W dziedzinie drgań ścianek jest sporo literatuty (LsDC Dickasona) i dostępnych na sieci pomiarów akcelerometrem (stereophile). I jednak największe problemy z drganiami w obudowach z MDF są na środku (zakres 300 - 600Hz).
Ja sam też kiedyś robiłem eksperymenty - i to przy użyciu przestrajanego generatora RC, gdzie mogę kręcąc gałką precyzyjnie dostroić się do konkretnego rezonansu. Rezultaty - duża obudowa (21cm x 50cm x 100cm) z MDF 19mm, pracująca pełnopasmowo (studencka konstrukcja, Audax w bandpassie, podział niskie - średnie zrobiony całkowicie akustycznie, sępiłem na elementach zwrotnicy które wtedy były drogie i trudno dostępne) i brzęczenia były w okolicach 350Hz - pomimo dużych powierzchni i cienkiego MDF-u.
Z kolei w basach ew. drgania mają charakter bardziej równy i liniowy tak więc są mniej szkodliwe. A najskuteczniejszą metodą ich eliminacji jest IMHO wstawianie wieńców i kratownic. Jak ktoś ma w nosie normy europejskie - może zwiększać masę ruchomą ścianki poprzez przyklejanie blachy ołowianej.
Na środku - gdzie problem jest z falą bieżącą w materiale, oprócz wzmocnień warto też zastosować strukturę sandwich z materiałów o różnych prędkościach dźwięku.