Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
23-03-2025, 13:13
Pytanie ile mają Wasze kasety Panasa wydrukowane na wkładce.
Moja ma tak samo jak inne z tej serii, czyli 4.75cm/s. Z kolei kaseta testowa Basf 3150Hz którą posiadam ma napisane 4.76cm/s. Ale już jest to uwzględnieniem normy IEC Praga 1981.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
24-03-2025, 16:16
Czyli chcąc mieć zgodność z normą z Pragi, na kasecie Panasa powinno dawać odczyt 3006Hz. Ok można z tym żyć :)

Rozkminiłem ten tajemniczy kondensator od spodu płyty Syscon. To jest kond C769, który na schemacie jest oznaczony w innym miejscu. Co więcej na płytce Syscon jest pod niego miejsce, są otwory w płytce, zalutowane od spodu. Luty wyglądają jak wszystkie inne więc nie wiem czy ktoś to modyfikował dawno temu czy wyszło tak z fabryki. Nie widziałem na zdjęciach innych magnetofonów aby tak miały to zrobione.

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
24-03-2025, 16:56
Czyli chcąc mieć zgodność z normą z Pragi, na kasecie Panasa powinno dawać odczyt 3006Hz. Ok można z tym żyć :)
Już prostuje Twoje uradowanie ;-)
Praga 81 to norma DIN czyli częstotliwość 3150Hz. Warto sprawdzić jak się to ma w rzeczywistości... u Ciebie. Ale 5ES to Japoniec z krwi i kości więc jak byk JIS 3000Hz.
Nic nie poradzę.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
24-03-2025, 21:18
Już prostuje Twoje uradowanie ;-)
Praga 81 to norma DIN czyli częstotliwość 3150Hz. Warto sprawdzić jak się to ma w rzeczywistości... u Ciebie. Ale 5ES to Japoniec z krwi i kości więc jak byk JIS 3000Hz.
Nic nie poradzę.

Miałem na myśli normę szybkości przesuwu taśmy czyli 4,76cm/s jako standard JIS, a nie 4,75cm/s IEC (pomyliłem z Pragą, mea culpa). Reasumując Panas może być/jest Ok w IEC. Soniacz wygląda mi na JIS, a B100 w teorii powinien być IEC, skoro w serwisówce jest wskazane użycie QZZCWAT

Jak rozumiem - jeżeli prędkość przesuwu w magnecie jest równa prędkości z jaką nagrano kasetę to częstotliwości powinny się zgrywać bez różnicy czy było 3kHz czy 3,15Khz.

Norma dla 5ES/7ES z serwisówki na załączonym zdjęciu. A myślałem, że Technics ma liberalną. :)

My tu się modlimy nad pojedynczymi Hz, a wygląda na to, że serwisówka + taśma serwisowa weryfikuje czy w trybie Play nie ma czasem zapiętego przewijania. :)
« Ostatnia zmiana: 24-03-2025, 21:57 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
24-03-2025, 22:13
My tu się modlimy nad pojedynczymi Hz, a wygląda na to, że serwisówka + taśma serwisowa weryfikuje czy w trybie Play nie ma czasem zapiętego przewijania. :)
Dokładnie ;-)
Ale cieszy nas bardzo jak nasze maszynki mają jak najlepsze wyniki. To zboczenie. Ale ciekawe zboczenie ;-)
Tylko jak tu wymagać od blisko 40 letnich niektórych sprzętów fabrycznych parametrów. Ale cóż, dalej gonimy króliczka.
« Ostatnia zmiana: 24-03-2025, 22:15 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
25-03-2025, 19:22
No to lecę dalej z pracami, choć do mechanizmu jeszcze wrócę. Skończyłem i zamontowałem płytkę Syscon.
Wszystko działa jak należy, licznik ciut jaśniej świeci, szpulki się kręcą.

