Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 18:15
Ok, nie będe bawił się w aptekarza:)
Mówicie o strojeniu 35-40hz. Czy mam rozumie że ta roznica będzie wynikała z tego jak długi port zakupię czy jednak musze coś grzeba w zwrotce? - wiem straszna ze mnie lebiega elektroniczna
Autor użył 120x68mm ale pewnie żeby osiągnąć 35Hz musiało by być ze 30cm.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
03-02-2012, 18:39
>> placek, 2012-02-03 18:15:22
>> eby osiągnąć 35Hz musiało by być ze 30cm.

Jeśli to ma grać w małym pokoju (pisząc "mały" myślę o jakimś 15-20m2) to ja bym tak nisko tego nie stroił. Strojąc tak nisko dostaniesz stromą "górkę" w tych okolicach co objawi się "dudnieniem" (czyt. modami/rezonansami) w niskich rejestrach.

Miałem okazję posłuchać jak grały piotrka Hurricany w moim pokoju (16m2) i było w miarę OK. Moje VIBy też są jakoś tak podobnie strojone. Następne kolumny postroję ciut wyżej na łagodniej opadającą charkę w dole pasma. Pozwoli to uzyskać fajny basik w małym pomieszczeniu z kolumn przysuniętych blisko do ściany.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 20:23
Cypis

Zatem nie powinienem się bardzo pomylić i zacząć od 120x68 a w razie braku basu po prostu wydluzać o kolejne cm?

W kwestii zwrotki jako że nie ma sprzeciwu to obstawiam że niezależnie od zabaw ze strojeniem pozostaje bez zmian w stosunku do oryginału?

Cypis
Masz VIB-y 170? pokusił byś się o porównanie z Hurricanem ?

jacky72

• 10 / 5587
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 20:32
placek BR 68/120 w 40 litrach da Ci strojenie ok.38Hz.Możesz kupić 3 szt BR 68/160,taka rurka da Ci strojenie ok.33Hz,a następnie jedną z nich będziesz przycinał po 2cm i słuchał.Obcinanie rurki będzie powodowało podwyższanie strojenia.Po ustaleniu rurką testową strojenia które Ci odpowiada,obetniesz pozostałe dwie i zamontujesz w kolumnach.

jacky72

• 10 / 5587
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 20:43
placek

"Zatem nie powinienem się bardzo pomylić i zacząć od 120x68 a w razie braku basu po prostu wydluzać o kolejne cm?"

Jest dokładnie odwrotnie,wydłużając rurkę odchudzisz wyższy bas, czyli ten który jest odbierany jako kop,ale spowodujesz że głośnik będzie schodził niżej.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
03-02-2012, 20:45
>> placek, 2012-02-03 20:23:21
>> w razie braku basu po prostu wydluzać o kolejne cm?

Eeee... No to jest robota w ciemno z niewiadomym efektem. Raczej użyj jakiegoś programu do zasymulowania takiego zestawu (BassBox, LspCAD, BoxSim - darmowy!) i strój go wg potrzeb. Albo zrób zgodnie z przepisem - oryginałem - zachowując podstawowe zmienne: drivery, zwrotkę, objętość, BR. Będzie OK. BTW. Mój brat zrobiły VIBy 170AL "półkowe" całkowicie zmieniając proporcje ale z zachowaniem objętości. Moje i jego grają praktycznie identycznie.

Poniżej pomiary moich VIBów i piotrkowych Hurricanów. Ta charka bardziej poszarpana to zniekształcenia. Jak widać Hurricany przodują w niskich rejestrach (nie ma dziwne, mają większy woofer -> mniejsze wychylenia -> mniejsze zniekształcenia). Za to VIBy przodują w średnicy i wysokich. Grały bardzo podobnie, z podobnym wykopem ale IMO (i zdaje się piotrek też się skłaniał ku tej opinii) VIBy lepiej kontrolowały dół pasma - IMO to była kwestia różnego strojenia, wytłumienia. Cenowo, wtedy gdy robiliśmy pomiary, drivery Visatona wychodziły taniej.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 21:11
Dzięki Cypis

Widzę że Hurricane nie ma czego się wstydzić. Moja lawina pytań wynika z tego że stoję przed wyborem sklecenia 2.1 albo 2.0 ale za to takim które obejdzie się bez suba. Małżonka już prawie z chałupy mnie wywala ale gdy usłyszała że mogą być 2 skrzynki zamiast 3 to wyluzowała. Ja zawsze chciałem mieć podłogówki i tak na prawdę batalia toczy się o wymiary zewnętrzne. taki VIB170 jest jednak skromniejszy i zastanawia mnie o ile jego bas ustępuje Hurricane - czy to jest tylko kwestia filmowych wybuchów czy także nasycenia basu na całym paśmie.

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 21:13
VIB170 to jednak wg projektu 28l netto vs Hurricane 40l.

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
03-02-2012, 21:37
>> placek, 2012-02-03 21:11:56
>> zastanawia mnie o ile jego bas ustępuje Hurricane -
>> czy to jest tylko kwestia filmowych wybuchów czy także nasycenia basu na całym paśmie.

