Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
26-03-2025, 23:17
Na żółto zaznaczone wzmacniacze - ten po lewej w 7ES jest taki sam, jak po prawej. Myślicie, że lutownicą bez gorącego powietrza dam radę czy jest ryzyko porażki z wylutowaniem?
Nie powinno być problemu, obklej wszystko w okół taśmą kaptonową i dasz radę ;-)

A te dolutowane od spodu na "szczudłach" to chyba dwa trany w jednej obudowie. Ale tylko się domyślam bo nie widać nazwy elementu lub oznaczeń na laminacie...
Dzięki ;) Będę walczył.

Te elementy "na szczudłach" to mosfety K389-BL

Mały update - sprawdziłem potencjometry miernikiem i dają odczyty bez żadnych skoków, więc nie będę ich rozbierał.
Wymontowałem też gniazdo słuchawek z potencjometrem. Tam są dwie pary elektrolitów, bipolary są omszałe... i akurat nie mam 2.2uf, ech...
W słuchawkach strasznie trzeszczało ale potencjometr daje równy i płynny odczyt na mierniku. Nie wiem o co kaman...
« Ostatnia zmiana: 26-03-2025, 23:21 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
27-03-2025, 08:33
A te elektrolity które określasz jako omszałe to sprawdziłeś miernikiem czy trzymają parametry?
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
27-03-2025, 09:33
A te elektrolity które określasz jako omszałe to sprawdziłeś miernikiem czy trzymają parametry?

Sprawdzam, miałem na granicy tolerancji i trochę podwyższony ESR. Natomiast takie jak np w gnieździe słuchawek to wymieniłem od ręki, bo aby się tam dostać trzeb rozbebeszyć pół magnetofonu :) więc nie chciałbym tego robić za pół roku. Nie robię pełnego recapu, wymieniam tylko podejrzane (nalot od spodu szaro zielony) i te przy zasilaniu.

Nie znalazłem jeszcze żadnego Chemicona, który z zewnątrz wyglądałby na padniętego, generalnie jest nieźle. Nalot znajdywałem na małych Elnach plus Panas wylutowany miał kijowe parametry ma mierniku.

Edit - przyszły szpeje :)
« Ostatnia zmiana: 27-03-2025, 12:32 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
27-03-2025, 13:58
Martwi mnie ten nalot na sporej ilości kondów co piszesz. Miałem trochę sprzętu z Japonii i nawet w najstarszych modelach nie było takiej zgnilizny co opisujesz u siebie w 5ES.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
27-03-2025, 14:47
Martwi mnie ten nalot na sporej ilości kondów co piszesz. Miałem trochę sprzętu z Japonii i nawet w najstarszych modelach nie było takiej zgnilizny co opisujesz u siebie w 5ES.

Kurcze, to nie jest pogrom tylko kilka kondów :) Zwykłe niebieskie Elny miały nalot, w sumie na razie 5 sztuk (2xPB, 1xSyscon, 2x słuchawkowe).
Te duże to upgrade.
Mój wyraźnie długo stał w raczej wilgotnym miejscu - może stąd taka sytuacja. Chemicony i Jamicony - nie znalazłem na razie padniętego.

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
27-03-2025, 17:53
Czyli Elna, tylko małe wartości? Czy różnie? A tzw. "psie kondy - jamnikony" żyją hm. ;-) musiał gdzieś być w niezbyt przyjaznym środowisku jak piszesz. Zresztą w Japonii problem wilgotności jest spory. Widać to po sprzętach.
Wracając do 5ES, ciekaw jestem brzmienia po tych kilku modyfikacjach. Niema tego dużo, ale efekt może być pozytywny.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
27-03-2025, 18:29
Elna 47uF, 2,2uF na Syscon oraz 2,2uF bipolary w gnieździe słuchawkowym. Do tego 2xPanas na płytce silnika (SMD). Na płytce PB na razie znalazłem 47uF i 2,2uF Elny mające nalot.
Odnośnie dużych, to dam znać jak wylutuję, bo tak to nie widać nic złego.

Odnośnie nalotu - wolę nie ryzykować rozbierania ponownie jeśli coś kleknie. Dostępy są niezłe i np Syscon można obrobić bez wyjmowania od spodu, jeśli odkręci się płytę ochronną, tak samo od biedy jak Rec Board i Rect. No ale PB już trzeba wypinać.

