Audiohobby.pl

Sony TC-KA5ES

chorazy3

• 2015 / 2030
  • Ekspert
20-05-2025, 12:25
Ja ustawiłem na pinach 21 i 22 IC Dolby CX20188 kasetą Dolby 400Hz (200 nWb/m) na 245 mV. W zasadzie była to tylko symboliczną korekta. Na wyświetlaczu tą kasetą testową mam do znaczka Dolby.

Tak jak pisze kolega wcześniej ten magnetofon ma 0.5 V na wyjściu przy 47k obciążeniu dla strumienia 250nWb/m.
A właściwie serwisówka podaje zakres od 0.48-0.52 V. Mało to precyzyjne dlatego ustawiłem innym sposobem.
« Ostatnia zmiana: 20-05-2025, 12:33 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Macio4ever

• 295 / 182
  • Zaawansowany użytkownik
20-05-2025, 18:23
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi. Wszystko na szczęście gra :) tylko sprawdzę sobie raz jeszcze 333ESL czy tam coś nie spartoliłem, bo czip Dolby ma ten sam więc napięcia powinny być takie same.

Widzę (jak już było na forum wspominane), że metoda na napięcia na układzie Dolby jest najbezpieczniejsza - czekam na info od ANT-a, w sprawie zakupu kasety.

AUDIOTONE

• 10558 / 6266
  • Moderator Globalny
20-05-2025, 21:52
Widzę (jak już było na forum wspominane), że metoda na napięcia na układzie Dolby jest najbezpieczniejsza - czekam na info od ANT-a, w sprawie zakupu kasety.
To moim zdaniem to bardzo dobra metoda jeśli chodzi o wymienność magnetofonów, a gdy mamy ich kilka lub kilkanaście to znacznie ułatwia sprawę kalibracji. O tym było wspominane tutaj na forum często ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 295 / 182
20-05-2025, 22:04

To moim zdaniem to bardzo dobra metoda jeśli chodzi o wymienność magnetofonów, a gdy mamy ich kilka lub kilkanaście to znacznie ułatwia sprawę kalibracji. O tym było wspominane tutaj na forum często ;-)

Fakt - było, czytałem. Jestem świeży w temacie i nie wszystko zapadło idealnie w pamięć :)

Odnośnie złomka - poustawiałem elektrycznie, deck trochę popracował przed końcową regulacją więc miał okazję się ułożyć od strony mechanicznej. Zrobiłem retest W&F - jest ok, stabilnie trzyma wartości 0,025-0,027

Dla mnie jest to super sprzęt, po skalibrowaniu taśmy nagrywa idealnie. Z ciekawostek taśma nagrana na 5ES brzmi super na RS-B100 (Dolby C) ale już nie tak idealnie na 905. Taśma z 905 brzmi bardzo dobrze na Sony :) i na B100

Na razie zamykam temat, pewnie jeszcze będę dłubał przy okazji nabycia taśmy Dolby ale to pieśń przyszłości
« Ostatnia zmiana: 20-05-2025, 22:55 wysłana przez Macio4ever »

pień

• 2747 / 1464
  • Ekspert
23-05-2025, 00:32
Ja tam mało co się znam,   jednak te obrazki powyżej jak śmiem twierdzić to dużo roboty kosztują.
   Bardzo mi się podobają :)

Macio4ever

• 295 / 182
25-05-2025, 21:03
Ja tam mało co się znam,   jednak te obrazki powyżej jak śmiem twierdzić to dużo roboty kosztują.
   Bardzo mi się podobają :)

Dzięki :)  trochę dłubania było. W sumie fajny aspekt tego projektu, to kupienie złomka za drobne, który wyglądał jak kupka nieszczęścia i doprowadzenie go do pełnej sprawności i dobrego wyglądu.

pień

• 2747 / 1464
  • Ekspert
25-05-2025, 21:46
Satysfakcja jest :)   Znam to uczucie.   Ale ja dzisiaj mam nerwa na te magnetofony.  Trochę tego złomu nazbierałem, pomyślałem że opylę trochę i co?    A no te ceny co to je wszędzie w buy now widać to marzenia ściętej głowy.   Dobry magnetofon klasy powiedzmy Kenwooda KX 9010 to jeżeli opylisz za kasę jaką wydałeś na kondensatory do niego będzie sukces.
     Dałem się wciągnąć jak taśma w ruski magnetofon a trzeba było wyhamować jak miało ich się powiedzmy trzy sztuki.

Wojciech7

• 2129 / 1528
  • Ekspert
25-05-2025, 22:25
Satysfakcja jest :)   Znam to uczucie.   Ale ja dzisiaj mam nerwa na te magnetofony.  Trochę tego złomu nazbierałem, pomyślałem że opylę trochę i co?    A no te ceny co to je wszędzie w buy now widać to marzenia ściętej głowy.   Dobry magnetofon klasy powiedzmy Kenwooda KX 9010 to jeżeli opylisz za kasę jaką wydałeś na kondensatory do niego będzie sukces.
     Dałem się wciągnąć jak taśma w ruski magnetofon a trzeba było wyhamować jak miało ich się powiedzmy trzy sztuki.

