Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
10-10-2009, 01:50
Budowa podanego przez Ciebie układu jest inna niż tego ze schematu powyżej.
Ale o ile dobrze zrozumiałem datasheet to zasilamy ten układ plus 5V, dajemy mu GND, na wejścia np. 1A i 1B połączone razem dajemy sygnał np. WS. Wyciągamy ten sygnał z 1Y i dajemy na kabel. Kablem aż do TDA. Ale czy przed TDA należy dać jeszcze jakiś rezystor nim wejde tym "wzmocnionym" sygnałem WS ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
10-10-2009, 02:55
Podałem prostsze rozwiązanie żeby nie kombinować z jakimiś układami, tranzystorami itp. Działanie jest podobne i chyba równie dobre.  Rezystory przyd TDA nie są konieczne, tylko opcjonalne. Na wejściach bramek między SAA też można ich ewentualnie  użyć. Wejścia czwartej, niewykorzystanej bramki można podłączyć do masy, można też jej użyć do przenoszenia jakiegoś dodatkowego sygnału, np mute czy do włączania układu.
Poza tym wszystko tak jak opisałeś, ukąłd powinien być na zasilaniu odsprzęgany jakimś ceramikiem 100nF i elektrolitem lub tantalem z 10-47uF (może być oscon). Jednak sprawdź najpierw połączenie bezpośrednie (użyj rezystorów i np. skrętki), powinno działać bezproblemowo.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
10-10-2009, 13:05
Ok. Dzięki.

Skoro już wiem co i gdzie ma być to doradźcie proszę jak rozwiązać problem z zasilaniem.
Mianowicie chcę zrobić płytkę zasilania do Lampizatora osobno. I tu pojawia się problem, czy którykolwiek z kondensatorów zasilania anody czy żarzenia nie powinien znajdować się na płytce z lampami ? Jeśli zrobię zasilacz osobno to wyprowadzę kable z "gotowym" zasilaniem aż do lamp. Ale czy którykolwiek z kondensatorów tego zasilania nie powinien przypadkiem znajdować się blisko zasilanego elementu ?  

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
10-10-2009, 16:35
Daj przy anodach górnej triody tylko małe bypassy foliowe (piny 1 i 9) to wystarczy, reszta może być na płytce.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
10-10-2009, 17:46
Dobrze. Zaczyna się to układać w całość ;) Dzięki za szybką reakcję, już zabieram się do projektowania w Eagle.

Sprawa rozrzucania masy po płytkach musi poczekać,aż skończę projektować. Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy ja z jednego uzwojenia 12V mogę zasilać dwa mostki ???
Mam na myśli napięcie żarzenia i układ soft-start. Chodzi mi o to by nie szukać już kolejnego trafa pod soft-start. A jeśli mogę zasilać dwa mostki prostownicze, to czy muszę potem wyprowadzać masę (minus) z s-s do reszty GND ??
Obciążenie takiego uzwojenia przy prądzie 100mA jaki pobiera s-s razem z diodą chyba pomijalne.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
10-10-2009, 19:27
Możesz połączyć dwa mostki równolegle. Masy SS nie łącz z układem.

mag2211

• 280 / 5655
11-10-2009, 22:23
Ok.

Wymyśliłem jak uciec z sygnałem I2S. Jako że kable RCA są dwużyłowe - a to za mało, Jacki - trójżyłowe - to za mało, to postanowiłem użyć kabli takich, jak do starej myszki. Dziś to się nazywa chyba D-SUB. Nie wiem ile tam jest pinów, ale wystarczy z zapasem.

Molibden, podsunąłeś mi fajny sposób na uruchamianie Lampizatora. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. Niby łatwo jest zrobić prosty wyłącznik na 220V. Ale ładnie go umocować na panelu (panel też trzeba wtedy dobrze wykonać) to co innego.

Dlatego mam zamiar pociągnąć kable z trafa w CD (15-25V zmiennego) do pudła z Lampizatorem, tak że uruchomienie CD włączy przekaźnik, który podłączy prąd. Kosztować mnie to będzie jeden przekaźnik, bo dołożę ten układ do soft-startu. Ładnie, czysto i wygodnie.

Tyle że Łukasz Fikus pisze że kable z napięciem zmiennym mogą siać. I o ile trzeba napięcie przenieść to lepiej przenosić już wyprostowane.

Czy mogę sie spodziewać brumienia gdy w jednej skrętce razem z sygnałami I2S i GND puszczę te kilkanaście volt prądu zmiennego ?