Przemyślałem i plan na dalsze prace i jest taki:

1. Wymienię kondy w zasilaniu (rect board) - przeczytałem ileś datasheet, pokombinowałem i doszedłem do wniosków - po 30 latach od wyprodukowania nowe kondy w zasilaniu nie zaszkodzą. Po drugie wygląda na to, że 7ES miał włożoną mniejszą pojemność tych 2 dużych kondów ale większe napięcie -> te mniejsze, a grubsze miały mniejszy tangens i większy ripple current. Uznałem, że zrobię wariant autorski - kupiłem Nichicony KG, które mają lepsze parametry niż te zastosowane w 7ES (tangens, ripple), natomiast mają te same wymiary, pojemność i napięcie co obecnie siedzące w 5ES. Po trzecie mam ochotę się pobawić :)

2. Wymienię na świeże kondy zasilania na płytce PB. 100uf zrobię na wyższe napięcie jak w 7ES, nie wiem jeszcze co z większymi (na zdjęciu wartości). Poczytam, co taka zmiana miałaby dać - tylko zmniejszenie pojemności...

3. Wymienię 4 wzmacniacze operacyjne na takie, jakie są w 7ES zgodnie z tym, co jest w serwisówce czyli z M5238FP na AD712JR

4. Nie ruszam raczej rezystorów (zmiana 1/10W na 1/8W) i chyba nie ruszę małych pojemności 0,015uf gdzie w 7ES są na wyższe napięcie. Tu jeszcze dumam

Nie ruszam tych w ścieżce sygnału (chyba, że będą padnięte), posłucham i może wtedy wymienię. W torze sygnałowym PB/REC i w zasilaniu na PB są użyte Chemi-con AVR.

W zasilaniu logiki, transportu, wyświetlaczy siedziały normalne kondy Chemicona, Elny i Panasonica. Zmieniłem Panasy, Elnę (nie była wylana ale nie trzymała pojemności) na nowe Panasy FM i FR. Pewnie wymienię jeszcze tego dużego ale czekam wciąż na dostawę.

Czyli podsumowując będzie podrasowany 5ES :)

pień

• 2603 / 1373
  • Ekspert
25-03-2025, 20:29
Widzę że z uporem maniaka magnetofonowego :)  idziesz, powoli ale ciągle do przodu.
  Będzie najlepszy sony ever :)

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
25-03-2025, 21:15
Widzę że z uporem maniaka magnetofonowego :)  idziesz, powoli ale ciągle do przodu.

Tak jest! :)
A potem zrobię bitwę na dźwięki szpulkowych gigantów B100 vs 5ES i wrzucę Wam do posłuchania i oceny.

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
25-03-2025, 22:02

Tak jest! :)
A potem zrobię bitwę na dźwięki szpulkowych gigantów B100 vs 5ES i wrzucę Wam do posłuchania i oceny.
Jestem za ;-)

Tylko był bym ostrożny z tak daleko idącymi zmianami... ponieważ nigdy nie dowiemy się jak brzmi oryginalny 5ES.

A nie zaraz, może Paweł nie będzie modyfikował to będzie porównanie.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
25-03-2025, 22:18
Zastanawiałem się nad oryginalnością brzmienia - tyle tylko, że jest to nieosiągalne, ze względu na niedostępność części, które były użyte w oryginale. A te, które są - nie trzymają już parametrów.

W kondy mało wierzę, tzn w sygnaturę dźwięku, bardziej w to, że nowe będą trzymały parametry elektryczne. Intrygują mnie natomiast zmiany wspomnianych wzmacniaczy operacyjnych. Sony używało je zamiast tańszych w swoich modelach referencyjnych na swój rynek czyli m.in. 555ESG, 555ESj, 7ES

Z przeczytanych przeze mnie porównań wynika, że 7-ka jest jeszcze bardziej zwarta i kontrolowana i ma dokładniejszą górę pasma w porównaniu do 5ES. Co akurat jest akurat zgodne z moimi preferencjami odnośnie sprzętu.

Poczytałem sobie jeszcze o kondach i może te zmiany miały na celu lepsze filtrowanie zakłóceń w wyższych częstotliwościach. Nie mam tak dużej wiedzy, natomiast mam poczucie, że to są ultra niuanse.

