>> wojtek i, 2008-07-17 22:35:56
>atopos
>Ciekaw jestem ilu raperów z Twojej listy będziesz pamietał za jakieś 5 lat?
A ilu Ty będziesz pamiętał jazzmanów? Głupie pytanie, zapewne zarówno atopos jak i Ty będziecie pamiętali tych najważniejszych, największych, z najznamienitszym dorobkiem, ewentualnie ludzi, którzy są pionierami danego gatunku.
Pisząc o dresikach i biżuterii utwierdzasz wszystkich w przekonaniu, że swą wiedzę o rapie (i w ogóle o hip-hopie) bierzesz z Vivy, gdzie zobaczyłeś teledysk 50centa - gratuluję! To mnie więcej tak, jak ja bym sobie wyobrażał muzykę poważną/symfoniczną po dokonaniach Rubika. Z drugiej jednak strony ciężko Ci jest zrozumieć i przyjąć do wiadomości, że niektórzy po prostu tak lubią i taki mają styl, czy przez to są gorsi? Posłuchaj i popatrz sobie na takiego polskiego rapera Tede - on szczerze w swojej twórczości mówi o kasie, o drogich samochodach, ciuchach itd. Jedni mówią, że to buracka komercja, a ja sądzę, że robi swoje wedle własnych słów: "oni mówią rób swoje, ja robię swoje, oni mówią: to pojeb!".
Ogólnie przykro się czyta ludzi, którzy są chyba nieźle wykształceni i nie pochodzą ze nizin społecznych, którzy słuchają wartościowej muzyki typu jazz czy klasyka, a jednocześnie mają tak ograniczone, wąskie horyzonty - PRZERAŻAJĄCE!