Audiohobby.pl

SS Illuminator

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 14:42
->Lancaster

Jak narazie wybieram klasyczne przetrworniki, fullrange ma okropnie dużo ograniczeń technicznych (nawet Seas nie dał sobie z nim rady). Nie wykluczam natomiast spróbowania wysokoefektywnych kolumn na 8 calowych wooferach JA8008 robionych przez Seasa dla Jantzen Audio. Ten projek wydaje mi się interesujący:
http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm
W każdym razie jak narazie wolę kolumny na klasycznych przetwornikach o niskich zniekształceniach i z dobrze dopracowaną zwrotką. Z resztą jak wiesz wszystko można dostroić za pomocą drobnych zmian w gotowej zwrotnicy.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 14:43
znowu literówka przepraszam Misiomor, często mi ucieka drugie "i" w Twoim nicku ;)

misiomor

• 2094 / 6106
  • Ekspert
24-04-2008, 15:15
>> Krs47, 2008-04-24 14:31

A ja nie żałuję DIY. Beryl - fajna rzecz, ale kierunkowości nie poprawi a 27k rezonans 27TBFC/G albo 27TBCD/GB-DXT przeboleć można, zwłaszcza że zniekształcenia pierwszego, a kierunkowość drugiego jak i tubowe podbicie 1.5k - 6k pozwalające jeszcze bardziej zredukować zniekształcenia są naprawdę grzechu warte. Lepszy break-up przy 27k niż taki odbiciowy rezonans przy 5k jak widać w Focalu TBe (nawet na wykresie impedancji). Wiadomo że 27TBCD/GB-DXT z membraną zastąpioną berylem byłby jeszcze lepszy, ale skoro nie ma to bardzo płakał z tego powodu nie będę.

Do tego Usher miewa problemy z aplikacją swoich (czasem dobrych) przetworników - mimo wszystko węglowiec sięgający 2k to trochę słabe towarzystwo dla berylu skoro mod własny przy 800Hz leży w przetwarzanym pasmie. Szczelinowy port - zwiększone turbulencje i wydostawanie się fal stojących. I tak dalej - trochę fajerwerków jak również sporo kompromisów i badziewia jak również dizajnu - obudowa tweetera w CP-6311 jest dość dobrym przykładem filozofii firmy Usher.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 16:26
>>Misiomor

W sumie to Twój post wraz z przesyłką zawierającą Precison Ports i Sonic Barrier, która własnie do mnie dotarła poprawiły mi humor. Rzeczywiście ten szczelinowy port to kicha, jak i mod woofera przy 800Hz. Trochę mnie poniosło z tym Usherem ale przyznam szczrze, że to głównie kwestia designu i "mitycznego" berylu. Te paczki Ushera oferują wykończenie i jakość spasowania o jakim mogę pomarzyć wykonując kolumny w domowych warunkach. W połączeniu z berylowym gwizdkiem oraz pozytywnymi opiniami Zapha i Marka K odnośnie wooferów Ushera zrobił mi się mały zamęt.

Po godzince ochłonąłem i stwierdziłem, że moje kolumny i tak mogą zagrać lepiej :) Mam osobne komory dla tweetera i zwrotki pod skosem, porty Precision Port, bardzo dobre drivery Seasa bez żadnych poważniejszych wad, całą obudowę sandwich i dodatkowe wzmocnienia a Usher poprosu pięknie wygląda :)

Pozdrawiam

EMiL

• 531 / 6091
  • Ekspert
24-04-2008, 16:52
Krs47,
ER18rnx tez ma mod w okolicach 1k ;) jak kazdy inny nie-metalowy woofer. Obudowa, nawet z matami bitumicznymi i wzmocnieniami rezonansuje w okolicach 300- 600Hz wprowadzajac zafalowania na impedencji glosnika.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 17:18
Jasne ale jest jednak pewna różnica w wielkości drgań wynikająca bezpośrednio z wielkości obudowy, rodzaju materiału z którego jest wykonania, zastosowanych wzmocnień i wytłumienia.
Btw. ER18RNX ma dosyć twardą membranę jak na papierowy woofer a jego zniekształcenia w zakresie niższej średnicy i basu są mniejsze niż w przypadku metalowego L18RNX/P :) Prawdą jest, że w przypadku ER18RNx wraz ze wzrostem częstotliwości zniekształcenia rosną. Dlatego zwrotka, z której korzystam ma bardzo niski podział i pefną kompensację baffle step. Tak konfiguracja powinna zaowocować bardzo czystym brzmieniem a co z tego wyjdzie... Zobaczę jak posłucham :)

