>> fistulator, 2008-10-16 22:10:12
Odpowiadasz na wpis
>> bartek_z, 2008-10-16 21:41:10
Nie kwestionuję że słychać niskie dźwięki, nie kwestionuję nawet, że możesz słyszeć sinus przy 40 Hz twoim zdaniem niewiele ciszej niż pozostałe dźwięki, kwestionuję tylko że to jest zasługa samych kolumn, tak się w świetle moje wiedzy nie da zrobić takimi metodami jakie opisałeś. I chyba to nie jest tylko moje zdanie, bo nie udało się ani w Jamo R909
--->> Ciekawe w Jamo się nie udało ? a podają zakres od 25 Hz - 30Khz --- rozumiem że kłamią.
Tak im się to udało, że efektywność jest o 10 dB mniejsza, (podane jest 89 dB, ale impedancja wynosi 4 ohmy, podana efektywność jest więc zapewne efektywnoscią napięciową, specjalnie dla ciebie napiszę bo mniemam że i o tym nie masz pojęcia, że prądowa jest o 3 dB niższa, zresztą nawet gdyby prądowa wynosiła 89 dB to jest przepaść w porównaniu do 96 dB które podobno udało się u cioebie uzyskać) odgroda ma 50 cm a nie 40, w dodatku jest łukowata a nie prosta, a głosniki mają ponad dwukrotnie większą powierzchnię drgającą.
Rozumiem, że dla ciebie to jest prawie to samo co twoje kolumny. Skoro nie dostrzegasz że dwa razy większe zestawy które nawet nie schodzą o oktawę niżej (około seksty małej - jeśli trzymać się muzycznej nomenklatury) nawet nie ocierają się o efektywnosć jaką podałeś to sorry, nie mamy o czym dalej rozmawiać.
>>Słyszałem sporo kolumn i wiele z nich konfrontowałem z dipolami które mam w domu i wiele z nich nie radziło sobie tak niskim rejestrem jak te Dipole nawet pomimo tego że niby przenosiły od 35hz a nawet niżej.
Zmierz albo zapytaj się swojego konstruktora co zrobił że uzyskał 10 dB "gratis", takie stwierdzenia po takim popisie niewiedzy i braku próby zrozumienia choćby jednego z moich argumentów w ogóle mnie nie ruszają. Krótko tylko napiszę, że fala stojąca może również tłumić niskie częstotliwości (pewnie nie rozumiesz o co biega i jaki to ma związek, ale to juz twój problem, nie będę pisał kolejnego smętnego elaboratu), a fantazja niektórych producentów jesli chodzi o podawanie dolnej granicy pasma bywa większa od twojej.