Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
16-03-2025, 22:50
A może to kwestia zasilania....sieciowego lekko zawyżonego.
Bardziej bym ufał kasecie Panasa. ;-)
« Ostatnia zmiana: 16-03-2025, 23:16 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
17-03-2025, 00:07
A może to kwestia zasilania....sieciowego lekko zawyżonego.
Bardziej bym ufał kasecie Panasa. ;-)

Wszystkie stoją w jednym pokoju. B100 ma swój zasilacz na 120V, 5ES ma swój na 100V, a B905 leci z gniazdka i jest ustawiony na 240V.
Dwa zasilacze, na różne napięcia, na dwóch różnych kwarcach dawałyby to samo odchylenie w prędkości obrotowej... no nie wiem :) :)

Jutro pokombinuję ze świeżą głową.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
17-03-2025, 09:25
Wyjście z zasilacza sieciowego do podłączenia 5ES - 105V AC

Wejście na silnik kapstana 4,59V, na schemacie jest 4,5V (różnica 2%) więc nie bardzo widzę aby stąd wyszła różnica 4% na obrotach plus jak rozumiem, takie układy robi się aby miały jakąś tolerancję, bo napięcie w sieci też nie jest cały czas idealne.

Sprawdziłem też RS-B100 aby już na 100% wykluczyć zasilanie - tam z kolei z zasilacza wychodzi 119,5 (moja wersja jest na 120V) więc 100-ka dostaje mniej niż znamionowe.

Reasumując na chwilę obecną wygląda na to, że kaseta Panasonica ma ok 3011-3012Hz zamiast dokładnie 3000Hz. Nie zmienia to faktu, że jest nagrana bardzo równo i mam minimalny W/F

No chyba, że coś oczywistego mi umyka...

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
17-03-2025, 09:40
Może po tylu latach elektronika nie trzyma już parametrów w 100%.
Do tego dojdzie taśma testowa nagrana z niewielkim błędem i masz te 10Hz.
Zostawiłbym to i cieszył się magnetofonem. 10Hz różnicy i tak nie usłyszysz.
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
17-03-2025, 09:51
Może po tylu latach elektronika nie trzyma już parametrów w 100%.
Do tego dojdzie taśma testowa nagrana z niewielkim błędem i masz te 10Hz.
Zostawiłbym to i cieszył się magnetofonem. 10Hz różnicy i tak nie usłyszysz.

No kaman :)
Wiem, że ciężko uwierzyć, że kaseta firmowa może być lipnie nagrana :)
Gdyby to był 1 magnetofon, to OK ale dwa różnych firm, z różnymi kwarcami, różnymi mechanizmami i z dokładnie taką samą różnicą?
Z resztą gdyby była lipa z elektroniką to raczej pojawiłyby się wahania ale obydwa trzymają sztywno prędkości i mają małe W/F

Jeszcze podrążę temat.
« Ostatnia zmiana: 17-03-2025, 10:06 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
17-03-2025, 11:02
Potwierdź jeszcze tą częstotliwość w innym programie, choćby tym: http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recording/Service/wfgui_8.zip. Zauważyłem, że są niewielkie różnice, choćby Adobe Audition pokazuje nieco mniej niż w programie od Alexa. Zależy to pewnie od użytych algorytmów detekcji częstotliwości. Tak dobra kaseta testowa jak Panasonic nie powinna mieć odchyłki 10Hz. Chyba, że to jakaś podróba z dalekiego wschodu, ale nie wygląda ;)

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
17-03-2025, 11:39
Potwierdź jeszcze tą częstotliwość w innym programie, choćby tym: http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recording/Service/wfgui_8.zip. Zauważyłem, że są niewielkie różnice, choćby Adobe Audition pokazuje nieco mniej niż w programie od Alexa. Zależy to pewnie od użytych algorytmów detekcji częstotliwości. Tak dobra kaseta testowa jak Panasonic nie powinna mieć odchyłki 10Hz. Chyba, że to jakaś podróba z dalekiego wschodu, ale nie wygląda ;)

Wfgui pokazuje to samo, sprawdzałem. Sprawdzałem też na stronie B kasety (tej, której ma się nie używać) oraz w różnych miejscach od początku, 1/3, środek, koniec. To samo...
Wieczorem jeszcze sprawdzę oscyloskopem. Kaseta nie wygląda na podróbkę, wręcz przeciwnie.
« Ostatnia zmiana: 17-03-2025, 11:42 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
21-03-2025, 10:18
Ja w 3ES prawą rolkę zostawiłem oryginalną po dokładnym wyczyszczeniu a lewa użyłem od Mariana (FixYourAudio).
Zostawiłem też oryginalny pasek bo był ok i dawał lepsze wyniki. W&F wyszedł mi jeden z najniższych jaki w życiu widziałem.

Zrobiłem podobnie u siebie (lewa z Fix, prawa oryginał) i mam podobne wyniki/obserwacje, jak na zdjęciu W/F w Twoim wątku.
Lewa rolka (Fixaudio) zwalnia magnet o około 6Hz, W/F 0,025-27, Peak ~0,05 i wynika to z tego, że jest ciut za szeroka (8mm w plusie) oraz podejrzewam, że materiał panewki może nie być wystarczająco śliski. Podmieniłem u siebie też ośkę rolki na nową.

Oglądałem na Youtube ze 2-3 naprawy, gdzie w 5ES/7ES/3ES były zakładane rolki zamienniki i efekty/wyniki są podobne lub gorsze.

Męczy mnie to :) akademicko, jeszcze powalczę o zejście niżej i wyrównanie osiągów z RS-B100. Zmodyfikuję rolkę lub wrócę do tej z mosiężnym środkiem, które nie spowalniała obrotów.

