Kolega już sprawdzał różne programy, a także na fizycznym oscyloskopie więc to nie program. Jakby nie patrzeć te kasety są już bardzo stare i nie są znane warunki w jakich były przechowywane. Jeśli W&F wychodzi dobrze, to z taśmą raczej nic się nie stało. Trudno powiedzieć o co chodzi z tą prędkością. Zauważyłem że Panasonic podaje prędkość przesuwu taśmy na kasecie testowej 4,75 cm/s, a Basf 4,76 cm/s. Magnetofony jak RS-B100 w instrukcji serwisowej mają 4,8 cm/s. Może to być zaokrąglenie, ale te jak się wydaje małe różnice mogą wpływać na efekt końcowy w postaci pojedynczych Hz.
Dokładnie ta, sprawdziłem.
Moja kaseta ma info 4,75. Tylko przy 4,75 vs 4,8 to byłoby 31Hz różnicy.
Natomiast 4,76 vs 4,75 daje 6hz, a 4,77 vs 4,75 daje 12Hz :)
W moim przypadku mogłoby to oznaczać, że 5ES i B100 mają identyczne obroty i prędkość 4,77
Pytanie ile mają Wasze kasety Panasa wydrukowane na wkładce.
Z innej beczki ruszyłem płytkę logiki i zasilania mechanizmu.
Umyłem płytkę, bo wyglądała jakby na kurz coś pociekło. Wymieniony został kondensator przy układzie scalonym od spodu płytki.
Nie robię pełnego recapu, wygląda wszystko nieźle. Wymieniłem natomiast granatowe Panasonic i Elny /Panas FM, FR i FC/ - zapobiegawczo. Czekam jeszcze na przesyłkę, bo brakuje mi dwóch 470uf.
Kondy to głównie Jamicony i Chemicony.
Dumam teraz czy wymienić te dwa grubasy na głównej płytce zasilacza czy odpuścić. Tak na szybki rzut oka nie zdradzają oznak padania.