Te kondy to jakieś metalizowane jak doczytałem... odpada. Poszukam PIO.
Znalazłem drugi schemat tego samego lampizatora, chyba narysowany później. Widzę że dołożono za wyjściowym kondensatorem a przed RCA rezystor 250k do masy.
1. Natomiast wyczytałem że ktoś dał rezystor 100R w szereg na wejściu sygnału DACa, bo niby coś się wzbudzało. Czy ten rezystor może coś popsuć (zmniejszyć głośność, zmatowić), gdyż chciałbym go tam dać na wszelki wypadek. ??
cytat "...mam też wlutowany rezystor szeregowy w siatkę lampy(100ohm na wejscie z DACa)" - Lancaster
2. W katodę dolnej-drugiej triody [w szeregu do masy jak rezystor R1] wkłada się czasami kondensator (niby żeby zwiększyć głośność) choć Łukasz Fikus to odradza (będzie mulić). Jaki to miałby być kondensator (elektrolit z polaryzacją minusową do masy czy inny) i o jakiej wartości, o ile w ogóle warto robić taki eksperyment ???
3. Lancaster wspomniał o filtrze który zrobił dla poprawy charakterystyki
"Dlatego w kalsycznym lampizatorze mam jeszcze zaaplikowany filtr redukujący efekt wczesnego opadania ch-ki w NOS dacach..."
"w rezystor I/V szeregowo wpinasz równolegly 160uH+33nF+27ohm i ch-ka powyzej 10KHz wraca do normy.
Patent z Thorstena Loescha."
Nie znalazłem nigdzie tego schematu. Jak to ma wyglądać i czy warto ??
4. W tym drugim schemacie podane jest napięcie za wyjściu do RCA. Jeszcze przed kondensatorem wyjściowym niby jest 140V a za nim 0V - o ile dobrze rozczytuję. Jakie napięcie pojawi się ostatecznie na RCA ? Norma to jakieś 1,5 V jak sądzę.
5. W innym podobnym projekcie widziałem że między siatką pierwszej triody a anodą drugiej jest rezystor w szeregu. Tu jest bezpośrednie połączenie. Czy ten rezystor też może wpływać na "głośność" ??