Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
24-08-2009, 21:12
Zapomniałem dodać, że różnice występują również w zasilaniu samego TDA1541. Np. jeden model ma na nóżce 26 -5V a na 15 -15V a inny z kolei na obu podane po -6V... może tutaj jest pies pogrzebany?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
25-08-2009, 01:22
Może różnice w jakości elementór (kondensatorów)?
Te wyniki z pomiarów słabutkie, THD 0,33% to jest kaszana a IMD na takim poziomie - tragedia, syf i malaria. Jeśli pomiar nie został skopany to dlaczego jest tak źle?
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
25-08-2009, 08:37
Ciężko wyczuć czy to faktycznie kondensatory mają wpływ na brzmienie ale w wysokich modelach jak np. Marantz CD94MkII czy też Philips CD960 wokół TDA oraz operacyjnych królują Elna Cerafine, więc może coś jest na rzeczy?

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
25-08-2009, 12:21
Wsadziłem wczoraj TDAxxxA i grało to pod OPA2604.

Muszę powiedzieć, że z nowym zasilaniem OPA gra całkiem całkiem. Świetnie się tego słucha. Masa detali, dość szybki bas (nie za dużo go, ale próbowałem dodawać sztucznie na potencjometrze we wzmacniaczu i w muzyce poważnej nie dało to dobrego rezultatu. Może przy innych gatunkach...) i mocne przyciąganie. Przesłuchałem kilka płyt i byłem z efektu bardzo zadowolony.

Dzisiaj wpiąłem sobie FET Fikusa i tu już nie ma tyle finezji. Dźwięk bardziej stonowany, wygładzony. Nie ma takiej szybkości. Co do średnicy nie można mieć pretensji, po prostu gra to łagodniej. Jeszcze nie zdecydowałem co zostanie na stałe w CD - FET czy OPA. Na razie OPA minie mile zaskoczył i kręci mnie ruch który wprowadza do dźwięku. Gra dość żywo. Bez porównania z tym co wcześniej. Jednak to zasilanie z pcb musi być nikczemne.

Mam problem z tym FETem. Jeden kanał gra troszkę ciszej. Już wypiąłem kondy 3uF na RCA ale to nie to. Czy to możliwe że tranzystory inaczej grają ??
A może zasilanie ? Kabel z zasilania do jednego tranzystora idzie krótszą ścieżką.
Czy ja mogę spokojnie wymontować te kondy 220uF z FETa ?? Moze to one nie grają równo?
Te akurat są z tej samej dostawy, ale mam jeden taki kondensator Nichicone Muse który wygląda trochę inaczej. Ma inny odcień złota na naklejce. Tyle że ten inny w tej chwili jest zamontowany pod FET Dietmara - który z resztą jeszcze mi nie dział.

mag2211

• 280 / 5655
25-08-2009, 13:03
No nie.

Wsadziłem teraz znowu OPA. Albo FET sie spieprzył, albo OPA z nowym zasilaniem daje tak czadu że odstawia FETa już na pierwszym zakręcie z tyłu. W tej chwili FET zdaje się grać jak włochaty misiu - miłe to w dotyku ale na tym się kończy.
Dziwi mnie to niezmiernie, bo wcześniej odnosiłem zupełnie odwrotne wrażenie.
Pomijam już fakt, że przy tych wszystkich dodatkowych kondach i rezystorkach na OPA mniej słyszalne są pyknięcia i szum przy kręceniu potencjometrem.

Jedyny mankament OPA2604 to to. że góra daje trochę po uszach. Jest jej bardzo dużo. Plus taki że czy nam się podoba czy nie jesteśmy natychmiast przenoszeniu w świat dźwięku. Minus taki że męczą pyknięcia, syknięcia i inne ostre dźwięki. Może powrót do OS będzie to miał teraz uzasadnienie. Spróbuję.

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
25-08-2009, 14:48
A pisałem, że FET nie jest OCH-ACH, że byle LM833 czy też NE5532 w niezmienionym torze gra ciekawiej. Wierzyć mi nie chcieli gdy go porównałem do amplitudy w skali 0-5 a na  takim opa jest już 0-10 :)
Mag sam się przekonał, że FET zamulił, przyciął i pozbawił szybkości dźwięk a miało być odwrotnie :)

mag2211

• 280 / 5655
25-08-2009, 18:33
No nie zupełnie. W oryginalnym torze, na oryginalnym zasilaniu tak to nie brzmiało. Najwyraźniej OPA jest bardzo wybredny jeśli chodzi o zasilanie. Jeszcze dam szanse FETowi, ale musi zagrać tak samo na oba kanały, bo inaczej odsłuch nie ma sensu. Co z tymi kondami 220uF. Wywalić ??

Fakt faktem że OPA gra teraz bardzo świeżo i nie wiem czy można wycisnąć więcej.

mag2211

• 280 / 5655
25-08-2009, 20:46
Następna w planie jest budowa zegara. Zdecyduje się chyba na Ewok Clock v7. Mam schemat i pcb.