Magnetofonów nigdy nie za mało- hehe... Nazbierało się trochę(więcej niż 3szt.). Zalegają to tu to tam-:)))

Wojciech7

• 2129 / 1528
  • Ekspert
25-05-2025, 22:38
Tylko że lubię nagrywać muzykę na kasety magnetofonowe, szpule(18cm) z taśmą  -fajne zajęcie ale trzeba na to dużo czasu.

pień

• 2747 / 1464
  • Ekspert
26-05-2025, 02:05
Magnetofonów nigdy nie za mało- hehe... Nazbierało się trochę(więcej niż 3szt.). Zalegają to tu to tam-:)))

Jeżeli radykalnie podejść do sprawy to gdy trzy sztuki to o dwa za dużo.   Im ich więcej to tym mniej się ich słucha a i miejsce odbierają.
Świadczą jedynie o luzach jakie mam np. ja pomiędzy klepami .   Potrzebna kuracja,  czyli wywalenie z 15 sztuk które ciągle mi na oczy włażą i kolejnych z pod tzw. łóżek, szaf i innych zakamarków a ich ilość przekraczająca zdolność  zapamiętania zaczyna być chorobą która kwalifikuje się leczenia przez psychiatrów.
   Dobra, koniec z offtopem ..

Macio4ever

• 295 / 182
26-05-2025, 18:25
Off top był fajny, pouczający... ;)

Jeszcze jedna rzecz podoba mi się w tych deckach Sony (nie spotkałem się z tym wcześniej) - tryb serwisowy do mycia rolek i głowic. Super wygodna funkcja.

pień

• 2747 / 1464
  • Ekspert
26-05-2025, 22:18
Ooo, tryb sewisowy :)    Znaczy kręci tym czym ma kręcić i podnosi głowicę bez potrzeby świrowania żeby czujniki kasety oszukać?
    A co do mojego marudzenia to jeszcze raz przepraszam .    Bo w sumie Twoja idea >audiohobby<   bardzo mi pasuje.   Bierzemy złoma i dłubiemy aż do oporu i najlepiej z takim rezultatem jak powyżej.  Albo coś produkujemy od zera a takie tam zbieranie dziesiątków to przesada jednak.    O ile z jakimi Walkmanami to spoko, ale z kaseciakami albo kolubrynami szpulowymi to przegięcie.

Macio4ever

• 295 / 182
26-05-2025, 22:28
Ooo, tryb sewisowy :)    Znaczy kręci tym czym ma kręcić i podnosi głowicę bez potrzeby świrowania żeby czujniki kasety oszukać?
    A co do mojego marudzenia to jeszcze raz przepraszam .    Bo w sumie Twoja idea >audiohobby<   bardzo mi pasuje.   Bierzemy złoma i dłubiemy aż do oporu i najlepiej z takim rezultatem jak powyżej.  Albo coś produkujemy od zera a takie tam zbieranie dziesiątków to przesada jednak.    O ile z jakimi Walkmanami to spoko, ale z kaseciakami albo kolubrynami szpulowymi to przegięcie.

Tak dokładnie - tryb serwisowy: otwiera kieszeń, podnosi mostek i kręci bez świrowania. Można wygodnie czyścić. Jak deck jest wyłączony trzeba nacisnąć klawisz Open/Close i trzymając go nacisnąć Power. Włącza się, otwiera sam kieszeń i po sekundzie podnosi mostek. Jak się naciśnie ponownie Open/Close - opuszcza mostek, ponownie Open/Close - zamyka kieszeń

Nie ma za co przepraszać - hobby to też gadanie "przy okazji". Ja co prawda mam "tylko" 4 cztery sztuki i z żalem 1 lub 2 zapewne pożegnam. W szczególności, że mnie dalej kusi aby coś kupić. Mega mi te Sony podeszły.
« Ostatnia zmiana: 26-05-2025, 22:34 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 2015 / 2030
  • Ekspert
26-06-2025, 21:49
Skończyłem swojego Soniacza 5ES.
Kalibracja nie nastręcza jakichś problemów.
Muszę przyznać, że zaskoczył mnie pozytywnie. Na pewno kasa wyżej niż TC-KA3ES, który był kiedyś w moim posiadaniu.
Dźwięk oceniam jako neutralny, bardzo zbliżony do źródła.

Przykładowe nagrania, w tym z Dolby S:

Paweł

Macio4ever

• 295 / 182
26-06-2025, 22:30
Słuchałem, słuchałem. Gratuluję, piękna sztuka.
Podzielam opinię o neutralności, dla mnie to jak pisałem super sprzęt.