Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
13-10-2009, 18:02
Chyba zaczynam rozumieć. Ale nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.

- Po pierwsze SPDIF jako taki jest uniwersalny. Czyli mogę podpinać z sobą dowolne sprzęty mające takie wejścia i wyjścia.

- Po drugie żeby do TDA1541 dorobić wejście SPDIF muszę zastosować odpowiednią kość (CSxxxx?).  Zakładam że działa to również w drugą stronę. To znaczy że pod PCF3523P mogę podpiąć tylko wspomniane sygnały I2S taktowane zegarem na 11,2 Mhz. Czyli wniosek taki że kostki odbiornika i nadajnika SPDIF są dobierane w zależności  od rodzaju sygnałów na wyjściu i na wejściu. SPDIF sprawia że wszystko jest sprowadzane właśnie do tego standardu. Bez względu na to co jest na wejściu i wyjściu SPDIF.  

1. Ale czy taktowanie SAA7210 na wpływ na to jaki DAC dobierzemy ? Tzn czy mając wyprowadzenia I2S 7210 taktowanego zegarem na 11,2 Mhz mogę podpiąć dowolny DAC ??

Zakładam tu że SPDIF sprawi iż takie podłączenie jest możliwe bez "dobierania" DACa do dekodera. Że można z SPDIF to zrobić w ciemno i podpiąć pod CD dowolny DAC z wejściem SPDIF.

2. Nie wiem czym jest dekoder EFM. To SAA7210 czy kość SPDIF PCF3523P ??

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
13-10-2009, 18:11
Teoretycznie istnieją przypadki, gdzie po spięciu urządzeń przez SPDIF nie będą działa, np. dekoder SPDIF odbierający sygnał 96kHz i za nim DAC działający do 48kHz.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-10-2009, 18:52
Akurat DACowi jest w dość szerokim zakresie obojęne jaką częstotliwość zegarową przyjmie. Z derugiej strony, nie powinno łączyć się odbiornika z zakresem 96kHz lub więcej z DACem (układem) lub filtrem cyfrowym niezdolnym do przetwarzania sygnałów >48kHz. Niektóre DACe jednobitowe mają możliwość przyjęcia sygnału 88.2/96kHz w trybie "podwójnej prędkości", choć są dostosowane do 44.1 lub 48kHz, jednak kosztem 2x mniejszego oversamplingu (np 64x zamiast 128x).

> mag2211, 2009-10-13 18:02:19
>Chyba zaczynam rozumieć. Ale nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.

>- Po pierwsze SPDIF jako taki jest uniwersalny. Czyli mogę podpinać z sobą dowolne sprzęty mające takie wejścia i wyjścia.

TAK.

>- Po drugie żeby do TDA1541 dorobić wejście SPDIF muszę zastosować odpowiednią kość (CSxxxx?). Zakładam że działa to również w drugą stronę. To znaczy że pod PCF3523P mogę podpiąć tylko wspomniane sygnały I2S taktowane zegarem na 11,2 Mhz. Czyli wniosek taki że kostki odbiornika i nadajnika SPDIF są dobierane w zależności od rodzaju sygnałów na wyjściu i na wejściu. SPDIF sprawia że wszystko jest sprowadzane właśnie do tego standardu. Bez względu na to co jest na wejściu i wyjściu SPDIF.

Kostki odbiornika i nadajnika są względem siebie komplementarne i tworzą funkcjonalne pary.
Z układów CS może to być np CS8412/14/16/20. Tryb praxy i rodzaj sygnałów na wyjścui można w większości układów odbiornika SPDIF skonfigurować, więc CS obsłuży zarówno EIAJ jak i I2S oraz 4 inne formaty. Podobnie enkoder CS8402/04 (który nas tu nie interesuje ze wzgl. na możliwośc bezpośredniego połączenia TDA1541 z szyną I2S w transporcie).

>1. Ale czy taktowanie SAA7210 na wpływ na to jaki DAC dobierzemy ? Tzn czy mając wyprowadzenia I2S 7210 taktowanego zegarem na 11,2 Mhz mogę podpiąć dowolny DAC ??

Nie ma. Niektóre DACe wymagają zegara (1-bitowe, D-S, z wbudowanym filtrem cyfowym), a inne  nie - wszystkie wielobitowe. Tak więc pod 7210 można podpiąć tylko DACe Philipsa i te które umożliwiaja wybranie formatu I2S.

