Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
25-09-2009, 00:54
Od strony cokołu, punktów lutowniczych podstawki, z góry przecież pinów nie widać :-)
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
28-09-2009, 13:35
Czy ruskie kondensatory olejowe MPHP-1 nadadzą się na wyjście RCA Lampizatora ? Pojemność 1 lub 4uF.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
28-09-2009, 21:14
Raczej tak.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
02-10-2009, 11:22
Te kondy to jakieś metalizowane jak doczytałem... odpada. Poszukam PIO.

Znalazłem drugi schemat tego samego lampizatora, chyba narysowany później. Widzę że dołożono za wyjściowym kondensatorem a przed RCA rezystor 250k do masy.

1. Natomiast wyczytałem że ktoś dał rezystor 100R w szereg na wejściu sygnału DACa, bo niby coś się wzbudzało. Czy ten rezystor może coś popsuć (zmniejszyć głośność, zmatowić), gdyż chciałbym go tam dać na wszelki wypadek. ??

cytat "...mam też wlutowany rezystor szeregowy w siatkę lampy(100ohm na wejscie z DACa)" - Lancaster

2. W katodę dolnej-drugiej triody [w szeregu do masy jak rezystor R1] wkłada się czasami kondensator (niby żeby zwiększyć głośność) choć Łukasz Fikus to odradza (będzie mulić). Jaki to miałby być kondensator (elektrolit z polaryzacją minusową do masy czy inny) i o jakiej wartości, o ile w ogóle warto robić taki eksperyment ???

3. Lancaster wspomniał o filtrze który zrobił dla poprawy charakterystyki

"Dlatego w kalsycznym lampizatorze mam jeszcze zaaplikowany filtr redukujący efekt wczesnego opadania ch-ki w NOS dacach..."
"w rezystor I/V szeregowo wpinasz równolegly 160uH+33nF+27ohm i ch-ka powyzej 10KHz wraca do normy.
Patent z Thorstena Loescha."

Nie znalazłem nigdzie tego schematu. Jak to ma wyglądać i czy warto ??

4. W tym drugim schemacie podane jest napięcie za wyjściu do RCA. Jeszcze przed kondensatorem wyjściowym niby jest 140V a za nim 0V - o ile dobrze rozczytuję. Jakie napięcie pojawi się ostatecznie na RCA ? Norma to jakieś 1,5 V jak sądzę.

5. W innym podobnym projekcie widziałem że między siatką pierwszej triody a anodą drugiej jest rezystor w szeregu. Tu jest bezpośrednie połączenie. Czy ten rezystor też może wpływać na "głośność" ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
02-10-2009, 12:54
1. Nie może. Daj go od strony siatki a nie wyjścia DACa (tak żeby się nie sumował z R konwersji).
2. Zwykle chyba 47-100uF. Minus na masie. Tu nie ma to sensu, będzie za duże wzmocnienie.
3. W zasadzie jest to całkowicie zbędne.
4. 0V DC i AC tyle ile po wzmocnieniu na anodzie się pojawi.
5. Nie.

mag2211

• 280 / 5655
02-10-2009, 14:15
Dzięki.
ad. 1 Czyli rezystor konwersji przy DACu a ten w szereg przy lampie. Między nimi dużo kabla - niestety. No chyba że znajde sposób na upchanie kolejnego trafa w co wątpię to wtedy kabla będzie mniej...

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
02-10-2009, 15:21
>>Mag2211Rezystor o niewielkiej wartości rezystancji wpina się przed siatkę lampy.
W Twoim SRPP - "na wyjściu" z rezystora siatkowego a przed siatkę dolnej triody.
Wartość rezystancji - od kilkuset do kilu kilo omów. Zabezpiecza on przed wzbudzaniem się stopnia. Są to tzw. techniki antyparazytowe, rezystor ten często nazywany jest rezystorem antyparazytowym właśnie. Możesz przyjąć, że nie ma on wpływu na zmianę głośności.
Kondensator wpinany równolegle do rezystora w katodzie dolnej triody ma za zadanie zwiększyć wartość wzmocnienia napięciowego stopnia.Jak to wszystko działa, w jaki sposób dobiera się wartość pojemności tego kondensatora, oraz dość sporo nt. symetrycznego SRPP opisałem kiedyś
tutaj:http://audiohobby.pl/topic/5/2975/3Wpis:"Gabriel  2009-04-23 / 06:33
Witam ponownie, ciąg dalszy nastąpił: "
Może się Tobie coś z tego przyda.
Pozdr.
Gabriel

mag2211

• 280 / 5655
02-10-2009, 21:11
Toście mi namotali. Ja to wyobrażam sobie tak, ale czy to jest dobrze to nie wiem...

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
03-10-2009, 20:04
Dobrze ale +  elektrolita do katody, - do masy.

mag2211

• 280 / 5655
04-10-2009, 11:13
To miło bo już wątpiłem. Dzięki.

ukasz Fikus pisze, że lampy mogą się w zasadzie żarzyć cały czas. W innym miejscu znalazłem rozwinięcie tematu, że niby załączanie żarzenia przed napięciem anodowym wydłuża żywotność lamp. Jak to się ma do rzeczywistości, czy naprawdę można szybciej wypalić taką lampę uruchamiając napięcia równocześnie ?
Jak w prosty i skuteczny sposób opóźnić pojawienie się napięcia anodowego ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
04-10-2009, 15:54
Najpierw żarzenie, później anodowe. Przy wyłączaniu odwrotna kolejność.
Ciągłe żarzenie powoduje niepotrzebne zużycie prądu, można je w standbby żażyć jednopołówkowo lub mniejszym o 30-50% prądem.
Należy zbudować układ opóźnionego załączania lub zrobić to ręcznie za pomocą drugiego, zależnego od pierwszego przełącznika napięcia anodowego.

mag2211

• 280 / 5655
04-10-2009, 17:35
Czy ten KIT się nada ? Sprawy opóźnionego wyłączania już nie załatwi...
Jaka będzie musiała być wartość kondensatora C2 by napięcie anodowe włączyło się po 1min ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
04-10-2009, 18:30
Pewnie koło 220-470uF.
Szybkie wyłączenie zapewni dioda włączona równolegle w kierunku zaporowym do R1.

mag2211

• 280 / 5655
04-10-2009, 18:58
Mowa o diodzie D5 ?

Druga sprawa. Zakładam, że właściwym będzie podłączenie przekaźnika-wyłącznika prądu anodowego za kondensatorami tak, by odciął ewentualny prąd nagromadzony w kondensatorach i tym sposobem pozwolił, by żarzenie było przez kondensatory podtrzymywane do rozładowania, a napięcie anodowe zanikało natychmiast ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
04-10-2009, 21:44
Nie chodzi o diodę D5. Tej diody o któej mówię tam nie ma, ale ma był włączona || do R1 tak samo jak D5 przy przekaźniku. Napięcie anodowe należy odłączyć przd kondensatorami, tak by zapewnić płynne ich rozładowanie, to będzie chwila.