Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
10-03-2010, 01:40
Po to bleeder ma kilkaset kiloomów by prąd płynący przez niego był jak najmniejszy w czasie pracy i go nie uszkodził.
Lepiej go podłączyć od strony anod, ale jak masz wolny tylko jeden styk to z konieczności będzie to pierwszy wspólny elektrolit.
50W służy do szybkiego rozładowania, im mniejsza rezystancja tym szybciej ale wydzielająca się moc jest duża. Przy dużym rezystorze zajmie to od kikudziesięciu do kilkuset sekund.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
  • Zaawansowany użytkownik
25-03-2010, 19:59
Trochę ochłonąłem po stracie lasera. I badam przyczynę. Już mi coś podpadło.
Zbudowałem sobie zastępczy układ do sprawdzania czy do lasera płynie prąd (dioda z rezystorami i przełącznikiem). W service manual Cd608 napisano, że zbadać napięcia należy między punktami kontrolnymi 11-LM i 9-TL a masą. I oczywiście napięcia się nie zgadzają.
W manualu CD40 (ta sama elektronika) napisane jest, by mierzyć między 11-LM i 13-LO a masą. I mierząc w ten sposób napięcia się zgadzają w obydwu CDkach.

Błąd w manualu ???

Druga sprawa. Mo moim "poprawianiu" nie tylko wysiadł laser ale również nie otwiera się tacka. Nic się nie dzieje. A w zasadzie się dzieje - silniczek kręci miarowo, powoli ale bardzo słabo (za słabo by cokolwiek poruszyć). Silnik nie reaguje na przełącznik - uruchamia się w momencie włączenia prądu i kręci cały czas.

Czy mierząc napięcia zbyt długo  - i jak sądzę nie tam gdzie trzeba - mogłem spowodować uszkodzenie procesora ??

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
25-03-2010, 20:34
Być może uszkodzony jest procesor a w manualu raczej jest błąd.
Nie można uszkodzić procesora mierząc zbyt długo napięcia. Po prostu to źle zabezpieczony układ i dlatego padł.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5654
23-04-2010, 20:58
Witam.

Jako że Cd618 nie wykazuje objawów życia zakupiłem CD820. Wszystko pięknie, laser śmigał i zabrałem się do wymiany kondensatorów elektrolitycznych. Postanowiłem wymienić wszystkie na raz.
No i znowu lipa. Laser czyta tylko TOC i nic więcej. Sytuacja identyczna jak w poprzednim CD. Tym razem jestem 100% pewny że zwarcia nie było, a laser działał na wartościach serwisowych jak trzeba. Poprzednio (w Cd618) pomogła wymiana diod w sekcji lasera, ale teraz to nic nie dało.
Nie widzę objawów przepalenia jakiegokolwiek układu. Po prostu laser nie czyta - sam laser na pewno jest sprawny i był sprawny.

Zastanawiam się czy przypadkiem nie będzie to wina zegara z MrElektronik (usunąłem SAA7220). Płytka kręci jednak miarowo, a po odłączeniu zasilania w zegarze płyta, jak to bez zegara, kręci bez opamiętania.

W service mod pokazał mi się błąd 07 - Subcode error: no valid subcode within 3 sec.

Zastanawiam się czy którykolwiek z elektrolitów może regulować napięcie lub prąd i wymiana na większą wartość zmienia parametry ?  

Zanim cofnę wszystkie zmiany broda mi urośnie i posiwieje.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
24-04-2010, 02:23
Zegar jest dobry, tylko czy trafia wszędzie tam gdzie powinien? Jeśli dobrze podłączyłeś to tak. Oczywięcie bez zegara CD będzie wariował.
Niestety, wymiana wszystkich elektrolitów na raz może sprawiać nieprzewidziane kłopoty.
Ja bym jednak obstawiał zwarcie lub zły lut. Pojemności są najczęściej bez znaczenia. Może dałeś jakiś odwrotnie?
Inna sprawa, że wiele osób ma stale jakieś problemy z Philipsami.

mag2211

• 280 / 5654
24-04-2010, 13:52
Dzięki za sugestie. Faktycznie jeden kondensator wsadziłem na odwrót. Niestety nie zmieniło to sytuacji.
Wywaliłem zegar i wsadziłem SAA7220. Nie pomogło.

Pobawiłem się jednak guzikami i ku mojemu zdziwieniu CD czyta czasami powyżej piątego utworu, jak zaskoczy to już czyta. Sytuacja dokładnie ta sama co w CD618.

