Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

lancaster

• Gość
15-10-2008, 12:28
bartek, sluchalem tej konstrukcji i prawdopodobnie żaden woofer nie jest tam filtrowany od dolu.
Konstruktor po prostu dokladal po "parce" wraz z opadającym spl tak by je uzupelnić
Na basie nie slychać podbić.

fistulator

• 348 / 6103
  • Zaawansowany użytkownik
15-10-2008, 13:23
>> bartek_z, 2008-10-15 12:23:13

W świetle tego co piszesz - absolutnie niemożliwe.

---

Niemożliwe a gra !!???

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 15:21
Odpowiadasz na wpis
>> lancaster, 2008-10-15 12:28:31
bartek, sluchalem tej konstrukcji i prawdopodobnie żaden woofer nie jest tam filtrowany od dolu.
Konstruktor po prostu dokladal po "parce" wraz z opadającym spl tak by je uzupelnić
Na basie nie slychać podbić.

Tak, doskonale rozumiem o co chodzi, problem w tym, że taka szeregowa parka ma identyczną efektywnosć jak pojedynczy głośnik (to co zyskuje się na zwiększonej Sd traci się na impedancji), co oznacza, że mamy wyjściowo 96 dB średniej efektywności (przy rzeczonych  jest ich o kilka mniej). A w tym rachunku nie ma uwzgędnionego zwarcia akustycznego, które przy szerokosci deski 40 cm "zeżre" 12 dB przy 50 Hz, a przy 40 jeszcze jedną czy dwie więcej.  Co innego gdyby wszystkie głosniki były podłączone równolegle, ale wtedy wzmacniacz mógłby nie dać rady, stąd własnie pytanie jak to jest podłączone i czym on to pędzi. W takim wypadku wyglądałoby to bardziej wiarygodnie, choć 94-96 dB przy paśmie zaczynającym się od 40 Hz (no , chyba że by przyjąć za początek pasma F20) to i tak raczej mało możliwe.

Ewentualnie jeszcze moze chodzić o myk o którym Tobie pisałem swego czasu, z wycofaniem całego zakresu, na niektórych gatukach muzycznych taki patent rzezywiście działa, mi się jednak wydaje że jest jeszcze inaczej - tych 40 Hz tak naprawde to nie ma, dolny podział jest przy 100 Hz, od tego momentu jest już tylko spadek na łeb na szyję, przy 50 Hz jest już -10 dB albo i jeszcze gorzej. Bas zaczyna się realnie od 80 Hz, w takim ukadzie mamy 6 dB więcej. Nisko schodzący dipol zawsze będzie albo duzy albo mało efektywny. Sytuację możnapodratować H albo U, w przypadku I nie ma żadnego "zmiłuj się".  

fistulator

• 348 / 6103
15-10-2008, 15:29
jak się łączy głośniki szeregowo w zwrotnicy subtraktywnej to zyskuje się na efektywności...

Co do 40 Hz to ono bardzo ładnie jest słyszalne :) - czary mary

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 15:36
>> fistulator, 2008-10-15 13:23:17
>> bartek_z, 2008-10-15 12:23:13

W świetle tego co piszesz - absolutnie niemożliwe.

---

Niemożliwe a gra !!???

Grać gra, tylko może nie koniecznie tak głośno ja twierdzisz i/albo nie koniecznie tak nisko schodzi.

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 16:01
>> fistulator, 2008-10-15 15:29:18
jak się łączy głośniki szeregowo w zwrotnicy subtraktywnej to zyskuje się na efektywności...

Co do 40 Hz to ono bardzo ładnie jest słyszalne :) - czary mary

Nie żadne czary-mary tylko z aktywną zwrotką (moze jestem głupi i się nie znam, ale jakoś nie wyobrażam sobie pasywnej subtraktywnej zwrotki) to można po prostu doprowadzić sobie do głośnika większą moc i skorygować ubytki efektywności. Nie zyska się na efektywności samego głośnika tylko skoryguje jego niedobór dodatkową mocą. Troszke nie o to w tym temacie chodzi, to w gruncie rzeczy też jest spora komplikacja.

fistulator

• 348 / 6103
15-10-2008, 16:49
Odpowiadasz na wpis
>> bartek_z, 2008-10-15 16:01:20

ale jakoś nie wyobrażam sobie pasywnej subtraktywnej zwrotki

--->> a u mnie taka jest .... co do innych spraw to efektywność jest taka jak piszę (sprawdzałem) a bas no cóż jakieś tam spadki są przy 40 Hz ale nie takie żeby był problem z słyszalnością tej częstotliwości.

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 17:19
Ciekawe co piszesz, możesz to rozwinąć?

Co do słyszalności - no to jak ja sięupre to i 25 Hz usłyszę, tye żenigdy nie powiem że mam takie pasmo, a my tutaj mówimy jak zapewnić pasmo od 40 Hz a nie żeby po prostu słyszeć

fistulator

• 348 / 6103
15-10-2008, 17:39
>> bartek_z, 2008-10-15 17:19:48
Ciekawe co piszesz, możesz to rozwinąć?

nie bardzo Ci to rozwinę bo nie ja konstruowałem te kolumny a konstruktor niechętnie dzieli się taką wiedzą.

A wracając do pasma testowałem kolumny nagranymi tonami prostymi i do 40 hz nie było zdecydowanie odczuwalnego problemu z głośnością (spadek był może w granicach 3db). A jak się dość podkręciło głośność to i 20 hz było słychać ale tam to już spadek jest rzędu 12 lub więcej db.

to byłby tyle

bartek_z

• 404 / 6107
15-10-2008, 21:55
No, szczerze mówiąc gdybym wiedział jak za pomocą pasywnych urządzeń zwiększyć 10-krotnie moc lub efektywność głośnika o 10 dB to też bym nikomu tego nie powiedział...

