Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

bartek_z

• 404 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
20-10-2008, 16:32
>>to czy ktos pokusi sie o opisanie wplywu dokladanych magnesow do glosnikow.

Doklejenie magnesu zwiększa indukcję magnetyczną, a co za tym idzie force factor (B*l - gdzie "B" to indukcja magnetyczna a "l" to długośc cewki). Wkleiłem wczaesniej t,eż wzory jak ten parametr wpływa na Qts, najprościej mówiąc zmniejsza go, o ile oczywiście zachowa się prawidłową polaryzację.

Efekt doraźny to zwiększenie efektywności i co za tym idzie też trochę dynamiki glośnika, ale trzeba mieź na względzie, że promieniowanie w zakresie niskich tonów bez względu na siłę magnesu zawsze pozostaje na podobnym poziomie, dlatego wraz ze wzrostem efektywnosci tracimy rozciagnięcie basu, tak więc nie zawsze taki zabieg ma sens.

Sam fakt, że magnes nie jest zbyt silny jeszcze niczego nie przekreśla, bo jesli jednocześnie membrana jest lekka to efektywność i tak może pozostać na wysokim poziomie. Wszystko zalezy od tego co chcemy osiągnąć i czego nam brakuje do szczęścia. Ja w każdym razie na pewno częsciej dociążałem membrany niż dodawałem i magnesy, ale ja generalnie nie jestem fanem efektywnosci i dynamiki, więc wcale nie mówię, ze ktoś nie moze mieć innych potrzeb.

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
20-10-2008, 20:17
> lowend

bas jest duszony na plecach tak czy siak, bo membrana nie pracuje symetrycznie juz chocby ze wzgledu na kosz i magnes, ale moze byc duszony mniej (OB), lub bardziej (OZ).

Problem z odgroda pana Martina J. Kinga jest taki, ze jak pozniej doczytalem, to choc jest to bardzo blisko full-ragne (tj. od 200 do 20khz), to jest to aplikacja aktywna, tj. z osobnym wzmacniaczem dla woofera i podbiciem wzmocnienia dla woofera o okolo +2,5 dB. Ponadto woofery maja glupia tendencje do grania sobie do kilku tysiecy herzow same z siebie i trzeba stosowac zwrotnice. Bylo by wszystko Si Senor, gdyby zwrota byla tylko na woofer, ale we wspomnianej konstrukcji jest tez zwrota gornoprzepustowa, tj przed Jordanem!

Zwrotnica jest Be!

Po drugie, nawet ta stosunkowo skromna w wymiarach odgroda jest i tak duza i wymaga znacznej odleglosci od tynych scian pokoju, co jest w warunkach mieszkaniowych najczesciej trudne do przyjecia.

Obecnie jestem na etapie \'rozgryzania" teorii hornow, tj. rozczytywania wzorow, bo jestem niemal przekonany, ze mozna efektywnie wykorzystac narozniki pokoju jako tuby, do wzmocnienai basu bez zabawy w dwa woofery na kanal i caly z tym zwiazany fazowo-zwrotnicowy kanal.

Lowend, zajrzyj prosze na linki,ktore wkleilem w temacie: Back Loaded Full Range Horn. Jest tam sporo ciekawych konstrukcji, ktore chcialbym rozwinac do czegos jeszcze wiekszego, a z drugiej strony zajmujacego malo miejsca w pkoju.

Dlaczego traktujemy rogi pokoju jako zlo konieczne, a nie dobro ogolnodostepne?
Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
20-10-2008, 20:25
ale skoro juz wspomnielismy o ... przyszlo mi cos do glowy.

z tego co wiem, ludzie w USA bawia sie w samodzielne konstruowanie rowniez elektrostatow. Ktore maja w ramach klasycznego audio (tfu, tfu!) problemy z odtwarzaniem basu, ze wzgledu na male wychylenie. Ale te wszystkie Lowthery rowniez maja cos Xmax gora 1mm, a jakis tam bas po korekcji lub wspomaganiu daja. A tyle to chyba elektrostat robi... Tyl wzmocnic tuba strojona pod bas, przod tuba strojona wyzej... ale ze mnie fantasta... ;-)