Proszę Was o wyjaśnienie kilku kwestii (zerknijcie na foto, mam nadzieję że nikt nie będzie miał mi za złe że wklejam fotki z innych stron – to w końcu projekt shareware ;):

1. L3 – Co to jest. Spiralka czyli rezystor w oznaczeniu USA, ale te dwie kreski poniżej, no i ta wartość 2,2mH ?
2. Rezystory nieelektrolityczne – jakie ? Na jednym jest napisane poliprop. To wiadomo, a reszta ?
3. Ferrite bead – co to jest ?
4. C5 C6 – skąd takie wartości wytrzasnąć 68 i 39pF ?? Składać do kupy ceramiki ?

mag2211

• 280 / 5655
25-08-2009, 20:51
Przepraszam za tego Ewoka ;) Elso Kwak Clock v7 ma sie rozumieć. Mam już kudłate myśli. No i nie wklejać tekstu z Worda - te śmieci to miały być kreski.

mag2211

• 280 / 5655
25-08-2009, 21:19
Może dodam listę części które nic mi nie mówią...

Partslist KWAK-CLOCK-7 with low noise regulators (niepełna lista)
1 pot 2k Spectrol type 64W - co to ma być ??
1 cap ceramic NPO  39 pF (marked 39) - NPO ?? Jedyne z takim oznaczeniem widziałem SMD
1 cap ceramic NPO 68 pF (marked 68)
2 cap ceramic disc 0.01 µF (marked 103) - disc ??
8 cap ceramic 0.1 µF (marked 104)
1 cap ceramic NPO 100pF (marked 100)
2 inductor 2.2 mH (marked NEOSID 2,2k) - to chyba L3 i L4 - ale co to jest ??
3 ferrite bead ??

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
25-08-2009, 21:22
FETy mają różną wartość transkonduktancji (nachylenia ch-ki w mA/V) i prądu I_DS0 (stąd selekcjonowanie na grypy A, B i C). Musisz wymienić jeden na taki z podobnym wzmocnieniem.
Elektrolity 220uF muszą zostać, zwierają  przebieg  AC na źródle FETów do masy, powinny być zbocznikowane kondensatorem foliowym 1-2,2uF.

Na schemacie zegara Eso Kwaka L3, L4 to dławiki 2.2mH do zasilania, dwie kreski oznaczają rdzeń. L1, L2, L5 to koraliki ferrytowe.
Kondensatory nieelektrolityczne - foliowe, mogą być MKT lub MKP, a tam gdzie oznaczone - MKP.
39 i 68pF to typowe wartości, to są kondensatory ceramiczne, mogą być NP0 lub mikowe, najlepiej użyć dokładnych wartości z pojedynczych kondensatorów a nie składać z zmniejsztych ze względu na dodatkowe rozproszon pojemności montażowe.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
25-08-2009, 21:25
1 pot 2k Spectrol type 64W - co to ma być ?? - precyzyjny potencjometr montażowy

1 cap ceramic NPO 39 pF (marked 39) - NPO ?? Jedyne z takim oznaczeniem widziałem SMD  - są też przewlekane (NP0, CG0)
1 cap ceramic NPO 68 pF (marked 68) -  j.w.
2 cap ceramic disc 0.01 µF (marked 103) - disc ?? w kształcie dysku, ceramiki
8 cap ceramic 0.1 µF (marked 104) - j.w., typowe ceramiki
1 cap ceramic NPO 100pF (marked 100) - j.w.
2 inductor 2.2 mH (marked NEOSID 2,2k) - to chyba L3 i L4 - ale co to jest ?? - dławik
3 ferrite bead ?? - koraliki ferrytowe (z przewodem lub do przewlekania)

mag2211

• 280 / 5655
26-08-2009, 14:53
Molibden, dzięki za wyjaśnienie !!!

1. Chyba się nic nie stanie jak nie znajdę ceramików z nazwą NPO lub inną ? Wartości te faktycznie są dostępne, ale te ceramiki są często SMD lub nie mają w nazwie żadnych dodatkowych informacji. Poza tym nie SMD mają właśnie kształt dysku - czyli zwykłe ;( Czym w zasadzie różni się taki zwykły od NPO ?

2. W koraliki przewleka się zwykły kabel ? Czy robi się coś takiego jak w cewce - owija się ?

3. Powymieniałem elektroity w torze cyfrowym i w sekcji serwa. Mam wrażenie jednak że gra to teraz mocniej górą. Bardziej sucho.  Czy dać się wygrzać tym elektrolitom, czy trzeba będzie coś zbocznikować ?

4. W OPA2604 nie mam żadnych kondów przy elektrolitach odsprzęgających zasilanie do masy. Czy warto to zbocznikować ? Jeśli tak to czym ? Mam tam Panasonic FC 100uF.  

mag2211

• 280 / 5655
26-08-2009, 19:35
Powymieniałem wszystko jak leci na FC a to błąd. Wywaliłem zatem wsadzone 47uF FC koło 7210 i tej kości powyżej DRAM na 47uf Oscon. Od razu lepiej. Dźwięk wrócił do życia i chyba jest więcej basu niż przedtem.
Tak że na hyzia nic nie wymieniać ;)

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
26-08-2009, 20:12
RAM mocno sieje i wymaga dużego bypassu.

NP0, CG0 oznacza dielektryk z małą zmianą pojemności pod wpływem temperatury. Te zwykłe też mogą ostatecznie być. Materiały ceramiczne o wysokiej stałej dielektrycznej mają wysokie wsp. temp. ale pozwalają uzyskać duże pojemności z małej objętości. Coś za coś. To nas nie interesuje.

Koralik ferrytowy nawleka się na kawałek drutu, zworki. Niektre już są do nich przyklejone.  

Elektrolity muszą się uformować pod napięciem. Potem można zbocznikować jeśli to konieczne.

Przy samych opampach wystarczą elektrolity 4,7-10uF/25-35V i tu bypass nie zawsze jest potrzebny.