Audiohobby.pl

Palimy (wypalamy) zrzucamy na płytki CD

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
05-06-2008, 21:19
>> Triceramops, 2008-06-04 23:59:25

Ja na swojej wypalarce dla Verbatim Pastel daję prędkość odczytu i zapisu 8x a moc wypalania wiekszą +1 oczywiście jak jest krótki czas zapisu oryginału to używam Gigareca, rozciągając zapis na całej 80MB płytce

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Triceramops

• 280 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
05-06-2008, 22:03
Na swojej CRW-F1 nagrywam głównie 4x czasem 8x, w miarę możliwości w AMQR. Niestety Yamaha nie pozwala na dokładne przetestowanie poprawności nagrania, podobnie zresztą jak rezerwowy napęd Plextor Combo, chyba będę musiał upolować jakiegoś lepszego-starszego Plextora, w ostateczności lite-on\'a  do weryfikacji zapisu.

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
05-06-2008, 22:28
>> Triceramops, 2008-06-05 22:03:49

czy wg Ciebie jest różnica kiedy nagrywasz w AMQR?

Triceramops

• 280 / 6107
05-06-2008, 23:17
Raczej subtelna,  mniejsza niż pomiędzy przewodami cyfrowymi między transportem a przetwornikiem. Być może poprawnie działającemu transportowi jest obojętna długość pitów na płycie... Chyba brak mi cierpliwości na wielokrotne testy porównawcze. Znacznie łatwiej odróżnić nawet zwykłe nagrania z Yamahy np. od wypalonych Pioneerem DVR-109 (brzmienie spłaszczone, mniej naturalne). Nagrywam w AMQR tak na wszelki wypadek ;-)

Triceramops

• 280 / 6107
05-06-2008, 23:30
Do niedawna jako transport służył mi Sony 50ES ze znakomicie działającym laserem KSS-273. Przez kilka lat użytkowania nie zdarzyło się, aby odtwarzacz odmówił przeczytania jakiejkolwiek płyty, oprócz CD-RW, których nie rozpoznaje. Nie miałem też okazji przekonać się, co znaczy przeskakiwanie ścieżek ;-). Od pewnego czasu słucham na nieco lepiej brzmiącym Shigaklonie, ten z kolei odmówił \'lektury\' dwóch krążków, z którymi Sony nie ma najmniejszych problemów...

renes

• 214 / 6103
  • Aktywny użytkownik
14-06-2008, 13:38
Składam nowy komputer i szukam nagrywarki z przeznaczeniem wyłącznie pod audio, poradzcie za czym się rozejrzeć...  Byłem zdecydowany na Plextora, ale ten za obecną produkcję zbiera chyba więcej krytyki niż pochwał, a starych (ponoć dużo lepszych) modeli się już nie uświadczy, podobnie Yamahę F1.

Pozdr.
renes

Triceramops

• 280 / 6107
14-06-2008, 16:41
W katalogu Plextora jest jeszcze model Premium 2, przeznaczony do nagrywania płyt audio. Jeśli się nie mylę, w odróżnieniu od modeli DVD, nie jest to napęd produkowany na zamówienie Plextora, tylko wyrób "firmowy", choć niestety made in China. Nie wiem tylko, jak wygląda sprawa dostępności, sam zamówiłem 1 szt. jako rezerwę dla mojej kilkuletniej Yamahy, minął tydzień i wciąż czekam na dostawę...

mirfak

• 49 / 6076
  • Użytkownik
15-06-2008, 11:33
Witam,
posiadam odtwarzacz DVD Pioneer DV-470 z alternatywnym softem, który podobno pozwala odtwarzać płyty SACD.
Jako, że nie mam możliwość od nikogo pożyczyć takiej płyty, a kupowanie w ciemno też mnie nie interesuje, ściągnąłem z netu flaca z SACD (1,35 GB) w celu sprawdzenia, czy odtwarzacz posiada tę zdolność.
Proszę o informację w jaki sposób nagrać tę płytę.

Pozdrawiam

P.S. Po wypróbowaniu płyta pójdzie do kosza.
obiektywna jest tylko podwójnie ślepa próba

konopa

• 417 / 6064
15-06-2008, 11:54
podejrzewam ze nie ma mozliwosci nagrania SACD.
ciekaw jestem jak ten flac zostal zgrany z plyty SACD, czy napedy komputerow widza zawartosc takiej plyty?? ponoc jakis zdaje sie czeski dac nazwy nie pomne potrafil sygnal z sacd przekonwertowac na pcm i wyslac na zewnatrz ale czy wtedy nie nastepuje degradacja materialu zrodlowego??

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

konopa

• 417 / 6064
15-06-2008, 11:54
podejrzewam ze nie ma mozliwosci nagrania SACD.
ciekaw jestem jak ten flac zostal zgrany z plyty SACD, czy napedy komputerow widza zawartosc takiej plyty?? ponoc jakis zdaje sie czeski dac nazwy nie pomne potrafil sygnal z sacd przekonwertowac na pcm i wyslac na zewnatrz ale czy wtedy nie nastepuje degradacja materialu zrodlowego??

Gdy wyjdziesz z pudełka, zauważysz, że było puste...

mirfak

• 49 / 6076
  • Użytkownik
15-06-2008, 16:01
Czyli nie ma możliwości przegrania SACD na DVD?

mirfak

• 49 / 6076
  • Użytkownik
15-06-2008, 16:08

ptx

• 651 / 6106
  • Ekspert
27-06-2008, 16:46

Panowie jaki najlepszy  program polecacie do wypalania .flac-ow?

/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą.Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem..."

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
27-06-2008, 16:50
foobar2000 0.8.3 Special, a to dlatego, że wypala bez przerw i trzasków płyty grane jednym ciągiem, podzielone utworami na pliki.

OT - znam nieco inną wersję tego prawa Murphy\'ego - "Nigdy nie kłóć się z głupcem. Postronny obserwator może nie dostrzec różnicy."
-------------------------------------------------------------
Sprzedam słuchawki: Beyerdynamic DT880 Pro, Grado RS2

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
27-06-2008, 19:07
Właśnie dłubałem sobie przy swoich głośnikach i chciałem ponownie zrobić mikrofonem ich pomiar charakterystyki. Mam 4 płyty testowe różnych tłoczni i co ano horror.

Padł blady strach na nasze hobbystyczne zamiłowania płyty nie maja zachowanej liniowosci częstotliwosci !!! Próbki powinny być porównywalne na każdej płycie ze sobą  przykładowo 6,3kHz i 8kHz podczas pomiaru z różnych płytek mają różną głośność między sobą-nie chodzi tu o porównywanie płytek ale porównywanie nagrania na poszczególnych płytkach. Zakrawa to na horror-ludzie chcą sobie poprawić akustykę pomieszczenia a mają fałszywe dane wyjściowe w postaci nieliniowego sygnału częstotliwoscowego.

Teraz rozumiem dla czego po tak zwanej equalizacji na przykład głosników graja one nieciekawie. Po prostu  urządzenia regulujące mamy niewyjustowane i robimy zmiast dobrze, po prostu krecią robotę.

To naprawdę jest problem czy w ogóle jest szansa na taka wzorcową znormalizowana płytę, genialnie wytłoczoną, coś na poziomie urządzeń pomiarowych  firmy Bruel & Kjaer

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Słuchawki Pioneer SE-500 sprzedane