Audiohobby.pl

Palimy (wypalamy) zrzucamy na płytki CD

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
30-06-2008, 22:14
na moim Plextorze Premium ustawiam dla Pasteli siłę wypalania +1 i odtwarzanie i zapis robie na prędkości 8x to samo robie jak sprawdzam błedy prędkośc jest x8.
No ale warto jednak trochę płytek "popsuć \'bo moze być trochę inna partia płytek i parametry mogą popłynąć. Ja nawet zauważyłem że jest róznica przy kolorze płytek no ale nie chciało mi sie psuć dalej bo i tak prawie 30 poszło na tzw badania niszczące :)  (materiał kopiowany musiał być taki sam a po co mi x kopii tej samej płytki)
Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Triceramops

• 280 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
30-06-2008, 22:31
Po włączeniu funkcji Audio Master inne prędkości niż 4x są zablokowane, nie próbowałem x8 zakładając, że Plextor uznał 4x za najlepsze. Niebawem spróbuję przy 8x +VariRec.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
26-07-2008, 09:29
No i jak wypadło na prędkości 8x u mnie wyszło ze jednak nie warto "rozciągać " zapisu na płytce 80 minutowej (funkcja Gigarec), teoretycznie powinno być lepiej bo pity są luźniej ułożone i mniej błędów powstaje przy czytaniu ale mój  stary dobry Kenwood 9010 lepiej czyta wypalone płytki nagrane ze współczynnikiem 1,0 niż np. 0,7 Całkiem możliwe że może to psuć opcja zapisu z tytułami utworów której używam mimo że CD mi tekstu nie wyświetla, Zapisuję tytuły i wykonawców żeby nie mieć bałaganu co jest na której płytce, inne metody nie są skuteczne i na przykład takie drukowanie na płycie bardzo czasochłonne

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Triceramops

• 280 / 6107
15-12-2008, 00:12
Dawno nie zaglądałem do tego wątku... Właśnie nagrałem płytkę Verbatim Pastel z prędkością zapisu 2x (Plextor Premium 2). Pomimo wyłączonych opcji GigaREC/Audio Master czy VariRec, efekt nagrania wydaje się całkiem niezły. Przy ponad 53 min. nagrania tylko 178 błędów C1 (sprawdzane napędem Asusa).

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
15-12-2008, 00:39
>> Triceramops, 2008-12-15 00:12:50
Skąd Ty wytrzasnąłeś w oprogramowaniu predkość x2 u mnie najniższa jest x4 ?

Verbatimki w handlu znikneły z dwóch wylicytowanych z różnych żródeł paczek Cake50 dotarła tylko jedna :(

Zauważyłem że w podstawowym oprogramowaniu przy Pastelach nie należy włączać pomocniczych funkcji,np zwolnij przy nieczytelnym odczycie,itp. bo ilość błedów rośnie o przynajmniej 25%

Płyty kopiowane z oryginałow na Pastelach Plextorem jednak według mnie minimalnie się różnią tak jakby traciły przestrzeń stereofoni, wybrzmienia może to przez to że za dokładny mam tor słuchawkowy ;)

Rafaell

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

Triceramops

• 280 / 6107
15-12-2008, 11:27
Nie wiem, czy to zależy od wersji oprogramowania, czy może nagrywarki. Korzystam z wersji PTP XL 3.16 http://forum.cdrinfo.pl/f15/plextools-professional-xl-3-16-a-78955/  W moim przypadku nagrywanie x2 jest możliwe tylko po wyłączeniu funkcji VariRec i pozostałych poprawiaczy. Jeśli chodzi o Pastele, to właśnie zużywam końcówkę Cake50. Miejmy nadzieję, że znów się pojawią...
Co do porównań płyt - zapewne różnice są zauważalne głównie na dobrych słuchawkach, na moich skromnych CAL! jeszcze nie porównywałem...

Triceramops

• 280 / 6107
16-12-2008, 01:53
Nagrałem płytę w GigaRec x 0,9... Okazuje się, że nagrywarka DVD Asusa nie jest w stanie sprawdzić jakości nagrania, gdyż \'nie widzi\' nagranej płyty. Będę jeszcze musiał sprawdzić, jak CD zachowuje się w zwykłych odtwarzaczach. Sony czyta niemal wszystko, oprócz CD-RW i płyt chodnikowych, wiec pewnie poradzi sobie i z nietypowym nagraniem z Plextora...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
16-12-2008, 02:11
Mój Kenwood czyta nawet Gigarec 07 ale jak już pisałem Gigarec nie działa  jak wydłużacz pitów w wypalarkach Yamaha tylko po prostu pity są normalnej długości a więc nie są bardziej czytelne dla wszystkich używanych  laserów. Odsłuchowo wyszło mi ze nie ma sensu tak wypalać bo laser w Kenwoodzie gorzej tak zapisaną płytę odczytuję,moze innych producentów odtwarzaczeCD będą się inaczej zachowywać-trzeba by to było sprawdzić. Przy Pastelach polecam za to ustawić siłę lasera na +1. U mnie diagnostyka pokazuje ze jest mniej błędów C1

Rafaell

J L Borges

Triceramops

• 280 / 6107
16-12-2008, 13:30
Nie wiem, czy to aktualna informacja,  na stronie http://sklep.platinet.pl/default.aspx?site=4&catID=3378&search=pastel&cat=-1&desc=false&prodID=1495  napisano "w magazynie - dużo"...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
16-12-2008, 13:40
W slimach nie kalkuluje sie kupować, lepiej kupić osobno Cake 100 ? (jak znajdziesz) i normalne pudełka na CD po 0,7-0,8zł (slimów nie trawię przez tą dziurę w przeżroczystej pokrywce z tyłu)
Ale zapytaj ich i daj znać, na bezrybiu i rak ryba

Rafaell

J L Borges

Triceramops

• 280 / 6107
17-12-2008, 01:00
Chwilowo wstrzymam się ze sprowadzaniem płytek z Krakowa, wiele ich nie nagrywam, poza tym okres świąteczny to chyba nie najlepsza pora na zamawianie czegokolwiek (poczta)...

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
29-01-2009, 19:45
No cóż ponieważ Verbatim pozbawił nas najlepszych moim zdaniem na rynku płytek CD-R (Verbatim Pastel producent Tayo Yuiden)-zaprzestając produkcji.
Padł w związku z tym blady strach dla wymagających melomanów :(

Postanowiłem coś poszukać nowego i o tym wkrótce.

Rafaell

J L Borges

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
29-01-2009, 20:33
panowie, czas na dyski terrabajtowe:) a dla wymagających są już nawet po dwa terra - specjalna seria, cicha, do multimediów, z prędkością 5400 rpm
też mnie kilka miesięcy temu przeraziła wiadomość o zaprzestanej produkcji. Ale powiem szczerze, ze wypalanie mocno mnie zmęczyło już.

second_edition

• 249 / 6053
  • Aktywny użytkownik
29-01-2009, 20:34
pomimo dokłądania wszelkich starań - poprzez dokładny zrzut, porządną kalibrację, dobre płyty... to i tak wydaje mi się, że z kompa jest lepiej.

Cornholio

• 1117 / 5901
  • Ekspert
29-01-2009, 20:43
>pomimo dokłądania wszelkich starań - poprzez dokładny zrzut, porządną kalibrację, dobre płyty... to i tak wydaje mi się, że z kompa jest lepiej.

Głos rozsądku warto docenić, Panowie :)