Audiohobby.pl

DAC do słuchawek

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
28-11-2010, 13:25
Jak chcesz cos co rzeczywiscie bedzie mialo dobrze zrobione USB i bedzie lepsze niz Xonar  - to alternatywa jest Ayre Acoustics\' QB-9.

Sluchalem tego urzadzenia i co tu duza gadac  - w moim subiektywnym pojeciu jest lepsze. Staralem sie oceniac to obiektywnie. Majstrowanie z roznymi formami przesylania sygnalu oczywiscie takze ma sens, jest bardzo ciekawe - mozna sie dowiedziec wielu rzeczy, nauczyc, poeksperymentowac ale optymalne polaczenie z komputerem jest w tej chwili w 2 przypadkach. Na szynie PCI/PCI-e albo via USB w trybie asynchronicznym.

Ayre vs Essence-> http://www.stereophile.com/content/asus-xonar-essence-ststx-soundcards-page-3

Co do samego Xonara, to mozesz go takze podciagnac w znaczacy sposob. Wymien op-ampy do konwersji I/V na jakies 2 pary pojedynczych (bedzie lepsza separacja kanalow) oraz filtr na wyjsciu liniowym. Jak dla mnie standardowe JRC nadaja sie do wywalenia tak samo jak bardzo dziwnie dla mnie brzmiacy filtr w postaci LM4562.

Dodatkowo mozesz zasilanie tej karty calkowicie wywalic na zewnatrz, czy ktos broni ? :) Mozesz takze zmodowac konwertery zasilania na samej karcie - to juz mod z ingerencja w PCB, zwiekszyc napiecie dla samych op-ampow lub zamienic je kompletnie na rozwiazania np. dyskretne jak kto woli.

Innymi slowy - chcesz dobrze, szykuj kase na Ayre, inaczej wieczna i dluga zabawa wyniesie Cie tyle co kupno Ayre od razu :)

To oczywiscie moje  subiektywne 12 groszy oparte na moich wlasnych doswiadczeniach - przechodzilem podobna dluuuuga i zmudna droge a swego czasu do samego transportu mialem kilka dodatkowych urzadzen lacznie z zew. zegarem :))

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
28-11-2010, 13:47
Dziekuje. Pewnie bralbym go pod uwage gdyby cena n ie wynosila 7000 z hakiem! Co do USB to, jak wspomnialem, kupilem juz konwerter i bede mial okazje na testy. Nie jestem az tak zmanierowany, zeby szukac sprzetu cale zycie i zonglowac klockami. Wole delektowac sie muzyka, ale oczywiscie ciekaowsc we mnie drzemie:) Dlatego tez, dzieki uprzejmosci innego forumowicza bede mial okazje przetestowac pare urzadzen (DACi, dzwiekowka, konwertery) na Beyerach, Grado, Senkach i Ultrasonach (miejmy nadzieje). Jesli nie zauwaze wiekszej roznicy w brzmieniu, albo roznice malo dla mnie znaczaca to oczywiscie dam sobie spokoj, zamiast budowac wokol tego magczna otoczke:)
Moj stx ma juz wymienione opampy w wyjsciu sluchawkowym na OPA2604 i jest znacznie lepiej  w porownaniu do stockowych.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 01:06
a co sadzicie o takich starszych konstrukcjach dacow. jak to sie ma ogolnie do terazniejszosci i czy geste formaty maja tak duze znaczenie generalnie jesli tor nie jest superhiper hajendowy?

http://cgi.ebay.de/Parasound-DAC-1100-HD-mit-Upgrade-Level-1-/320622891135?pt=Audio_Zubeh%C3%B6r&hash=item4aa69d107f
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 16:55
nikt nie ma zdania o takim "przedpotopowym" DACu? Bo mnie zainteresowal:P

Arek_50

• 1130 / 6109
  • Ekspert
30-11-2010, 17:18
Krotko,   kolega posiada go od lat...drugi tez kupil niedawno bardzo uczciwe zrodlo...

