Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
16-10-2008, 20:33
eeeeee tam

ja mam zawsze 10 x więcej praktyki niż wy :)))))
Odszedł 13.10.2016r.

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
16-10-2008, 20:41
>> Cashlack, 2008-10-16 18:52:40
>Poza tym pomiar OB w domu... Pomiar basu w domu w ogóle... Myślalem że zakumasz, że pytanie jest retoryczne, tutaj nigdy nie będzie wiarygodnych wyników

A kto slucha muzyki w ogromnych komorach bezechowych??? Muzyki slucha sie w domu, w jakims konkretnym pomieszczeniu, w ktorym wiadomo ze wystepuje podbicie basu.

A wyniki wlasnie w domu sa dopiero wiarygodne. Bo dopiero takich sluchasz ;-)

Lity drut, full range, first watt itp. ;-)

A kto mówi o komorze bezechowej?  Mówię o miarodajnym pomiarze. Rozmawiamy tu o konkretnych parametrach jakie chcemy osiągnąć a nie o tym co słyszy pan X w pomieszczeniu Y.   Tak się składa, że ludzie którzy robią sobie kolumny zdają sobie sprawę z takich rzeczy jak room gain i fale stojące i wiedzą jak sobie to zinterpretować, wiedzą jak dla siebie dobrać konkretne parametry żeby było dobrze i sądzę że opinie takie że "u mnie słychać" niewiele tutaj wnoszą, bo pokoik pana X  wcale nie musi "grać" tak samo jak pomieszczenie pani "Z". W takich stuacjach własnie przydaje się wiarygodny pomiar w neutralnych warunkach a nie po to żeby słuchać na wolnym powietrzu albo w bezechówce.

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 20:43
Odpowiadasz na wpis
>> bartek_z, 2008-10-16 20:29:56

Dobrze by było gdybyś miał połowę mojej praktyki.

:)

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 20:49
Odpowiadasz na wpis
>> magus, 2008-10-16 20:33:23
eeeeee tam

No, nie wątpię... ;-)  A tak poważnie to sorka, jeśli koleś który pisze o 21kach Tonsila i pasywnych zwrotkach które zwikszają efektywność o 10 dB mówi mi że on ma praktykę a ja nie to inaczej tego nie skwituję jak złośliwie. Kolo nic o mnie nie wie a od dłuższego czasu próbuje pokazać ze jest mądrzejszy i nawet by mi to nie przeszkadzało gdyby sie "brzydko" nie chwytał, a przede wszystkim nie wcinał się ze swoją "praktyczną" wiedzą w techniczną dyskusję. Jak komuś wystarczy bas kończący się na 60-80 Hz bo mu pomieszczenie i tak "pomoże" to sam o tym wie najlepiej, my tutaj mówimy o zasadach uzyskiwania REALNYCH parametrów.

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 20:50
>> bartek_z, 2008-10-16 20:41:16

ech ... co ja Ci będę tłumaczył jak i Ty tak wiesz lepiej.

Ja napisałem tylko co się da zrobić w takiej a nie innej konfiguracji. Da się bo mam to u siebie w domu i gra i nic więcej ... A skoro Ty nie wiesz jak to zrobić by grało to już nie moja wina są tacy co wiedzą. Głośniki były budowane i strojone pod moje preferencje i są to dla mnie w materiale muzycznym który mnie interesuje wybitne konstrukcje.

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 20:56
Odpowiadasz na wpis
>> bartek_z, 2008-10-16 20:49:27
Odpowiadasz na wpis
>> magus, 2008-10-16 20:33:23
eeeeee tam

No, nie wątpię... ;-) A tak poważnie to sorka, jeśli koleś który pisze o 21kach Tonsila i pasywnych zwrotkach które zwikszają efektywność o 10 dB mówi mi że on ma praktykę a ja nie to inaczej tego nie skwituję jak złośliwie. Kolo nic o mnie nie wie a od dłuższego czasu próbuje pokazać ze jest mądrzejszy i nawet by mi to nie przeszkadzało gdyby sie "brzydko" nie chwytał, a przede wszystkim nie wcinał się ze swoją "praktyczną" wiedzą w techniczną dyskusję. Jak komuś wystarczy bas kończący się na 60-80 Hz bo mu pomieszczenie i tak "pomoże" to sam o tym wie najlepiej, my tutaj mówimy o zasadach uzyskiwania REALNYCH parametrów.

