cały proces to wymyśliłem że sam ekran będzie można odchylić do góry, bez przestawiania samej obudowy.
Wszak ona może być już gdzieś wstawiona, podłączona kablami itp. itd.
    Ekranik zwyczajnie odchylany na zawiasie do wygodnej dla nas pozycji, choćby nawet do poziomu .   Wtedy wygodnie na niego patrzeć, obsłużyć a po wszystkim sklapować :)    Albo i nie heheheheh
  Coś podobnego jakby do kieszeni magnetofonu tylko w drugą stronę.
Ja jeszcze myślę że dodam wzmacniaczyk słuchawkowy.  Będzie przy okazji jakaś fajna gałeczka z gniazdeczkiem.   
Może jeszcze, ale to już nie konieczne, indykacja trybu pracy DAC-a,  w sensie na jakiej częstotliwości próbkuje.    To już samymi malutkimi kropkami.   Raczej ułożonymi w pionie.   Muszę sobie szkic poglądowy zrobić żeby sprawdzić lokalizację kropek, gałek itd, dobrać kolory, proporcje.   Żeby wyglądało harmonijnie :)
  Jest parę zasad które warto przestrzegać przy budowie własnych wynalazków.
« Ostatnia zmiana: 18-07-2025, 00:52 wysłana przez pień »

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
18-07-2025, 09:26
Teraz chyba dobrze :)

ArturP

• 1437 / 3242
  • Ekspert
18-07-2025, 13:08
https://allegro.pl/oferta/monitor-samochodowy-android-carplay-auto-kamera-cofania-10-polskie-menu-bt-17398187703?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=NjIxYjcwNDMtMmMzYS00ZDY0LTliMDEtYWYxMGZiOGJjZTUwAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c3d47c2a-b964-4c29-85b2-4705c73cfe70

https://www.temu.com/pl/karta-tf-64g-podw%C3%B3jna-kamera-1080p-przeno%C5%9Bny-ekran-ips-hd-z-dotykiem-26-06-cm-do--auto-radio-gps-z-nawigacj%C4%85-nagrywanie-w-p%C4%99tli-horn-aux-fm-bt-sterowanie-g%C5%82osowe-dla-samochodu-g-601101512576587.html?refer_page_name=goods&refer_page_id=10032_1752836680865_ck34cybogt&refer_page_sn=10032&_x_sessn_id=81yvxdmu7w

https://www.temu.com/pl/-podw%C3%B3jny-din-17-78-cm-auto--ips-ekranem-dotykowym-bezprzewodowy-carplayer-i--auto-4-64gb--14-0--link-z-kontrol%C4%85-kierownicy-obs%C5%82uga-funkcji-kamer%C4%99-tyln%C4%85-po%C5%82%C4%85czenie-wi-fi-fm-radio-samochodowe-z-asp-mikrofon-bez-baterii-g-601100947870883.html?top_gallery_url=https%3A%2F%2Fimg.kwcdn.com%2Fproduct%2Ffancyalgo%2Ftoaster-api%2Ftoaster-processor-image-cm2in%2F4c837448-218d-11f0-bfc0-0a580a632983.jpg&spec_gallery_id=8852175699&share_token=LGoK0_bT4REDPRu7rR8nl7rI1-gMfxxf7KlxR2MNyyfvP3t-wGbNi6okxWWt06thj0zNXubR2wZBMltYbf3EuWFgU3W12NK5gY2jfKmqkJ07B9yjsoBzHdScULmzqy1vWlvAAQ3SmYKukzU4DHOWhT&_x_vst_scene=adg&_x_ads_sub_channel=shopping&_x_ns_prz_type=-1&_x_ns_sku_id=17597714911230&_x_ns_gid=601100947870883&_x_ads_channel=google&_x_gmc_account=5439283128&_x_login_type=Google&_x_ns_gg_lnk_type=adr&_x_ads_account=6466936537&_x_ads_set=21850915895&_x_ads_id=172249801409&_x_ads_creative_id=718921346571&_x_ns_source=g&_x_ns_gclid=CjwKCAjw4efDBhATEiwAaDBpbszoNqnbJ55_CVCt9GyvKxChW7hEBsSfMRPFW0AXGxJMWTDYLx_4RRoCkHkQAvD_BwE&_x_ns_placement=&_x_ns_match_type=&_x_ns_ad_position=&_x_ns_product_id=5439283128-17597714911230&_x_ns_target=&_x_ns_devicemodel=&_x_ns_wbraid=CkAKCAjwvuLDBhBvEjAAAPopvQQ2uhYsSTBcmQZA0DWM4xVuaDqqCwkCEy_LSZ4qsGdPLby1dHWHrOnMargaAuhI&_x_ns_gbraid=0AAAAAo4mICEIBkt8cWKUFMjjxqBw6B1NQ&_x_ns_targetid=pla-2369841607907&refer_page_name=kuiper&refer_page_id=13554_1752836642757_p1wq2tcs6j&refer_page_sn=13554&_x_sessn_id=hep19hz9wn