Pytanie kolejne - te 96 dB to zmierzone czy stwierdzone "na ucho"?

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 08:57
>> bartek_z, 2008-10-15 21:55:07
No, szczerze mówiąc gdybym wiedział jak za pomocą pasywnych urządzeń zwiększyć 10-krotnie moc lub efektywność głośnika o 10 dB to też bym nikomu tego nie powiedział...

Pytanie kolejne - te 96 dB to zmierzone czy stwierdzone "na ucho"?

---

Nie wiem skąd Ci się wzięło dziesięciokrotnie zwiększona efektywność ? Te "tonsile" same z siebie miały 91 dB efektywności

co do mierzenia to pomiar był wykonywany w domu a nie w bezechowej komorze a na dodatek potwierdza to również porównanie z głośnikami o określonej efektywności.

A pasywne zwrotnice subtraktywne masz np.  w kolumnach Kharma

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 18:12
Wzięło się stąd, że w odgrodzie 40 cm przy 50 Hz masz spadek 12 dB, a do tego jeszcze masz spadek efektywnosci samego głośnika, przy 40 Hz 15 dB idzie się "kochać" na samej odgrodzie, musisz mieć wiec 110 dB na samych głośnikach, jeśli nawet jak twierdzisz jest średnio 94 dB a przy 40 Hz masz mniej tylko o 3 dB to i tak potrzebujesz WYJŚCIOWO 105 dB. Szkoda, że Tonsil podaje pomiary wyłącznie w obudowach, bo wtedy byśmy dokładnie wiedzieli jakie spadki te głośniki mają same z siebie, ale przy 40 Hz to spokojnie jest kilka dB mniej niż średnio. No, chyba że to jest H albo U, ale z tego co zrozumiałem to jest zwykłe I.

Skąd się wzięła 10x większa moc? Stąd, że tyle potrzeba do uzyskania dodatkowych 10 dB, a tyle mniej więcej brakuje opisanemu przez Ciebie zestawowi do 105 dB.

Co do Kharmy - a fakt, rzeczywiscie, robią pasywki, będę musiał rozkminić jak oni to widzą, bo ja do tej pory substraktywne zwrotki kojarzyłem z aktywką. Tyle że jeden psikus - Kharmy nie mają o 10 dB większej efektywnosci niż ta która wynika z użytego rodzaju obudowy i zastosowanych głosników, wręcz przeciwnie, tam sie wszystko zgadza z najbardziej podstawowymi wzorami i zasadami.

A co do porównania "na ucho" to jest kilka sposobów na to żeby ucho oszukać. Nie chciałem o tym pisać, ale kij,  - niedawno ćwiczyłem jeden z nich, polegał on na wycofaniu całego zakresu tonów niskich a także niższej średnicy względem reszty pasma. Finalnie doprowadziłem nawet do tego, że różnica wynosiła 5 dB.  W 2/3 gatunków muzycznych ucho odbierało całosć jako tak samo głośną jak kolumny, które mają efektywność taką jak te miały w górnej części pasma, bas w 2/3 gatunków nie sprawiał wcale wrażenia stłamszonego. Dopiero na Metallice wyszło, że balans jest za mocno przesunięty w kierunku góry, ale dla jednego z moich znajomych, którego uszami zawsze się troszke "podpieram" przy testach nawet to było do przyjęcia. Prawdopodobnie to nie jest jedyny sposób na "oszukanie" ucha.

Poza tym pomiar OB w domu... Pomiar basu w domu w ogóle... Myślalem że zakumasz, że pytanie jest retoryczne, tutaj nigdy nie będzie wiarygodnych wyników.

Kończąc wywody efektywnosciowo-techniczne mam jeszcze pytanie - i jak te Tonsile ogólnie się sprawują w OB? W szczególności kieruję to do Lancastera, bo akurat troszkę znam jego hierarchię wartości, to mi da jakiś cień wyobrażenia o tych wynalazkach...

fistulator

• 348 / 6103
16-10-2008, 18:49
powiem tyle niedowiarku - więcej praktyki mniej domysłów -

muzyka jaka u mnie gości to w 90 % klasyka
doświadczenie muzyczne mam bardziej niż wystarczające do tego by stwierdzić czy coś gra tak jak powinno

i tyle

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
16-10-2008, 18:52
>Poza tym pomiar OB w domu... Pomiar basu w domu w ogóle... Myślalem że zakumasz, że pytanie jest retoryczne, tutaj nigdy nie będzie wiarygodnych wyników

A kto slucha muzyki w ogromnych komorach bezechowych??? Muzyki slucha sie w domu, w jakims konkretnym pomieszczeniu, w ktorym wiadomo ze wystepuje podbicie basu.

A wyniki wlasnie w domu sa dopiero wiarygodne. Bo dopiero takich sluchasz ;-)

Lity drut, full range, first watt itp. ;-)
Lity drut, first watt, full range.

bartek_z

• 404 / 6107
16-10-2008, 20:29
>> fistulator, 2008-10-16 18:49:08
powiem tyle niedowiarku - więcej praktyki mniej domysłów -

muzyka jaka u mnie gości to w 90 % klasyka
doświadczenie muzyczne mam bardziej niż wystarczające do tego by stwierdzić czy coś gra tak jak powinno

i tyle

Dobrze by było gdybyś miał połowę mojej praktyki.