[AS] daGambus
31 Mar 2008, 23:16
broy > Cieszę się bardzo, że Ci się podoba... to jest płyta niesamowita, tym bardziej, że nie spodziewałem się po tak wczesnym opusie Haydna aż takiej dawki subtelnego piękna... to jest spodziewałem się, rzecz jasna, że będzie OK, że będzie dobre wykonanie i takież nagranie, ale całość po prostu mnie zniewoliła...
Protestuję za to stanowczo przeciwko nazywaniu Haydna dziadkiem, można go nazywać co najwyżej Papą! :-)))
A tak zupełnie serio, troszkę czuję się bezsilny i zły, bo nawet nie ma sensu protestować, że dorobiono Haydnowi tę gębę "papy", bo to artysta wielki, człowiek z krwi i kości, pełen inteligencji i humoru, żaden tam dziadek ani papa, ale coż można poradzić? Eeeech...
Tad46 > Buchberger (hi hi nie Buchbinder) Quartet grają moim zdaniem całkiem przyzwoicie, a w cenie Brilliant\'a dają znakomitą okazję do zapoznania się z tym wspaniałym repertuarem, jakim są haydnowskie kwartety. Nawet ta nota na classicstoday.com jest w sumie całkiem przyzwoita, widziałem wiele znanych wykonań i sławnych artystów z notami o wiele gorszymi, poza tym to w końcu nie jest żadna wyrocznia - tylko jedna z recenzji, a te bywają nieraz skrajnie odmienne nawet u "uznanych" kryrtyków, dlatego pozostaje zawsze własny gust jako ostateczne kryterium... ja w każdym razie Buchberger Qt. kupuję i polecam tym, których czar kwartetów zauroczył i za psie pieniądze chcą się temu czarowi poddać.
A że konkurencja jest silna, że są nagrania Mosaiques i innych, a będą wkrótce (mam nadzieję, nie mogę sie już doczekać) kolejne nagrania London Haydn Quartet, to wspaniale - ale jednak sporo drożej, no i czasu też troszkę potrzeba...
Pozdrawiam!