Wykopaliska archeologiczne przeprowadziłem ciekawego tematu:) Jak by nie patrzył świat się zmienia, jednak w dalszym ciągu są do kupienia płytki CD-R.
Mam nadzieję że są jeszcze wariaci którzy czasami coś odpalą. Powodów można mieć wiele, ja np. lubię jednak czasami coś z ulubionego CD posłuchać.
Nie ma w zasadzie wiele tego co można w sieci znaleźć o obecnie dostępnych CD-R ale może tutaj?
Ma ktoś z was jakieś doświadczenia w tym temacie?
-- moje płytki które odpalałem w czasach gdy ten wątek był w pełni sił są raczej w kiepskim stanie. Większość w zasadzie nie nadaje się do odtwarzania chociaż zaobserwowałem jak mi się zdaje pewną prawidłowość. Verbatim trzyma się dobrze i to ten najstarszy.
Przypuszczam że powodem było to że palony był na kompie w którym był prawdziwy CD-rom. To był LG ale dokładnie który model nie pamiętam. Płytki które wypalałem później laptopami- niestety raczej do kosza.
Nie wróży to dobrze dla tych które wypaliłem ostatnio :(
Ale jakiś czas temu kupiłem na bazarze LG CD-DVD super multi RW (tak na deklu pisze) Wczoraj walczyłem żeby ten stary napęd podłączyć do nowszego komputera- który ma tylko gniazdka sata.
Kołchoz zrobiłem taki że masakra ale napęd zadziałał i wypaliłem parę płytek. Zacząłem od jakiegoś Intenso za grosze którego laptop nie chciał kompletnie- albo gdy ruszył z paleniem to i tak z komunikatem na końcu >> wypalanie płyty nie powiodło się :(
No i kurcze dziadek LG jak zakręcił ta płytą to myślałem że ją rozerwie hehehehehe odpalił to z prędkością chyba z 50X i proces powiódł się. Intenso gra w każdym CD bez problemu.
Szarpnąłem się też w sklepie na płytki Verbatim -Vinyl :) Odpaliłem całą paczkę 10 szt bez strat własnych w płytach :) Chyba są dobre ale zapewne stary LG też ma swój udział w tym.
--był raczej mało używany bo w środku czyściutki jak nówka i oczko śliczne też u niego.
Macie jakieś uwagi co do >współczenego< wypalania CD czy jestem osamotnionym wariatem z taką zajawką ?