>Zakładam tu że SPDIF sprawi iż takie podłączenie jest możliwe bez "dobierania" DACa do dekodera. Że można z SPDIF to zrobić w ciemno i podpiąć pod CD dowolny DAC z wejściem SPDIF.

Tak, SPDIF rozwiązuje ten problem, z tym że dzięki właściwościom odbiornika  i konwersji formatów a nie cechom SPDIF. SPDIF to tylko protokół transmisji jak RS232 czy http a co tam leci, czy np. GIF czy JPG to już inna sprawa.  

2. Nie wiem czym jest dekoder EFM. To SAA7210 czy kość SPDIF PCF3523P ??

Dekoder EFM (8-to14-modulation) to cyfrowy procesor sygnałowy, specjalizowany układ dostarczający zdekodowanej zawartości płyty CD w postaci sygnałów I2S do DACa lub innego układu, np może je przyjąć enkoder SPFIF jak np wspomniany PCF lub DAC TDA1541.  
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
13-10-2009, 20:48
Dzięki serdeczne za cenne informacje !!!

Czyli mam dobraną parę SPDIF jakichś CSxxxx (nadajnik i odbiornik).
Na nadajnik wkładam sygnał I2S a na odbiorniku wyskakuje I2S lub inny wybrany przeze mnie format np. wspomniany EIAJ. I pod tym względem SPDIF jest uniwersalny ;)

A czy wybierając nadajnik muszę go dobrać do nadawanego sygnału, w tym przypadku I2S (skoro format wyjściowy w odbiorniku wybieramy, to czy wejściowy w nadajniku jest ustalony z góry i przypisany do danej kości nadajnika) ?

Czy budując odbiornik muszę dobrać go do nadajnika (w tym przypadku tego w CD, tzn. jak dobiorę zły odbiornik to połączenie nie będzie działało >> oznaczało by to że muszę poszukać jakiegoś philipsowego odbiornika by zamontować go przed DAC) ?

I tu nasuwa się drugie pytanie, jak paruje się takie nadajniki z odbiornikami. Czy wybierając odbiornik muszę wiedzieć w jakim formacie będzie sygnał na wyjściu nadajnika, a może w nadajnikach też wybieramy format wyjściowy ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
14-10-2009, 00:04
Nie paruje się, więc nigdy nie musisz dobierać odbiornika pod nadajnik.
Po prostu prducenci tych układów mają w ofercie to i to, co chyba jest sensowne?
Przecież kupujący DACa nie wie jaki tam jest odbiornik ani z czego wychodzi sygnał w transporcie. Jak już wypuścisz z jednego SPDIF to nieważne jaki odbiornik go odbierze. To już właśnie uniwersalność SPDIF że jest niezależny od sprzętu.
I2S do SPDIF zakodujesz sobie SAA7220 albo tym PCFem, zakładając ze masz CD/transport z szyną I2S. EIAJ one nie obsłużą, CS8402 konfiguruje się tak samo jak CS8412/14.

FgEneralnie szkoda zachodu dla I2S robić taki enkoder, chyba że masz osobny DAC z wejściem spdif, jeśli nie to połącz przez I2S. Wejście SPDIFz odbiornikiem tego sygnału możesz wykonać jeśli chcesz podłączyć inne źródła cyfrowe i transporty.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
14-10-2009, 18:11
W tym rzecz że jak mi sie znudzi TDA1541 to z pewnością będę eksperymentował z innymi DACami. Może za daleko w przyszłość patrzę ;) Ale rozjaśniłeś mi temat. Dzięki.

Dostałem ciężko wywalczone w sporze ze sprzedającym transformatory (kolesiowi nie spodobała się końcowa cena na aukcji i nie chciał nam wysłać towaru - a w tym samym czasie wystawił te same trafa tylko drożej !!!).

Mniejsza o to. Mam trafa kupione po 12pln ;) Napięcia 110, 12 ,22 , 10 VAC. W sumie jakieś 270VA. W środku zalane żywicą i z otworem na śrubę. Problem z tym jest taki, że trafa są olbrzymie i ciężkie. Nie dość że w CD się nie mieszczą to nawet jakbym je dał na zewnątrz to przeważą CD. Osobna obudowa zatem będzie konieczna.

I tu pojawia się pytanie. Nie mam w tym żadnego doświadczenia... Mam obudowę blaszaną ze wszystkich stron, ale jest ona nawet mniejsza na szerokość od mojego CD. Na wysokość na styk pasuje do trafa. Na styk znaczy, że kartki papieru się już między trafo a blachę nie wsadzi.