Lity drut, full range, first watt itp. ;-)

lowend

• 24 / 6107
  • Użytkownik
21-10-2008, 10:51

>>Cashlack    horny i tunele, zwrotki, gold

Zasadniczo mysle podobnie: zwrotki sa "a fuj" a ciagle dzwiek z jednego glosnika jest moim wyborem. To ze troche spada bas od jakiegos miejsca nie przeszkadza mi, byle dalo sie slyszec ze schodzi jednorodnie (bo jakos w "pudlach" bas jest czasem, czasem go nie ma, i to nie po kolei - prawie schodkowo - wcale nie im nizej tym mniej).
Horny - nie mam specjalnie zdania,  ale o tyle mnie nie calkiem przekonuja, ze to do pewnego stopnia chyba takie troche linie opozniajace dzwiek dobiegajacy z tylu - raczej sie uslyszy to opoznienie i rodzaj omni basu, aczkolwiek komus taki efekt drobnego poglosu/wleczenia sie basu moze sie podobac, siur ze moze. Nawet  tak sie sklada obecnie, ze mieszkam na poddaszu z zalamanym dachem/sufitem a dechy OB stoja w poblizu skraju tego zalamania i tworzy sie rodzaj tunelu basowego - to pewnie dodaje "zwrotnego basu". Nie jest to jakies szczegolnie zle. Micromega 3 wydaje sie w koncu grac calkiem humanistycznie.

W zasadzie to ja juz nieznacznie  tylko "gonie kroliczka".

Pomysle o tych magnesach, jak napisal Bartek.  Mam niejednoznaczne obserwacje.
low-end

lancaster

• Gość
21-10-2008, 11:05
Cashlack, OB to nie jest konstrukcja jak kazda inna :)
Wiele glosników w tej koncepcji poleglo....nie wykluczajac fullrange(np. Lowther)

Problemem w odgrodzie jest....odpowiedni woofer. Najczaściej jest tak ze duzy woofer(potrzbeny do przepmompowania powietrza i odpowiedniej efektywnosci dla basu) cieżko sie skleja z lekkim fullrange.
Potem jest tak ze mamy oto "piekny, kontrolowany i co tam jeszcze chcesz":) bas...a poczucia spności i "stopienia" podobnie jak w klasycznych paczkach nie ma....
moze ta aktywna korekcja do woofera nie jest takim znów złem ostatecznym :) Trzeba by tylko miec dobrze skalibrowany system(raz ustawic bas w konkretnym miejscu pomieszczenia wzgledem szerokopasmowców) i nie ruszać a regulowac calosć jednym potencjometrem.
Wzmacniacze na obie sekcje moga byc przeciez takie same zeby zapewnic mozliwie dużą jednorodnosć.

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
21-10-2008, 17:38
bas... no wlasnie. Jedyny problem, o ile to jest problem, bo mi naprawde ostatnio wszystkie pierdziawki w stylu radiobudzikow, glosniczkkow komputerowych i glosniczkow samochodowych typu generic w zupelnosci robia dorze ... ;-)

Mysle, ze problem ze spadkiem efektywnosci przetwarzania bylu juz wspomniamy i wyjasniany w tym watku tyle razy, ze nie trzeba juz powtarzac ludziom (nowym) o co chodzi i dlaczego woofer musi miec min. +6dB efektywnosci wiecej od "gory", co przy wysokoefektywnych glosnikach lowthera jest bez tlumika przed "gora" niemozliwe. Gdy gora ma cos 96 dB/m/W, wtedy woofer musialby miec jakies 106 dB, a takich nie ma, albo trzeba dać takich z 5, co jest w warunkach pokojowych mało wykonalne.

Wiec sie full-range na górze tłumi, albo daje wieksze wzmocnienie na woofer, celem wyrownania SPL. Miedzy to wszystko i tak trzeba wstawic zwrotnice, bo to jest niesamowite jak bardzo ciagna w góre te wielkie i ciezkie woofery. Zwrotnice: cyfrowa lub elektryczna. W kazdym z przypadkow wystepuje problem DWOCH zrodel dzwieku. I to zrodel bardzo nie doskonalych, z jakimis koszami, magnesami, cewkami. Tio jest troche jak XIX wieczna lokomotywa. Mi sie marzy odrzutowiec... :-)

Po doglebnym przemysleniu dostepnych konstrukcji i rozwiazan, konstrukcji i projektow dostepnych na necie:

koncze swoja obecnosc na watku Open Baffle. Juz wiem, ze to nie jest technologia dla mnie.