Czy wyprostowanie tego prądu w CD i puszczenie już wyprostowanego coś zmieni ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
11-10-2009, 23:50
Nie wiem czy to dobry pomysł, obawiam się że żyły będą musiały być rozseparowane albo trzeba użyć 4-parowego kabla UTP. Inaczej wystąpi sprzężenie pojemnościowe między żyłami i przenikanie się sygnałów. Wtedy można puścić AC, DC do przekaźnika, w innym przypadku raczej tylko DC. Skręcone mocno żyły z prącem AC nie powinny mocno siać. Zakłócenia AC nie przenikają na wyjście analogowe przez I2S, chyba że przez masę.

mag2211

• 280 / 5655
12-10-2009, 11:00
Zapomniałem o małych wtyczkach DC 2,1/5mm. Na zasilane jak znalazł. Reszta pójdzie "czymś" innym.

mag2211

• 280 / 5655
12-10-2009, 12:19
Z innej beczki.

Jak już pisałem kupiłem CD 608 (wysyłka kosztowała więcej niż CD ;)
Chciałem sprawdzić czy laser nie jest podkręcony.
No i zamiast spodziewanych wyższych napięć na laserze znalazłem coś odwrotnego.
Napięcie jakie idzie na diode mierzone na rezystorze 4k7 to zaledwie 25mV !!! W manualu to ma być ok 50mV.
Czy ktoś z Was ma na tyle duże doświadczenie żeby powiedzieć co to może oznaczać ?
CD czyta lepiej niż mój CD-40. Łyka wszystko...
Focus też ma niedowagę bo tam zaledwie 250mV zamiast spodziewanych 400mV. CD nie wygląda na grzebany.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-10-2009, 01:18
Nie mam pojęcia.
Natomiast co do wyjścia SPDIF. Istnieją układy PCF2705 (chyba w Marantz CD52/62/72) i PCF3523 (ten jest np. w Philips CD930) służące za enkodery sygnału I2S do SPDIF  - szczegóły połączeń  na schematach tych odtwarzaczy. Nie wiem jak z ich dostępnością.

mag2211

• 280 / 5655
13-10-2009, 12:58
Faktycznie. Googlowałem trochę i znalazłem że można również zastosować CS8402. Do schematów jeszcze nie doszedłem.

Zakładając że mam SPDIF przed DACiem to czy taki port jest "uniwersalny". Tzn czy można podpiąć każde źródło dźwięku z wyjściem SPDIF ?? Jeśli nie to jaki sens robienia w DACu takiego wejścia ??

mag2211

• 280 / 5655
13-10-2009, 13:03
Ale jaja.
Patrzę na ten CD 608 od tyłu, a tam co ?? DIG OUT !!!
A na płycie kostka PCF3523P.

Nie mam schematów do tego CD.
Czy możecie mi powiedzieć czy ten DIG OUT zrobiony jest za czy przed DACiem ??? Idzie tam sygnał I2S czy przetworzony przez DAC ??

mag2211

• 280 / 5655
13-10-2009, 13:45
Znalazłem w swoich zbiorach schemat CD52.

Po lewej SAA7210, po środku PCF3523P, po prawej chyba jakiś oversampling na SM5480. Na kartce poniżej dopiero DAC.

Na to wygląda, że SPDIF jest robiony bezpośrednio z sygnałów I2S. Zakładając że u mnie wygląda to tak samo i chciałbym to wyjście wykorzystać to:

1. przed DACiem będę potrzebował wejścia SPDIF (jeśli tak jak to sie robi) ?
2. ponawiam pytanie, czy takie wejście przed DACiem było by "uniwersalne" (np by podłączyć inne źródło dźwięku z wyjściem SPDIF) ?

Pomijam w tej chwili jakość bezpośredniego połączenia I2S w porównaniu z SPDIF. Jasno powiedzieliście że lepiej puścić czyste I2S.(chyba że źle zrozumiałem)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-10-2009, 17:22
Ten układ jest równolegle do DACA (filtra cyfowego w  innym przypadku).
Podłączyć można każdy sygnał w postaci I2S (w końcu to enkoder Philipsa) i z zegarem 11,2... MHz.
Wyjście SPDIF jest zawsze tego samego typu i w tym sensie jest uniwersalne, niezależnie od I2S na wejściu.
CS jako enkoder byłby bardziej uniwersalny ale chyba nie ma sensu go szukać...
Oba układy przetwarzają tylko i wyłącznie sygnał cyfrowy neizależnie od DACa. DAC wogóle nie jest tu do niczego potrzebny.

DAC z wejściem I2S nie jest uniwersalny, musi współpracować z wyjściem dekodera EFM w tym standardzie (Philips/ Marantz / Grundig).
SPDIF jest całkowicie uniwersalny.
Oczywiście można mieć to i to w DACu -  przełączane.