Audiohobby.pl

Projekt 2way Seas ER18RNX + 27TBFC/G

marko3T

• 421 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
10-06-2008, 13:13
Krs
Podobnie zapatrywałem się na modułowce , ale taka konstrukcja ma jednak duzy plus jeżeli chodzi ...wiesz o co.
Wzmocnienia  wzmocnieniami , ale separacja to taka kropka na "i".

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 15:29
marko3T wiem o co Ci chodzi, jednak w przypadku tej konkretnej konstrukcji z kopółką na środku wystarczy w zupelności oddzielna komora dla obu kopółek. Częstotliwości na których mdf najmocniej "gra" czyli 200-600Hz będą przetwarzane przez L26 w OZ. Nawet gdybym robił 3drogi z niskim podziałem raczej próbowałbym wszystko zamknąć w jednej skrzynce i odizolować średniaka od basowca za pomocą grubej, przekładanej ścianki z kilku materiałów. Zdaję sobie sprawę, że modółowce są z założenia lepszymi konstrukcjami i może do nich też dojrzeję, tak jak już dojrzałem do dużych wooferów :)

eMil rzeczywiście już trochę zwariowałem ;D Mam jednak jedną prostą zasadę, dzięki której nie zarosnę dziesiątkami kolumn i nie wydam wszystkich pieniędzy. Następnych kolumn nie będę budował doputy dopuki nie sprzedam obecnych bezstratnie a jest to jak najbardziej pradopodobne, bo kilku znajomych już się na nie napala ;)

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 15:59
poprawka, mod U łowce ;)

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
10-06-2008, 16:34
Jakby Ci budzet pozwolil to wymien L26 na W26, nie wiem tylko czy ma parametry do OZ;)
http://www.madisound.com/catalog/product_info.php?products_id=786
i jezeli podzial ma byc powyzej 2k to nowy DXT seasa jest raczej ciekawszym rozwiazaniem, swietna ma kierunkowosc i mozna go filtrowac samym kondem (przez to, ze jego cewka jest cofnieta do tylu).

H.P.

• 166 / 6108
  • Aktywny użytkownik
10-06-2008, 20:36
>> Krs47, 2008-06-10 15:29:03
> Nawet gdybym robił 3drogi z niskim podziałem raczej próbowałbym wszystko zamknąć w jednej skrzynce i >odizolować średniaka od basowca za pomocą grubej, przekładanej ścianki z kilku materiałów.

Ale ścianka przednia na której zamocowane będą wszyskie głośniki i tak będzie jednolita- wspólna i żadna nawet najgrubsza scianka nie zalatwi tak problemu jak rozdzielenie jej fizycznie na części.

>Zdaję sobie sprawę, że modółowce są z założenia lepszymi konstrukcjami i może do nich też dojrzeję, tak jak >już dojrzałem do dużych wooferów :)

Szkoda czasu i pieniędzy tak długo dojrzewać.
Kilka przykładów;

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 21:30
eMil mocna ciekawostka dla Ciebie a może nawet mała sensacja ;)

http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-21500.html

Reasumując z tego tekstu popartego dość solidną argumentacją wychodzi, że W26FX-001 to pomalowany na biało L26RFX z miedzianym stożkiem fazowym, bez farady`a i z marginalną różnicą parametrów. Kosztuje za to ponad 2 razy więcej jak na Exela przystało :) Tak więc raczej zostaję przy L26RFX/P, pod każdym względem rewelacyjny woofer :D

H.P. niestety z przedstawionych przez Ciebie zdjęć modułowców jedynie konstrukcje JMlab są dla mnie akceptowalne wizualnie, chociaż to nie do końca prawdziwe modułowce ;) W każdym razie najbliższy projekt będzie na jednym basowcu i dwóch kopółkach, więc jak narazie pozostaje przy jednolitej bryle zewnętrznej przerośniętego monitora a w środku będę cudował :)

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 21:34
Przepraszam, tylko te w środku są IMO paskudne. JMlab i te drugie nimi inspirowane są w porządku. Już wcześniej wspominałem, że w niedalekiej perspektywie czeka na mnie około 35m2 ale obecnie słucham na 14m2, więc jeszcze czas ogromnych modułowców dla mnie nie nadszedł :)

