Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

fistulator

• 348 / 6104
  • Zaawansowany użytkownik
22-10-2008, 08:03
>> XYZPawel, 2008-10-22 00:13:05
>> fistulator, 2008-10-17 18:01:11
>Odpowiedz mi tylko na jedno pytanie.
>Skoro w/g Ciebie te kolumny nie mogą schodzić do 40Hz słyszę sinus 40hz (powiedziałbym tak miedzy mp a mf) >nagrany z poziomem -40dB z głośnością ustawioną na poziomie zwyczajnego codziennego słuchania.

Prawdopodobnie słyszysz harmoniczne tych 40Hz, głośniki niskotonowe mają duże zniekształcenia, a tanie szczególnie.

Pawle od kiedy sinus ma harmoniczne ? Moje głośniki to nie są zwyczajne Tonsile, takich jak są u mnie nie ma w sprzedaży i nigdy nie było. Słabego basu również u mnie nie ma.

lancaster

• Gość
22-10-2008, 08:52
Paweł, jakie by nie byly - SĄ :)
Po co je dodatkowo wzmacniac? Serio myślę ze....tzn "moim zdaniem" chciałem zaczac :) w zakresie basu zestawy wspolpracuja z pomieszczeniem dość znacznie.
Oczywiscie mozna te zjawiska minimalizowac, jednak podbicie tak czy inaczej jest.
Żeby sie o tym przekonac wystarczy wystawic zestaw na zewnatrz.
W takiej sytuacji optymalizacja pod "liniowośc" jest niemal zawsze skazana na odbicie tego zakresu.
Zostawiam kwestii gustów czy to dobrze czy źle :)
rezonans....dokłądnie tym jest praca otworu b-r.  Moim zdaniem - znaczy sie :)

lancaster

• Gość
22-10-2008, 08:53
Pawel, Ty lepiej napsiz jak postępy z Orionami ?:)))

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
22-10-2008, 09:22

... 48 głośników róznej średnicy, marki i konstrukcji - to w końc musi zagrać, to tylko kwestia doboru 100 cewek...

Lity drut, full range, first watt itp. ;-)
Lity drut, first watt, full range.

titan

• 299 / 6108
22-10-2008, 10:16
Wstęga to RAAL a na dole altec 416a. Z tymi odgrodami mógłbym żyć. Niestety za dwa miesiące przeprowadzam się i w nowym lokum nie będę miał możliwości ustawienia ich jakoś sensownie. Dlatego będę zmuszony do zaadoptowania jakiegoś pomieszczenia w firmie. A do nowego mieszkanka wiem już co mam zrobić,  ale to z czasem.
Eksperymentalnie, mam jeszcze głośnik tubowy, który chciałbym wsadzić zamiast saby( tak gdzieś od 700-800hz), czekam jeszcze tylko na tuby z azurahorn.  
Acha, niema czegoś takiego jak fullrange...

Pozdrawiam
T

fistulator

• 348 / 6104
22-10-2008, 10:38
Odpowiadasz na wpis
>> XYZPawel, 2008-10-22 08:48:18
>> fistulator, 2008-10-22 08:03:17
>> XYZPawel, 2008-10-22 00:13:05
>Pawle od kiedy sinus ma harmoniczne ? Moje głośniki to nie są zwyczajne Tonsile, takich jak są u mnie nie ma w >sprzedaży i nigdy nie było. Słabego basu również u mnie nie ma.

W teorii żaden, uważnie czytaj, pisałem o zniekształceniach, nawet b. dobre głosniki mają tam parę %, na sinusie słyszalne przepięknie :))

--> żeby te zniekształcenia były słyszalne silniej niż podstawowa częstotliwość musiały by być znacznie większe niż kilka %

marko3T

• 421 / 6109
22-10-2008, 12:55
>> lancaster, 2008-10-22 00:04:34
Bartek, no dobra...jak w większosci klasycznych paczek :)

Marko, a ja sie uspokoilem kiedy przeczytaem Twój kolejny wpis w watku o ON :))

Nie ma takiego wątku "ON" masz zwidy lan.

Też pozdrawiam

bartek_z

• 404 / 6108
22-10-2008, 13:05
Odpowiadasz na wpis
>> marko3T, 2008-10-21 22:50:10
Ja Bartek już sie zacząłem zastanawiać , co Ty tak ciepło pisze o tych fullrangach i OB , ale pojawiło sie OZ w Twoim wpisie to sie trochę uspokoiłem:-)

Pzdr.