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
24-04-2010, 19:37
Może trzeba wyregulować odczyt po tej wymianie kondensatorów.

mag2211

• 280 / 5654
24-04-2010, 21:12
Nie wiem co masz na myśli.
Ruszałem potencjometrem 22k który służy do regulacji focus-offset. Niestety pierwotne ustawienie jest jedynym właściwym. Próbowałem również podkręcić nieco prąd lasera, ale tak naprawdę lepiej "łapie" utwory na słabszym ustawieniu (teraz mam jakieś 30mV na rezystorze 4k7). Co jeszcze można regulować ?? Za każdym razem po jakiejkolwiek zmianie wyłączałem prąd i dodatkowo wysuwałem szufladę żeby CD mógł się "przestawić". Podobno tak powinno się robić, nie wiem gdzie to wyczytałem...
Bawiłem się dalej i widzę, że mogę odtwarzać nawet pierwszy utwór, tyle że zawsze trzeba zacząć od piątego lub czwartego i zjechać w dół...

mag2211

• 280 / 5654
27-04-2010, 18:41
Uff. Znalazłem problem. Zapędziłem się niepotrzebnie przy wymianie elektrolitów. Niepotrzebnie wymieniłem kond numer 2604 2,2uF 16V połączony do pinu 29 z SAA7310. Tu musi być 2,2uF. ;) CDP znowu gra. Tym razem już na lampkach ;)

Mam jednak problem z wyciszeniem "mute". Wyjąłem całkowicie SAA7220. I mimo iż zmostkowałem pin 18 SAA7310 z pinem 22 SAA7220 słyszę jak laser poszukuje ścieżki w trakcie zmiany utworu. Nie przypominam sobie tego problemu wcześniej. Poza tym nie jest to pyknięcie czy szum, ale dźwięk tak jakby przyśpieszonego odtwarzania.
Robiłem już NOS z wyciągniętym SAA7220 i nie było tego problemu ? Coś padło w samym SAA7310 ?

mag2211

• 280 / 5654
27-04-2010, 19:37
Ok. Mea culpa. Nie te piny połączyłem. Dobrze że nic nie skopciłem. Wszystko gra, ale chwilowo mam po dziurki w nosie przeróbek ;)

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
27-04-2010, 23:10
A jak w skrócie podsumujesz dokonane przeróbki i otrzymany dźwięk?

mag2211

• 280 / 5654
28-04-2010, 10:17
Na razie nie mam sprzętu do odsłuchu. Ale nawet na sprzęcie testowym słuchać, że jest przepaść jakości między lampą a tym co było. Soczysty i dynamiczny bas i masa detali. Więcej nie powiem teraz. Może po przeprowadzce... Planuję tymczasem odesłać sprzęt do odsłuchu i porównania z CD73 Marantza. Może w przyszłym tygodniu będą jakieś wieści. Już teraz wiem, że przerobiony przeze mnie na lampy CD40 (bez osobnego zasilania DACa) konkuruje z CD73. Mam cichą nadzieję że mój CD820 (z zasilaniem) go prześcignie ;) CD73 oczywiście nie modyfikowany.
Tak że muszę się uzbroić w cierpliwość.

Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc !!! ;)

mag2211

• 280 / 5654
28-04-2010, 14:42
Dla osłody dodam fotki. Płytka DACa, zasilanie i układ wnętrza. Kondensatory musiałem podoklejać do ścianek.

mag2211

• 280 / 5654
28-04-2010, 14:53
Mam pytanie odnośnie TDA1543. Mam takie coś i chciałbym podpiąć pod i/V. Znalazłem dwa schemaciki. Powiedzcie proszę co zrobić z tym Vref. Jaki tam dać rezystor Rbias ? Chcę to podpiąć pod OPA2134 lub OPA2604. Jaki dać rezystor konwersji do OPA?
Przy podłączaniu do TDA1541 rezystor konwersji maił 1,8k. Plusy w WO były podpięte do masy. I w zasadzie tyle.
Tu widzę że plusy należy podpiąć pod Vref i dobrać rezystor Rbias, czy może nie trzeba ?

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
28-04-2010, 21:10
Vbias podłącz zgodnie ze schamatem.
Vref na wejścia + opampów.
R1, R9 2,2k (R konwersji w NFB) równolegle do nich C1, C13 ok. 22pF. Większy rezystor to większy poziom na wyjściu.
R_bias też około 2k.