Krzysztof_M

• 1757 / 5736
  • Ekspert
18-07-2025, 13:45
Dzięki Arturze.
Szukamy radia do domu i niezależnego od smartfonów. Samodzielne urządzenie ze sporym ekranem i nie za nerkę (bo drogie grajki kombajny z większymi ekranami są oczywiście dostępne).

Stąd mój pomysł na wykorzystanie PCP w tej roli.
« Ostatnia zmiana: 18-07-2025, 13:48 wysłana przez Krzysztof_M »

ArturP

• 1437 / 3242
  • Ekspert
18-07-2025, 18:54
Z opisów tych urządzeń wynika, że mają radio na pokładzie i nie muszą być używane koniecznie w samochodzie. Wystarczy zasilacz 12V/5A i jakiś "cyfrowy" wzmacniacz.
Można to skompilować w jednej, gustownej obudowie (np. w podstawce?). Uważam, że cena nie jest powalająca, mimo konieczności złożenia całości w jednej obudowie. Czy za ok. 400pln da się kupić coś takiego? Nie wiem.

PS. Bardzo podobuje misie to szersze, 10" ustrojstwo.

Krzysztof_M

• 1757 / 5736
  • Ekspert
18-07-2025, 19:23
Z opisów tych urządzeń wynika, że mają radio na pokładzie i nie muszą być używane koniecznie w samochodzie. Wystarczy zasilacz 12V/5A i jakiś "cyfrowy" wzmacniacz.
Można to skompilować w jednej, gustownej obudowie (np. w podstawce?). Uważam, że cena nie jest powalająca, mimo konieczności złożenia całości w jednej obudowie. Czy za ok. 400pln da się kupić coś takiego? Nie wiem.

PS. Bardzo podobuje misie to szersze, 10" ustrojstwo.
Racja, że oceniając po zdjęciach można sądzić, że to będzie dobry wybór. Ale ja się już nie raz przejechałem na takich "super okazjach", dlatego ostatecznie chyba szkoda mi kasy na eksperyment, który wcale nie musi się dobrze skończyć.
Taka malinka to ma niesamowity potencjał i jak jeden projekt na niej nie wypali to zrobię na niej inny. Eksperymentując z malinkami nie wywalam kasy w błoto tak jak mógłbym przy ryzykownym okazjonalnym zakupie gotowego rozwiązania z nie działającymi jakimiś funkcjami, słabą ergonomią czy zacinającym się międzymordziem.

Wojciech7

• 2140 / 1546
  • Ekspert
18-07-2025, 20:18
Cyt."Szukamy radia do domu i niezależnego od smartfonów."
Faktycznie prawie wszystkie stołowe radia internetowe mają ekran wielkości nie za duży.
Czy naprawdę musi być duży ekran-on jest tak myślę do ustawień,zmiany itp.
Też mam na biurku chiński tuner internetowy z niewielkim ekranem-daję radę.
Wszystkie ustawienia (korektor/odtwarzanie CD/Spotifaj/radio internetowe itp.)steruje pilotem, lub przyciskami funkcyjnymi na przedniej obudowie.
Brał bym pod uwagę przy ewentualnym zakupie-odtwarzacz  CD-Audio.

Może kupie takie jak na zdjęciu będzie pasować do szpulka,bo ma  drewniane  boczki-hehehe- to vintage się zrobi w pokoju....