Spoko, spoko, ja akurat jestem zdeklarowanym użytkownikiem ciemnej (czyt. tranzystorowej, nie-świecącej) strony mocy ;-)

A ciepło to się nawet Darth Vader wyrażał o Obi-Wanie ;-)

bartek_z

• 404 / 6108
22-10-2008, 13:09
>> lancaster, 2008-10-22 00:04:34
Bartek, no dobra...jak w większosci klasycznych paczek :)

Niemniej jednak miło że dostrzegasz w klasycznych rozwiązaniach jakiekoliek plusy ;-) Tak ak pisałem wczesniej nie oczekuję że nagle zmienisz poglądy o 180 stopni...

bartek_z

• 404 / 6108
22-10-2008, 13:31
>>Open Baffle jest kolejna proba rozwiazania FUNDAMENTALNEGO PROBLEMU, JAKIM JEST PROMIENIOWANIE TYLNEJ STRONY MEMBRANY W PRZECIWFAZIE...

Ponowię pytanie, co ty Cashlack pijesz, że masz takie jazdy? Muszę też tego spróbować!

OB własnie nie rozwiązuje w żaden sposób problemu fal promieniowanych przes tył membrany, część z owych fal trafia do słuchacza, stąd właśnie specficzny sposób kreowania przestreni przez OB, stąd własnie kłopoty z basem. Idealnym rozwiązaniem jst duzych rozmiarów obudowa zamknięta lub TL, ale nie ćwiartka" tylko pełna. Takie coś jednak nie wchodzi w grę ze względów praktycznych, stąd wlasni stosujemy rżnego rodzaju półśrodki takie jak skończona odgroda lub obudowa.

Co do prostych rozwiązań -  one zazwyczaj są dobre, ale nigdy wybitne. Przy czym mam na myśli prostotę w ogóle a nie tylko prostotę budowy, bo takiego Passa to wielu próbowało sklonować a udało się tylko nielicznym. Czy najlepsze maszyny są dlatego najlepsze bo są proste? Nie. Czynajwększy sukces ewolucyjny osiągęły proste organizmy takie jak pantofelki i ameby? Nie (choć w sumie patrząc na naszych parlamentarzystów można dojśc do innych wniosków).

lancaster

• Gość
22-10-2008, 13:34
bartek, pewnie ze dostrzegam. Niegdy nie mowilem(a jezeli tak to sie zagalopowałem) ze to jakis dźwiek kompletynie do bani....ale są lepsze rozwiazania :)))

Kiedys bardzo podoba mi sie dxwięk z kilku klasycznych paczek, a i dziś bylbym niesprawiedliwy gdybym napisał ze to co mozna uslyszec z zestawu np. Ancient Audio z monitorami Holography nie jest dla mnie bardzo satysfakcjonujące(w ramach repertuaru p. Waszczyszyna powiedzmy - ale czar i urok że hej)
Podobnie jeszcze kilka innych konstrukcji....pamiętam jak super mi sie podobal(pomimo pewnej nieliniowości) zestaw BAT+Legacy+Lektor Grand. Podobniez jeden z dxwieków ktore jako pierwszy zapadl mi na dłużej w uszy - ProAc 3.8+Krell500+DPA i to nie byl dla mnie zly dźwięk bron Boze !
Zredukowane poczucie "sztucznosci" i ten specyficzny naturalny oddech.
a jednak z tych 3 dzis z czystym sumieniem postawilbym sobie w domu(gdyby mnie bylo stac i nie bawilbym się w DIY - z ktorego czerpię niemnieszą frajdę niz ze sluchania muzy) system AA...nawet jezeli rocka czy popu na nim posluchąc sie specalnie nie da.
....zabawki za 200Kzł ... hmmm

