Audiohobby.pl

Superlux HD-330

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
16-10-2012, 17:11
4m właśnie po modach a orginalnie to te sennhesiery grają... nie powiem jak

Gustaw

• Gość
16-10-2012, 20:26
Do czego podłączasz te Superluxy? Do amplitunera kina domowego z włączonym DTS-em? ;-)

WaldeK

• 188 / 5607
  • Aktywny użytkownik
18-10-2012, 15:04
Perul

Z tego co piszesz, wnioskuje ze masz zarówno HD681 i HD330
Pokusisz się o bezpośrednie porównanie?  

HD681 mam i jestem zadowolony ale jeżeli 330-tki okazałyby się lepsze to kto wie...

WaldeK

Gustaw

• Gość
18-10-2012, 20:18
Mam cichą nadzieję na porównanie Denonów D7000 z Superlux HD-330 w tym watku. Nasz tajny tester, który ma właśnie testować HD-330 coś się nie odzywa co może świadczyć, że nie tylko szczena mu opadła po tym co usłyszał z tego tajwańskiego wykwintu.

Perul

• 246 / 4573
  • Aktywny użytkownik
18-10-2012, 20:21
>> WaldeK, 2012-10-18 15:04:14
... Z tego co piszesz, wnioskuje ze masz zarówno HD681 i HD330
 Pokusisz się o bezpośrednie porównanie?

Zgadza się - mam zarówno HD681 jak i HD330, mam też HD668b. Z tych trzech najbardziej lubię HD330, praktycznie idealnie trafiają w mój gust grania. Lubię solidny bas, średnie też raczej wyraźne (choc lekkie cofniecie mi nie przeszkadza), za to wysokie nienachalne. Niestety w ostatnim aspekcie HD681 w ogóle nie mają startu do HD330, są bardzo ostre. Co prawda mój egzemplarz ma tzw "filter mod" (czyli obcięcie okolic 7kHz) i zmieniony kabel, ale mimo wszystko nie są tak przyjemne w odbiorze. Mają mniej basu, średnie słabiej zaznaczone no i mimo wszystko góry więcej, ale nie tej najwyższej, która mi nie przeszkadza, tylko tej niższej. Grają też dalej od głowy niż HD330. HD668b są bardziej naturalne od HD681, mają mniej niskiego basu ale więcej tego wyższego (którego wg mnie HD681 mają za mało), średnie równiejsze - górka w okolicy 7kHz jest mniejsza, czyli i niższe wysokie łagodniejsze. Grają równie odlegle, a może nawet trochę bardziej niż HD681.

HD330 to był dla mnie "best buy" ostatniego co najmniej pół roku, mimo, że za normalną cenę (zamówienie z mp3store) a z reguły staram się jakieś okazje wyrwać (niestety nie mam nadmiaru gotówki). Świetnie sprawdzają się praktycznie w każdym repertuarze, a zwłaszcza w ostrzejszym graniu SOD, ale i Katie Melua świetnie brzmi, jak również typowa "łupanka" typu Psy (i wszelkie przeróbki ;) ). Jedynie do klasyki HD668b będą lepszym wyborem.

chrees

• 1657 / 6104
  • Ekspert
19-10-2012, 17:39
Wreszcie wyważona opinia o Supe-rrrrrrtrr-Luxach :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Gustaw

• Gość
19-10-2012, 18:33
>> chrees, 2012-10-19 17:39:51
Wreszcie wyważona opinia o Supe-rrrrrrtrr-Luxach :)

W końcu komuś nie spodobał się tajwański wykwint. 4m wychodź mi tutaj zaraz na udeptaną ziemię ! Afirmacja Superluxów albo śmierć !
A tak bardziej serio to zastanawia mnie tak duża rozbieżność opinii dotycząca tych samych aspektów dźwięku. Wystarczy porównać dwie powyższe opinie o HD-330 w kwestii wokalu. Mnie najbardziej zdumiała opinia, że HD330 nie nadają się do metalu. Tak czy inaczej 4m dzięki za reckę.

ps. Przepraszam Chrees, że w Superluxach pałąki sie nie łamią. W tej kwestii jednak nie mogą dogonić STAX-ów, które to  w stopniu podatności na zginanie są zarówno i Super i Lux, oczywiście w odpowiednich rękach :D

Vinyloid

• 2470 / 5319
  • Ekspert
20-10-2012, 01:19
>> Gustaw, 2012-10-18 20:18:22
Mam cichą nadzieję na porównanie Denonów D7000 z Superlux HD-330 w tym watku. Nasz tajny tester, który ma właśnie testować HD-330 coś się nie odzywa co może świadczyć, że nie tylko szczena mu opadła po tym co usłyszał z tego tajwańskiego wykwintu.

