Akurat DACowi jest w dość szerokim zakresie obojęne jaką częstotliwość zegarową przyjmie. Z derugiej strony, nie powinno łączyć się odbiornika z zakresem 96kHz lub więcej z DACem (układem) lub filtrem cyfrowym niezdolnym do przetwarzania sygnałów >48kHz. Niektóre DACe jednobitowe mają możliwość przyjęcia sygnału 88.2/96kHz w trybie "podwójnej prędkości", choć są dostosowane do 44.1 lub 48kHz, jednak kosztem 2x mniejszego oversamplingu (np 64x zamiast 128x).
> mag2211, 2009-10-13 18:02:19
>Chyba zaczynam rozumieć. Ale nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.
>- Po pierwsze SPDIF jako taki jest uniwersalny. Czyli mogę podpinać z sobą dowolne sprzęty mające takie wejścia i wyjścia.
TAK.
>- Po drugie żeby do TDA1541 dorobić wejście SPDIF muszę zastosować odpowiednią kość (CSxxxx?). Zakładam że działa to również w drugą stronę. To znaczy że pod PCF3523P mogę podpiąć tylko wspomniane sygnały I2S taktowane zegarem na 11,2 Mhz. Czyli wniosek taki że kostki odbiornika i nadajnika SPDIF są dobierane w zależności od rodzaju sygnałów na wyjściu i na wejściu. SPDIF sprawia że wszystko jest sprowadzane właśnie do tego standardu. Bez względu na to co jest na wejściu i wyjściu SPDIF.
Kostki odbiornika i nadajnika są względem siebie komplementarne i tworzą funkcjonalne pary.
Z układów CS może to być np CS8412/14/16/20. Tryb praxy i rodzaj sygnałów na wyjścui można w większości układów odbiornika SPDIF skonfigurować, więc CS obsłuży zarówno EIAJ jak i I2S oraz 4 inne formaty. Podobnie enkoder CS8402/04 (który nas tu nie interesuje ze wzgl. na możliwośc bezpośredniego połączenia TDA1541 z szyną I2S w transporcie).
>1. Ale czy taktowanie SAA7210 na wpływ na to jaki DAC dobierzemy ? Tzn czy mając wyprowadzenia I2S 7210 taktowanego zegarem na 11,2 Mhz mogę podpiąć dowolny DAC ??
Nie ma. Niektóre DACe wymagają zegara (1-bitowe, D-S, z wbudowanym filtrem cyfowym), a inne nie - wszystkie wielobitowe. Tak więc pod 7210 można podpiąć tylko DACe Philipsa i te które umożliwiaja wybranie formatu I2S.
>Zakładam tu że SPDIF sprawi iż takie podłączenie jest możliwe bez "dobierania" DACa do dekodera. Że można z SPDIF to zrobić w ciemno i podpiąć pod CD dowolny DAC z wejściem SPDIF.
Tak, SPDIF rozwiązuje ten problem, z tym że dzięki właściwościom odbiornika i konwersji formatów a nie cechom SPDIF. SPDIF to tylko protokół transmisji jak RS232 czy http a co tam leci, czy np. GIF czy JPG to już inna sprawa.
2. Nie wiem czym jest dekoder EFM. To SAA7210 czy kość SPDIF PCF3523P ??
Dekoder EFM (8-to14-modulation) to cyfrowy procesor sygnałowy, specjalizowany układ dostarczający zdekodowanej zawartości płyty CD w postaci sygnałów I2S do DACa lub innego układu, np może je przyjąć enkoder SPFIF jak np wspomniany PCF lub DAC TDA1541.