Odnośnie modyfikacji - nie spodziewam się kosmosu. Jak poczytałem, to te zmiany w brzmieniu w 7ES vs 5ES nie są jakieś bardzo duże. Oprócz samych wartości elementów, to w 7ES są Elny Silmic zamiast Chemi AVR - czy to coś zmienia? Nie wiem :) Chyba najbardziej liczę na te wzmaki, złote Nichicony to blink-blink ;)

Czytałem gdzieś teorię spiskową, że Soniacze tak 2-3 od góry oferty w danym roku, to byłyby trudne do rozróżnienia, więc Sony trochę przycinała te niższe modele aby była różnica i klient czuł za co płaci.
« Ostatnia zmiana: 27-03-2025, 18:40 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
27-03-2025, 21:00
Wrażenia odsłuchowe po całym remoncie i kalibracji mile widziane ;-)
Mi osobiście tylko jeden Soniak "podpasował" brzmieniem, był to starszy TC-K555ESR. Słuchałem różnych, zawsze mi coś w nich brakowało. Nie są to uniwersalne magnetofony, to nie moja bajka ;-) Mam jeszcze gdzieś pod łóżkiem TC-K444ESII do zrobienia, kiedyś się nim zajmę.
Ale tu nie o tym.

Poczekamy jak Ty odpalisz 5ES ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
29-03-2025, 21:23
Wrażenia odsłuchowe po całym remoncie i kalibracji mile widziane ;-)
Mi osobiście tylko jeden Soniak "podpasował" brzmieniem, był to starszy TC-K555ESR. Słuchałem różnych, zawsze mi coś w nich brakowało. Nie są to uniwersalne magnetofony, to nie moja bajka ;-) Mam jeszcze gdzieś pod łóżkiem TC-K444ESII do zrobienia, kiedyś się nim zajmę.
Ale tu nie o tym.

Poczekamy jak Ty odpalisz 5ES ;-)

Podzielę się :)
Nie miałem nigdy Sony, zobaczymy.

Podziałałem, natomiast ostudziłem trochę głowę :)

Duże kondy na płytce RECT są OK, wylutowałem jednego trzyma parametry. Odpuściłem wymianę.
Jeden był wyraźnie padnięty (zdjęcie), 4700uF - miał 3800 plus nalot od spodu. 1000uF - na granicy. Wymieniłem te dwa plus zapobiegawczo bipolara.

Płytka PB - na żółto zaznaczone kondy, które były omszałe. Na zielono zmienione - ta sama pojemność, większy V, jak w 7ES

Płytka REC - nie znalazłem na razie żadnego padniętego kondensatora

Podsumowując elementy, które kwalifikowały się do wymiany:

2x Panas SMD płytka silnika
1 x bipolar silnik

2 x kond bipolar wyjście słuchawkowe Elna
3 x elektrolit płytka PB 2xElna 1 x Jamicon
2 x elektrolit płytka RECT 1 x Elna 1 x Chemicon (uszedłby w tłoku)
3 x elektrolit płytka Syscon 2 x Elna 1xPanas

Reszta to wymiany zapobiegawcze lub upgrade.

Na koniec - dałem ciała przy wylutowywaniu układu scalonego, uszkodziłem 2 ścieżki. Muszę chyba wziąć głęboki oddech i trochę odpocząć, a potem naprawić.

« Ostatnia zmiana: 29-03-2025, 22:38 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
30-03-2025, 13:29
Na koniec - dałem ciała przy wylutowywaniu układu scalonego, uszkodziłem 2 ścieżki. Muszę chyba wziąć głęboki oddech i trochę odpocząć, a potem naprawić.

Który układ wlutowywałeś? Tego SMD opampa od spodu?
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
30-03-2025, 14:12

Który układ wlutowywałeś? Tego SMD opampa od spodu?

Tak, tego od spodu. Jednak bez gorącego powietrza,a  przede wszystkim doświadczenia to lipa. Naprawię, na szczęście tylko 2 ścieżki.

« Ostatnia zmiana: 30-03-2025, 14:14 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
30-03-2025, 22:17
Jak coś nie idzie po Twojej myśli to odpuść na jakiś czas. Przemyśleć jak do tego podejść i zacznij ponownie następnego dnia. Nic nie rób w pośpiechu. Takie naprawy nie lubią pośpiechu.
Wojtek.