lancaster

• Gość
22-10-2008, 13:42
bartek, dlatego jeden dość bystry gosć kiedyś powiedzial ze wszystko powinno być możliwie proste ale nie uproszczone (czy jakos tak :))
we wszelkich obudowach zamknietych czy B-R promieniowanie tylnej scianki też dociera do sluchacza....tyle ze dociera ona poprzez membranę glośnika :)
Przy wyzszych mocach/poziomach głośności wewnatrz obudowy zaczynają panowac zjawiska jak w rozhermetyzowanym batyskafie na dnie rowu mariańskiego :)))) No prawie. W kazdym razie poducha to standard, dodatkowo tzeba sie dobrze natrudzić ze skutecznym tłumieniem tylnej komory(tak by nie zabić życia przetłumiając a z drugiej strony zeby tego "pohukiwania" nie byo slychac)
szczerze mówiac jednyny kłopot z OB jaki dostrzegam/słyszę to volumen basu spowodowany czestym stosowaniem zbyt malo efektywnych w stosunku do reszty zestawu wooferów.
....albo jak kto woli zbyt efektywną w stosunku do basu sekcją średniowysokotonową.

titan

• 299 / 6108
22-10-2008, 14:00
W tym projekcie tył kolumny gość "osłania" filcem... wtedy promieniowanie do tyłu jest bardzo ograniczone.
Dla mnie osobiście podoba się przestrzeń jaką tworzą OB.

bartek_z

• 404 / 6108
22-10-2008, 14:00
>> lancaster, 2008-10-22 13:42:54
bartek, dlatego jeden dość bystry gosć kiedyś powiedzial ze wszystko powinno być możliwie proste ale nie uproszczone (czy jakos tak :))

Ale jako że był bystry nie określił gdzie to optimum leży, bo pewnie szybko by si w takim układzie znalazł ktoś, kto by mu udowodnił ze się myli.

>we wszelkich obudowach zamknietych czy B-R promieniowanie tylnej scianki też dociera do sluchacza....tyle ze dociera ona poprzez membranę glośnika :)

No właśnie, czyli znacznie słabiej niż wogóle bez żadnych oporów... Z jednej strony wynikają z tego ograniczenia mikrodynamiczne, ale sposób kreowania przestrzeni jest bliższy prawdzie.

>>Przy wyzszych mocach/poziomach głośności wewnatrz obudowy zaczynają panowac zjawiska jak w rozhermetyzowanym batyskafie na dnie rowu mariańskiego :)))) No prawie.

W przypadku woofera to i owszem, tutaj jak dla mnie zawsze sprawa była oczywista, ale mid jest już o wiele łatwiejszy do ogarnięcia. Gdybym miał dużo miejsca w pokoju i nie byłbym ograniczony wymiarami to bym sobie zrobił bas w OB a środek w OZ.

>>szczerze mówiac jednyny kłopot z OB jaki dostrzegam/słyszę to volumen basu spowodowany czestym stosowaniem zbyt malo efektywnych w stosunku do reszty zestawu wooferów.
....albo jak kto woli zbyt efektywną w stosunku do basu sekcją średniowysokotonową.

No tak, ale spróbuj ten problem "przeskoczyć" zachowując wysoką efektywność... Wylądujesz albo w wysokich kosztach, albo będzesz musiał mocno modyfikować głosniki, albo wejśc w karkołomny 3,5 lub więcej drozny projekt (i gdzie tuaj prostota). Podobni zresztą możn podeść do OZ - jedyny problem to zmniejszona dynamika jesli komuś to nie przeszkadza to ma idealne rozwiązanie. Punktwidzenia zaleyod punkt siedzenia, ja na swój zapewne malo obiektywny sposó staram się przedstawić zalety i wady ob rozwiązań.  

bartek_z

• 404 / 6108
22-10-2008, 14:08
>> titan, 2008-10-22 14:00:01
W tym projekcie tył kolumny gość "osłania" filcem... wtedy promieniowanie do tyłu jest bardzo ograniczone.
Dla mnie osobiście podoba się przestrzeń jaką tworzą OB.

Podobny patent jest na średniaku w Gradientach Revolution, tam też jest rodzaj obudowy stratnej.

To ze się podoba przestrzeń z OB to rozumiem, ale nie znaczy to, że rozpatrując w kategoriach obiektywnych jest to wynik tego, że ucho dostaje drugi sygnał mocno przesunięty w fazie. Jeśli masz 4 jednakowe kolumny to zrób taki eksperyment: dwie z nich podłącz w przeciwfazie i obróć tyłem do kolumn głównych. Będziesz miał identyczną przestrzeń jak w OB. Oczywiscie zgodzęsię, że jeśli mierzyć to wszystko kategoriami audiofilskimi to taka przestrzeń może się podobać i bardzo często się podoba, a przynajmniej "nie przeszkadza".