marko3T domyślam się, że w kwestii rozmiaru głośnika średniotonowego chodzi Ci o tzw. "wypelnienie" średnicy.
Jednak w wypadku zastosowania kopółki na środku całą niższą średnicę będzie odtwarzał duży, 26cm woofer. Planowany podział na 500Hz to na tyle wysoko, że 50mm kopółka powinna dać radę (obecnie gwizdek w moich monitorach bez najmniejszego problemu radzi sobie z podziałem 1.5kHz) i na tyle nisko, że tłokowy do 2kHz L26RFX powinien sprawować się bardzo dobrze.
Kopółka na średnicy chodzi mi po głowie jeszcze z kilku powodów, ma znakomite charakterystyki kierunkowe, bardzo niskie znieksztalcenia wyższego środka oraz umożliwia skonstruowanie mniejszej gabarytowo kolumny niż w wypadku uzycia klasycznego 18cm lub nawet 15cm średniaka, który poza miejscem na przedniej ściance potrzebuje jeszcze sporej komory wewnątrz obudowy (nadal chodzi mi po głowie koncepcja dużych monitorów w stylu vintage a tam o miejsce będzie ciężko).
Mimo wszystko kopółka na środku to tak jak już napisałem tylko jeden z 3 na chwilę obecną wariantów i na żaden jeszcze nie jestem zdecydowany. Tak samo kwestia obudowy nadal jest w fazie wstępnych rozważań, nie wykluczam zbudowania większych podłogowych skrzynek lub nawet dyskretnych modułowców...