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
26-03-2025, 08:46
Faktycznie nie planuję nic zmieniać. Chętka na mody raczej mi już przeszła. Wolę zostawić w oryginalnym stanie, takie modzone trudno później odsprzedać.
Poza tym ta seria ES jest relatywnie młoda i podzespoły raczej będą sprawne i zmiany niewiele na moje ucho dają.
Co innego zrecapować jakiegoś starego Naka...
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
26-03-2025, 09:26
Faktycznie nie planuję nic zmieniać. Chętka na mody raczej mi już przeszła. Wolę zostawić w oryginalnym stanie, takie modzone trudno później odsprzedać.
Poza tym ta seria ES jest relatywnie młoda i podzespoły raczej będą sprawne i zmiany niewiele na moje ucho dają.
Co innego zrecapować jakiegoś starego Naka...

To jest jak najbardziej zrozumiałe. Mój złomek pewnie nie trafi na rynek bo jakoś go polubiłem :) Dwa, po doświadczeniach z RS-B100 gdzie było bardzo dużo padniętych elektrolitów, to sprawdzam i tutaj i w sekcji zasilania na Syscon były omszałe Elny więc i tak nie miałem wyjścia.

Odnośnie ewentualnego moda ze wzmacniaczami. Ciekawość jak brzmi najwyższy model u mnie zawsze była, tyle tylko, że mając obecną wiedzę o różnicach 5ES vs 7ES nie pokusiłbym się o kupienie 7-ki, bo jest kolosalna różnica w cenach. Na 100% zanim podmienię wzmaki to posłucham i podzielę się z Wami.

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
26-03-2025, 16:53
Tak w pierwszej chwili bezwiednie wymieniłem ten kondensator przy IC801, który jest od spodu płytki. Teraz zastanawiam się skąd i dlaczego w takim miejscu? I nie widać go w serwisówce.

Może ktoś ma pomysł? Nie jestem elektronikiem więc... :( :(
Kond jest zapięty na nóżce Reset od licznika. Zaznaczyłem na schemacie.
Resetowanie licznika działa :)

Znalezione na szybko zdjęcia w sieci pokazują ten kondensator zamontowany normalnie. Pewnie była jakaś zmiana produkcyjna lub akcja serwisowa.
« Ostatnia zmiana: 26-03-2025, 18:49 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
26-03-2025, 21:40

Znalezione na szybko zdjęcia w sieci pokazują ten kondensator zamontowany normalnie. Pewnie była jakaś zmiana produkcyjna lub akcja serwisowa.
Dokładnie.

Myślę teraz, że płytka zeszła z linii z brakującym elementem i tak dolutowali, bo było łatwiej. Znalazłem kolejne takie kwiatki na płytce PB - zdjęcie, zaznaczone na czerwono, dwa tranzystory i chyba dioda.

Na żółto zaznaczone wzmacniacze - ten po lewej w 7ES jest taki sam, jak po prawej. Myślicie, że lutownicą bez gorącego powietrza dam radę czy jest ryzyko porażki z wylutowaniem?

Znalazłem też omszałe od spodu kondensatory Elny C232 i C537, reszta na razie wygląda OK

Rozebrałem też cały front, to oprócz robienia SPA mam do ogarnięcia trzeszczący potek wyjścia słuchawkowego plus sprawdzam i smaruję pozostałe. W dwóch z nich smar tak zgęstniał, że ciężko się obracały.
« Ostatnia zmiana: 26-03-2025, 21:42 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
26-03-2025, 22:29
Na żółto zaznaczone wzmacniacze - ten po lewej w 7ES jest taki sam, jak po prawej. Myślicie, że lutownicą bez gorącego powietrza dam radę czy jest ryzyko porażki z wylutowaniem?
Nie powinno być problemu, obklej wszystko w okół taśmą kaptonową i dasz radę ;-)

A te dolutowane od spodu na "szczudłach" to chyba dwa trany w jednej obudowie. Ale tylko się domyślam bo nie widać nazwy elementu lub oznaczeń na laminacie...
Wojtek.