Wszystkiego najlepszego w nowym roku !!!
Witam po bardzo długiej przerwie. Niestety musiałem na jakiś czas zaprzestać działań, ale teraz wracam do akcji.
Może po kolei.
Kontaktron względnie okiełznany. Kupiony i przetestowany. Szczegóły jak poskładam całość.
Mam zamiar zrobić w tym moim Lampizatorze automatyczne sekwencyjne uruchamianie i sekwencyjne wyłączanie napięć. Idea jest taka by napięcia pojawiały się w kolejności:
1. CD (bez zasilania DAC) jednocześnie z zasilaniem żarzenia
2. po minucie napięcie anodowe
3. po chwili zasilanie DACa (DAC na końcu by nie było słychać "pyknięcia" pojawiającego się napięcia anodowego)
Przy wyłączaniu kolejność następująca
1. DAC
2. po chwili Anodowe
3. po chwili CD i żarzenie
Opóźnione wyłączanie zbudowałem na tranzystorze BC337 grupa40 Ic=800mA. Użyłem schematu stąd
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic429711.htmlPatrz obrazek pierwszy. Użyłem tylko jednego tranzystora. Rezystor ok.43kohm, kondensator 33uF. Przy tych podzespołach układ podtrzymuje przekaźnik przez 8s. Zmiana czasu podtrzymania jest proporcjonalna do pojemności kondensatora.
Na pajączka zbudowałem również układ opóźnionego startu (soft start). Użyłem samych BC337. Wartości rezystorów nie zmienione jak w schemacie. Jedynie kondensator zwiększyłem do 330uF. Układ uruchamia przekaźnik po kilkunastu sekundach.
Jak zamierzam to wszystko zorganizować wytłumaczę i opiszę o i ile zadziała...
Na razie nie opanowałem jednak obsługi opóźnionego włączania. Po wyłączeniu prądu przekaźnik wyłącza się po niecałej sekundzie. I niby OK. Ale gdy zaraz po wyłączeniu uruchamiam układ na nowo to w kondensatorze jeszcze jest ładunek i układ startuje nie po kilkunastu a po 3-7 sekundach. Próbowałem dołożyć diodę zgodnie z przepisem Molibdena, ale nic nie dała. Kondensator rozładowuje się kilkanaście sekund.
Druga sprawa to uruchamianie przekaźnika. O ile w układzie opóźnionego wyłączania przekaźnik dostaje bardzo duży prąd i uruchamia się żwawo to w przypadku soft startu ledwie "pyka". Jakby na przekaźnik szedł za mały prąd.
1. Czy można jakoś przyspieszyć rozładowywanie się kondensatora w soft starcie ?
2. Jak można zwiększyć prąd na przekaźnik w soft starcie, bo mam wrażenie że ma go za mało ?