Audiohobby.pl

DAC do słuchawek

domzz

• 1113 / 6023
  • Ekspert
25-11-2010, 22:21
Odpowiadasz na wpis
>> zibra, 2010-11-25 22:14:58
>>Wydaje mi sie, ze skoro ma taki "bajer" to zaoszczedzili na czyms innym, czy tez jestem w bledzie?

Zaoszczędzili właśnie na słuchawkowcu.

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
25-11-2010, 22:34
Podsumujmy. Jesli wybralbym proponowany przez kolege jjurek DAC ze sluchawkowcem, to najlepiej dokupic do niego PClinka, zamiast podlaczac przez USB bezposrednio. Ten DAC bedzie do tego lepszy, jesli chce muzykalnosci (przewaga Wolfsona nad Sabre w tej kwesti). Sama budowa jest powiedzmy umownie na dobrym/wysokim poziomie. Do tego dedykowany wzmacniacz (klon Lehmanna) i mam tor sluchawkowy na dobrym poziomie i spokoj na jakis czas jesli nie bede gonil kroliczka? hehe
Czy gdzies tu blednie rozumuje i mozna cos zrobic lepiej?
Dzieki za wszelkie porady!
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
25-11-2010, 22:38
Kolega z innego forum, ktory bardzo mi pomaga proponuje wpiac cos w tym stylu miedzy PC a DAC.

http://cgi.ebay.pl/Upgrade-Power-Native-24-96-USB-Spdif-I2S-Converter-/120645609597?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1c1709e87d#ht_8947wt_911
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

ogorek

• 855 / 5446
  • Ekspert
26-11-2010, 08:52
Moim skromnym zdaniem to ma sens TYLKO WTEDY gdy kupisz DAC-a z dopasowanym wejsciem I2S (dopasowanym do wyjscia z tego urządzenia).

Wygląda rozsądnie, ma zewnętrzny zasilacz transformatorowy, własny zegar (nie rozumiem technologii hFace która wymaga dwóch zegarów). Policzmy (500 to  cos, 1500 DAC)

A moze zamist tych wszystkich komponentow jeden DAC z asynchronicznym USB ?
hiFace Young

http://www.m2tech.biz/index-3.html
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5446
  • Ekspert
26-11-2010, 09:27
Oj nie wiedzialem, ze on taki drogi :( 1000 EUR ...
Szkoda, ze nie mozna w PL wypozyczyc. Wypożyczyłbys i porównał sobie z czymś innym

Moze napisz do tych "chinczyków" czy robią DAC-i z implementacją I2S, włąsnym zegarem i asynchronicznym przesyłem po USB ?
Do tych z gigaworks-a

Patrząc po cenach tego co robią może to wyjść tanio
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-11-2010, 16:35
koro juz mi tak wszystko ladnie opisujesz to powiedz mi dclaczsego to ma sens tylko przy polaczeniu I2S? Jest to tansze niz zwykly hiace, a moge przeciez podlaczyc przez USB i tez mam zalatwiony problem wplywu PC?
Co daje polaczenie przez I2S w prownaniu do calej reszty, tak lopatologicznie?:)
Jestem tego wszystkiego bardzo ciekaw hehe

ogorek

• 855 / 5446
  • Ekspert
26-11-2010, 17:56
Mówiąc krótko i bez "teoretyzowania" jest to połaczenie bezstratne. Taka szyna danych wewnętrzna DAC-a.
Trzeba pamiętać, ze skoro wymyslone jako szyna danych -> wiec na krótkie dystanse.

Dlatego dobrym rozwiązaniem wydaje się:

- Asynchroniczny USB (nie jest wazna jakość zegara PC-ta)
- Zegar lub dwa urządzenia, przesyłanie danych I2S do konwertera.
- Najlepiej jakby to wszystko było w jednym pudełku.

Nikt Tobie nie zagwarantuje, ze wspomniany zestaw Gigaworks-a zapewni tobie lepsze brzmienie jakiegoś DAC-a. Musiałbys kupić potestować i zdecydować. W zależności od pozostałych komponentów odczujesz róznicę lub nie.
- Trafo też "sieje" dobrze jakby było w aluminiowym box-ie (ja tak mam w CIAudio - zasilaczu do hiFace)
- hiFace ma własne sterowniki Kernel Streaming, zapewniajace bitperfekt (do wykorzystania z foobarem)
  - znowu nie wiadomo czy odczujesz róznicę ale teoretycznie powinna byc

Na twoim miejscu bym się skupił na parze: wzmacniacz - słuchawki ...
Po ich wyborze potestowałbym je na uznanych źródłach (przejść się do salonu audio)

A dopiero potem mysleć o DAC-u,czyli generalnie o zmianie źródła ...

A jak chcesz miec all-in-one (DAC z wejsciem USB i wzmacniaczem słuchawkowym) to w kategorii do 1500 chyba wszystko gra podobnie ... To znaczy nie będą to różnice znaczące

W sumie ludzie używają lampucery mini/maxi a do tego naprawdę wysokie modele wzmacniaczy (lake people, Violectric, Maier) i są zadowoleni.

www_outleter_pl

• 46 / 5127
  • Użytkownik
26-11-2010, 18:07
Sam sie na to nadzialem! :) zachecony dobrymi recenzjami evo zastanawialem sie nad tym dac\'em, poki nie zobaczylem ceny. :)

ogorek

• 855 / 5446
  • Ekspert
26-11-2010, 18:18
Ale to nie DAC, to tylko transport ... No chyba, ze mówisz o Young. Wydaje mi sie, ze za parę miesiacy cena musi spaść. Niestety jak powiedzial mi kiedys jeden anglik "nikt obecnie nie chce zapłacić więcej za produkt zrobiony w UK" ...

