Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

pień

• 2988 / 1535
  • Ekspert
12-09-2025, 18:06
Dlaczego bzdety?   Chociaż coś, bo ja to pierwszy raz na oczy zobaczyłem.   I chociaż dalej nic nie wiem hehehehe, to teraz można kminić że to R.J  to ma związek z komunikacją wewnętrzną interfejsu żeby te jego scalaki od przydasiów komunikowały sie jakoś ze sobą.   No ale paznokcia za to nie dam hehehehe

---Oczywiście AKM-y regują zmianą dźwięku gdy to R.J mam uruchomione na ostatnim poziomie menu.  Po wyjściu z tego wszysko wraca do normy że się tak wyrażę.   Wyświetlacz dalej wyświetla tylko parametry strumienia.   Znaczy ile to kHz i ilu bitowy sygnał, PCM  czy ew. DSD i to wsio.
« Ostatnia zmiana: 12-09-2025, 18:10 wysłana przez pień »

ArturP

• 1441 / 3295
  • Ekspert
12-09-2025, 19:12
https://www.google.com/search?q=transmisja+danych+R.J+po+magistrali+I2C&rlz=1C1_____plPL1039PL1039&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Transmisja danych w systemie "R.J." (najprawdopodobniej chodzi o "R.J.R.J.", czyli "Read Data" - odczyt danych, od czegoś innego lub "Request Junction" - zapytanie o połączenie) po magistrali I2C polega na tym, że mikrokontroler nadrzędny (master) inicjuje komunikację i wysyła polecenie odczytu danych z urządzenia podrzędnego (slave), a następnie magistrala synchronizuje ten transfer za pomocą linii zegarowej (SCL) i linii danych (SDA), po której przesuwane są dane w sposób półdupleksowy.
Kluczowe elementy transmisji danych po magistrali I2C:
Master i Slave: W systemie I2C zawsze jest jedno urządzenie nadrzędne (master), zazwyczaj mikrokontroler, oraz jedno lub wiele urządzeń podrzędnych (slave), np. czujniki lub wyświetlacze.
Adresy urządzeń: Każde urządzenie slave ma przypisany unikalny adres (zazwyczaj szesnastkowy), który pozwala masterowi na wybór, z którym urządzeniem chce się komunikować.
Linie magistrali: Komunikacja I2C wykorzystuje tylko dwie linie:
SCL (Serial Clock): Linia zegarowa, która synchronizuje transfer danych między urządzeniami.
SDA (Serial Data): Linia danych, która służy do przesyłania informacji w obu kierunkach (półdupleksowo).
Protokoł transmisji: Master inicjuje komunikację, wysyłając adres urządzenia slave, które ma być odpytane. Urządzenie slave odpowiada, gdy zostanie wywołane przez mastera, i wysyła żądane dane.
Przykładowy scenariusz (R.J. odczyt danych):
Master wysyła adres slave: Master inicjuje transmisję i wysyła adres urządzenia slave, od którego chce odczytać dane.
Master wysyła polecenie odczytu: Po uzyskaniu odpowiedzi od slave'a, master może wysłać konkretne polecenie odczytu lub ustawić stan do odczytu danych z określonych rejestrów slave'a.
Slave wysyła dane: Urządzenie slave zaczyna wysyłać dane na linii SDA do mastera.
Master odbiera dane: Master odbiera dane i potwierdza ich przesłanie
« Ostatnia zmiana: 12-09-2025, 19:15 wysłana przez ArturP »

pień

• 2988 / 1535
  • Ekspert
12-09-2025, 20:30
:)
 Ojaaaaa cie kręce.  Zbudowałem potwora i nie wiem co on robi hehehehe
  Jeżeli jutro mój >streamer<  powie np:  eeee- tyyyy, weź te dźwieki zabierz bo mnie wq......   To pewnie odpowiem -   spoko, już wyjmuję kabelek USB.
heheheheh
   No dobra, tak dla zasady trzeba będzie trochę temat liznąć, może coś z tego będzie :)
Raz już miałem nadymanie opon mózgowych z groźbą pęknięcia dętki, związane z tematem filtrów w dac-ach/   No ale trochę to oświeciło głąba i poświeciło na bzdury jakie na ten temat ludzie piszą w necie.

Z innej beczki.   Dzisiaj to praktycznie cały dzień pCp jedzie z playlistą przypadkową-  z całego zbioru muzy.   Powiem wam że strasznie ograniczony jestem w tym co normalnie słucham.   Ogromna większość z tego co on mi serwuje z własnych zbiorów :)
    To  jakaś nowość i nawet nie przypuszczałem ile fajnych utworów mam na dysku :)
Był jeden zgrzyt.  Bo nagle sygnał testowy 10 kHz  0dB  mi po uszach.   Mam tam folder z sygnałami testowymi heheheh