Czy trafo może stykać się z blachą od spodu i od góry ? Czy obudowa w takim wypadku nie będzie przyjmowała zakłóceń, drgań czy czegoś takiego ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
14-10-2009, 18:56
Z tego co widziałem to raczej się daje pewien dystans między stalową obudową a transformatoerm albo też ma on rdzeń zamknięty stalowa blachą a nie montuje się go bezpośrednio.  Chyba jednak za duży transformator kupiłeś, wystarczyłoby 20VA.

mag2211

• 280 / 5655
14-10-2009, 19:40
Kupiłem taki ze względu na cenę. Sprawdzam sobie w programie graficznym układ płytek w takiej obudowie i również na szerokość było by na styk. Chyba nie warto ryzykować brzęczenia. Szukam dalej.

mag2211

• 280 / 5655
17-10-2009, 18:13
W temacie soft-startu.
Od kilku lat przymierzam się do wymiany lub upiększenia obudowy we wzmacniaczu z subwoooferka. Wzmacniacz jest osobno w osobnej obudowie.
Jako że mam materiały a płytki SS i tak robię to dorobię przy okazji brakujący SS w tymże wzmacniaczu.
Znalazłem opis firmy NE jak należy głośniki podpinać pod ten układ. Ale nie mam zielonego pojęcia do czego ma być ten rezystor.

Na mój chłopski rozum spina od plusa z minusem wzmacniacza do czasu uruchomienia głośnika. Udaje głośnik ? Potem jak głośnik jest uruchamiany to rezystor się rozpina. Ale może być inaczej bo tylko zgaduję.

Jaką wartość powinien przybrać tan rezystor (pewnie 5W) dla głośnika 120W 8ohm ??

mag2211

• 280 / 5655
17-10-2009, 18:14
Fotka

mag2211

• 280 / 5655
17-10-2009, 18:25
Dodam że ten wzmacniacz to mostek na TDA7294 pana Irka. Kupiony zresztą u niego.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
17-10-2009, 18:27
mag 2211 a ty to  Ty  czy ....klon :))))))

mag2211

• 280 / 5655
17-10-2009, 18:50
Nie wypowiadam się pod innym nickiem. Raczej mam wszędzie Mag2211.

Arek_50

• 1130 / 6107
  • Ekspert
17-10-2009, 19:03
.....pytam bo napisales na pierwszej stronie "jestem zielony z elektroniki"....moze Ty geniusz jestes?:))))

mag2211

• 280 / 5655
17-10-2009, 19:43
nic mi o tym nie wiadomo, ale może coś już od Was załapałem (bakcyla jakiegoś)

Na Elektrodzie znalazłem wpis DrobnyCiulacz

"Z opisu układu : http://www.elektroda.net/audio/opuznieniezalkolumn.html
Cytat:
Jeżeli układ wzmacniacza nie posiada włączonych szeregowo z wyjściem głośnikowym kondensatorów elektrolitycznych co występuje w układach zasilanych symetrycznym napięciem i rozwiązaniach mostkowych, wtedy nie montujemy rezystorów oznaczonych na rysunku(15kb) gwiazdką. Jeżeli jednak takie kondensatory występują to musimy je zamontować. Pozwolą one naładować się kondensatorom po włączeniu zasilania. Rezystory powinny posiadać wartość 50R/1W.

Mówiąc prościej rezystory te stosujemy tylko wtedy gdy wzmacniacz posiada na wyjściu głośnikowym kondensator sprzęgający , co występuje w układach zasilanych pojedynczym napięciem.

W przeciwnym wypadku nie stosujemy tych rezystorów a wyjście R pozostaje niepodłączone . Czyli jeden zacisk głośnika jest podłączony do GL a drugi zacisk bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza."

Tyle że nadal nie wiem czy to się odnosi do każdego mostka, również na TDA7294 ??

Druga sprawa. Przypomniało mi się że w tym wzmaku mam coś takiego jak stand-by. Wzmacniacz załącza się gdy "widzi" sygnał na wejściu.
Jeśli zamontuję ten układ na przekaźnikach na osobnym zasilaniu (inne uzwojenie) to nic mi to nie da. Wzmak i tak uruchomi się kiedy mu wygodnie, a połączenie z głośnikiem w tym czasie może już być otwarte. To samo z wyłączaniem.

Póki co głośnik mi "pyka" na włączaniu u "furta" na wyłączaniu.