Audiohobby.pl

Palimy (wypalamy) zrzucamy na płytki CD

michal

• 59 / 6100
  • Użytkownik
16-05-2008, 12:39
Oczywiście przy kopiowaniu z dysku na CDR nie zmieniają się dane cyfrowe.
Ale skoro przy odtwarzaniu słychać różnicę, to widocznie przeoczono pewien szczegół ;).

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
16-05-2008, 13:44
może taki, że kolega np w miedzy czasie sobie skompersował do MP3? przerzucając na płytę DVD lub inaczej wypalił ostatecznie obie płyty;)
Nie ma różnic - i ja rękawice rzuciłem - słyszący mógł wygrać duże pieniądze:) chciałem się założyć o ok 2 tyś pln:) czy nawet więcej. Chodziło o równowartość CD meridiana, które mnie się spodobało i chciałem je wygrać;)

Co do meritum to przecież obraz na dysku i na płycie to tylko dane cyfrowe - kopując je nie zmieniamy nic - system operacyjny wykonując komende kopiowania używa specjalnych mechanizmów kontroli zgodności. i nie jest wazne co po drodze będzie - czy inny dysk, czy karta flash czy płyta zgodna z ISO -  Dopiero tworząc format CD audio z tych danych możemy coś sknocić! bo tu już nie tylko chodzi o zgodność bitową ale łatwość czytania i dokładność informacji przekazanej przez głowicę lasera, oraz przesuniecia sygnału... było to już wałkowane - na stronach stereophila jest kilka fajnych artów pokazujacych zjawisko obrazkowo:)

a to wszystko prowadzi do jednego - płyta niebawem powinna ustąpić miejsca bo jako taka oraz system odczytu informacji są odpowiedzialne w najwiekszym stopniu za jitter. Chociaż już to widzę... dysk smasunga muli a z sygate polepsza się scena:)

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
16-05-2008, 13:44
i dlaczego do cholery mój królik nie chce sięgać po marchewkę???!!!

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
16-05-2008, 13:51
wogóle to nie wiem czy się zrozumieliśmy - czepilem się jednego a więc różnicy miedzy:
1. zripowanie płyty CD AUDIO na HDD do obrazu. przeniesienie obrazu na inny nośnik (jako danych cyfrowych - plik obrazu) przeniesienie ponowne na HDD - wypalenie z HDD jako CD AUDIO
2 zripowanie płyty CD AUDIO na HDD do obrazu, wypalenie z HDD jako CD AUDIO.

Płyty mogły by się róznić gdybyśmy uszkodzili plik lub inaczej wypalili płytę lub nagrali na znacząco innym nośniku różniacym się parametrami i mającym wpływ na prace lasera (mozliwośc dokładnego i zsynchronizowanego odczytu Pitów i landów) lub ewentualnie znacząca różnice pomiedzy ilościa blędów - ale umówmy się - to już kwestia wypalenia a nie kopiwowania po drodze PLIKU z obrazem miedzy nośnikami.

dht

• 13 / 6074
  • Nowy użytkownik
16-05-2008, 13:57
Kiedys uzywalem takich naklejek na cd:

http://www.preisroboter.de/ergebnis1616286.html

Zalezalo to od jakosci plyty, ale ogolnie dawaly slyszalna poprawe. Poprawialy szczegolowosc dzwieku, zwlaszcza wysokich tonow. Wygladalo to na zwykla folie wiec moze pzwykle naklejki na cd do drukarki tez beda dawaly poprawe.

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
16-05-2008, 14:06
prosta droga do uszkodzenia czytnika. Przecież to powoduje zwiększenie masy drgającej i powoduje złe wyważenie krążka. Widzę to tak - zużyje się mechanizm z 3 razy szybciej. Dodatkowo wybije się powodując luzy. Bedzie to skutkowało coraz mniej dokładnym czytaniem przez głowicę - zwiekszy się jitter powstający w tej częsci toru. Powodzenia. Być może.... chociaz nie wiem na czym to moze polegać na początku się poprawi, ale co potem? co z latajaca płyta na boki? potem może już być tylko gorzej. No ale z nalepexem zawsze lepiej niż bez:) ale gorzej niż na początku:) Oj magicy magicy:) i co jeszcze byście na płytę chcieli założyć?:) nie lepiej po prostu kupić sobie lepszy sprzęt albo wogle zrezygnować z czytnika płyt?:)))

dht

• 13 / 6074
  • Nowy użytkownik
16-05-2008, 14:22
No racja. To powazny problem eknomiczny, na samym allego sprzedaja sie pewnie z tysiacach miesiecznie. Producenci powinni umieszczac na opakowaniu: second_edition ostrzega! uzywanie naklejek niszczy twoj naped.