Ideal jest ponoc taki, jak głosi literatura, aby na calej dlugosci "łańcucha audio", wejscie charakteryzowało sie jak najwyższą impendancją wejściową i jak najniższą wyjściową. Tuba również jest "transformatorem", obnizajacym impendancje wyjsciowa.

Element drgajacy powinien miec minimum charakterystyk własnych, np. własnej czestotliwosci rezonansowej, masy, oraz powinien pracowac idealnie symetrycznie. Warunki takie spelnia elektrostat.

Impendancje elektrostatu mozna "zaprogramowac" na wartosci wystarczajaco duza, aby obslugiwal go wzmacniacz lampowy typu OTL. Kto wie, (jestem fantasta ;-), byc moze do programowania drgań elektrostatu wystarczy jedna lampa? Taki SET OTL ELS o jednym stopniu wzmocnienia? Jezeli najlepsza izolacja to proznia, odpowiedni uklad mozna by w calosci zamknac w dużej bańce... (nie czytajcie mnie, mam nierowno pod sufitem).

lancaster

• Gość
21-10-2008, 18:01
Wladek, izi :) Wex no wykonaj najpierw ktoryś z projektow o ktorych myślisz....moze akurat zagrają super.

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
21-10-2008, 19:18
Marek, pisalem wyraznie, ze jestem fantasta, i tak sobie mysle, ze oprocz dzialu DIY powinien byc dzial "Pomysly fantastyczne", gdzie roznego rodzaju fantasci mogli by sobie pofantazjowac, a rozni zgryzliwcy ich dolowac ze "niemozliwe bo fizyka..."

"wez wykonaj ktorys z projektow" - projekt jest jeden, caly czas sie rodzi i ewoluuje, a ja sie doksztalcam. Na chwile obecna dalem sobie spokoj z rozczytywaniem stron o BLH, full-range, OB juz omijam (to juz ostatni wpis w tym watku, obiecuje). Aktualny kierunek poszukiwan - zasady dzialania ELS i rownolegle zasady dzialania hornow. Do priwa - akura to sprawdzam czesciej niz poczte... ;-)

Cashlack

• 1566 / 6010
  • Ekspert
21-10-2008, 20:27
Ok, jeszcze tylko jeden mayl wpisik...

Open Baffle jest kolejna proba rozwiazania FUNDAMENTALNEGO PROBLEMU, JAKIM JEST PROMIENIOWANIE TYLNEJ STRONY MEMBRANY W PRZECIWFAZIE.

Głośnik dynamiczny już jest w pewnym sensie odgrodą, o wielkosci... glosnika ;-)

Głośnik pracujac swobodnie, nie popychany odbiciami wewnatrz obudowy, produkuje dzwiek blizszy oryginalowi i dlatego jest pewnie taki... NORMALNY! (odsluch u Koziolka mnie nie rozwalil na atomy, po prostu gralo... tak normalnie... to jest dla koneserow, typowy audiofili napradwe potrzebuje dłuższej chwili zanim doceni!).

Gwałtowny spadek efektywnosci przetwarzania po dla fal o długosci przekraczajacych dlugosc odgrody, czyli zwarcie akustyczne, wystepuje niestety bardzo szybko, co nie pozwala nam posluchac basu.

Wszyscy chcemy basu.

Dostepne w aktualnej technice "remedium" na brak basu to dodatkowy woofer - to czy to I, H czy U, czy Qts to juz sprawa "techniczna", czyli dla fantasty "wtorna" ;-). Jest to w zasadzie jedyne dostepne remedium na podbicie pasma basu. Jest to rozwiazanie "na sile", tj. komplikujace uklad elektryczny i akustyczny.

Jezeli zapomnimy na chwile o deskach i wooferach i rozpiszemy to sobie na kartce (schemat), to mamy dwie cewki glosnika, przed ktorymi sa jakies cewki, rezystory, kondensatory.

W full range jest to po prostu jedna cewka.

Żeby napędzić tą plątaninę drutów powyżej, potrzebujemy drugiej, jeszcze większej, zwanej "wzmacniaczem", a żeby to było głośno i dynamicznie, to wzmacniacz musi mieć dużą moc (relatywnie, powiedzmy - 20W), co dokłada nam: par tranzystorów, drugie lampy do -pull`a, stopni wzmocnienia, transformatory sprzęgające... kilometry drutów, rezystorów, kondensatorów, o których "charakterystykach i niedoskonałościach" pełne są strony o DIY, strony ich producentów i strony gazetek opisjace "najnowszy wzmacniacz oparty o X-fety"

Abysmy sie nie zgubili w wywodzie: WSZYSTKO PO TO, ABY "COŚ" ZROBIĆ Z TYLNYM PROMIENIOWANIEM MEMBRANY W PRZECIWFAZIE. Bylo juz OZ, BR, ktore jednak dokladaja własnych problemow.

