@outleter: tak, pisalem kiedys na forum gentoo :)) glownie jednak byla to aktywnosc zwiazana z maintainowaniem patchsetow kernela. love-sources, vivid-sources etc. Uzywasz driverow producenta czy genericow ? Mowimy w ogole o windowsie :)) ?
@szwagiero: xonar takze supportuje asio jednak latencje w praktyce sa te kilkadziesiat ms wieksze niz na EMU. Ja jednak wybralem ostatecznie Xonara zamiast RME czy EMU poniewaz bardziej pasuje mi dzwiekowo. Roznica miedzy EMU a xonarem (odniose sie do wersji na OPA627 dla konwersji I/V oraz AD797 jako filtr oraz zewnetrznym zasilaniem - bo takiej wlasnie uzywam) jest przede wszystkim taka, ze essence gra wyraznie mniej bezposrednio, ofensywnie, bardziej powsciagliwie jednak bardziej gladko, analogowo, przejzyscie i szczegolowo. Standardowy filtr LM4562 jak dla mnie wypacza przekaz w dziwny sposob, przede wszystkim "zamula" i wprowadza dziwna barwe. Juz wyjscie sluchawkowe jest bardziej przezroczyste "w standardzie". Jest to inny sposob grania - na pewno mniej dosadny, nie kazdemu bedzie sie podobal. Standardowo jest mniej szczegolowo, dziwny troche plastikowy nalot barwy i gesciej ale nie w sensie dociazenia czy "masy" - mniej przejzyscie.
Brak jest supportu symetrycznych i niesymetrycznych wyjsc, ADAT etc. Uzywam tez tej karty do nagrywania. A/D jest calkiem niczego sobie. Na start jest taka zaleta nawet bez modow, ze zasilanie nie jest brane z PCI/PCI-E tylko bezposrednio z PSU.
@domzz: jest toslink i coaxial. przelotka w zestawie. jak wiadomo coaxial dziala za pomoca "styku" a toslink to swiatelko, wiec mozna na tej samej przestrzeni umiescic obie rzeczy rownoczesnie. Oczywiscie lepiej miec tak jak w EMU.
@zibra: polecam ostrozne podejscie, czesto zmiany na inne na poczatku wydaja sie lepsze. Osobiscie mam tez matrixa mini-i ale ktore zrodlo wole z racji sposobu grania to kwestia gustu i "nastroju dnia". W kazdym razie matrix gra zdecydowanie bardziej zywiolowo, emocjonalnie ale i mniej precyzyjnie niz xonar po tuningu. Napisz cos o Matrixie i jego wzmaku sluchawkowym tez ;)
W sieci jest tez wiele roznego rodzaju ciekawszych inwzyjnych modow xonara do zrobienia.