Audiohobby.pl

Tuning Modyfikacja Marantz CD56 CDM2/29 TDA1541 - prośba o pomoc

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
24-07-2009, 19:21

Teb stabilizatory są regulowane? Nie? To diody "spinające" "we" i "wy" stabilizatora usunąć. Diody wepnij przy kondensatorach wyjściowych. Diody powinny być przed właściwym układem.
Lepsza opcja:Nie zamierzasz przelutowywac co chwilę zasilania układów? Usuń diody na wyjściach stabilizatorów całkowicie. Dobry "humor" można spalić niezależnie od poprawności schematu... wystarczy odrobina nieuwagi przy lutowaniu lub uruchamianiu.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
24-07-2009, 19:22
BTW. właśnie walczę z cewkami w.cz. i nie mam dobrego humoru...;-)

mag2211

• 280 / 5655
  • Zaawansowany użytkownik
24-07-2009, 19:44
Dzięki.
Jeśli dobrze rozumiem, przez pojęcie "właściwego układu" masz na myśli wszystko za stabilizatorem, z kondensatorami włącznie. Więc usuwam te niepotrzebne diody i przesuwam te spinające z masą w ścieżkę pomiędzy stabem i kondensatorami, czyli będą zaraz za stabem.

Odnośnie palenia się tych diod (chyba o to Ci chodziło gdy mówisz o ciągłym przelutowywaniu układu ?), czy nie wystarczy by były na większy prąd ?

Na trywialne, irytujące pytania amatora dobra jest czekolada ;)
Pozdrawiam.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
25-07-2009, 01:44
Sekcja stabilizatora to pierwszy zrzut poniżej. Zawiera kondensator/kondenastory przed stabilizatorem, stabilizator oraz kondensator/kondensatory za stabilizatorem + ewentualna dioda zabezpieczająca przed odwrotnym dołączeniem zasilanego układu. Powiedzmy, że sekcja stabilizatora jest na jednej płytce.
Kondensatorów, które na schemacie są umieszczone za stabilizatorem, nie powinno się wlutować bezpośrednio na nóżki stabilizatora (mogą wyjść z tego dziwne rzeczy) "Właściwy układ" wspomniany przeze mnie to po prostu wszystko poza sekcją stabilizatora, np. układ wzmacniacza czy DAC na oddzielnej płytce.Wszystkie wejścia stabów (najlepiej) trzeba wpiąć (ścieżką) w kondensator elektrolityczny zaraz za mostkiem (niekoniecznie bezpośrednio, ścieżki mogą być), chodzi o to, by zasilanie czy masa nie "szła" najpierw na jeden stab, potem przez kilka centymetrów ścieżki na drugi, dalej na trzeci. Mają wyjść z jednego punktu. Zrzut nr. 2.Te diody wlutowane na wyjściach stabilizatorów - nie spalą się tak łatwo. One maja zabezpieczyć właściwy układ przed przypadkowym, odwrotnym podłączeniem "+" i "-"  zasilania do zasilanego układu. Ich wcale nie musi tam być. Zamiast nich mogą być np. mosfety. To wszystko. Gdyby zamiast statycznie ustawionych stabilizatorów typu 7805 (co prawda je też można regulować :)
wykorzystać regulowane np. LM317, wówczas warto wpiąć te diody pomiędzy wejście i wyjście. Nie stosuje się ich przy stabilizatorach 78XX, 79XX itp.Pytania są jak najbardziej OK 8-)Ja od kilku godzin walczę z układem wysokiej częstotliwości, a konkretnie z nadajnikiem, który musi być bardzo stabilny częstotliwościowo wobec zmian temperatury, otoczenia anteny (metalowe konstrukcje itp.), zbliżanie się do anteny metalowych przedmiotów, ludzi do anteny... Mam problem z ustaleniem cewki tak, by częstotliwość nie pływała, a cewka w razie czego dała się rozciągnąć. Stearyna ze świecy + gąbka (znane patenty z odbiorników radiowych) nie pomagają, żywica zaklei wszystko na amen... Cewki są w generatorze i w stopniu wyjściowym. Muszę bardzo mocno rozbudować układ, by nie był wrazliwy na pojemności anteny, zmiany temperatury... pływanie częstotliwości...
Odrobina snu i korzystając, że jest sobota - wznawiam walkę 8->. Podejżewam, że jak to zwykle bywa, układ zmontowany byle jak na "pająka" będzie działał tak, jak powinien... 8-)

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
25-07-2009, 01:51
Oho, numeracja zrzutów się odwróciła...Ten ze znaczkami "OK", "Nie OK" to oczywiście przykład na prowadzenie mas oraz "plusów" zasilania, w przypadku, gdy korzystamy z jednego mostka prostowniczego + kondensator filtra oraz kilku stabilizatorów dla kilku napięć.Mamy wyjście zasilacza w postaci kondensatora elektrolitycznego, z niego wyprowadzamy ścieżki "+" dla stabilizatorów, z niego wyprowadzamy ścieżki "-"
dla stabilizatorów.Trzeba zwrócić właśnie uwagę na mozliwość wystąpienia pętli mas, najlepiej wyprowadzić masy czy "+" zasilania z jednego punktu - tzw. "gwiazda", unika się tym samym pętelek masy, no bo którędy miały by one iść? 8-)

mag2211

• 280 / 5655
25-07-2009, 11:55
Tak wygląda ostatnia wersja tego co stworzyłem.