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
19-07-2025, 01:20
Radio internetowe w moim przypadku to główny powód że zacząłem się kręcić min.  około PCP.
    No i tutaj jako radyjko PCP samo w sobie jest znakomite.    Testuję teraz niejako stabilność w tym zakresie, gra od wczoraj non stop i jeszcze nie padło :)     Przed chwilą nawet jakąś fajną stację z Nowej Zelandii znalazłem w temacie >poszukiwań muzycznych.
 Oczywiście pisać że ma jakąś przewagę nad Volumio w temacie rycia po wszelkiego rodzaju stacjach, tematach , podcastach , byłoby przesadą.  Jednak wszystko działa znakomicie i fajnie układa się na ekraniku.   Całość jest responsywna, płynnie działająca i jeżeli o mnie chodzi to bardzo komfortowa w obejściu.     Osobiście do użytku z wymienionych powodów bardzo polecam.
   Nooo, jest trudny w pierwszym kontakcie i odstraszy od siebie jak myślę wszystkich miłośników klikania po ptaszkach w okienkach heheheh.  Bo do klikania po ptaszkach to dochodzimy na samym końcu a nie zaczynamy od nich.  Najpierw ro człowiek przejdzie przez swoje ograniczenia.

Lepszego od PCP nie ma a i komunikatu typu :   Opcja dostępna tylko w planie premium -----   nie zobaczymy :)
   Jednak jak by nie było samo obskakiwanie radia internetowego przez CPC to jedynie czubek góry lodowej jego możliwości.
  Tak więc teraz dochodzi opcja >  serwer plików muzycznych<     heheheh i oczywiście jest ryzyko że kilka brzydkich słów znowu padnie :)
Jak wiecie moje pierwsze >przyczepienie<   dysku nie wyszło najlepiej, generalnie z mojej winy ale jednak.   Teraz póki co LMS u mnie działa z użyciem dobrego cyca USB  który robi tam za pełnoprawny dysk.    Oczywiście LMS  jak i odtwarzacz działają na jednej malince i mogą o tym nie wiedzieć.   Jednak one o tym wiedzą :) jeżeli sami nie wprowadzimy chaosu.
 Tknęła mnie ta myśl gdy wspomniałem tutaj nawet o swoim pierwszym PC który pracował pod systemem operacyjnym GEM.
Mógł oczywiście pod Nortonem ale GEM był fajny :)  bo tam już były okienka, klikało się myszką itd..
Jednak żeby działał poprawnie to musiała być ściśle zachowana procedura załadunku owego systemu.   W tych poradnikach np. na youtube jak to ugryźć PCP bywa za dużo chaosu.  Skacze się tu i tam , coś odpalamy tu a instalujemy tam itp.
   Nie, wszystko wydaje mi się ma być w określonym reżimie.    Przynajmniej u mnie tak wyszło że odpalił bezbłędnie gdy taki zastosowałem.
Nie ma skakania po po opcjach że najpierw instalujemy LMS, potem nam się przyponni że jevelite od obsługi  ekranika nie działa, wracamy i instalujemy i apiać LMS odpalamy.
Niby wszystko zatrybi ale zdechnie od np. nagłej przerwy w WiFi.   Tak więc jedziemy po kolei a samego LMS odpalamy na końcu :)
   Niczego więcej nie trzeba żeby piCoreplayer wiedział że razem z nim pracuje po sąsiedzku LMS .  I wcale nie trzeba grzebać w ustawieniach sieci żeby tego dokonać.
  Jest sieć no to fajnie mówi player, można szlajać się po świecie i szukać podkastów o włóczniach w afryce, albo bumerangach w australii.
Nie ma sieci to kij tam>  chej LMS , dawaj co masz na dysku i se pogramy :)i żadna sieć nie jest im w tym potrzebna.

