Cóż misiomor nie chcę Ci już zaśmiecać wątku z Twoją zacną symulacją, więc tutaj sobie trochę pokombinuję ;)
Cały czas chodzi mi po glowie wybór basowca do symulacji 3way, który w moich warunkach mogłoby się lepiej sprawdzić niż potworzasty Dayton ;) Wybór zawęziłem do przetworników Seasa, aczkolwiek znów nie jestem pewien czy L26RFX/P jest najlepszym wyborem. Jego wewnętrzną konkurencję w kwestii odtwarzania basu w nisko ciętym 3way stanowią L22RNX4-P oraz CD22RN4X (po dwa na stronę).
W kwestii kosztów pojedyńczy L26RFX/P to trochę ponad 600pln natomiast 2xL22RNX4-P oraz CD22RN4X to nieco ponad 700pln i ta kwota jest górną granicą kosztu woofera(ów) jaką przyjąłem do tego projektu.
Teraz trochę o parametrach, czyli to co potrafię sam stwierdzić i skomentować ;) Pojedyńczy L26 ma 330cm2 Sd natomiast dwa L22RNX4-P 440cm2 a dwa CD22RN4X 460cm2 (nakładki przeciwpyłowe zamiast stożków fazowych jak w L22). Wszystkie woofery mają 7mm Xmax więc wychylenie objętościowe jest większe w przypadku 22cm wooferów.
W kwestii wytrzymalości termicznej 2x22cm ma znaczną przewagę, pojedynczy L26 ma 125w mocy znamionowej natomiast dwie 22-ki odpowiednio 250w w wersji aluminowej i 200w w wersji papierowej. Efektywność znów przemawia na korzyść dwóch 22-jek aczkolwiek wzrost efektywności jest okupiony wyższym obciązeniem wzmacniacza przez 4ohmową wypadkową impedancję przetworników.
Dodatkową zaletą uzycia dwóch 22cm wooferów zamiast 26cm jest węższa przednia ścianka możliwość zastosowania bardziej kompaktowej obudowy. Jeśli chodzi o zejście pojedyńczy L26 w BR nie daje szans mniejszym wooferom aczkolwiek 22-ki i tak schodzą dla mnie wystarczająco nisko.
CD22RN4X wymaga odrobinę mniejszej obudowy i oferuje trochę wyższą efektywność niż L22RNX4-P za cenę trochę gorszego zejśćia, więc różnice między tymi przetwornikami nie są bardzo znacznące.
Na koniec prosta symulacja L26RFX/P w BR vs 2xL22RNX4-P w BR, na pierwszym rysunku charakterystyka przetwarzania, dalej group delay i na koniec symulacja wychyleń dla 50w w obu przypadkach.