Kazdy chce zarabiac wiecej ale placic za wszystko coraz mniej ...

Cena Evo jest rozsądna ale dwa Włochów (tam jest robiony) lub Niemców.
U nas się nie przyjmie

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
26-11-2010, 19:56
wzmak do mnie leci i na tym sie skupiam. mysle, ze juz niedlugo bede mial porownanie co do dacow i konwerterow. Teraz juz przynajmniej mam calkowicie naswietlone co i jak jest od czego zalezne:) dzieki.

www_outleter_pl

• 46 / 5127
  • Użytkownik
26-11-2010, 20:35
Odpowiadasz na wpis
>> ogorek, 2010-11-26 18:18:39
Ale to nie DAC, to tylko transport ...

no tak :) chodzilo mi, ze evo ma dobra opinie => young musi byc dobry ale cena jest odstraszajaca jak na polskiego warunki

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
27-11-2010, 13:18
ktos w ogole porownywal dzwiek przez polaczenie I2S w stosunku do innych? Czy to jest warte zachodu?

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
28-11-2010, 12:59
Tak. "Testowalem" bardzo wiele wariatnow roznych polaczen roznego rodzaju DACow z komputerem m.in bezposrednio via I2S.

I2S nadaje sie do polaczenia urzadzen na bardzo malych odleglosciach. Standard ten powstal do przesylania danych wewnatrz urzadzen np. miedzy sekcja CD a DAC. Zaleta jest separacja danych audio od zegara, co skutkuje malym jitterem.

Dany I2S mozna zabrac bezposrednio z kart muzycznych takich jak ESI Julia (wymuje sie czesc cyfrowa i juz nie wklada) lub EMU 1212m (trzeba sie podpiac pod konektor laczacy karte 1010 z 0202). W moim przypadku uzywalem DACa North Star M192 ktory posiada zlacze I2S (mozna to potratkowac jako wyjatek od reguly). http://www.stereotimes.com/CD063007.shtml

Pomijajac fakt calej zabawy ktora moze i daje fun i spelnieniu zalozen, ze faktycznie przesylamy sygnal na _bardzo_ mala odleglosc w otoczeniu bez zaklocen (chyba, ze sami sobie zmontujemy jakis dobrze ekranowany kabel) ma to teoretyczny sens. Jednak z punktu widzenia uzytkownika koncowego nie zauwazylem roznicy miedzy przesylaniem danych miedzy tymi samymi dwoma urzadzeniami via Toslink.

Mysle, ze I2S powinien zostac tam gdzie jego miejsce - czyli do przesylania danych wewnatrz urzadzen. Do tego zostal wymyslony i tam sie sprawdza najlepiej.

zibra

• 812 / 5202
  • Ekspert
28-11-2010, 13:05
no nic, kupile konwerter trends audio z zasilaniem bateryjnym. bedzie co potestowac, bo stx i tak bede zmuszony sprzedac na rzecz zewnetrznych urzadzen. mysle, ze wkrotce bede mial okazje porownac kilka rodzajow dacow z roznymi konwerterami w parze z matrix m stage, a jak da rade to rowniez klonem lehmanna modfikowanym przez Majkela. jak bede mial jakis obraz to skromne cos dla innych, ktorzy maja podobne rozterki:)

fallow

• 6457 / 6076
  • Ekspert
28-11-2010, 13:15
Widze tez po pobierznym czytaniu ze tutaj byly proby ustalenia brzmienia np. DACow ESS czy Wolfsona. Owszem mozna wyroznic jakis tam charakter ale po przesluchaniu naprawde sporej liczby urzadzen. Nic bardziej blednego niz wyciagania wnioskow na podstawie jednego, 2 czy 3 klockow o danej kosci.

Przykladowo CS4396/7:

Lynx Two - chlodno, raczej ostro (analitycznie) bez podkolorowan.
EMU 1212m - cieplej niz Lynx, ale dalej raczej jasno i chlodno.
Nort Star M192 - wycofany  - kompletnie inny niz w EMU i Lynxie dzwiek, wyrafinowyany "audiofilski" przekaz, raczej chudo ale na pewno cieplo.
Electrocompaniet ECD1 - dobra masa, dociazenie, gruba "kreska", bardzo muzykalny DAC.
Lampucera Mini/Maxi - ile wersji brzmienia tyle uzytkownikow ?

Przykladow jest znacznie znacznie wiecej a rozrzut miedzy urzadzeniami na tym D/A Cirrusa jest bardzo duzy. Dla mnie wspolna cecha wszystkich bylo lekkie lub spore eksponowanie gornej srednicy i w stosunku do uogolniajac urzadzen na flagowych kostkach BB oraz wieksza ofensywnosc, bezposredniosc. Jednak to jest taki zarys - urzadzenia na tej samej kostce moga sie od siebie sonicznie bardzo roznic.