Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
18-09-2009, 22:15
Mama nadzieję że pomysł się komuś przyda do testów.

mag2211

• 280 / 5655
19-09-2009, 21:53
Kupiłem okazyjnie - tak myślę - 6 lampek ruskich do Lampizatora ;)
To tak na przyszłość.

Ale nie specjalnie mam ochotę go wpychać do środka Cd, zwłaszcza, że będzie on kiedyś wymieniony. A skoro Lampizator będzie na zewnątrz to może DACa też wysadzić. W końcu TDA1541A nie rosną na drzewach a nie każdy względnie fajny CD ma ten DAC w sobie.

Czy wystarczy zatem do zestawu DAC + Lampizator doprowadzić trzy kable sygnału z SAA7210 (który zostanie w cd)? Jeśli tak to czy trzeba te sygnały puścić przez jakieś SPDIF czy inne USB, czy po prostu jakimś ekranowanym lepszym kabelkiem (w końcu to będzie 20-30cm kabla )???

A może wywalenie DACa powoduje konieczność przeniesienia całego SAA - lub podobnego układu - razem z DACiem w nowe pudełko ?? A jeśli tak to tam jest przecież od groma kabli idących z i do SAA nie mówiąc o DRAM ??

Nie chcę jakiegoś szaleństwa. Wiem że są takie patenty jak USB NOS DAC, ale głównie na TDA1543 i z tego co widzę są to rozwiązania nie tanie. Jak powinno się to zrobić dobrze, ale budżetowo ?? Da się w ogóle budżetowo ??

mag2211

• 280 / 5655
19-09-2009, 22:43
Na przykład coś takiego
Audiohobby.pl >> DIY >> TDA1543- jak zrobic NOS

Co daje ten CS8412 ??
Czy dobrze widzę że do samego CD idą już tylko dwa kable z pinów 9 i 10 tego scalaka ?

Ma ktoś poniższy schemat w lepszej rozdzielczości ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
19-09-2009, 22:44
DAC w podstawce, przy nim R konwersji a na wyjścia CINCH puścić tylko sygnał z tych rezystorów dalej do lampizatora. Potem można ten DAC przełożyć do innego CD z I2S/EIAJ.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
19-09-2009, 22:53
A to powyżej jak się implementuje potem do SAA. A może to już jest zegar ?

Co do rezystora konwersji: mam zostawić OPA i wpiąć się w normalne wyjście ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
19-09-2009, 23:04
Wg aplikacji DACa. To nie musi być SAA. Dowolny filtr cyforwy z wyjściem O-Sx4 / demodulator.
Jak lampizacja to konwersja pasywna z wyjścia prądowego na rezytorze do masy, bez opampa.
Zobacz na stronę Ł. Fikusa, on zrobił dziesiątki lampizacji, w tym zewnętrzne, napisał też podradnik w *.doc.

Są inne, nowsze DACe i nie ma się co tak do 1541 przywiązywać.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
19-09-2009, 23:07
TDA nie potrzebuje zegara, chyba że dać mu BCK na pin 4 zamiast kondensatora na pinach OSC.

mag2211

• 280 / 5655
19-09-2009, 23:29
Co do rezystora do masy to już widzę... Nie wiedziałem, że on też nazywa się rezystorem konwersji...

>> Molibden, 2009-09-19 23:07:15
TDA nie potrzebuje zegara, chyba że dać mu BCK na pin 4 zamiast kondensatora na pinach OSC.

No to ja już nic nie wiem ;)

Tak na chłopski rozum czy nie lepiej wydłużyć kable idące z SAA do DAC (te trzy) niż wydłużać kable już z sygnałem. Chyba właśnie za DACiem można najwięcej stracić ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
19-09-2009, 23:50
Tu nie ma nic do stracenia - prościej puścić sygnał analogowy. Na przeniesieniu DACa za obudowę nic nie zyskujesz, prezesył sygnałów cyforwych to jest dodatkowa komplikacja.

mag2211

• 280 / 5655
20-09-2009, 00:05
OK. Dzięki. Wszystko jasne.

A dajmy na to że mam już te lampki. Czy da radę podpiąć pod nie np. kartę dźwiękową ? Zakładam że chyba nie może wtedy to być standardowe wyjście karty - to na mini-jack tylko inne, tak ??

mag2211

• 280 / 5655
20-09-2009, 11:54
Zakładam że jak mam ochotę na tego typu bajer to już muszę budować cały DAC ze specjalnym wejściem ?

Czy ktoś rozpoznaje kondensatory ze zdjęcia ??
Widziałem podobne w kilku DACach i się zastanawiam co to za firma.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
20-09-2009, 14:35
To wygląda na jakieś kondensatory no-name, generic.

Można podłączyć DAC przez EIAJ/I2S, tylko najczęściej - po co? Przez SPDIF ma to sens jedynie w przypadku korzystania z większej liczby źródeł cyfrowych. W innym przypdku lepiej jest kiedy DAC jest zintegorwany z transportem.

Jaki jest sens podłączania karry dźwiękowej do wzmacniacza przez lampy kiedy można bnezpośrednio?
Ta lampa dla DACa spełnia jakąś funkcję (wzmocnenie napięciowe + dopasowanie), dla karty już nie.

mag2211

• 280 / 5655
20-09-2009, 16:21
Za mało wiem na razie żeby zadać mądre pytanie ;)

Co do kondensatorów ze zdjęcia to wyglądają łudząco podobnie do Osconów aluminiowych smd. Widziałem je w DACu MrElektronika i gdzieś jeszcze. Ale te ze zdjęcia są z komputerowego CD, więc swoje godziny pewnie już wypracowały.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
20-09-2009, 16:50
To nie są OS-CONy tylko zwykłe elektrolity.

krisio06

• 347 / 5933
20-09-2009, 17:16
http://shrani.si/f/3E/wQ/1QvwKk0J/capac.jpg

Drugie od dołu to OS-CONy SMD.
Co do tamtych elektrolitów, takie same siedzą standardowo w lampucerze.