>> ExVire, 2010-11-02 23:36:27
Jakbyś mógł mi wyjaśnić czemu wzmak a nie dac ? Przecież DAC przetwarza sobie ten dźwięk i wzmacnia i jest bdb dźwięk a wzmak chyba tylko go podgłośni ?
DAC to nie wzmacniacz, DAC konwertuje sygnał z Cyfrowego na Analogowy i podaje na wyjścia np na RCA, jeśli DAC ma wejście na słuchawki oznacza to, ze jest to DAC oraz wbudowany w niego również Wzmacniacz słuchawkowy; na ogół bardzo słaby. DAC mają stopnie wyjściowe ale to nie równa się, to nie to samo co, wzmacniacz słuchawkowy.
Shure nie są specjalnie wymagające co do wzmacniacza, ale to, ze brak Ci niekiedy basu świadczy o braku w napędzaniu słuchawek prądem przez wzmak, bas to najmocniejsza strona Shure.
DAC to również ważne element, z tym, ze tu znaczenie ma jakiej muzyki słuchasz. Jak słuchasz pop, rap itp to nie docenisz dobrego DAC bowiem materiał wyjściowy jest słaby i ubogi i różnice będą trudno wychwytywane; większość realizacji przesterowana - ja osobiści doceniłem posiadanie niezłego DAC dopiero na muzyce z udziałem orkiestry gdzie zamiast ściany dźwięków jak do tej pory otrzymuję bardzo analityczne brzmienie. Nie musi to być muzyka poważna, wystarczy najnowsza płyta Stinga z orkiestrą symfoniczną.
Reasumując nie pisze, że wzmacniacz zamiast DAC bo potrzebne i jedno i drugie z tym, że większą różnicę odczujesz nabywając wzmak bo nabycie samego DAC zupełnie nic Ci nie da bo nawet nie będziesz miał jak podłączyć do tego DAC słuchawek. Możesz kupić combo czyli DAC plus Wzmak słuchawkowy w jednym - jak np na zdjęciu, które załączył kolega aasat - o kombach są jednak różne opinie.
Z kombo masz do wyboru m.in. AUNE mini DAC USB & Amp; StyleAudio Ruby2 i wiele wiele innych. Możesz wziąc pod uwagę interface jak np E-MU 0404 USB