Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

RetroTape

• 990 / 1611
  • Ekspert
03-07-2026, 12:59
Ok, już się wgryzłem w temat, wybaczcie zamieszanie ze wcześniejszymi wpisami ;)

Za mała prędkość o 10Hz nie powinna być jakimś wielkim problemem dla słuchającego, różne magnetofony które mam grają często z większymi odchyłkami i dopóki nie zrobię pomiarów tego nie słyszę. Szczególnie modele a z autorewersem potrafią mieć spore rozbieżności w obydwu kierunkach. Ale wracając do tego konkretnego przypadku.

Z tego co wiem, magnetofony z cyfrową stabilizacją obrotów mają rożne oscylatory kwarcowe, w zależności od obciążenia jakie mają mechanizmy. Jeśli zamienimy płytkę direct drive z modelu z jednym wałkiem do tego z dwoma, magnetofon będzie pracował z nieprawidłową prędkością. Kiedyś bawiłem się w taką podmiankę w Technics'ach 707, 965 itp. i bardzo minie to zdziwiło. Patrząc do serwisówek szybko się okazało, że kwarce nie są te same, działają z inną częstotliwością.

Jeśli tutaj nie da się na tyle odciążyć napędu (inną rolką, czy sprężyną regulującą docisk), aby prędkość była odpowiednia rozwiązaniem byłaby zapewne wymiana oscylatora kwarcowego. Nie podpowiem jak to zrobić bo nie wiem, ale z pewnością dałoby się to obliczyć. Pytanie czy warto, bo te 10 Hz mieści się w dopuszczalnej wartości i słuchacz zapewne tego nie zauważy. Jeśli jednak zagłębiamy z w temat tak bardzo, byłoby to jakieś rozwiązanie problemu.

Macio4ever

• 1019 / 557
  • Ekspert
03-07-2026, 15:23
Tak, nie słychać tych Hz, tylko pomiary pokazują.

Oczywiście, teoretycznie podniesienie szybkości prawej  strony (tak jak pisałeś poprzez inny kwarc) też jest jednym z rozwiązań tylko dramatycznie  trudniejszym do zrealizowania. Prościej byłoby przetoczyć lewe koło zamachowe.

Wg mnie pochodzi kilkanaście godzin, rolka się deko ubrudzi i poślizg załatwi sprawę.

« Ostatnia zmiana: 03-07-2026, 15:28 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11489 / 6640
  • Ekspert
05-07-2026, 19:10
Tak jak Maćku rozmawialiśmy, problemem jest najprawdopodobniej początek wewnętrznego  rozwarstwienia się koła ( spuchnięcie ). Z tego powodu mogła wzrosnąć jego średnica co dalej skutkuje urwaniem kilku Hz.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2447 / 2404
  • Ekspert
05-07-2026, 21:12
Czyli może jakieś początki tego co pokazywałem przy wątku o TC-KA3ES, że zdarzają się pękające koła zamachowe. Może jakaś wadliwa seria ze złymi odlewami.
Paweł

chorazy3

• 2447 / 2404
  • Ekspert
12-07-2026, 21:28
Doszła NOS prawa rolka z Singapuru.
Z wyglądu i w dotyku bardzo dobrej jakości.
Jak znajdę chwilę to trzeba będzie założyć.
Paweł

Macio4ever

• 1019 / 557
  • Ekspert
Dzisiaj o 08:27
Rozginaj, nie wybijaj pinu, bo jest mocno zaklinowany. Dużo łatwiej jest rozgiąć ramię.
Jakość jest tip top.

AUDIOTONE

• 11489 / 6640
  • Ekspert
Dzisiaj o 08:51
Pawle. Co oryginał to oryginał. :-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.