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 21:44
Małe pytanko do H.P. lub/i marko3t, ile mniej więcej musiałbym wydać na frezarkę żeby móc nią porządnie wyfrezować otwory pod glośniki? Nie chodzi mi o sprzęt do produkcji masowej o bardzo wysokiej trwałości tylko w miarę solidne minimum do komfortowej i dość dokładnej pracy. W obecnych kolumnach wszystko robiłem sam poza podfrezowaniami na froncie i to właśnie z nich jestem najmniej zadowolony :/

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
10-06-2008, 21:46
czytalem to kilka lat lemu:)

Wiem, ze te glosniki sa b. podobne. Naped ten sam. W26 faradaya jednak ma, zauwaz ze impedencja rosnie w W26 sporo wolniej. Przy niskim cieciu roznicy pewnie by nie bylo, jednak Ty chcesz dojechac z podzialem calkiem wysoko:))

misiomor

• 2094 / 6107
  • Ekspert
10-06-2008, 21:49
Należy pamiętać że BSC w filtrze L26 będzie się musiała zacząć wcześnie (trochę jak w filtrze klasycznego 2-way przeskalowanym w dół przez zwiększenie wszystkich cewek i kondów) co zmniejszy zniekształcenia wyższego środka generowane przez brak faraday\'a.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 21:57
Cholera coś słabe te moje sensacje ;)
Przy cięciu na 500Hz LR4 i pelnej kompensacji BSC podejrzewam, że różnice między L26RFX/P i W26FX001 będą bardzo nieznaczne a róznica w cenie jest poprostu ogromna. Jeszcze poszukam jakiegoś bezpośredniego porównania ale raczej Excel ma małe szanse na przekonanie mnie do wywalenia 1200 pln na jeden woofer, różnica przy takiej cenie powinna być naprawdę znacząca...

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
10-06-2008, 22:28
koszt rzecz wazna, jezeli W26 jest rzeczywiscie dwa razy drozszy w polinku od L26 to raczej nie ma sie co zastanawiac;)

Pomysl jeszcze o DXT;) ewentuanie dayton RS28.

marko3T

• 421 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
10-06-2008, 23:27
Krs
Co do frezarki to ciężko powiedzieć , dlaczego ? Prywatnie korzystam z zielonego Boscha 1300 wat, jak na sprzęt amatorski jest precyzyjna(dużo jej używam zobaczę ile jeszcze wytrzyma).  Miałem w rękach wiele frezarek i sporo drogich ma wyraźny luz na kolumnach prowadzących. Co do podfrezowań  pod kosze i tak zawsze wycinam na CNC. Bywało że korzystałem z szablonów(też robione na CNC) i frez z łożyskiem nad ostrzem.  
Generalnie można sprawdzić takie firmy jak DWT, Black Decker , Skil  chyba że coś z marketu wzbudzi zaufanie.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
10-06-2008, 23:45
eMil DXT przemyślę, interesujący gwizdek ;) Kopółek Daytona na górze raczej nie chce, nie są tak dobre jak ich średniak a w dodatku Zaph pisał, że było miał rozbieżności parametrów różnych egzemplarzy podczas testów.

marko3t dzięki za informacje. Przy następnym projekcie chyba rzeczywiście poszukam dojścia do CNC, chociaż nad tanią frezrką jeszcze pomyślę. Może się przydać do mniej ambitnych zadań :)

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
11-06-2008, 00:11
Cholera ostatnio używam monitorów ER18RNX/27TBFCG near field chyba przez 90% czasu. Sprawdzają się w tej roli doskonale, w szczególności zważywszy na jeszcze nie zaadaptowany akustycznie pokój (lepiej brzmią z bliska niż w miejscu odsłuchowym...). Nie było by w tym nic złego gdyby nie plany budowy 3drożnych potworków, które będą potrzebować trochę więcej miejsca na poprawne zsumowanie wszystkich przetworników...
Najwyżej wywalę kompa w narożnik, wrzucę mu jakieś pierdziawki i wrócę do klasycznego stereo z CD ;)