Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
03-09-2009, 23:06
Wstępny odsłuch na dwóch różnych OPA i na oryginalnym wyjściu w CD:
- lepszy bas
- nie najgorzej w średnicy (trochę wolniej ale bez przesady)
- dźwięk nie jest tak masakrycznie rozjaśniony i kłujący

Tak że chyba na razie nie pozostanie mi nic innego jak zrobić na drugiej płytce to oryginalne wyjście na dwóch podwójnych OPA. Część elementów wydłubię z CD, ale czy mogę zastopić

mag2211

• 280 / 5655
03-09-2009, 23:08
kondensatorki 1nF i 2,2nF ceramicznymi (2360 i 2362) ?? Czy lepiej foliowe ??

krisio06

• 347 / 5933
03-09-2009, 23:15
BG STD są bardziej dynamicznie i szybsze od N. N grają bardziej barwą i gdy przesadzi się z nimi w układzie to dźwięk można trochę "spowolnić". NX są z tego co czytałem trochę gorsze od N ( nie testowałem ich NX ).
Bardzo dobre jest połączenie BG STD i N, tak jak to często stosuje się w GC. Ten dźwięk ma swoich zwolenników jak i są osoby lubiące inne kondy. W GC mam BG STD i N, ale np. we wzmacniaczu przenośnym Blek Gejty wogóle mi nie podchodzą. Nie ma reguły. BC Component to bardzo dobre kondensatory, ale jeżeli szukasz złagodzenia i bardziej "grzecznego" dźwięku to one odpadają.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
04-09-2009, 03:53
Kondensator 220uF separuje ewentualną składową stałą z wyjść opampów od użytecznego sygnału AC.
Kondensator równolegle do R konwersji: całkuje prądowy sygnał wejściowy, spowalnia opampa, filtruje składowe w.cz. Jak pisałem wcześniej - najlepiej żeby to była mała wartość lub wcale by go nie było - filtrację należy zrobić dalej. Za duża pojemność redukuje scenę i wysokie tony.
Nie stosuj w miejsce kondensatorów 2360 i 2362 ceramików! Tu tylko foliowe, najlepiej MKP lub styroflexy, ceramiki są dobre dla radioamatorów.
Na problemy z wysokimi tonami częstotliwościami powinien pomóc stabilny master clock.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
04-09-2009, 10:55
Dzięki serdeczne za rady i wyjaśnienie sprawy. To teraz zegar...

mag2211

• 280 / 5655
04-09-2009, 17:13
Słucham sobie teraz na oryginalnym wyjściu i dochodzę do wniosku że problem zapiszczenia nadal występuje. Oczywiście nie w tej skali. Tu jest to raczej coś w rodzaju brudu, który nie daje spokoju. Do dźwięku dodawane jest coś ekstra. Próbowałem podpiąć płytkę z jednym podwójnym OPA i dokładałem wartości do rezystora konwersji. Można trochę to stłumić, ale całość się muli. Tak przy 5nF można tego jeszcze słuchać ,ale już pomału robi się kluska. Więcej to porażka. Totalne zamulenie.

Szukam teraz części do zegara. Nie mogę znaleźć odpowiednika dla AD8561AN. W sklepach go nie ma. Chyba że może być dowolny AD8561xx ???

Większość jest w TME...

mag2211

• 280 / 5655
04-09-2009, 17:22
Aha. A jaki kwarc kupić. Ostatnio podałeś mi Molibden link do kwarcu o częstotliwości 14,xxx. A w moim cd jest 11,2896. Ma być tyle samo czy może być więcej ??

lancaster

• Gość
04-09-2009, 17:26
tyle samo :)

mozesz sie pobawic tez kondami odsprzegajactmi kwarc....stanatd t zdaje sie 22p mozasz dac 10.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
04-09-2009, 23:29
Podałem link do kwarcu (a dokładniej hermetycznego zapuszkowanegop generatra kwarcowego) żebyś zobaczył jak on wygląda. Oczywiście inna częstotliwość nie wchodzi wgrę (chyba że całkowita wieloktorność którą by można podzielić, ale lepiej nie). W zegarze możesz wykorzystać posiadany kwarc z tego CD a potem wstawić jakiś precyzyjny. Na początek możesz zrobić prosty generator na bramkach 74HCU00 lub 74HCU04 z dobrze odfiltrowanym napięciem zasilania a potem robić inny clock, bo warto chociaż taki dać na początek.
Można też kupić taki generator na 11-12MHz, wybebeszyć - rozciąć ostrożnie puszkę i podmienić kwarc, zalutować i masz zegar gotowy - tu też dobrze filtrowane zasilanie jest potrzebne. Piny są takie jak w układzie TTL jak włożysz w podstawkę: 7 masa, 14 +5V, 8 wyjście (brać zawsze przez rezytor 33-110ohm), 1 - nie wykorzystany.

To zapiaszczenie to zniekształecnia intermodulacyjne wywołane przez jitter od zakłócenego przez SAA7220 oscylatora - tak się nie powinno generować Master Clocka, to jest porażka.