Drogi Bartku Z  Ty również niewiele wiesz o mnie a podważasz moje kompetencje muzyczne (technicznych nie mam jak już wspomniałem). Podkreślę raz jeszcze rozciągnięcie basu jest bez problemowe do 40hz - najniższy dźwięk na kontrabasie słychać bez problemu - To Ty masz zagwozdkę i nie wiesz jak to zostało osiągnięte stąd wniosek że nie wiesz jak można to zrobić, ja nie muszę wiedzieć jak bo mam przykład takiego rozwiązania w domu.

Zresztą jak Lancaster będzie chciał to Ci powie że basu u mnie nie brak bo słyszał te konstrukcje.

To tyle z mojej strony.

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 21:17
Ja napisałem tylko co się da zrobić w takiej a nie innej konfiguracji. Da się bo mam to u siebie w domu i gra i nic więcej ... A skoro Ty nie wiesz jak to zrobić by grało to już nie moja wina są tacy co wiedzą. Głośniki były budowane i strojone pod moje preferencje i są to dla mnie w materiale muzycznym który mnie interesuje wybitne konstrukcje.

Co da sie zrobić? Tak zeby się tobie podobało? A to kurna nie wątpię. A ja się przecież przyznałem, że nie wiem jak uzyskać pasmo zaczynające się od 40 Hz i efektywność 96 dB za pomocą 4 wooferów Tonsila na 40 centymetrowej desce i bez żadnych aktywnych "wspomagaczy". Może rzeczywiście jestem głupi, tylko szkoda że nie potrafisz powiedzieć JAK to zostało zrobione, ciągle zasłaniasz się jakims tajemniczym geniuszem, który okazał się mądrzejszy od wszystkich konstruktorów świata, bo jakoś nie widziałem, żeby ktoś z 4 małych pierdziawek w wąskiej odgrodzie. Jeśli się twierdzi, ze się jest w stanie zrobić cuda na kiju to po pierwsze wypadałoby to jakoś udokomentować, a jeśli nie chce się dzielić swoją wiedzą to może trzymajmy się tego co sami wiemy a nie uprawiajmy szamaństwa. A póki co sami wiemy tyle, ze wyjściowo potrzeba 110 dB żeby uzyskać pasmo od 40 Hz i te głośniki tego nie zapewniają.

A jeśli to są twoim zdaniem wybitne konstrukcje które spełniają wszystkie twoje oczekiwania to napisz o tym w zakładce Stereo, tutaj dyskutujemy o tym jak konkretne rzeczy skonstruować a nie czy się komuś wydaje że można i czy ktoś jest zadowolony z tego co ktoś inny mu zrobił.

Poza tym już raz kiedyś zakwestionowałem parametry pewnych kolumn, jeszcze na forum audiostereo. Wtedy też parę "oświeconych" osób twierdziło, że nie mam racji, że owe kolumny jak najbardziej moga dać efektywność 108 dB i bas od 16 Hz. Na pomiarach mniejszej wersji tych kolumn okazało się że z obiecywanej efektywności to nie było prawie nic, bas też był daleki od tego co teoretycznie miało być i choć opinie słuchaczy były takie, że słychać zdecydowanie więcej niż "widać" na wykresie to już raczej nikt się nie odważy powiedzieć, że bas jest pełen i sięga samego dna pasma akustycznego. Tak więc spoko, ja w razie czego zaczekam na obiektywny pomiar, akurat jeśli chodzi o dół pasma to wszystko jest przewidywalne aż do bólu, określone od dawna dość prostymi wzorami... A że słyszysz u siebie 40 Hz - ja nie przeczę, wyjaśnień takiego stanu rzeczy jest wiele, przy czym to, ze kolumny same z siebie tyle dają jest akurat najmniej wiarygodne...