Tematem niniejszego watku jest OB, gdzie z promieniowaniem tylnym robi sie stosunkowo niewiele - odgradza sie w I, lub dodatkowo w U lub nawet H. Jakies problemy zwiazne energia magazynowana w skrzyniach , poduszka powietrzna, asymetrycznosc promieniowania ze wzgledu na magnes, kosz i ksztalt samej membrany...

OB kosztem znacznych rozmiarow i inwazyjnosci w pokoj, rozwiazuje tylko problem podkolorowań obudowy i odbic energii magazynowanej w obudowie, pozostajac z problemem dwoch źródeł dźwięku (woofer + góra = zwrotnica, faza itd), lub brakiem basu (full-range w I).

Jako zem fantasta, szukam wsrod dostepnych teorii czegos, czegos... prostego! Nie siłowego rozwiązania problemu.

I wydaje mi sie ze znalazlem... ;-)

titan

• 299 / 6108
21-10-2008, 20:31
Panowie,
Trzeba próbować, próbować i jeszcze raz próbować, a nie fantazjować.
Na fotce  moje ostatnie wynalazki.

bartek_z

• 404 / 6108
21-10-2008, 22:16
>>Problemem w odgrodzie jest....odpowiedni woofer. Najczaściej jest tak ze duzy woofer(potrzbeny do przepmompowania powietrza i odpowiedniej efektywnosci dla basu) cieżko sie skleja z lekkim fullrange.

Zależy z której strony na temat spojrzeć. Według mnie problemem są raczej głosniki fullrange, których spora część nie jest aż tak "fullrange" jak by się chciało. Oczywiscie raczej nie mam na tym polu gigantycznego doświadczenia, ale jak dotąd zauważyłem że najlepiej grają jeśli są odciete miedzy 500- 1000 Hz, przy tak wysokich częstotliwościach rzeczywiscie ciężko znaleźć woofer który się dobrze sklei. IMO rozwizaniem jest 3,5 albo 4 drogi, duży woofer można wtedy nisko odciąć, a dalej będzie "gonił" za fullrangem mniejszy, szybszy głośnik.

Niegłupim rozwiązaniem jest też użycie większej ilości mniejszych wooferów, 20stki Tonsila mogą tutaj być bardzo OK. W ogóle od pewnego czasu jestem bardzo zainteresowany małymi wypierdkami zaaplikowanymi w dużej ilości i to nie tyle w OB co w OZ, jest kilka intrygujących zalet w tego typu rozwiązaniach.

Poza tym "nie poznaję kolegi" - co prawda nie odczytuję tego jako przejście na "ciemną stronę mocy" ale za ten tekst:

"Potem jest tak ze mamy oto "piekny, kontrolowany i co tam jeszcze chcesz":) bas...a poczucia spności i "stopienia" podobnie jak w klasycznych paczkach nie ma...."

respect z mojej strony...

marko3T

• 421 / 6109
21-10-2008, 22:50
Ja Bartek już sie zacząłem zastanawiać , co Ty tak ciepło pisze o tych fullrangach i OB , ale pojawiło sie OZ w Twoim wpisie to sie trochę uspokoiłem:-)

Pzdr.

lancaster

• Gość
22-10-2008, 00:04
Bartek, no dobra...jak w większosci klasycznych paczek :)

Marko, a ja sie uspokoilem kiedy przeczytaem Twój kolejny wpis w watku o ON :))

lancaster

• Gość
22-10-2008, 01:01
Pawel, ponizej wykres odpowiedzi pomieszczenia...jezeli dasz np 5dB glośniejszy woofer to korekcja +10dB robi sie sama z siebie.
sluchalem niedawno pojedynczego fulrange na OB i dla więksozści materiału muzycznego(bez rocka) niskie zakresy prezentowaly sie bardzo korzystnie. Bas wraz z towarzyszacą mu akustyką w przypadku klsycznych paczek jest niecodzienną sprawą.

lancaster

• Gość
22-10-2008, 01:31
titan, niezla bateria :)
Saba, biflex Alteca, co tam masz za wstege i woofer ?