Nie ustępuje. VIBy mają pasma bardzo równe. A suba nie będziesz potrzebował. Gwarantuję. ;)

P.S. Nie wiem skąd jesteś ale zapraszam na odsłuch.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
03-02-2012, 21:43
>> placek, 2012-02-03 21:13:57
>> VIB170 to jednak wg projektu 28l netto vs Hurricane 40l.

Tak. To zdecydowanie mniejsze gabarytowo kolumny. Załączyłem zdjęcia, to będziesz miał wyobrażenie o różnicy w rozmiarach.

P.S. Ta trzecia kolumna to Cubeaudio F155.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

cytrus

• 21 / 5165
  • Użytkownik
03-02-2012, 22:00
Witam,

że się przypomnę - jestem posiadaczem Hurricane "de ferst" - dokładnie TYCH PIERWSZYCH SZARYCH  ze zdjęć w Hi Fi Choice:)

Zdecydowanie Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że wysokość kolumny nie ma żadnego znaczenia. Otóż, w stosunku do umieszczenia tweetera ma zasadniczą rolę - jak jest dobrze, to jest dobrze ( cyt. z Alternatywy 4), jak jest za nisko to pochylamy głowy bo...mamy wokale 30 cm nad podłogą...

pzdr

jest to mój pogląd i podzielam go całkowicie

thomas

• 19 / 5840
  • Nowy użytkownik
03-02-2012, 22:34
Placek, ja na twoim miejscu nie eksperymentował bym z objętościami, masz miejsce zrób Hurricany, nie zrób VIBy. Ale jeżeli lubisz niższe rejestry bardziej niż resztę pasma to wybór nasuwa się sam.

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
05-02-2012, 12:20
Cypis moje kolumienki po roku grają zupełnie inaczej, Jantzeny maja to do siebie, że potrzebują czasu, a teraz to już nie jantzeny u mnie siedzą tylko zupełnie inne kondy i jest znacznie lepiej. Co do basu to pamiętaj, że odsłuchy robiliśmy u Ciebie w niewielkim pokoju jakierś 12-14m2 na moje oko, ja w mieszkaniu miałem sewgo czasu Avance i mi zupełnie wystarczały, bas był wystarczający, jakież było moje zdumienie jak postawiłem je w salonie 60m2 i zagrały tylko średnimi i wysokimi, niskie gdzieś wyparowały ;)  Za to Hurricane dają sobie w salonie bardzo dobrze radę, a teraz z lampą po prostu wymiatają !! Kolumny należy dobrac min do wielkości pomieszczenia, pyatnie jak Twoje by zagrały u mnie ?? może jakieś testy powtórkowe po roku ? Tylko muszę do ładu doprowadzić wzmacniacz lampowy, taka kosmetyka
pozdrawiam Piotr

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
06-02-2012, 07:17
>> piotrek, 2012-02-05 12:20:16
>> moje kolumienki po roku grają zupełnie inaczej,

Co do "zupełnie inaczej" to jestem bardzo sceptyczny. ;) IMO nie zmieni tego ani wygrzewanie ani wymiana elementów w zwrotnicy. Nawet jak zmienisz zwrotkę na inna, inaczej ciętą, innego stopnia to zagrają tylko _trochę_ inaczej.

>> Kolumny należy dobrac min do wielkości pomieszczenia,

Z tym się zgadzam w 100% i to też sugerowałem.

>> pyatnie jak Twoje by zagrały u mnie ?? może jakieś testy powtórkowe po roku ?

No czemu nie :) Ale z lampą? :( Wzmacniacze lampowe są bardzo wybredne jeśli chodzi o kolumny. A jeszcze sugerujesz, że z lampą poprawił się bas (ilość). To niezbyt dobrze świadczy o wzmacniaczu i sugeruje wysoką impedancję wyjściową. Ćwiczyłem już ten temat z lampową Mantą. Dziękuję, postoję. Z lampy się wyleczyłem. Wystarczająco trudno robi się/kupuje dobrze grający wzmacniacz krzemowy. :) Przywiozę swój. BTW. Pamiętasz czy myśmy słuchali tych kolumn na klonie Passa F5 czy tylko na czarnym Marantzu?

P.S. Co to masz za wzmacniacz lampowy?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
06-02-2012, 09:23
ech... już się przyzwyczaiłem, że ktoś wie lepiej co słyszę i jak słyszę, a co do lampy to jest to tak przez wielu wyszydzana 6c33c, podobno niestabilna, tylko do zasilaczy, jednym słowem śmieć. Problem w tym, że jeżeli aplikacje robi się byle jak, z byle czego, żeby zobaczyć jak gra... no właśnie - efekt jest jw., ja miałem tą przyjemność, że udało mi się trafić na ludzi pozytywnie nastawionych do problemu, nie negujących lecz szukających rozwiązań, efektem tego jest mój wzmacniacz, w którym nie ma tzw szumu lampy, nie ma przydźwięku (nie cierpię słowa brum), jest wspaniała dynamika, nic nie muli, a dźwięk jest krystaliczny, mocny i sprężysty, no i nie wiem co to takiego niestabliność 6c33c tak przez wielu podkreślana ?
Na koniec - nie zamierzam nikogo przekonywać, udowadniać itp, mam to w nosie, a projekt opiszę w odpowiednim watku poświęconym temu wzmacniaczowi

pozdrawiam Piotr