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 21:36
Co się tak pieklisz ? To że Ci się coś w głowie nie mieści nie znaczy że nie może istnieć...

Nikt nie twierdzi że jesteś głupi... A jak choćbym chciał Ci wyjaśnić jak to działa to nie mogę bo tak jak pisze nie wiem dokładnie, konstruktor wie... Poza tym nie słyszałeś a twierdzisz że nie możliwe

Co do zejścia na basie to nie ma żadnych wątpliwości ... na pomiar się nie doczekasz bo mi on do niczego nie jest potrzebny

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 21:41
Drogi Bartku Z Ty również niewiele wiesz o mnie a podważasz moje kompetencje muzyczne (technicznych nie mam jak już wspomniałem). Podkreślę raz jeszcze rozciągnięcie basu jest bez problemowe do 40hz - najniższy dźwięk na kontrabasie słychać bez problemu - To Ty masz zagwozdkę i nie wiesz jak to zostało osiągnięte stąd wniosek że nie wiesz jak można to zrobić, ja nie muszę wiedzieć jak bo mam przykład takiego rozwiązania w domu.

Ja twoich kompetencji muzycznych nie podważam, ale mozesz mi wierzyć - ja swoje kompetencje muzyczne też mam i nawet gdzieś mam na to papiery. Oprócz tego jeszcze mam pewne doświadczenie techniczne, które pozwala mi interpretować to co słyszę.

No i właśnie To że słychać najniższy dźwięk kontabasu to nie znaczy że jego ton podstawowy nie jest sciszony. Zapewne skoro masz takie duże doświadczenie muzyczne wiesz, że dźwięk to szereg alikwotów, z których pierwszy jest oktawę wyższy od tonu podstawowego, wystarczy więc ze kolumny niosą od 80 Hz żeby było ten dźwięk słychać, tak więc sorry, jeśli na tej podstawie oceniasz że kolumna ma pasmo od 40 Hz to ja wolę bardziej wierzyć w swoje wzorki, bo ludzie którzy odkryli jak to działa nie wypadli sroce spod ogona i po dokonaniu tych obserwacji nie mówili "wiem ale nie powiem". A to czy ja czegoś nie potrafię zrobić czy się nie da to nie tobie oceniać skoro jak sam stwierdziłeś na sprawach technicznych się nie znasz.

Nie kwestionuję że słychać niskie dźwięki, nie kwestionuję nawet, że możesz słyszeć sinus przy 40 Hz twoim zdaniem niewiele ciszej niż pozostałe dźwięki, kwestionuję tylko że to jest zasługa samych kolumn, tak się w świetle moje wiedzy nie da zrobić takimi metodami jakie opisałeś. I chyba to nie jest tylko moje zdanie, bo nie udało się ani w Jamo R909 (mimo że Sd głośników jest znacznie większa) ani w Gradientach, można powiedzieć że najbliżej są ESy, co prawda mają tylko 93 dB efektywności, ale za to pasmo zaczyna się od niecałych 20 Hz. Tyle że tam jest 9 10 calowych wooferów a nie 4 * 8"  i jest U-frame z frontem o szerokości około 60 cm a nie 40 centymetrowa deska.

Jeśli chcesz podyskutować to się dowiedz od swojego konstruktora co on konkretnie zrobił żeby uzyskać pasmo od 40 Hz, albo pokaż wiarygodny pomiar, albo zwyczajnie nie opowiadaj, że to dlatego że ja się nie znam i nie umiem czegoś takiego zrobić, bo ja się przynajmniej znam na tyle, zeby efektywnosci nie mylić z dynamiką ani dźwięku z tonem - tak włanie można określić twoją pomyłkę językiem muzycznym...