Teraz tak:   Dysk prehistoryczny HDD a LMS.  Wszystko OK bo LMS jest ideologicznie poprawny i nie będzie jakiegokolwiek dysku dyskryminować.   Czas skanowania i budowy biblioteki co najwyżej będzie dłuższy.  O tym już Krzysztof wspomniał.
Nie mierzyłem, a raczej nie patrzyłem w raport po skanowaniu ile czasu to zajęło.    Nooo, trochę wiecej jednak niż te same pliki ćwiczebne na szybkim cycu.   Zawartość 60 GB w plikach na cycu jest ogarnięta w czasie typu 1 minuta 40 sekund.   Dołożenie kolejnych 60 GB i rescan wszystkiego czas około 2 minuty 30 sekund.   I oczywiście dalej wszystko trybi jak należy.
Dlatego jednak jakiś dysk SSD jako bank główny dla LMS  jest bardzo mile widziany.
Ponadto co by tu nie mówić to pobór mocy jednak na korzyść SSD.
   Dzisiaj tak mnie to wszystko zaniosło w komputery.   Zacząłem nawet zastanawiać się czy zabytkowy komputer mojej latorośli nie przerobić na głownego stacjonara.   Nooo, ale popatrzyłem na to wszystko i chyba jednak nie.  Dla mnie to w dalszym ciągu machina o kosmos przerastająca mojego grata na jakimś zdechłym  Ryzenie 5.  Jednak ja żadnych filmów nie obrabiam, gry mnie wnerwiają itd...   W dalszym więc ciągu mój stary grat jest komputerem szybkim jak przecinak, w moim zastosowaniu.  System odpala od zera w jakie 30 sekund, bezszelestnie pracuje i prądu mało źre.   Jako ogrzewanie zimą to wcale się nie sprawdza.
   Zabytek w oczach dzieci wygląda tak:

Przerażająca machina jak do oglądania filmików na youtube heheheheh
  Za to ze środka wydłubałem to:

Był jeszcze ten klucz szyfrujący?   Na wszelki wypadek młodej należy zapytać czy na tym dysku nie ma czegoś ważnego.
     Bo jako dysk dla serwerka LMS on by mi przypasował znakomicie.   Jaką przejścówkę na USB i mam po kłopocie :)
« Ostatnia zmiana: 19-07-2025, 01:28 wysłana przez pień »

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
19-07-2025, 03:18
LMS :)

Krzysztof_M

• 1757 / 5736
  • Ekspert
19-07-2025, 09:33
Ładnie sobie rozpykałeś temat, Pieniu :)
Wszystko na jednej malince zostawiasz? No i w sumie czemu nie, sprawdzisz jak się to sprawuje, najwyżej kiedyś zmienisz.
Jak postawisz drugi serwer LMS gdzieś z boku to w playerze dołożyć możesz drugą bibliotekę i w dotychczasowym LMS nic nie musisz zmieniać, zwyczajnie player będzie w danej chwili na innym działać testowo.

Co do obudowy - czekam niecierpliwie co wymyślisz, mam prawie identyczny LCD, więc może coś podpatrzę.
A jak nie to op. dechami i tyle :D

Post 3:18 - solidnie, nie wąsko poprzestawiałeś sobie te doby :)

pień

• 2801 / 1482
  • Ekspert
19-07-2025, 12:11
 Sprawdziłem czy słyszę jakąś różnicę w dźwięku jaki wydają z siebie PCP ver Volumio,  pomiędzy gołymi aplikacjami. 
Odpowiedź brzmi >  Nie :)    Chociaż hiendowcy teoretycy zapewne usłyszeliby przepaść bo przecież sygnał poszedł najpierw po optyce.
Ja cie kręce, ileż to jiterru i pogiętych zer na skutek transformacji.    Samo PCP ze swoją czapką to oczywiście I2C tak jak zresztą Volumio w środku.   No ale kabel jest?   No jest :)   tak więc musi być gorzej, nie ma lipy.   Zasmucę teraz bo powiem że mierzyć takiej opcji nie będę bo mi się nie chce.    Poprzednio przy takim jojczeniu wyszło typu :   bez jakiegoś kabla po drodze jakiś THD typu 0,000015%   a z kablem optycznym 0,00011%  A może na odwrót z tymi kablami było.
   Tak więc to olewam bo PCP i tak dostanie innego DAC-a .

z innej beczki :   choroba nooo, muszę się jednak jakoś wyspać czy cóś żeby kalibrację dobową przeprowadzić.   Po drugie coś trzeba jeść i mam pytanie całkowice poza konkursem,  no ale może kto pomoże jak może :)
   Chłopy, problem pt.   Patelnia
Co trzeba zrobić żeby do nierdzewnej patelni nie przylepiało się?     Ew.   gdzie taką patelnię kupić?
Uprzedzam że patelnie teflonowe mnie nie interesują z powodów polityczno-religijnych.   Ceramiczne też kicha bo szybko zdychają.
  Tylko jakieś żelazne czy inne miedziane?   
Kurna, babka miała kiedyś jakąś patelnię zrobioną przez cyganów.    No nic sie do niej nie lepiło kurna, a przecie tam żadnego teflonu nie było.   Chyba żeliwna była