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 17:30
No wlasnie zauwazylem, ze jest polecany jako "vintage" i ponoc dzwiek jest swietny, porownywalny z takimi urzadzeniami jak Lavry DA10 itp. Z tego co sie zdazylem zorientowac to mozna go wyrwac taniej. Bede go mial na oku.
Stary sprzet, ale tu np dysksuja na jego temat (1100) sprzed rok roku:

http://www.head-case.org/forums/home-source-components/6176-getting-parasound-d-ac-1100-a.html

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
30-11-2010, 17:30
Dla mnie generalnie geste formaty nie maja zadnego znaczenia. Mam moze 3% takiej muzyki. Jak cos nagrywam to takze nie ultra-hi-endowo.

Ja nie znam ani jednego ani drugiego. Na PCM63 mialem jeden DAC - Thete Digital DS Pro Va, ktora nie za bardzo nam sie podobala z Majkelem i Rolandsingerem. Theta zagrala dla nas wtedy zgodne z mottem firmy "Digital done right". Jednak przeszkadzalo to "Digital".

Tak czy siak - trudno wyciagac wnioski na podstawie jednego urzadzenia o wszystkich. Wspomniana Theta jest raczej jednym z bardziej chwalonych DACow, moze po prostu nam akurat nie podeszla.

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 17:35
Interesuje mnie wlasnie dlatego, ze teraz wszyscy szaleja za gestymi formatami i nowosciam, a tymczasem ten DAC jest ciagle wychwalany i opisywany w samych superlatywach mimo ponad 10 lat na karku. Tym bardziej jesli sie wezmie pod uwage teazniejsza cene.
W linku powyzej uzytkownicy doradzaja sprawdzic czy w kupowanym urzadzeniu znajduja sie PCM63 i PMD100. Rozumiem, ze to jakies swietne komponenty, ale czy nie nie do dostania w razie czego?
Nie wiem jak Theta, ale ponoc Parasound jest niesamowicie muzykalny, co by mi odpowiadalo.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
30-11-2010, 17:41
Poczytaj w necie o Thecie, to jedna z wiekszych legend audiofilskich. DACi na tych ukladach moga sie od siebie znaczaco roznic brzmieniem.

Przykladowo 4 urzadzenia na AD1955 grajace inaczej:
1) matrix mini-i
2) benchmark dac1
3) lavry da10
4) apogee mini dac

Wazniejsza od samego rodzaju uzytego komponentu jest jego odpowiednia aplikacja. Kiedys wypozyczlem sobie Benchmarka a potem pozyczylem DAC Dana Lavry\'ego, swego czasu to samo zrobilem z Apogee mini-DACiem ale zaden z nich nie byl dla mnie wart roznicy w cenie mojej ulubionej niegdys EMU 1212m lub Lynxa Two. (Lynxa kupowalo sie wtedy za ~1.3K PLN z drugiej reki)
Jednak znacznei bardziej spodobal mi sie i przekonal do siebie Matrix mini-i

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 19:50
Fajnie by bylo posluchac, ale jak sie trafio okazja to mozna go miec i za ok. 1k zl wiuec nie tak zle:)
Moze Arek 50 napisze jak to gra skoro mial okazje sluchac?:) Zawsze to bedzie jakas opinia i czy rzeczywiscie taka pozytywna:)

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert
30-11-2010, 20:00
I jak to z tymi kosciami czy filtrami wspomnianymi powyzej? Nie do dostania? Na ebaju sa kity do apgrejdu parasounda, ale ponoc to bardziej krok w bok a nawet w tyl niz realne polepszenie.

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
30-11-2010, 21:36
Swojego czasu miałem CD-ka na PCM63 (Coplanda).
To jest świetna kostka, ale nigdy nie zagrała "analogowo".
To było granie na wysokim poziomie ale  raczej ostre i chłodne.
Do słuchawek się nie bardzo nadawało (wtedy używałem Sennheiser HD600).
Zdradziłem go na rzecz starego, nieco kluchowatego (ale z piękną barwą)  Philipsa na TDA1541.

jjurek

• 2067 / 6038
  • Ekspert
30-11-2010, 21:40
>> zibra, 2010-11-30 20:00:20
I jak to z tymi kosciami czy filtrami wspomnianymi powyzej? Nie do dostania?

Do dostania- ale drogie jak sto diabłów.
Co do przetwornika PCM63- trzeba pilnować, żeby była gradacja K- czasami handlarze wymieniają na tańszą, a te lepsze sprzedają osobno.

zibra

• 812 / 5203
  • Ekspert