Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-09-2009, 12:46
1. Nie
2. Widocznie tak ma być.
3. Możliwe, jeśli są na 16V. Chdzi też o moc strat na stabilizatorze, przy więcej jak 12V będzie większa, a więc nie należy go podłączać bez radiatora. Przy niższym napięciu niż 8V stabilizator może nie pracować poprawnie, lepiej pracuje z min. 3V większym napięciem na wejściu, nie dotyczy to stabów low-drop.
4. Może być oscon.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
13-09-2009, 13:34
Teraz gdzie to podpiąć. Z SAA7220 idzie sygnał z oscylatora do SAA7210 na nogę 19. Czy wystarczy się wpiąć w tą nogę z wyjściem zegara i masą do masy ?
Z masą zegara wpiąć się koło SAA ??  
Czy jak to zadziała to będę mógł już usunąć całkowicie SAA7220 ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
13-09-2009, 14:36
Jeżeli nie używasz oversamplingu to należy odłączyć zasilanie od SAA7220. Jego usuwanie nie jest wtedy konieczne.
Należy przeciąć ścieżkę z zegarem od SAA7220 idącą do SAA7210 i podać zegar na pin 19 SAA7210. Masę zegara podłączyć koło masy SAA7210.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
13-09-2009, 15:24
Podziękował.

Napiszę co z tego wyszło...

mag2211

• 280 / 5655
14-09-2009, 16:39
Wywaliłem SAA7220 i kwarc.

Podpiąłem nowy zegar bezpośrednio pod piny w SAA7210 i gra.

Na pewno zwiększyła się rozdzielczość dźwięku. Co do barwy niestety nic nie zauważyłem. Bas nadal wycofany a wysokie dalej psuja harmonię. Może nie są już tak zapiszczałe, ale niesmak nadal jest.

Nie wiem gdzie szukać. Pamiętam że znaczny ubytek basu nastąpił po wymianie kondów w zasilaniu. Chyba nie pozostaje nic innego jak powrót do starych Nichiconów.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
15-09-2009, 17:23
Możliwe że trzeba dać Nichicony. Podobno OS-CON mają dużo basu. A poza tym teraz poszedłbym muż bardziej we wzmacniacz i głośniki w celu poprawy brzmienia.

mag2211

• 280 / 5655
16-09-2009, 18:34
Chyba znalazłem bas.
Wymieniłem kondensatory na stare Nichicony w części cyfrowej, ale tu można tylko pogorszyć więc wrócą na miejsce Panasoniki.
Bas znalazł się w zasilaczu DACa. Wymieniłem kondy za stabilizatorami napięcia na stare Nichicony 47u. Od razu więcej mięsa, tyle że mulącego. Bulgocącego. Może wydłubię Oscony i tam wsadzę, ale przynajmniej teraz wiem gdzie grzebać. Niestety wszystko w torze analogowym będzie musiało być dobrane z aptekarską dokładnością...

mag2211

• 280 / 5655
17-09-2009, 17:34
Odzyskałem 3 Oscony 47u i wsadziłem za stabilizatorami napięcia w zasilaczu DACa. Na +15V już nie starczyło. Ale efekt słychać od razu. Basu jest więcej i tak nie muli jak przy Nichiconach. Nie jest super, ale dużo lepiej niż przy Panasonikach FC.

Przed stabilizatorami zasilacza mam kondensatory 4700u, ale jakieś takie za 1,5PLN. Może i tu wartało by wymienić na coś lepszego. Co radzicie ??

Planuję również zakup ceramików do bypassowania elektrolitów przy DACu. Tak jak u Petera Daniela 0,33u i 15n. Czy mam brać pod uwagę jakieś specyficzne parametry przy wyborze tych kondensatorów ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
17-09-2009, 18:08
Nie wiem czy Peter nie stosował tych bypassów tylko w części cyfrowej ("triplets"). Bypassowanie elektrolitów ceramikami to dziwny pomysł, w każdym razie przy DACu. Nie stosowałbym więcej jak 10-15nF wtedy.
W zasilaniu TDA1541 jedno napięcie jest dla analogu, drugie dla cyfry a trzecie wspólne, nie jestem pewien che to chyba jest odpowiednio -15V, -5V i +5V więc każde trzebaby trochę inaczej potraktować.

mag2211

• 280 / 5655
17-09-2009, 18:41
Peter Daniel +5 i -5 potraktował tak samo (one są obok siebie na TDA1541) BG N 100u plus te ceramiki. Widać to na foto. Natomiast na -15V jest chyba Oscon. I nie wiem czy tego oscona jeszcze ceramikami obkładał bo nie widać.
Do decoupling też dał jakieś BG. Ale już nie ma tam ceramików.

lancaster

• Gość
17-09-2009, 18:47
Bo N-ki trzeba bypasować jakimś normalnym kondem. sam z siebie potrafi domulić...zwłaszcza w cyfrze.
Przy 1541 o BG N nawet bym nie pomyslał.....chyba ze ktos lubi bardziej puszyście to jak naj bardziej :)

mag2211

• 280 / 5655
18-09-2009, 19:03
Znalazłem czas pobawić się w naprawę CD40.

Wymieniłem kondensatory elektrolityczne (większość) i zegar. Rozebrałem laser, wyczyściłem i zmontowałem. Zrobiłem sobie podstawkę pod laser, tak że płytkę CD i laser mam poza obudową, a leser ma zrobioną prowizoryczną rączkę do dociskania płyty (dorzucę fotki - bo to przydatny patent).

Przed wymianą laser szalał. Focus jako taki działał, bo się soczewka ruszała w górę i w dół. Ale płyta albo kręciła się miarowo w nieskończoność lub rozkręcała się jak szalona. W obu przypadkach można było to wyłączyć jedynie odcinając prąd. Czasami szalał wyświetlacz, liczył jakby utwory w nieskończoność, mrugał i takie tam. W sumie za każdym razem trochę inaczej reagował. Ale oprócz play żaden klawisz na panelu nie reagował. Sterowanie po rozkręceniu płyty wysiadało.

Teraz CD zachowuje się stabilnie. Po włączeniu play płyta się nie kręci, a jedynie rusza się focus i trochę laser próbuje się przemieścić, ale nie stuka, delikatnie się kiwa.

Wszedłem w Service Mode i na S.M.0 nic sie nie dzieje, na S.M.1 rusza się focus a ma S.M.2 płyta rozkręca się jak szalona. Tym razem panel reaguje i można swobodnie przechodzić między modami i można to wyłączyć.

Wyskakuje ERROR 02 czyli: no TL pulse at startup.
I rada żeby sprawdzić: Si, Sc, RD, Photodiode Signal Processor, TL, HFi.

Komuś to coś przypomina ?
Może to nie laser a jakaś kostka ?

mag2211

• 280 / 5655
18-09-2009, 22:03
Dobra, nieważne. Teraz dopiero zauważyłem że pot. 4k7 był ustawiony na maxa. To była egzekucja wykonana na laserze. Oby tylko sam CD był ok.

Obiecane fotki podstawki pod laser.

mag2211

• 280 / 5655
18-09-2009, 22:05
cd

mag2211

• 280 / 5655
18-09-2009, 22:09
Klamra na tasiemkę jest na tyle blisko brzegu płyty CD, że tasiemki starcza. Płyta leży a laser obok. Mamy jednocześnie dostęp do wszystkiego - jak w serwisie ;)