Audiohobby.pl

Palimy (wypalamy) zrzucamy na płytki CD

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 22:54
w końcu tłoczenie to tylko tłoczenie - i tak dobrze, że DVD są odczytywalne ;)

Triceramops

• 280 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2008, 23:02
>tak że błedy C1 zmalały tylko o 1,96% ale ważne dla nas błędy C2 z którymi laser ma problemy wynik rys na płytach znikneły az o 33,78%

Coś mi się nie zgadza, jeśli dobrze widzę, ilość błędów C2 po czyszczeniu wzrosła, a nie zmalała?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 23:05
działa to dwustopniowo dla obiektywności i skuteczności procesu dodałem 3 proces (mycie wstępne z brudu)

Moja procedura:
Popsikałem płytkę LCD cleaningiem firmy 4World po ok 5 sekundach ruchami od środka płytki zacząłem zbierać bród i preparat czystym papierem toaletowym (trzeba sobie znaleźć sobie taki bez smaru, który paćka także naszą pewna intymną część ciała :)    (czy po wyjściu z toalety czujecie się dosmarowani ?)  Papier toaletowy Zewa de luxe jest bez smaru ale radzę jednak kontrolować mogą być wpadki i można zabrudzić płytkę ,okulary,ect.
Następnie nakładamy preparat wypełniający szczeliny i poprawiający przeźroczystośc płyty i czytelność nic nie szlifujemy. Po paru minutach usuwamy nadmiar fluidu i oczekujemy parę minut. następnie nakładamy drugi płyn (przypuszczalnie utwardzacz i pasta polerska) delikatnie polerujemy płytkę poza mocnymi głębokimi rysami płytka ma powierzchnię lustrzaną.

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 23:08
>> Triceramops, 2008-05-23 23:02:32
jutro będzie u mnie kolega josef tak ze możemy powtórzyć testy komisyjnie
dziś mi się już nie chce
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
02-06-2008, 22:04
Ostatnio zmuszony byłem do nagrania kilku rzeczy na płytach CD-R ze względnu na niedostępność oryginałów i okazję zgrania sobie materiału z oryginałów.

Zakupiłem w tym celu kilka płyt TDK for Audio. Następnie przez przypadek porównałem ten sam materiał z oryginałem i płytą CD-R Sony Premium Audio. Różnica pomiędzy oryginałem a Sony była niesłyszalna, zaś pomiędzy nimi a TDK przepastna!!!

Nagrywałem najnowszym iTunes ze względu na jego bardzo dobre opinie na zagranicznych forach, jest ponoć lepszy od EACa, Nero i WMP.

Nie chcę wyciągać zbyt daleko idących wniosków, ale wydaje mi się, że nowy przecież transport SACD Marantza SA7001 na pewno nie trawi TDK (i nic nie daje zew. DAC), dźwięk ma wysotrzoną górę, bardzo spłyconą scenę i głębię, barwy są nienaturalne, wszystko zapiaszczone, chropowate. Nie wiem jak wygląda to na leciwszych cedekach posiadanych przez wielu, ale sądzę, że to również powinno mieć wpływ.

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
02-06-2008, 22:10
Mimo cudownych płytek 52x radzę wypalać na 8x do 16x osobiście zczytuję i wypalam na 8x i fakty trochę to trwa ale warto
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
02-06-2008, 22:23
Bardzo ciekawe, bo gdy ja wypalałem na 8x to było gorzej niż na 20x.

Poza tym większe znaczenie ma dopasowanie nośnika do napędu wypalającego i później odtwarzajacego.

Ja po wielu próbach odkryłem, że Sony Audio Premium są najlepsze, a porównywałem z Maxell for Audio,  wspomnianymi TDK oraz wychwalanymi Verbatimami Pastel i dupa, Sony gra od nich lepiej!

Rollo
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Triceramops

• 280 / 6107
03-06-2008, 00:51
>większe znaczenie ma dopasowanie nośnika do napędu wypalającego i później odtwarzajacego.

Może niezbyt udane kopie to wina nagrywarki? Do audio nadaje się chyba tylko Yamaha CRW-F1 i Plextory Premium / Premium 2...

Slav

• 545 / 6107
  • Ekspert
03-06-2008, 21:24
Ja mam Plextor PX-708A i wypalam (dla siebie) zawsze 4x. Bardziej dla spokoju niż bardziej racjonalnych powodów i przede wszystkim mam czas na takie zabawy. :)

Ale nie o to. Kopiłem ostatnio (z eBay) płytę CD niby nówka bo zafoliowana i takie tam, lecz po stronie skąd laser ma odczytywać informacje jest cala "zalana" jakimś kleistym paskudztwem. Czym to cholerstwo zmyć? Musze się bawić w jakieś specjalne środki do mycia CD czy wystarczy np. ciepła woda plus płyn do zmywania naczyń? Jakiej do tego użyć ściereczki? Pamiętam, że był taki specjalnie założony watek na pamiętnym forum, ale wzbraniam się wchodzić w to miejsce i szukać czegoś o tym.
Nigdy wcześniej nie bylem zmuszony do "takiej higieny" płyty CD bo zawsze o nie dbam (nawet nie biorąc ze sobą do słuchania w samochodzie). :)

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
04-06-2008, 21:31
Polecam sprawdzone przez mój wybredny transport CD-R\'y OMEGA

Rollo Ty też sprawdź

Triceramops

• 280 / 6107
04-06-2008, 22:23
>Polecam sprawdzone przez mój wybredny transport CD-R\'y OMEGA
Tylko czy płytki produkowane przez firmę Plasmon nie ulegną "autodestrukcji" po 2-3 latach? Kupowane kiedyś Philipsy (producent PrimeDisc) oraz Emteki (Moser Baer) zbrązowiały mi po paru latach przechowywania w dość dobrych warunkach. Nagrane w tym samie TDK (TY) czy Verbatimy do tej pory są właściwie jak nowe...

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
04-06-2008, 23:41
Tego nie wiem, mam je dopiero kilka tygodni.

Pytanie jest inne, czemu one grają bezbłędnie a TDK, Sony, Verbatim nie...?

Triceramops

• 280 / 6107
04-06-2008, 23:59
>Nagrane w tym samie TDK
miało być "w tym samym czasie" ;-))

"czytelność" płytek zależy w dużej mierze od właściwego dopasowania prędkości zapisu/ mocy lasera do danego nośnika. Być może markowe płytki mają grubszą warstwę światłoczułą, wymagającą do poprawnego zapisu większej mocy lasera/ mniejszej prędkości nagrywania?

Rolandsinger

• 2894 / 6105
  • Ekspert
05-06-2008, 00:18
@ Dartman

Weź nie żartuj sobie z tymi Omegami.

Rollo

dartman

• 62 / 6107
  • Użytkownik
05-06-2008, 21:12
@Rollo

ja nie żartuję, spróbuj polecam. Trafiłem póki co tylko na jeden set 50szt, który chciał mi palnik rozwalić. Chyba były źle wyważone, strasznie warczało ;-)