Przy okazji odczyt na oscyloskopie z kasety Panasa 3012Hz [przed zmianą rolki Fixaudio] :)

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
21-03-2025, 10:42
Te nowe rolki z FixYourAudio są też bardziej wypukłe, beczułkowate, natomiast oryginały bardziej płaskie, to pewnie też ma znaczenie.
Co do lewej wyboru nie ma trzeba wymienić, prawa jak nie jest stwardniała po wyczyszczeniu ja zostawiam. Tyle lat wytrzymała to pewnie jeszcze kilka da radę. Bo z nowymi to nic nie wiadomo.
Paweł

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
21-03-2025, 22:19
Cytat: Macio4ever
Przy okazji odczyt na oscyloskopie z kasety Panasa 3012Hz [przed zmianą rolki Fixaudio] :)
Zgłębiłem nieco temat i kasety testowe do prędkości i W&F mają dopuszczalną odchyłkę na poziomie od 0,1% (Nakamichi) do 0,2% (BASF). Nie wiem ile mają Panasonic, ale odchyłka 12Hz nie mieści się w tym zakresie, byłoby to +/- 6Hz. Czyli coś jest nie tak z kasetą testową jak dla mnie.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
22-03-2025, 10:23
Zgadzam się, że coś jest do bani. Wygląda jakby się skuliła :) :)
Patrzyłem w serwisówki Technicsa i w RS-B100 odchyłka dopuszczalna to +/- 9Hz, w 905 już jest -10/+15Hz czyli bardzo liberalnie.
Możliwe, że ta kaseta jest późniejszych lat produkcji i się nie przykładali? Kaseta Audiotone też zawyża odczyt.
Z drugiej strony W/F jest bardzo, bardzo niski dla tej taśmy więc jest nadal przydatna.

W sumie, to trochę jestem rozczarowany - pies drapał pieniądze ale nie mam idealnego wzorca. Będę teraz sprawdzał prędkość odejmując 12Hz :) albo zrobię sobie kasetę na B100

« Ostatnia zmiana: 22-03-2025, 10:27 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6174
  • Moderator Globalny
22-03-2025, 14:34
Jest jeszcze inna opcja....program T-100. Wczoraj zakupiłem go, więc będę mógł sprawdzić jakie wyniki daje względem sprzętowego pomiaru.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
22-03-2025, 14:44
Kolega już sprawdzał różne programy, a także na fizycznym oscyloskopie więc to nie program. Jakby nie patrzeć te kasety są już bardzo stare i nie są znane warunki w jakich były przechowywane. Jeśli W&F wychodzi dobrze, to z taśmą raczej nic się nie stało. Trudno powiedzieć o co chodzi z tą prędkością. Zauważyłem że Panasonic podaje prędkość przesuwu taśmy na kasecie testowej 4,75 cm/s, a Basf 4,76 cm/s. Magnetofony jak RS-B100 w instrukcji serwisowej mają 4,8 cm/s. Może to być zaokrąglenie, ale te jak się wydaje małe różnice mogą wpływać na efekt końcowy w postaci pojedynczych Hz.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
22-03-2025, 19:23
Kolega już sprawdzał różne programy, a także na fizycznym oscyloskopie więc to nie program. Jakby nie patrzeć te kasety są już bardzo stare i nie są znane warunki w jakich były przechowywane. Jeśli W&F wychodzi dobrze, to z taśmą raczej nic się nie stało. Trudno powiedzieć o co chodzi z tą prędkością. Zauważyłem że Panasonic podaje prędkość przesuwu taśmy na kasecie testowej 4,75 cm/s, a Basf 4,76 cm/s. Magnetofony jak RS-B100 w instrukcji serwisowej mają 4,8 cm/s. Może to być zaokrąglenie, ale te jak się wydaje małe różnice mogą wpływać na efekt końcowy w postaci pojedynczych Hz.

Dokładnie ta, sprawdziłem.
Moja kaseta ma info 4,75. Tylko przy 4,75 vs 4,8 to byłoby 31Hz różnicy.
Natomiast 4,76 vs 4,75 daje 6hz, a 4,77 vs 4,75 daje 12Hz :)

W moim przypadku mogłoby to oznaczać, że 5ES i B100 mają identyczne obroty i prędkość 4,77

Pytanie ile mają Wasze kasety Panasa wydrukowane na wkładce.

Z innej beczki ruszyłem płytkę logiki i zasilania mechanizmu.
Umyłem płytkę, bo wyglądała jakby na kurz coś pociekło. Wymieniony został kondensator przy układzie scalonym od spodu płytki.

Nie robię pełnego recapu, wygląda wszystko nieźle. Wymieniłem natomiast granatowe Panasonic i Elny /Panas FM, FR i FC/ - zapobiegawczo. Czekam jeszcze na przesyłkę, bo brakuje mi dwóch 470uf.

Kondy to głównie Jamicony i Chemicony.

Dumam teraz czy wymienić te dwa grubasy na głównej płytce zasilacza czy odpuścić. Tak na szybki rzut oka nie zdradzają oznak padania.
« Ostatnia zmiana: 22-03-2025, 20:09 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
23-03-2025, 13:04
Tak w pierwszej chwili bezwiednie wymieniłem ten kondensator przy IC801, który jest od spodu płytki. Teraz zastanawiam się skąd i dlaczego w takim miejscu? I nie widać go w serwisówce.

Może ktoś ma pomysł? Nie jestem elektronikiem więc... :( :(
Kond jest zapięty na nóżce Reset od licznika. Zaznaczyłem na schemacie.
Resetowanie licznika działa :)
« Ostatnia zmiana: 23-03-2025, 13:07 wysłana przez Macio4ever »