1. Czy tam są pętle mas ?? Nie wiem ?
2. Mogę przesunąć zasilania idące na staby w miejsce bliższe kondensatora elektrolitycznego, będącego zaraz za mostkiem. Wtedy ten nieelektrolit byłby jakby z boku. Zrobić tak ?
3. Diody niech zostaną. Jak widać wywaliłem te od regulowanych stabów.
4. Co do mas to faktycznie idzie ścieżka do jednego potem do drugiego staba. To samo po przeciwnej stronie. Mam tam miejsce i mogę ścieżki zrobić tak, by odległości ścieżek były podobne, lub w ogóle poprowadzić osobne ścieżki dla każdego staba wyprowadzone z jednego punktu.

No ale zerknijcie proszę najpierw na to co jest. Czy trzeba jeszcze motać ?

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
25-07-2009, 18:02
Odsunąłbym ewentualnie kondensatory o pół cemtymetra od radiatora.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

mag2211

• 280 / 5655
25-07-2009, 18:17
Stworzyłem teraz coś co ma przypominać pająka. Nie wiem czy o to chodziło ?

Wyjść z kondensatora na stabilizatory już nie przybliżę, chyba, że mocno odsunę te kondy od radiatora i tam się zrobi przestrzeń. Tyle że każde pół centymetra może oznaczać, że płytki będę wciskał a nie wkładał do CDka. Wywalczyłem na tych trzech najdłuższych płytkach parę centymetrów, ale to i tak jest tak na styk.
Same kondensatory bez problemu mogę odsunąć.

mag2211

• 280 / 5655
25-07-2009, 19:22
Ok. Już mi sie nie chce nic przesuwać.
Wersja najnowsza -  mam nadzieję, że ostateczna - wygląda tak:

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
27-07-2009, 13:48
>> mag2211Podziwiam Twoją pracę. Widzę, że utrzymujesz symetrię układu.
Spójrz jeszcze na ścieżki, które można skrócić. To, co nałożyłem na "gwiazdę", to tylko moja uwaga,
nt ścieżek wychodzących z "wnętrza" gwiazdy. Na płytce produkcyjnej powinny one wyjść
możliwie blisko centrum, nie powinno być tak dużego, wspólnego pola. Mam na myśli coś podobnego do
mojego drugiego szkicu.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
27-07-2009, 13:50
>> mag2211Podziwiam Twoją pracę. Widzę, że utrzymujesz symetrię układu.
Spójrz jeszcze na ścieżki, które można skrócić. To, co nałożyłem na "gwiazdę", to tylko moja uwaga,
nt ścieżek wychodzących z "wnętrza" gwiazdy. Na płytce produkcyjnej powinny one wyjść
możliwie blisko centrum, nie powinno być tak dużego, wspólnego pola. Mam na myśli coś podobnego do
mojego drugiego szkicu.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
27-07-2009, 13:54
?
Opera zrobiła mi psikus. Niedobra.Proszę moderatora o kasację powyższych 2 wpisów + bieżący. Dzięki.Spróbuję raz jeszcze dodać cały wpis.

Gabriel

• 1229 / 5901
  • Ekspert
27-07-2009, 13:55
>> mag2211Podziwiam Twoją pracę. Widzę, że utrzymujesz symetrię układu. Spójrz jeszcze na ścieżki, które można skrócić. To, co nałożyłem na "gwiazdę", to tylko moja uwaga, nt ścieżek wychodzących z "wnętrza" gwiazdy. Na płytce produkcyjnej powinny one wyjśćmożliwie blisko centrum, nie powinno być tak dużego, wspólnego pola. Mam na myśli coś podobnego domojego drugiego szkicu.

mag2211

• 280 / 5655
27-07-2009, 21:14
Dzięki. Co się da to poprawie. I tak czeka mnie zwężanie ścieżek sygnałowych tam gdzie jest ciaśniej. Chcę to wytrawić metodą żelazkową.

Mam pytania. Nie dostałem żadnego kondensatora 680pF (chodzi mi o podmianę w TDA między nóżkami 16-17). Mam tylko foliowy 1500pF. Nie za dużo ?
Druga sprawa. Kupiłem tranzystor
BD911 - STMicroelectronics
Dane techniczne :
Napięcie VECO - 100V Prąd IC - 15A
PTOT -90W  Obudowa - TO220
Czy mogę go zamienić na ten BD651 z projektu Dietmara ? Nie znam się na tym.

Molibden

• 1906 / 6107
  • Ekspert
27-07-2009, 21:48
Ten tranzystor w zasilaczu może być.
Przy TDA daj dwa te 1500pF szeregowo to będzie nieco więcej niż 680pF ale w granicach błędu (750pF czyli ca +/- 10%). wewntualnie może być chyba 470pF lub składany z 2 innych foliowych połaczonych równolegle by uzyskać około 680pF.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!