Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

lancaster

• Gość
14-11-2011, 21:29
Jeżeli szukacie dobrych i niedrogich kondensatorów do tego projektu to niezmiennie polecam rosyjskie papierowo olejowe militarne. Naprawdę nie ma się czym podniecać przy nich Mundorfami i to nie tylko tymi białymi, ale również Silver Oil. Jesli ktos potrzebuje bardziej zaakcentowaną górę pasma można olejaka zbocznikowac teflonowym.

nsk

• 549 / 5075
  • Ekspert
14-11-2011, 21:50
Mówisz o K75-10? Miałeś stycnzość może z PETP?

lancaster

• Gość
15-11-2011, 13:28
Pod ręka mam np. K75-24, K40y-9, FT2, FT3, MBGO, MBGcz i pewnie jeszcze sporo innych, tak sobie rzuciłem przed chwilą okiem do pudełka z kondensatorami.
PETP mniej mi podeszły.

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
15-11-2011, 14:31
Ja słuchałem PEPT K73-16. W porównaniu do zieleńców bardziej neutralne. Mają mniej charakterystycznego nalotu. Ja wolę zielone, ale jeśli szukasz neutralności to K73-16 są bardzo OK.

Ciekawostka: Występują też w wersji niskonapięciowej, bodajże 63v i wartości 22uF.  Te kondy świetnie nadają się do zwrotnic głośników.

fakamada

• 1066 / 5609
  • Ekspert
15-11-2011, 14:31
Szczególnie jak potrzebne są duże pojemności.

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
15-11-2011, 16:00
Panowie
Polecacie "lepsze przetworniki"...

pomimo iż popełniłem już kilka konstrukcji - ostatnia wg. http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

Teraz marzy mi się podłogowe 2-way i pomyślałem że Hurricane będzie pewnym postępem.
Niestety muszę robić wg kompletnego projektu ponieważ nie znam się na pomiarach i testach różnych konfiguracji elementów cewek - zatem projekt kompletny.

Czy macie na myśli jakieś inne konstrukcje mówić o przetwornikach ?
Pozdrawiam
Placek

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
15-11-2011, 17:47
Ja niezmiennie polecam projekty DIY Visatona. Nie dlatego, że są najlepsze (nie ma takiej pewności) ale dlatego, że jako jedyny producent przetworników udostępnia je w takiej ilości i tak dobrze "supportuje". Projekty są sprawdzone przez wielu konstruktorów DIY a przetworniki łatwo dostępne w dobrych cenach w Polsce.

Wykonałem już kilka ich kolumn i każde jedne brzmią bardzo dobrze relatywnie do wydanych pieniędzy i nakładów pracy. Firmowanych projektów przez Visatona szukaj na www.visaton.de a autorskich modyfikacji na ich forum http://www.visaton.de/vb/forumdisplay.php?s=&forumid=45 . Masz ich tam do wyboru do koloru. Można zrobić np. świetnie grające podłogówki 2-way za ok. 600,- - Topas Light - (same przetworniki) albo i za 2,5 kPLN i więcej ;). Dobrych cen przetworników szukaj na www.grelton.mycom.pl

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
16-11-2011, 11:32
Znalazłem dwie bardzo ciekawe konstrukcje:

http://www.visaton.de/en/bauvorschlaege/stand/587/index.html
http://www.visaton.de/vb/showthread.php?t=18227

dziwi mnie nieco fakt że w drugim przypadku autor podpiął takie smoki pod amplituner który skutecznością nie grzeszy..

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
16-11-2011, 16:54
Placek,
Hurricane są fajne a Ty już z nich rezygnujesz z powodu, że są na rynku droższe głośniki?

Miotasz się od lat, pamiętam tematy na AS. Napisz czego słuchasz, na czym i w jak dużym pokoju.

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
17-11-2011, 12:16
Jeżeli tak zostałem odebrany to przepraszam.
Zupełnie nie miałem tego na myśli. Rodzina nie pozwoli mi wydać "każdych" pieniędzy na głośniki zatem nie mam zupełnie celu by kupować "aby droższe".

Aktualnie zestaw klasyczny-bez ekstrawagancji czyt komplet wzm+cd PMA-1500AE.
Pomieszczenie 18m2 z sofą i TV bez zbędnych gratów.

A w napędzie:
Depeche Mode
Sting
U2

Nie ukrywam że raczej popularno niż klasycznie.

Z góry dziękuję za propozycje konstrukcji sprawdzonych czyt kompletnych w których będę mógł skupić się na paczkach a nie pomiarach zwrotnic.

cytrus

• 21 / 5165
  • Użytkownik
17-11-2011, 12:24
wszystko to prawda...

Tylko jeśli chodzi o tą konkretną konstrukcję, która jest naprawdę wyjątkowa pod wieloma względami (prawie doskonale martwa obudowa, jeśli zrobić jak pierwowzór, który mam) to jednak warto złamać tą logiczną relację cenową między kondensatorami a przetwornikami...

pzdr
W

jest to mój pogląd i podzielam go całkowicie

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
17-11-2011, 15:26
Placek,
poszukaj opinii na sąsiednim forum na temat duetu denon 1500ae i seas 27tbfc (DXT to praktycznie to samo) kolegi kondraxa. Dla ułatwienia dodam, że długo ten tweeter nie pograł...
Jeżeli nie chcesz zmieniać swojego zestawu to kup po prostu kolumny dynaudio.

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
17-11-2011, 17:34
DXT gra zupełnie inaczej od 27TBFCG, miałem oba w wielu aplikacjach i porównywałem je bezpośrednio. Nie powiem, który gra lepiej, bo to kwestia gustu, natomiast różnica w brzmieniu jest niezaprzeczalna. Jedyne cechy wspólne tych głosników materiał membrany. Sama membrana z zawieszeniem jest już inna, podobnie komora wytłumiająca, a dodatkowo waveguide w DXT diametralnie zmienia chakter prezentacji.

DXT ma lepszą dynamikę i większą "masę dźwięku", 27TBFCG ma więcej detali i "powietrza" na górnym skraju pasma, tyle w skrócie. Osobiście preferuję brzmienie DXT, jest dla mnie bardziej prawdziwe, szczególnie przy odtwarzaniu perkusji oraz instrumentów dętych, ale tak jak wspomniałem to kwestia gustu.

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
17-11-2011, 17:57
Jak dla mnie to określenie "zupełnie inaczej" bardziej pasuje do tweeterów tekstylnych.  
Tak czy siak czy DXT czy 27tbfc do denonka nie pasują.

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
17-11-2011, 18:49
27tbcf graja u mnie z L18RNX i jak do tej pory jestem zadowolony - może i słon mi nadepnął na ucho ale mój subiektywizm je akceptuje.
Dynaudio - chętnie ale nawet gdyby kosztowały te same pieniądze co DIY to nigdy nie dadzą ttej radośc z tworzenia paczek a to dla mnie jet bezcenne.
Dlatego uwielbiam DIY do momentu kiedy zaczyna się zabawa ze zwrotkami - dla mnie musi byc gotowiec do polutowania - niestety:(