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 21:58
>> fistulator, 2008-10-16 21:36:56
Co się tak pieklisz ? To że Ci się coś w głowie nie mieści nie znaczy że nie może istnieć...

Nikt nie twierdzi że jesteś głupi... A jak choćbym chciał Ci wyjaśnić jak to działa to nie mogę bo tak jak pisze nie wiem dokładnie, konstruktor wie... Poza tym nie słyszałeś a twierdzisz że nie możliwe

Co do zejścia na basie to nie ma żadnych wątpliwości ... na pomiar się nie doczekasz bo mi on do niczego nie jest potrzebny

Buahahahaaa... Nie pieklę się to po pierwsze. Po drugie wiele rzeczy mieści mi się w głowie, włącznie z tym że gdzieś w jakieś odległej galaktyce mogą żyć małe zielone ludziki. Po trzecie pewne rzeczy są niemożliwe. Jak sobie spuścisz na goła nogę 20 kilowe kowadło to nie masz szans nie odnieść obrażeń, jak wrzucisz zapałkę do wody to nie jest możliwe, żeby paliła się dalej. Podobnie nie ma możliwości, żeby kolumny jakie opisałeś miały taką efektywność i pasmo (w sensie technicznym) zaczynające się od 40 Hz. A to że coś słyszysz to od samego początku staram się wyjaśnić że jest możliwe, są różne kruczki, wybiegi, jest interakcja z pomieszczeniem, bądź jednak łaskaw zrozumieć że dyskusja ma charakter techniczny i dyskutujemy o osiągnięciu określonych parametrów a nie o tym czy F3 przy 100 Hz wystarczy do usłyszenia najniższych dźwięków kontrabasu czy nie. Dla każdego kto ma o tym jakiekolwiek pojęcie jasne jest, że w pewnych okolicznościach wystarczy, a to że nie zdawałeś sobie do tego momentu z tego sprawy to jeszcze nie znaczy że się nie znam.

Pomiar - jeśli zrobiłeś go w chacie to i mi do niczego nie jest potrzebny. Po prostu chcę mieć jakieś wiarygodne potwierdznie na wysoce kontrowersyjne tezy które głosisz, a jeśli nie jesteś w stanie go dostarczyć to bądź łaskaw nie pitolić że wszystko dlatego że nie potrafię. Oczywiscie ze nie potrafię, ale w Gradiencie i w Jamo też nie potrafią więc jakoś nie sądzę, ze potrafi twój genialny konstruktor.

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 22:02
>> bartek_z, 2008-10-16 21:41:10

Zapewne skoro masz takie duże doświadczenie muzyczne wiesz, że dźwięk to szereg alikwotów, z których pierwszy jest oktawę wyższy od tonu podstawowego, wystarczy więc ze kolumny niosą od 80 Hz żeby było ten dźwięk słychać,

--->> no co ty ? poważnie dźwięki składają się z alikwotów ? a to żeś mnie zaskoczył...

Jeśli chcesz podyskutować to się dowiedz od swojego konstruktora co on konkretnie zrobił żeby uzyskać pasmo od 40 Hz,

--->> nie mam potrzeby dyskutowania z Tobą

Słyszałem sporo kolumn i wiele z nich konfrontowałem z dipolami które mam w domu i wiele z nich nie radziło sobie tak niskim rejestrem jak te Dipole nawet pomimo tego że niby przenosiły od 35hz a nawet niżej.

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 22:10
Odpowiadasz na wpis

Nie kwestionuję że słychać niskie dźwięki, nie kwestionuję nawet, że możesz słyszeć sinus przy 40 Hz twoim zdaniem niewiele ciszej niż pozostałe dźwięki, kwestionuję tylko że to jest zasługa samych kolumn, tak się w świetle moje wiedzy nie da zrobić takimi metodami jakie opisałeś. I chyba to nie jest tylko moje zdanie, bo nie udało się ani w Jamo R909

--->> Ciekawe w Jamo się nie udało ? a podają zakres od 25 Hz - 30Khz --- rozumiem że kłamią.

