Wzięło się stąd, że w odgrodzie 40 cm przy 50 Hz masz spadek 12 dB, a do tego jeszcze masz spadek efektywnosci samego głośnika, przy 40 Hz 15 dB idzie się "kochać" na samej odgrodzie, musisz mieć wiec 110 dB na samych głośnikach, jeśli nawet jak twierdzisz jest średnio 94 dB a przy 40 Hz masz mniej tylko o 3 dB to i tak potrzebujesz WYJŚCIOWO 105 dB. Szkoda, że Tonsil podaje pomiary wyłącznie w obudowach, bo wtedy byśmy dokładnie wiedzieli jakie spadki te głośniki mają same z siebie, ale przy 40 Hz to spokojnie jest kilka dB mniej niż średnio. No, chyba że to jest H albo U, ale z tego co zrozumiałem to jest zwykłe I.
Skąd się wzięła 10x większa moc? Stąd, że tyle potrzeba do uzyskania dodatkowych 10 dB, a tyle mniej więcej brakuje opisanemu przez Ciebie zestawowi do 105 dB.
Co do Kharmy - a fakt, rzeczywiscie, robią pasywki, będę musiał rozkminić jak oni to widzą, bo ja do tej pory substraktywne zwrotki kojarzyłem z aktywką. Tyle że jeden psikus - Kharmy nie mają o 10 dB większej efektywnosci niż ta która wynika z użytego rodzaju obudowy i zastosowanych głosników, wręcz przeciwnie, tam sie wszystko zgadza z najbardziej podstawowymi wzorami i zasadami.
A co do porównania "na ucho" to jest kilka sposobów na to żeby ucho oszukać. Nie chciałem o tym pisać, ale kij, - niedawno ćwiczyłem jeden z nich, polegał on na wycofaniu całego zakresu tonów niskich a także niższej średnicy względem reszty pasma. Finalnie doprowadziłem nawet do tego, że różnica wynosiła 5 dB. W 2/3 gatunków muzycznych ucho odbierało całosć jako tak samo głośną jak kolumny, które mają efektywność taką jak te miały w górnej części pasma, bas w 2/3 gatunków nie sprawiał wcale wrażenia stłamszonego. Dopiero na Metallice wyszło, że balans jest za mocno przesunięty w kierunku góry, ale dla jednego z moich znajomych, którego uszami zawsze się troszke "podpieram" przy testach nawet to było do przyjęcia. Prawdopodobnie to nie jest jedyny sposób na "oszukanie" ucha.
Poza tym pomiar OB w domu... Pomiar basu w domu w ogóle... Myślalem że zakumasz, że pytanie jest retoryczne, tutaj nigdy nie będzie wiarygodnych wyników.
Kończąc wywody efektywnosciowo-techniczne mam jeszcze pytanie - i jak te Tonsile ogólnie się sprawują w OB? W szczególności kieruję to do Lancastera, bo akurat troszkę znam jego hierarchię wartości, to mi da jakiś cień wyobrażenia o tych wynalazkach...