Witaj Tad46 :-)))
Miło Cię powitać, fajna się tworzy paczka ;-)
Co do Kodaly Qt - słuchałem ich kiedyś, ale tylko niektórych nagrań i podobali mi się, zresztą jak i inne, wcześniej poznane węgierskie kwartety - to rezultat wielkiej kwartetowej tradycji naszych bratanków... Bardzo np. dobrze grają Tatrai Qt., New Budapest Qt. i inne... Wspaniała była seria, co najmniej porównywalna z Mosiques, nagrana na starych instrumentach kwartetu Festetics, praktycznie każda płyta z serii zdobywała Choc du Monde de la Musique, Diapason d\'Or i inne wyróżnienia. Nagrywali jednak dla wytwórni ARCANA i ku memu zdumieniu ta wytwórnia w ciągu ostatniego roku zupełnie zniknęła z rynku! A miała na koncie wiele wspaniałych nagrań (np. muzyka dawna - świetny zespół La Reverdie, Sonaty Różańcowe Bibera czy utwory - Gunar Letzbor i zespół Ars Antiqua Austria, Sonaty Corelliego - Enrico Gatti, Suity wiolonczelowe Bacha - Wieland Kuijken że wymienię tylko te, które sam posiadłem).
Długo nie mogłem znaleźć informacji, co takiego nagłego się stało - aż wreszcie skojarzyłem fakty i (choć mogę się mylić) znalazłem wspólny mianownik, mianowicie osobę niedawno zmarłego Michela Bernsteina, złożyciela i wytwórni Astrée, i Arcana, realizatora nagrań Jordi Savalla, kwartetów Festetics i Mosaiques i wielu znakomitych projektów muzyki dawnej. To jego śmierć doprowadziła do przerwania wielu projektów, które realizowal wspólnie z tymi muzykami, czytałem gdzieś wywiad z Savallem na ten temat, dlatego Katalończyk zdecydował się wykupić prawa do swoich starych nagrań od Astrée Naive, z kolei muzycy nie traktowali Bernsteina jak "zwykłego realizatora" i producenta nagrań, lecz ich współautora... stad i wraz zjego śmiercią, nastąpła śmierć firmy...
Jakby na potwierdzenie tych domysłów, dzisiaj znalazłem w sieci ten artykuł:
http://www.playbillarts.com/news/article/5537.htmlTak więc na nagrania Qt. Festetics można jeszcze pojedyńczo polować na wyprzedażach, jedna kompilacja ich nagrań Haydna na licencji Arcana wyszła w serii Wielcy Kompozytorzy "Gazety Wyborczej" i jest to świetna płyta!
To tyle na razie, pozdrawiam!