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 23:57
>> fistulator, 2008-10-16 22:10:12
Odpowiadasz na wpis

Nie kwestionuję że słychać niskie dźwięki, nie kwestionuję nawet, że możesz słyszeć sinus przy 40 Hz twoim zdaniem niewiele ciszej niż pozostałe dźwięki, kwestionuję tylko że to jest zasługa samych kolumn, tak się w świetle moje wiedzy nie da zrobić takimi metodami jakie opisałeś. I chyba to nie jest tylko moje zdanie, bo nie udało się ani w Jamo R909

--->> Ciekawe w Jamo się nie udało ? a podają zakres od 25 Hz - 30Khz --- rozumiem że kłamią.

Tak im się to udało, że efektywność jest o 10 dB mniejsza, (podane jest 89 dB, ale impedancja wynosi 4 ohmy, podana efektywność jest więc zapewne efektywnoscią napięciową, specjalnie dla ciebie napiszę bo mniemam że i o tym nie masz pojęcia, że prądowa jest o 3 dB niższa, zresztą nawet gdyby prądowa wynosiła 89 dB to jest przepaść w porównaniu do 96 dB które podobno udało się u cioebie uzyskać) odgroda ma 50 cm a nie 40, w dodatku jest łukowata a nie prosta, a głosniki mają ponad dwukrotnie większą powierzchnię drgającą.

Rozumiem, że dla ciebie to jest prawie to samo co twoje kolumny. Skoro nie dostrzegasz że dwa razy większe zestawy które nawet nie schodzą o oktawę niżej (około seksty małej - jeśli trzymać się muzycznej nomenklatury) nawet nie ocierają się o efektywnosć jaką podałeś to sorry, nie mamy o czym dalej rozmawiać.

>>Słyszałem sporo kolumn i wiele z nich konfrontowałem z dipolami które mam w domu i wiele z nich nie radziło sobie tak niskim rejestrem jak te Dipole nawet pomimo tego że niby przenosiły od 35hz a nawet niżej.

Zmierz albo zapytaj się swojego konstruktora co zrobił że uzyskał 10 dB "gratis", takie stwierdzenia po takim popisie niewiedzy i braku próby zrozumienia choćby jednego z moich argumentów w ogóle mnie nie ruszają. Krótko tylko napiszę, że fala stojąca może również tłumić niskie częstotliwości (pewnie nie rozumiesz o co biega i jaki to ma związek, ale to juz twój problem, nie będę pisał kolejnego smętnego elaboratu), a fantazja niektórych producentów jesli chodzi o podawanie dolnej granicy pasma bywa większa od twojej.

fistulator

• 348 / 6103
17-10-2008, 07:59
No popatrz jeszcze kilka postów wyżej pasywna zwrotnica subtraktywna nie mieściła Ci się w głowie - potem nagle jak dostałeś przykład zaistniała - a teraz konstruktorzy z Jamo to fantaści a Ty geniusz nad geniusze....

Po Twojej wpadce z pasywną zwrotnicą subtraktywną coś nie bardzo chce mi się wierzyć w twoją wiedzę w zakresie projektowania OB :)

lowend

• 24 / 6106
  • Użytkownik
17-10-2008, 10:42

...tak na boku chciałem, ale jak najbardziej w temacie OB.
Jako, że o teorii OB mało wiem a ucho moje jest przekonane, że chce tego słuchać... czy istnieje oficjalna  teoria/uzasadnienie dlaczego dźwięk z OB jest lepszy, niż reszta obudów (bo chyba jest, nieprawdaż)?   Znajomy fizyk/audiospec twierdzi, że OB to jest przestarzła, gorsza technika...  
ale dlaczego moje uszy tego nie chcą przyjąć do wiadomości?

low-end