EMiL

• 531 / 6091
  • Ekspert
24-04-2008, 18:53
znieksztalcenia w L18 sa wyzsze ze wzgledu na brak faradaya, ER18 ma czesciowego, papierowy W18NX ma juz pelna wersja i znieksztalcenia sa jeszcze nizsze niz w ER18. Co nie zmienia faktu, ze ER18 jest pierwszym z serii prestige z faradayem, seas najwyrazniej uznal ze trzeba nadgonic pod tym wzgledem peleton np. peerless HDS, dayton z serii reference maja faradaya.
Byc moze za rok wypuszcza L18 z miedzianymi pierscieniami;)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 19:11
eMil

Z faradyem wiadoma sprawa, głównie dlatego wybrałem ER18RNX a nie L18RNX/P. Na chwilę obecną zakup ER18 jest z mojego punktu widzenia lepszym wyborem a jeśli L18 będzie lepszy po dołożeniu faraday`a możliwe, że kiedyś coś na nim zrobię :)
Btw wciaż czekam aż Seas zastosuje swój nowy napęd z 7mm Xmax w magnezowych Excellach...

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
24-04-2008, 19:13
Poza tym jak wiesz głośnik to nie tylko napęd. W ER18 Seas zastosował inną, twardszą membranę niż w starym CA18 a to również ma niebagatelny wpływ na parametry przetwornika.

EMiL

• 531 / 6091
  • Ekspert
24-04-2008, 19:25
Seas juz zastosowal motor z w18nx w nowych, magnezowych 15- stkach i poskutkowalo to break-upem przy 5k mimo malej powierzchni membrany...

marko3T

• 421 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
24-04-2008, 23:02
Panowie co wy z tym faradayem? Usher w swojej podróbce węglówki nie miał faradaya i pojawiły się opinie , że właśnie gra lepiej.  Lubicie nowinki techniczne...

lancaster

• Gość
25-04-2008, 00:15
krs, mi ten Jantzen(produkowany przez seasa) tez bardzo sie podoba....myślę o nim coraz intensywniej :)
....nie wiem jak to zagra, z czym i czy leiej od dobrego fullrange....tak czy inaczej ciekawy głośnik....
...przed chwią słuchalem jakichś Eposów podłogowych :)))) Na pomoc :)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
25-04-2008, 00:33
Lancaster, jak i z czym to dla mnie proste:

http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm

Jeżeli bym próbował to własnie tak i z tym ;)

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
25-04-2008, 00:44
te ostatnie zwrotnice troelsa mi sie nawet podobają :) Łączenie z Waveguide tez...ale Audax już niekoniecznie....chociaz nie slyszalem więc nie powinienem tak pisac....po prostu lubię metalowe tweetery(a szczególnie seasa) i to  z nim będę próbowal polączyc jantzena.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
25-04-2008, 12:41
Marko3T w moim przypadku zwracam dużą uwagę na parametry i nowinki techniczne ze względu na stosunkowo małe doświadczenie odsłuchowe i obranie drogi DIY. Wierzę, że kolumny zbudowane na nowoczesnych przetwornikach o niskich zniekształceniach prędzej spełnią moje oczekiwania niż "audiofilskie dziwolągi" i wszelkiego rodzaju voodoo. Wybierałem głośniki w ciemno i pewnie jeszcze nie raz będę, więc wolę żeby na papierze wyglądały przynajmniej dobrze. Jak to się dalej potoczy to się okaże, może kiedyś będę patrzył z inaczej...