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
16-05-2008, 14:42
a załóż sobie na to nawet kondoma:) albo gumową kaczuszkę:)
A naklejki są najpewniej do CDrów komputerowych i tu znaczenia to nie ma.
poza tym pewnie są też skierowane do użytkowników piratów aby w celu poprawy samopoczucia mogli nadrukować pseudo label. Oczywiście to nie jest grupa docelowa drogich odtwarzaczy:) no najwyżej "audiofili trzypłytowców";)
Po za tym jak już tak się mądrzysz to chociaż spróbujesz to uzasadnić? zbawienny wpływ naklejki? może jakieś rzeczowe argumenty? czy tylko taka podpierdolka?
Bo ja widziałem już akcję z.... no powstrzymam się  w ramach dobrych stosunków sąsiedzkich:) ale chodzi o zakładanie zielonych gumek na płyty. Właściciel znalazł inny powód awarii. Ale ja mam swoja teorię. Zresztą namówiony włożyłem płytę z gumeksem do mojego linna i jak zachrobotało... to mi się odechciało - jak widzisz - płyta niespełniająca standardu źle wpływa na czytnik. Zresztą po coś standard jest zapisany i zapewniam Cię obejmuje on takie parametry jak wagę, grubość, wyważenie. Ale co tam... ważne, że na allegro sprzedają nalepexy:) niech się twórcy standardu schowają bo na allegro jest tysiąc nalepexów do kupienia. I gumexów itd:) I to jest argument, że napelex nie wpływa źle na napęd:) milion Polaków kupujący nalepex nie może się mylić:)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
16-05-2008, 16:05
Proponuję wszystkim użytkownikom CD z nakładanymi magnetycznymi dociskami zobaczyć jak są one kiepsko zrobione (nieadekwatnie do ceny całego napedu) ich zachowanie centrycznosci graniczy z cudem, gołym okiem widać jak to sobie piknie lata na boki,wprowadza drgania czyli po prostu psuje warunki pracy lasera nie mówię nawet o łozyskach które nie kochają niewyważonych mas, całkiem możliwe że to działanie świadome producentów w myśl zasady kup szybko nasz następny produkt

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 22:33
dzisiaj kupiłem za 20 zeta produkt do regeneracji płyt oto testy Na Plextorze  PlexWriter Premium przed czyszczeniem

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 22:37
oto testy Na Plextorze PlexWriter Premium po czyszczeniu
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

Triceramops

• 280 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
23-05-2008, 22:39
Wniosek: nie czyścić?

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 22:49
a jak to ma regenerować? jakiś płyn / pasta do polerowania?

josef

• 536 / 6107
  • Ekspert
23-05-2008, 22:49
a jak to ma regenerować? jakiś płyn / pasta do polerowania?

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-05-2008, 22:52
tak że błedy C1  zmalały tylko o 1,96% ale ważne dla nas błędy C2  z którymi laser ma problemy  wynik rys na płytach znikneły az o 33,78%

jak za tym widać cudów nie ma ale czasem te 33 procent da nam szansę zrobienia chociaż spóżnionej kopii na naszych płytach

Płytę używała moja młodzież tak ze nie wyglądała ona za rozkosznie. Dla informacji podaje że wypalona u mnie kopia CD-R na płytkach Verbatim Pastel dzięki programowi PlexTools Writer Pro ma błedów C1 tylko ok 950   !!!

Da nam to dużo do myślenia jaki chłam teraz tłoczą i sprzedają nam w koszmarnych cenach .ciekawe gdzie śpią organizacje konsumenckie to po prostu skandal !!! Czemu tego nikt nie wziął na wokandę, wynik nowych dziewiczych płyt które mają "dobre wyniki " utrzymuje sie na poziomie C1 nie niższym niż 4000 błędów czyli o 321 % gorzej niż w domowych warunkach na amatorskiej nagrywalce

Napiszcie co o tym sądzicie

Rafaell