Tu jest jakiś kwarc ale nic nie wiadomo o jego stabilności, docelowo powinien być 5-20ppm: http://www.allegro.pl/item708320815_art_kwarc_11_2896mhz_niski_hc49s_cena_za_2szt.html
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
05-09-2009, 12:54
Liczę i się przeliczyłem. Wychodzi na to że kupując w TME (na setki i dziesiatki bo inaczej sie nie da) rezystorów i innych rzeczy które nigdy się nie przydadzą musiał bym zapłacić z 70pln. Plus kwarc i kilka innych elementów... 100pln jak nic dla Elso Kwak Clock 7.

"Prosty Master Clock do CD na bramkach" może byłby tańszy.
Powiedzcie mi czy ten dławik w schemacie (koralik ferrytowy) to przepleciony przez walec kabel czy zwykły dławik o konkretnej wartości.  I co oznaczają wartości 5p* 30p* ?? Chyba nie ma takich pojemności.
I co oznacza "bezpośrednio do nózek 7 i 14 lutujemy któryś z mniejszych kondensatorów filtrujących zasilanie.". Na schemacie nie widzę koło tych nóżek żadnych kondów ??

MA ktoś zaprojektowane pcb do tego ??

mag2211

• 280 / 5655
05-09-2009, 20:37
Testował ktoś to ?? Zastanawiam się nad kupnem KITa z tej stronki. 36pln, lutownica i po bólu... no chyba że nie ??
Kupno elementów to tu to tam wyjdzie znacznie drożej.

http://www.mrelektronik.pl/994/6801.html

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
06-09-2009, 00:09
Prosty master clock można zmontować na kawałku uniwersalnej płytki lub na podstawce od scalaka jako spider-mana :-)
5p to ocztwiście 5pF, a 30p to 30pF, gwiazdka oznacza że w zależności od pojemności kwarcu może być potrzebna korekcja tej wartości (np użyć takich samych wartości jak przy wylutowanym kwarcu, np 2x 10-15pF) do wzbudzenia drgań w układzie. Dodatkowo zapomniałem podać, że czasem stosuje się szeregowo z kwarcem rezystor 100-220ohm.
elementy kupisz na allegro, a taki clock wyjdzie poniżej 10zł nawet jak dasz OS-Cony do zasilania.
Od strony druku lub od spodu dla skrócenia połączeń i minimalizacji indukcyjności lutuje się niektóre elementy wprost na nóżki odsprzęganego układu, w tym przypadku układu 74HC(U/T)00/04, najczęściej kondensator ceramiczny lub mały tantal lub oscon kilka uF.

Kit lub układ od Mr Elektronika są godne zainteresowania.

mag2211

• 280 / 5655
06-09-2009, 00:22
Czytałem opinie o wersji 2 i były pozytywne. Ja mam u siebie tylko jeden sklep elektroniczny i na większość pytań mają odpowiedź jak za komuny "nie ma", "nie prowadzę"... Więc za same wysyłki elementów do zegara jakiegokolwiek musiał bym zapłacić 20-30pln. Tego nie przeskoczę, dlatego rozsądnie będzie kupić chyba ten KIT. Póki co to najtańsza opcja.

Czy muszę puszczać zasilanie do tego zagarka z KITu przez regulator ? Tam już jest jeden LM, ale ponoć podwójna stabilizacja dobrze robi. Mam zamiar wmontować kolejne trafo...

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
06-09-2009, 00:33
Zegar możesz zasilać z napięcia dodatniego (stabilizowanego lub nie) dla DACa czy części analogowej, on mało pobiera i sam wiele nie zakłóca.

mag2211

• 280 / 5655
13-09-2009, 10:45
Podstawowy KIT zegara kupiony i złożony. Mam jednak kilka pytań, które już przedstawiłem panu Marianowi, ale z powodu weekendu jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Może Wy mi to wyjaśnicie ;)

1. Są nieścisłości jeśli chodzi o schemat względem układu na płytce. Widzę że
zamieniono kolejność umiejscowienia trymera z kwarcem tak, że kwarc jedną
nogą jest w masie a drugą nogą podpięty jest pod trymer-dysk i dalej przez
ten dysk dopiero do tranzystora. W schemacie kwarc nie ma kontaktu
bezpośredniego z masą. Czy to istotne ?

2. Widzę, że zamieniono również pozycję rezystora 56R. Jest on teraz
pomiędzy kolektorami tranzystorów, a nie między nimi a zasilaniem. Czyli pierwszy tran dostaje zasilanie z pominięciem rezystora.

3. LM317 dopuszcza większe niż 12V napięcie na wejściu. Czemu akurat taki
zakres 8-12V ?? Czy chodzi tylko o wytrzymałość napięciową kondów ??

4. Mam jeszcze wolny kond Oscon 47u 25V. Czy mogę go wsadzić zamiast tego
10u ??