Jestem w posiadaniu tajnych informacji, że tajny tester zgadza się z opinią kolegi 4m, iż Superluxy grają dość podobnie do HD598. Niestety kwadratowa głowa testera nie nadaje się do dłuższego odsłuchu na tym imadle. Brzmieniowo bardzo wyważony sprzęt, nadający się do wielogodzinnych, niemęczących odsłuchów, gdyby nie to, że...nie da się ich nosić przez wiele godzin. Tajwańskie głowy są najwyraźniej o wiele mniejsze od europejskich.
Gdyby nie ten mechaniczny (czy raczej konstrukcyjny) feler bez mrugnięcia okiem tester poleciłby zakup każdemu, kto za niewielkie pieniądze szuka więcej niż przyzwoitego dźwięku. W tej kategorii cenowej tester nie spotkał się z dotychczas konkurencją, mogącą pod tym względem zagrozić HD330. Być może rozwiązania należy szukać w modyfikacji muszli i pałąka. Kto ma trochę czasu, pomyślunku i w miarę zręczne dłonie być może będzie w stanie wykrzesać z tego sprzętu odrobinę więcej komfortu. Tester woli jednak poczekać aż producent upora się z tym problemem wypuszczając następcę pozbawionego podobnych wad, nawet kosztem wzrostu ceny o 10 Euro ;-)

Gustaw

• Gość
20-10-2012, 08:21
Z mojego, dobrze poinformowanego, źródła wynika, że posiadany przez tajnego testera egzemplarz HD-330 został specjalnie zmodyfikowany dla potrzeb kształtu czaszki właściciela. Nie zmienia to faktu, że nie są to słuchawki specjalnie Super i Lux pod kątem wygody.

Gustaw

• Gość
20-10-2012, 09:48
>> 4m, 2012-10-20 09:16:34
Na hd330 myślałem, że to jakieś dziecię gra na przedszkolnych cymbałkach

Sprawdzę kiedy moje HD-330 wrócą. Ja dyskomfortu słuchając na nich nie czuję ale n.p z takimi Senkami 555 nie porównywałem. Dodam jedynie, że słucham używając 2m Condufucil.... jak go tam zwał.

Tak czy inaczej biorę na klatę, że ktoś skrytykował moje bożyszcze słuchawkowego wykwintu.

Panie Premierze. Jak słuchać? Jak słuchać?

:)

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
20-10-2012, 17:41
do superluxów to somera dobrze dać, będzie dźwięk stanie się barwniejszy lekko wolniejszy.  Sory 4m ale Ty masz zmodowane senki 555 bo w orginale to dla mnie philipsy 5401 lepiej grają...

Dj

• 1088 / 4879
  • Ekspert
21-10-2012, 14:42
Mi do muzyki Elektronicznej pasowały senki hd 650 robiły niesamowite wrażenie, żadne słuchawki inne nie potrafiły zagrać tego gatunku przyjemniej.Średnica w senkach była niesamowita, koc może i był ale barwa dźwięku, wypełnienie wybitne jak na słuchawki otwarte.
Góra w 650 jest specyficzna ma strasznie krótkie wybrzmienia, ponoć 650 w wersji zbalansowanej grają dużo lepiej.

Bas w superluxach nie należy do przyjemnych jeśli jest on syntetyczny, jednak oddaje on właśnie dźwięk na imprezach, dla mnie jest to porażka dźwiękowa, ponieważ sam czasem zajmuje się nagłośnieniem na imprezach. Bas tak uderza jakby łapał przestery i drivery miały się zaraz spalić. DT 150 mają min taki bas, brzmi on niesamowicie gdy słuchamy perkusji ale do muzyki elektronicznej... mnie denerwuje.
długo nie da się słuchać mocnej nuty elektronicznej na dt150,880 i superluxach 660, 330 za to na senkach 650 można było słuchać takiej muzyki cały dzień.

Ja nie dążę do dźwięku takiego jak na koncertach ponieważ, akustyka koncertowa i jakość sprzętu estradowego jest marna bądź co najwyżej dobra.
Na estradzie liczy się moc a nie jakość...

Widzę że mamy różne zdania :-)

Somer bardzo ładnie zapełni średnicę i przyciemni dźwięk z dt 880 komponuje się znakomicie.
Jeśli będziesz chciał zrobić ostrzejsze granie to sreberko.

Perul

• 246 / 4573
  • Aktywny użytkownik
21-10-2012, 20:33
Jeśli chodzi o wersję a) i jej odwracalność, to chyba wystarczyłoby zawinąć te nieprzyklejone części gąbki do wewnątrz.

Co do odmiennego zdania z moim na temat HD330, to pewnie bierze się z tego, że ja oceniam słuchawki pod względem frajdy jaką dają ze słuchania. HD330 używam w pracy do słuchania "w tle" (bez super kart i wzmacniaczy - zwykła dobra integra) i do tego to są nawet aż za dobre, bo czasem potrafią wciągnąć, i od pracy odciągnąć ;) . Druga sprawa, że nie mam takiego osłuchania, zwłaszcza wśród droższych sprzętów. Swoją przygodę z audio zacząłem jakieś 1,5 roku temu, ale przez ten czas "przerobiłem" naprawdę dużo słuchawek - niektóre miałem raptem kilka godzin odsłuchów po czym wymieniałem się na kolejne. Wystarczyło by wyrobić sobie opinię a skoro średnio przypadały do gustu to na siłę nie trzymałem. Nie mam czasu na dogłębne analizowanie, stąd ocena na podstawie "funu". Poniekąd wydaje mi się to dość słusznym kryterium, bo w końcu po to się ma słuchawki, żeby słuchać muzyki i żeby sprawiało to przyjemność :)

marcinz

• 184 / 4902
  • Aktywny użytkownik
21-10-2012, 20:39
Może warto spróbować innych materiałów zamiast gąbki?  W T50RP dobre rezultaty osiągnąlem z watą opartunkową i wełną mineralną.

Corvus5

• 2596 / 5571
  • Ekspert
21-10-2012, 22:35
Driver Superluxów HD330 ma specyficzną proporcję średnicy magnesu do średnicy membrany, ok 1/2 zamiast np. 2/3. Czy na środku magnesu jest wentylacja i wsadzona tubka bass-reflexu?